osładzają i jednocześnie ciekawie wyglądają. Wafelki są zarówno w serniku, jak i w śmietankowej, delikatnej piance, tworząc swoisty rodzaj stracciatelli. Wszystko polane czekoladową polewą, ozdobione bezami oraz wafelkami. Temu deserowi ciężko się oprzeć :) CZEKOLADOWY SERNIK: ok 100 g biszkoptów okrągłych 500 g twarogu zmielonego 1/2 szklanki cukru 150 g czekolady gorzkiej 1 łyżka żelatyny 2 łyżki wody zimnej 2 wafelki(...)masło i czekoladę. Podgrzewać na minimalnym ogniu, aż wszystko się połączy. Polewę wystudzić i polać po wierzchu sernika. Ozdobić bezami i kawałkami wafelków Lusette :) Sernik idealnie kroi się po paru godzinach. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bez pieczenia , Ciasta czekoladowe , Serniki na zimno Tagged: czekolada , kremówka , polewa , twaróg , żelatyna
https:KKuchniaMniamrzeczywistość jest zupełnie odwrotna, pędzi jak szalona choć nie do końca wiadomo w jakim kierunku 😜 Także dziś na słodko, choć bez tortu. Nadrobię kiedyś, obiecuję :) Póki co ciasto przekładane z wiśniami pozostawiam do Waszej dyspozycji. Tak na deser ;) Na obiad dziś obowiązkowo makaron! Ewentualnie na kolację ;) Dziś Światowy Dzień Makaronu, pamiętajmy by go należycie uczcić! Składniki(...)blaszkę 24x36cm Ciasto z wiśniami: 250g masła 1 szklanka kwaśnej śmietany 4 żółtka 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Oraz: 4 łyżki kaszy manny 1 litr wiśni w syropie Biszkopt: 4 jajka ½ szklanki drobnego cukru ½ szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Piana: 6 białek 1 szklanka drobnego cukru Kisiel wiśniowy Krem: ½l mleka 2 budynie
Kuchnia w czekoladzie03.05.2018 Ciasto które, wyjątkowo smakuje. Beza jest pyszna zrobiona w nietypowy sposób z dodatkiem budyni. Szczerze polecam:)Składniki Ciasto 6 żółtek 1 szklanka cukru 3 szklanki
gotuj ze mnąKoleżanka poprosiła mnie o znalezienie pysznej babki bez glutenu. Poszperałam trochę i wyszukałam przepis na taką oto babeczkę. Wyszła bardzo puszysta, mięciutka o pięknej żółtej
Pani na deserPiec 30 minut w 180 stopniach. Beza: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodać cukier, cały czas ubijając. Gdy masa będzie miała gęstą konsystencje bezy należy dodać łyżkę mąki. Formę odwrócić do góry spodem, wyłożyć papierem do pieczenia i na całej powierzchni spodu blaszki rozsmarować połowę masy bezowej. Piec(...)pomocą miksera. Dodatkowo można dodać do masy wcześniej posiekanych orzechów lub płatków migdałowych. Kruchy spód posmarować dżemem (4 – 5 łyżki). Na posmarowane kruche ciasto położyć bezą bez migdałów. Na bezę posmarować masę budyniową i przykryć ją drugim kruchym ciastem. Ciasto ponownie posmarować dżemem i przykryć bezą z migdałami. Ciasto odstawić
KuchniaWeDwoje.pludziela się, więc do zagniatanego ciasta dodaję pierniki. Niech deser zapachnie już grudniowym aromatem. Wstajemy, odsłaniamy zasłony, listopadowe słońce wpada do pokoju. Wspólnie jemy śniadanie, po którym częstujemy się kawałkiem szarlotki. Co będzie potrzebne? Składniki 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki rozdrobnionych pierników (użyłam zwykłych, „czystych” pierników bez polewy) 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 laski wanilii(...)ziarenka) 2 żółtka 100 g masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 płaskie łyżki bułki tartej masa jabłkowa 5 jabłek szara reneta 4-5 goździków 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki cukru 1/3 łyżeczki kardamonu Wykonanie Pierniki rozdrabniamy w blenderze na piasek. Żółtka oddzielamy od białek. Białka chowamy do lodówki. Na stolnicę przesiewamy mąkę, rozdrobnione pierniki, dodajemy cukier, ziarenka
Raj dla Podniebieniaułożyć w blaszce na papierze do pieczenia umyte śliwki bez pestek ułożyć na środku, posypać cynamonem, cukrem brzegi ciasta ponacinać nożyczkami na paski z 2 cm szerokości, nakładać na śliwki pędzelkiem maczanym w zimnej wodzie posmarować ciasto i obficie posypać słonecznikiem piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 40 minut, wystudzone przed podaniem(...)posypać pudrem cukrem - na szybko prosty, tani, smaczny deser, słonecznik jest bardzo chrupiący i pasuje do takich deserów........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiędeser. CIASTO KRUCHE: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru pudru 100 g masła lub margaryny 2 jajka 1 łyżka śmietany MUS JEŻYNOWY: 400 g jeżyn 1/4 szklanki cukru białego 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki wody zimnej KREM BUDYNIOWY: 2 szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 budyń waniliowy bez
https:KKuchniaMniamIdealne połączenie kruchego ciasta z kwaśną porzeczką i lekką,chrupiącą bezą - ciasto,które silnie uzależnia,przynajmniej mnie. Ciasto: 160 g mąki pszennej
Niespełnione zdolności kulinarneSKŁADNIKI (na 10 sztuk) 30 g m ą ki z tapioki 35 g skrobi kukurydzianej 60 g m ą ki ziemniaczanej 80 g cukru trzcinowego
La grande e la piccola cuocaBezglutenowe babeczki - muffinki ze śliwkami i orzechami włoskimi upieczone w porcelanowych koklikach. Mają cudownie chrupiącą skórkę i pięknie pachną śliwkami i pieczonymi orzechami. Aromatyczne, puszyste
Kuchnia bezglutenowaProsty, szybki w przygotowaniu i do tego uroczy i pyszny deser z ciasta francuskiego i truskawek :) Zapraszam do przygotowań! Składniki: 1 op. gotowego ciasta francuskiego świeże truskawki, umyte, bez szypułek, przekrojone na pół cukier 1 żółtko CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN +studzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Ciasto francuskie kroimy w kwadraty(...)boku ok. 6 cm i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy kawałek przy pomocy pędzelka smarujemy rozmąconym żółtkiem. Na każdym kwadraciku układamy po 1 połówce truskawki, całość obficie posypujemy cukrem (1/2-1 łyżeczka na 1 kwadracik). Wkładamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Smacznego
My Culinary ArtNie ma Wielkanocy bez babki. Przepisów na ten wypiek jest od groma – różne formy, smaki i wielkości. U nas babka tradycyjna piaskowa, bez
Szybko Tanio SmacznieCiasto którego przygotowanie zajmuje kilkanaście minut, dłuzszy jest czas oczekiwania na tężenie galaretek. Ale je możemy odstawic do stężenia dzień wcześniej, by potem w kilka chwil
Z Majeczką w kuchniDziś szczególna noc, wypełniona magią i wróżbami. Aby jeszcze bardziej umilić ten zaczarowany wieczór przygotowaliśmy coś wyjątkowego :)Postanowiliśmy zaszaleć i oddać się czekoladowemu szaleństwu. Pysznemu czekoladowemu
W kuchni Katie