roli lepiej, niż dowolne ciastka owsiane ze sklepowej półki. Możecie je zrobić ze swoimi ulubionymi dodatkami – ze szklanką mleka są nie do pobicia! Jak w innych wypiekach czy deserach które robię, taki i w tych ciasteczkach jest bardzo mało cukru . Jeśli wolicie bardziej słodkie ciastka, zwiększcie ilość cukru do 2/3 szklanki. Ciastka mogą być bardziej lub mniej słodkie również przez(...)dłonią. Ciastka wstawiamy do nagrzanego na 180⁰C piekarnika, na środkową półkę. Pieczemy je do zezłocenia – około 15-20 minut, po czym ściągamy z papieru i studzimy na kratce. Ciastka przy stygnięciu zrobią się bardziej kruche. Całkowicie ostudzone ciastka przechowujemy w szczelnie zamkniętej puszce lub słoiku, bez dostępu światła i powietrza. Jeśli nie zjecie ich od razu, dobrze przechowywane
Karo in the Kitchenochota na ten deser. Soczyste rozgniecione na talerzu owoce wymieszane z bitą śmietaną i posypane pokruszonymi bezami. Banalnie proste a jakie smaczne! Deser niestety nie należy do dietetycznych ale tłustą śmietanę tym razem zastąpiłam ubitym mleczkiem kokosowym. Nie dość, że nieco odchudziłam deser to uważam, że wersja z delikatną nutą kokosu jest jeszcze smaczniejsza od oryginału. Polecam :) 3-4 małe(...)Pianę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy beziki o średnicy około 2 cm. Wkładamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut po czym zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy jeszcze 35 minut. Bezy studzimy w wyłączonym piekarniku. Schłodzone mleczko kokosowe miksujemy 5 minut na najwyższych obrotach. […] Artykuł
Mienta blogjest domowy deser Ciasto, które pięknie wygląda, świetnie smakuje, zawsze się udaje. Użyłam do jego przygotowania mąki pszennej i mąki kukurydzianej w proporcji 1:1, możecie upiec je także na samej mące pszennej. Mąka kukurydziana jednak dodaje pięknego, ciepłego koloru ciastu, które w połączeniu z ciemnymi owocami wygląda mega zachęcająco! Jeśli macie czas możecie oprószyć je przed pieczeniem kruszonką(...)mieszam, dodaję mokre składniki, mieszam rózgą do połączenia składników. Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, zamykam obręcz a boki smaruję masłem, wlewam ciasto, układam i wysypuję czarne porzeczki, lekko je wtykam w ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp. 180 C – grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Ciasto piekę na środkowej półce piekarnika przez 45 minut , do suchego patyczka. Gotowe
Zasmakuj Kuchnirukolą DANIA GŁÓWNE : JA : pierś z kurczaka na risotto grzybowym podawana na carpaccio z buraka skropiona sosem balsamicznym. MAMA : dorsz z chrzanowym purée, spaghetti marchewkowym podawane z sosem kaparowym DESERY: JA : panna cotta waniliowo-cynamonowa, MAMA : gruszka marynowana w czerwonym winie podana z sosem karmelowym i lodami waniliowym ______________________________________________________________________________________________________ NASZA OFERTA : Obejmowała 3-daniową kolację wraz z winem i świeżo wyciskanym(...)macie! Jak wiecie desery to mój konik … można mnie nimi skutecznie przekupić , więc i panna cotta zachwyciła mnie totalnie!!! Szkoda , że nie była ze 2 … albo ze 3 razy większa! :D Delikatna cynamonowa nutka nadawala niezwykły aromat – ajjj! :D Gruszka marynowana w czerwonym winie podana z sosem karmelowym i lodami waniliowym Ten deser zachwycił natomiast mamę
Ostra na SłodkoDelikatne ciasto ze śliwkami i kremową polewą jest lepsze niż sernik- stwierdzili moi znajomi i zgodnie poprosili o przepis. Kruchy spód, gęsty, śliwkowy budyń i delikatna
dolcevitainmykitchen07.06.2019 Apetyczne ciasto obok którego trudno przejść bez skosztowania:) Dość proste w przygotowaniu, z pewnością każdy sobie poradzi. Można upiec w formie tortu lub zwykłego
gotuj ze mnąSernik na zimno z galaretką – prosty, błyskawiczny w przygotowaniu i, co najważniejsze, niezwykle pyszny! Ciasto to jest moją propozycją przygotowaną z okazji Światowego Dnia Pieczenia
