Przeziębienie nadal mnie trzyma, więc musiałam zmienić koncepcję tortu na drugie urodziny mojego Synka. Początkowo miało być bardziej bajkowo, ale zmieniło się na kolorowo. Żeby tort
Pełny talerzborówki goszczą w ciastach , deserach , racuchach i naleśnikach.Dziś mam dla Was przepis na przepyszne, puszyste naleśniki o delikatnie malinowym smaku wypełnione po brzegi pysznym kremem mascarpone i borówkami.Niebo w gębie!Świetny pomysł zarówno na obiad, jak i podwieczorek.Polecam! SKŁADNIKI:* mąka pszenna – 1 szkl* mleko – 1,5 szkl ( użyłam Bez laktozy )* syrop malinowy – 1/4 szkl(...)jajko – 2 szt* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka*sól – 1 szczypta* olej – 1/4 szklNADZIENIE:* mascarpone – 300 g ( dla siebie zrobiłam z kremowym serkiem „homo” bez laktozy )* cukier puder – 3 łyżki* borówki – ok. 150 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:NALEŚNIKI:Wszystkie składniki na naleśniki bardzo dokładnie ze sobą miksujemy.Smażymy średniej wielkości naleśniki
Ostra na SłodkoSezon szarlotkowy w pełni, więc proponuję szarlotkę na kruchym jaglanym cieście, zapiekaną pod pierzynką z pianek. Składniki:mąka jaglanaskrobia kukurydziana, ryżowa lub tapiokaproszek do pieczenia
głodny alergikwyczuwalnym akcentem kokosowym i idealną słodyczą. Spód to z kolei proste, ale zarazem bardzo udane połączenie daktyli i amarantusa ekspandowanego . Całość dobrze razem współgra i tworzy smaczny pomysł na deser. Spód: 100 g daktyli (Look Food) 20 g amarantusa ekspandowanego (Look Food) Masa serowa: 100 g serka mascarpone 100 g twarogu półtłustego 50 g musu kokosowego (Look(...)mieszając masę za pomocą dłoni. Uzyskaną masę wyłóż na spód foremki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie mała tortownica). Wstaw do lodówki. Teraz przygotuj masę serową. Najpierw rozpuść agar w mleku, a następnie zmiksuj wszystkie składniki na jednolitą masę, w miarę możliwości bez grudek. Tak przygotowaną masę serową wylej na wcześniej przygotowany spód, na wierzchu ułóż
Zdrowie na języku :Pustach, pełne przyjemnie chrupiących ziarenek - świeże figi! Sezon na moje ulubione owoce trwa bardzo krótko, więc trzeba korzystać jak najwięcej. Dziś przepis na ciasto o słodkości porównywalnej do tureckich deserów, a więc spontanicznie nawiązujący do figowego pochodzenia. Tylko dla prawdziwych słodyczoholików :) Kruche ciasto: 260 g mąki 80 g cukru pudru 150 g masła jajko szczypta soli Krem marcepanowy: kubeczek śmietany(...)wykładamy spód i boki blaszki, po czym formę wkładamy ponownie do lodówki na kolejne 40 minut, co zapobiegnie "zjeżdżaniu" boków ciasta w piekarniku. Pieczemy 10 minut w 180 stopniach pod obciążeniem, dopiekamy kolejne 15 już bez przykrycia. Figi kroimy na półcentymetrowe plasterki (bardzo ważne - jeśli będą zbyt cienkie to się rozpadną). Na patelni rozgrzewamy masło
sama złodyczWięcej wiedzy o tortach i pieczeniu na INSTAGRAMIE. Mus śliwkowy to mój słodki pomysł na jesienne torty. Mus ze śliwkami idealnie pasuje do kremu orzechowego
Słodki Pomysłmojprzepisna.pl | Najlepsza, jedyna wegańska i bezglutenowa Wuzetka (W-Z) Torcik W-Z Nowoczesna i zdrowsza odsłona tradycyjnego Warszawskiego ciastka – Wegańska Wuzetka, przepyszna, wilgotna, z dużą
moj przepis naDzieci go uwielbiają i cała rodzinka zgodnie stwierdziła, że o niebo lepszy od kupnego. Mimo, że zmniejszyłam ilość cukru w stosunku do oryginalnego przepisu, to dla
