słodkich ciast, dlatego idealnie nadaje się na podwieczorek lub deser dla dzieci. Składniki: 2 szklanki kaszy manny razowej orkiszowej Radix-Bis 1 szklanka wiórek kokosowych 2 jajka 1/2 szklanki cukru kokosowego Radix-Bis 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 szklanka oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4-5 moreli Wykonanie: W misce(...)mieszamy składniki suche: kaszę mannę z wiórkami kokosowymi oraz proszkiem do pieczenia. W drugiej misce ubijamy jajka z cukrem kokosowym. Dodajemy jogurt naturalny i dalej miksujemy. Następnie cienką strużką wlewamy olej, nie przerywając miksowania. Na końcu dodajemy porcjami składniki suche i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, bez grudek. Morele myjemy, kroimy na pół i usuwamy pestkę. Następnie każdą
Kuchnia MagdaLenywersji mini, po brzegi napchana jagodami owiniętymi w maślanym cieście. Zdecydowanie to must have na Twojej wakacyjnej liście wypieków. Jagodowe galettes to idealna propozycja na mini deser w upalne dni. Bez problemu poleży na stole, nie tracąc swoich właściwości. Mini rustykalna tarta posłuży również jako słodkie śniadanie. Składniki: Ciasto: 200 g zimnego masła 310 g mąki pszennej(...)zdjęcie poniżej) Posmaruj tarty żółtkiem, białkiem lub mlekiem, następnie posyp ciasto cukrem ( użyłam brązowego) Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni około 20-30 min ( w zależności od wielkości), aż pięknie się zarumienią. Mini rustykalna tarta z jagodami to idealna porcja deseru „per person”. Możesz podać ją na ciepło zaraz po wyjęciu z piekarnika
Rusty Forkmojprzepisna.pl | Ptasie mleczko Na przekór pogodzie i porze roku Zrobiłam tą piankę bo bardzo chciałam wypróbować termometr cukierniczy. Zarówno przepis jak i termometr super się sprawdziły
moj przepis naBatoniki Kinder Bueno chyba każdy zna, ja swego czasu jadłam je … aż za często. Są tak pyszne, że trudno się oprzeć, z cudem graniczy zjedzenie
moj przepis namojprzepisna.pl | Borówkowy sernik na zimno Sezon jagodowy w pełni, więc korzystam ile się da. Dziś przepis na borówkowy sernik na zimno. Jest to przepis bazowy, który
moj przepis nawiedziałam, jak zrobić z niej roladę. Beza sama w sobie jest wymagająca więc gdy zobaczyłam przepis w gazecie i do tego czas wypieku tego cuda to niecałe 30 min (czas oczekiwania na zjedzenie większy ;) ), wiedziałam że muszę ją zrobić. Do tego ukochane przez nas borówki i maliny i deser jak marzenie. Składniki: 4 duże schłodzone białka 200 g cukru pudru(...)ocet masę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozsmarować po całości - tak aby wyszedł duży prostokąt piec 5-10 min w piekarniku nagrzanym do 220 st, następnie zmniejsz temp do 140 st i piecz kolejne 15 min arkusz papieru posypać cukrem pudrem i na to wyłożyć bezę do góry dnem (czyli po prostu połóż bezę papierem
Gotowanie z pasjąFaworki pieczone – chrust z piekarnika Dziś zapraszam Was na filiżankę dobrej kawy i pyszne pieczone faworki. U mnie tak najczęściej się je nazywa, ale wiem
Słodkie okruszki6+ do 60 min Łatwe Tanie Przepis na ekspresowe świąteczne pierniki dla spóźnialskich. Większość z nas nie wyobraża sobie świąt bez pierników. To właśnie podczas
PysiaGotuje.plPamiętacie orzeźwiający sernik cytrynowo-borówkowy ? Tak nam smakował, że zrobiłam jego odpowiednik z ciemną czekoladą, limonką i malinami. Mi zdecydowanie bardziej do gustu przypadła biała wersja
Poezja smakuTort Ambasador to duma późnej komuny. Modny wtedy był nie tylko tort, ale i sama nazwa – pod słowem „ambasador” kryło się mnóstwo wypieków
Poezja smakuKochani, wreszcie zabrałam się za napisanie przepisu bajecznego tortu, prostego ,ale zjawiskowego zarazem.Zrobiłam go po raz pierwszy w ten sposób, czasu miałam niewiele, użyłam gotowych
Z Kuchni Do KuchniOdkąd moje małe skarby jedzą je wraz ze mną w szczególności. Nic nie cieszy bardziej jak dzieci zajadają ze smakiem szklaneczki pełne zdrowych witamin (bez dodatku cukru). Dziś zapraszam Was na lekki warstwowy deser malinowo-bananowy z chia. Idealny po dość ciężkim i sytym obiedzie Spróbujcie. Polecam. Szybko, zdrowo, ładnie i smacznie. Nic tylko jeść. Składniki: 1 szklanka malin(...)część deseru. Do reszty masy dodajemy 1 szklankę malin, znów całość miksujemy. Malinową warstwę wylewamy ostrożnie na warstwę jasną. Na wierzch deseru układamy całe maliny. Podajemy od razu. Smacznego Jeśli skorzystaliście z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook . Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotuj
Słodkie okruszkiczekoladą , a dzisiaj przyszła pora na cr è me caramel, czyli jajeczny deser z bursztynowym karmelem. Wygląda bardzo efektownie, gdy ściągamy formę, a deser oblewa się słodkim karmelem. W Portugalii udało mi się zdobyć przepis, więc bez zastanowienia dzielę się nim w swoim kraju. Smacznego! ;) Składniki: Masa mleczno-jajeczna: 4 jajka 500 ml mleka 190 g cukru(...)zastygnięty karmel. Piekarnik rozgrzać do 160 st.C. Formę z naszym puddingiem umieścić w większym naczyniu, do którego wlać gorącą wodę (do 2/3 wysokości formy). Pudding zamknąć górną pokrywką formy. Piec w kąpieli wodnej (w tych większym naczyniu z wodą) przez około 50-60 minut, aż pudding będzie ścięty i galaretkowaty po potrząśnięciu formą. Po tym czasie wyjąć z piekarnika
Nastoletnie WypiekanieProste ciasto deserowe, bez pieczenia. Z wyglądu przypomina blok, ale to tylko pozory, różni się od niego smakiem i konsystencją. A dlaczego to ciasto "z butelki"? Ponieważ jego formę kształtuje plastikowa butelka. Po zastygnięciu ciasta butelkę rozcina się i łatwo zdejmuje. Ten słodki salceson podobno kiedyś był bardzo popularny, ja jednak poznałam go dopiero teraz(...)wrażenia ? Całkiem przyjemny deser, z tym, że dodałabym do niego więcej ciastek i trochę mniej kakao. Czytaj dalej
Arabeska waniliowalodowy deser z nutą wiśni- w sam raz na te upały! Składniki na biszkopt: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżki oleju szczypta soli Białka oddzielamy od żółtek miksujemy na sztywno z dodatkiem soli. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i miksujemy na sztywną bezę. Dodajemy(...)dokładnie mieszamy. Na końcu wlewamy olej, mieszając. Wylewamy do tortownicy( boki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą w spód wykładamy papierem do pieczenia). Pieczemy 45 minut w temp. 175-180 stopni. Wyjmujemy z piekarnika w miejsce bez przeciągów. Po 5 minutach zdejmujemy obręcz tortownicy. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Kroimy na 2 blaty: cienki i gruby. Gruby kroimy
Domowe ciasta