Pogotujmy.plJest bardzo wiele wersji tego ciasta – deseru. Na biszkopcie, cieście kruchym, półkruchym, na herbatnikach, z owocami lub bez… i nie tylko. Malinowe ptasie mleczko na cieście półkruchym z przepisu… z ubiegłego wieku. Skład niki na ciasto półkruche (forma 35 x 26 cm): - 500 g mąki krupczatki - 125g cukru pudru - 250g mocno schłodzonego masła - 2 żółtka - 1 łyżka gęstej, kwaśniej(...)śmietany - 2 łyżki lodowatej wody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa piankowa: - 1 litr schłodzonej śmietanki 30 % - 4 galaretki malinowe - 500 ml wrzątku (do galaretek) Dodatkowo : - konfitura malinowa - czekolada mleczna i deserowa Dobrze jest mieć (miałam, zawsze robię więcej ) ciasto w zamrażarce – wyciągamy, rozmrażamy, stolnicę podsypujemy mąką i wałkujemy. Jeżeli nie mamy, to – dzień wcześniej zagniatamy ciasto półkruche
mojewypiekiinietylkozdrową wersję, która jest o wiele smaczniejsza od tych puszek. Taka domowa masa karmelowa, tylko z dwóch składników świetnie sprawdzi się nie tylko do ciast, a również do mniejszych deserów. Nie wykluczam też, że komuś może tak bardzo zasmakować i pochłonie ją samą od razu ze słoiczka.😆 Ciasto może nie jest jakieś super fit, bo ze względu na dużą(...)nieco więcej kalorii, ale naprawdę warto nagiąć dietę dla takich smakołyków (idealne na cheatday dla sportowców!). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dodatkowo zachęcam do moich przepisów na SERNIK CZEKOLADOWY BEZ PIECZENIA oraz DAKTYLOWA TARTA Z KREMEM O SMAKU MANGO I KOKOSA Wartość odżywcza 1 porcji (wyszło 10) 330 kcal
Zdrowie i pysznie na talerzuŁatwiejszego ciasta jak to nie znam. Jest pyszne i pulchne, zawsze wychodzi. Do dużej miski wrzucić wszystkie składniki i dokładnie wymieszać. Składniki muszą się połączyć. Masa
Kuchnia PokoleńCytrynowe mini pączki z ricottą i cukrem różanym J utro ostatni dzień Karnawału więc to najlepsza okazja, aby jeszcze raz sobie pofolgować. Jeśli po Tłustym
olalacookingTaką roladę najlepiej przygotować i zjeść w ten sam dzień. Bezę można upiec dzień wcześniej. Przygotowanie rolady – białka ubić na sztywną pianę. Następnie powoli dodawać
Kuchnia Pokoleńnajszybciej wykorzystać bo sezon na te pyszne owoce już się zaczyna. Trzeba więc wymienić zapasy ;) Do serniczka możecie użyć zarówno świeżych jak i mrożonych jagód (bez rozmrażania). Podczas pieczenia po mieszkaniu rozchodził się cudowny waniliowo-jagodowy zapach. Rodzina z trudem powstrzymywała się aby nie zabrać się za pałaszowanie zaraz po upieczeniu. Sernik przecież musi ostygnąć i schłodzić(...)się w lodówce aby był naprawdę dobry :) Serniczek ma delikatną i kremową konsystencję, wprost rozpływa się w ustach! Do wypieku użyłam cukru Królewskiego , od dawna dodaję go do słodzenia deserów czy to w postaci kryształu czy pudru. Cukier w przyzwoitych ilościach, dodany do posłodzenia domowego ciasta czy deseru jest nieszkodliwy. Wręcz nawet potrzebny aby dostarczyć nam energię potrzebną
Smakołyki Asi5 składników i ciasteczka gotowe! Pełnoziarniste, kruche, bez cukru i laktozy. Idealne na piknik czy też wycieczkę rowerową! Na trawce, świeżym powietrzu smakują jeszcze lepiej
Czarnawisienkazdjęciach poniżej. I przyszedł czas na desery ! Przed nami pojawił się mus czekoladowy z pieczoną śliwką, papryką i wiśniami (22 zł), mus jerozolimski z granatem i sezamem (20 zł), bazyliowa panna cotta z dżemem pomidorowym (18 zł) i domowa chałwa z owocami. Wszystkie desery przepyszne, choć mi do gustu przypadła najbardziej panna cotta i chałwa. Z przyjemnością tu wrócę(...)miłej nienadętej atmosfery, przesympatycznej obsługi i oczywiście dla spróbowania kolejnych dań ! Te które jedliśmy, wszystkie bez wyjątku, były wyjątkowe. Florentin Smolna 40, Warszawa Godziny otwarcia: Pon – Niedz 12:00 do 23:00 Telefon: 22 127 34 21 Rodzaj kuchni: izraelska Średnie ceny: dania główne 26-66zł Klimat / Atmosfera: luźna Dzielnica
Kulinarne przygody Gatity