moj przepis namojprzepisna.pl | Domowe wafelki Kinder Bueno Pyszne wafelki przypominające w smaku wafelki Kinder Bueno. Dla mnie smakują wyśmienicie, sam krem bardzo mi smakował, a jak jeszcze doszły
moj przepis namojprzepisna.pl | Placek ze śliwkami/rabarbarem i bezą Dawno miałam ochotę na wypróbowanie jakiegoś przepisu z książki Cukiernia Lidla i w końcu się skusiłam na Placek ze
moj przepis namojprzepisna.pl | Sernik cytrynowy na biszkoptach z bezą włoską Dziś trochę rozpusty, jako że dawno nie piekłam nic słodkiego nadrabiam zaległości :). Zapraszam Was na sernik mocno cytrynowy
moj przepis nakoniec delikatnie zmiksować dodaną łyżeczkę mąki ziemniaczanej i octu winnego. Ubitą pianę wyłożyć na formę o wymiarach około 25x36 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. piec w temperaturze 180ºC przez 15 minut. Upieczoną bezę wyjąć z piekarnika, przełożyć na oprószoną sporą ilością cukru pudru ściereczkę kuchenną i bardzo ostrożnie zrolować. Zostawić do ostygnięcia. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić(...)porzeczki opłukać pod bieżącą wodą, ostrożnie osuszyć za pomocą ręcznika papierowego i oberwać z gałązek. Posypać owocami warstwę kremu. Tak przygotowany płat bezy delikatnie zrolować, uważając by beza nie popękała. Pozostałym kremem udekorować wierzch rolady. Przed podaniem deser schłodzić w lodówce przez około 2 - 3 godziny. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychPyszna, pełnoziarnista szarlotka na kruchym cieście. Bez dodatku cukru! Jest chrupiąca, mocno cynamonowa i bardzo zdrowa! Najlepiej smakuje na ciepło! Składniki: Ciasto: 3
CzarnawisienkaDlatego przyda się kulka lodów waniliowych, albo ubita 'na goło' śmietanka - taka bez cukru, czy słodzacych dodatków. Składniki: (żaroodporna foremka o średnicy około 20cm i wysokości 4cm jest idealna, a 2 foremki o średnicy około 14cm sa nawet lepsze) 1 szklanka maki z proszkiem do pieczenia (self-raising) 1 szklanka drobnego cukru 1 puszka mieszanych owoców (fruit cocktail(...)dodatkowo: odrobina masła, do posmarowania foremki lody waniliowe albo ubita śmietana, do podania Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj foremkę - wysmaruj dokładnie masłem. W sporej misce wymieszaj dokładnie składniki deseru. Gotowa masę wlej do foremki. Piecz około 20-25 minut, lub do czasu, aż będzie złotawo-brazowe i sprężyste w dotyku. Podawaj na ciepło z lodami i/lub bita śmietana
Lejdi of the housemoją rodzinę deserów - Bezików z truskawkami (jest to wariacja tortu bezowego, który kiedyś robiłam na chrzciny mojej bratanicy). Mimo bezy, deser wcale nie jest zbyt słodki, dlatego nadaję się również na letnie (wystawne lub nie) okazje. Nie pogardziłabym takim deserem na swoim weselu :) Za tydzień znowu je przygotuję, choć wtedy już pewnie w wersji z malinami. Częstujcie się!Mini wersja(...)cukrem pudrem łączymy i stopniowo dodajemy do białek. Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wykładamy na nią małe kleksy ubitej piany. Z podanych składników wychodzą 2-3 blaszki bezików - w zależności od ich wielkości.Tak przygotowane bezy wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150`C i pieczemy około 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę
Słodkie Przyjemności