danie jednogarnkowe - 4696 przepisów (strona:148/314)

Test garnków Blaumann Black Granit - poznaj moją opinię 118

tygodnie testów użyłam wszystkich. Każdy okazał się przydatny i do czegoś potrzebny. 1. Garnek z pokrywką: 28 x 12 cm (6,3L) Największy garnek z zestawu. Idealny przy daniach jednogarnkowych, najpierw smażenie, następnie duszenie - wszystko w jednym garnku, bez obaw, że coś się nie zmieści. :-) Garnek jest ciężki i solidny. Nie ma obaw, że podczas mieszania potrawy przesunie się

Szefowa kuchni
Pęczotto z pomidorami. 185

Bardzo lubię dania jednogarnkowe, może dlatego, że jak nie mam czasu to 20 minut i jest obiad. Kaszotto czy pęczotto nie było jednym z moich faworytów daniowych, jak już gdzieś jadłam to wydawały mi się niedoprawione, mdłe, bez wyrazu. Postanowiłam, że spróbuję zrobić wyraziste, smaczne pęczotto. Zobaczcie czy się udało:) Składniki 100g kaszy pęczak 2 łyżki oleju 1 średnia

Apetyt na Zielone
Wegańska musaka 108

Przyznaję od razu, że nigdy wcześniej nie jadłam musaki, ale z racji upodobania do dańjednogarnkowych” przeczesałam internet wzdłuż w szerz w poszukiwaniu informacji o tej potrawie, znalazłam tysiące przepisów i na tej podstawie stworzyłam swoją wegańską musakę. Składniki na 4 porcje: 1 duży bakłażan 4-5 dużych ziemniaków 4 dorodne pomidory 2 cebule

greenscarf
Indyjski kurczak Mughlai 97

przyjemny migdałowo-kardamonowy aromat. Do tego dania koniecznie ugotujcie też ryż bo sosu po duszeniu mięsa jest sporo i żal go wylewać. Jako, że jest to danie jednogarnkowe, typu curry - łatwe do odgrzania i wręcz zyskujące wtedy na smaku - warto przygotować większą porcję na kilka

Milion Smaków
kurczak z rękawa z marchewką i cebulą z indyjską nutą garam masala... 156

Składniki: kurczak 1,50 kg, garam masala Royal Brand 2 łyżki, papryka ostra mielona Royal Brand 1 łyżeczka, kucharek 2 łyzeczki, sok z cytryny 1 łyżeczka

W Mojej Kuchni Lubię
Gulasz z podgrzybków 79

„Większość osób, które znam zazwyczaj jada grzyby w śmietanie. Ja uwielbiam je w sosie pomidorowym. W towarzystwie białego wina i czosnku smakują znakomicie. Gulasz ma gładką

Wiem co jem
Ognisty kociołek 367

Aromatyczne pełne pikantnych smaków rozgrzewające i sycące jednogarnkowe danie w sam raz na jesienne czy zimowe chłody. Po powrocie ze spaceru rozgrzeje nie jedną zmarzniętą duszę….:) Do potrawy użyłam wędzonej papryki firmy  SKWORCU  przyprawa ta wspaniale podkreśliła smak dania,wyszło pysznie! Składniki 70 dag schabu wieprzowego 2 cebule 3 łyżki oliwy ½ papryki czerwonej

Wanilia i Kardamon
Gjuwecz - bułgarski pieczony gulasz 201

Tydzień bułgarski u nas wciąż trwa. ;) Zawsze coś ciągnęło mnie do tamtejszej kuchni, chociaż bez żadnego wyraźnego powodu. Gulasze i potrawy gulaszopodobne to moje ulubione dania jednogarnkowe, dlatego też i gjuwecz musiał u mnie w końcu zawitać. Potrawa ta kojarzy mi się z pieczonką przygotowaną nad ogniskiem w środku lata, choć powstaje stuprocentowo w warunkach domowych. Przyrządza się

Kuchenna Kontrrewolucya
Pasztet z fasoli z pieczarkami 170

Fasola rzadko wykorzystywana w mojej kuchni. Jeżeli już to fasolka po bretońsku lub zupa fasolowa. Dlatego postanowiłam wypróbować inne danie z fasoli

W kuchennym oknie Ewy
Sycąca zupa z mielonym mięsem 170

Bardzo lubię dania jednogarnkowe. Nie tylko dlatego, że mało po nich zmywania ale także dlatego, że nie trzeba ich jakoś specjalnie pilnować .  Zupka jest bardzo dobra, niezwykle sycąca i wspaniale rozgrzewająca. Nie robię je zbyt często ale kiedy już jest na stole to bardzo szybko z niego znika, Męska część domowników zajada zupkę z kromką chleba (najlepiej- takiego

Krakowskie smaki Ani
Ryba na warzywnej pierzynce 133

Dorsz gotowany na parze z niewielką ilością pora, do tego porcja duszonych warzyw. Danie pod każdym względem dietetyczne i bardzo smaczne. Kto

W kuchennym oknie Ewy
Zapiekanka na bazie ziemniaków i kiełbasy 124

Na ciągle jeszcze trwające zimowe wieczory polecam zapiekankę z ziemniakami, kiełbasą, cebulką, boczkiem i całą masą pysznych smaków. Rozgrzewa i krzepi. Dziewczyny – jeśli chcecie oczarować

Kulinarna Patilogia
Saudações de Lisboa 193

uchnia Portugalska to niezwykła mieszanka aromatów i smaków w prostych, często jednogarnkowych daniach, co Portugalczycy zawdzięczają między innymi Magellanowi, Vaso da Gama i innym żeglarzom, którzy przywozili  egzotyczne przyprawy  z morskich wypraw i kolonii w Afryce, Ameryce Płd. i Azji.   Saudações de Lisboa to najlepszy przykład tej kuchni. B analnie prosta zupa, gdzie w jednym garnku

SzczyptaSmaQ
Curry z bananami 146

jednogarnkowe dania, które można przygotować na kilka zapracowanych dni. Dzisiejsza propozycja to inspiracja przepisem z książki  The best of Rose Elliot. The Ultimate Vegetarian Collection,  którą kiedyś upolowałam w TK Maxx. Oczywiście jak to zwykłam robić, oryginalny przepis zmodyfikowałam, tak aby nie było potrzeby specjalnego zamawiania z Internetu składników niedostępnych w sklepach stacjonarnych. Danie

Pełna Lodówka
Risotto prowansalskie z kurczakiem, cukinią i porem 160

każdym razem, kiedy próbujemy zrobić danie jednogarnkowe okazuje się, że jednak musimy wykorzystać więcej garnków niż początkowo zakładaliśmy. Postanowiłam więc tak dobrać składniki, żeby móc ograniczyć się do maksymalnie dwóch. Jak się okazało można by nawet wykorzystać jeden, ale było by to bardziej czasochłonne (ryż gotowałby się wtedy razem z resztą potrawy od samego początku). Porcja

Passions hobbies life