danie jednogarnkowe - 4696 przepisów (strona:154/314)

WARZYWA W SOLI DO SŁOIKÓW 173

zrobić sobie kilka słoików tych warzyw w soli, aby mieć "na czarną godzinę" :))) Bo takie warzywka mogą stanowić fajną bazę do zupy, sosu czy wzbogacić smak naszych dań jednogarnkowych ...  Składniki:  na 3 słoiki widoczne na zdjęciu 2 kg marchwi 1 kg selera 1 kg pietruszki 4 -5 szt pora 4 łodygi selera naciowego 1kg soli

Walijskie Pichcenie
Łosoś z pieczoną dynią 138

miejscach np. piwnicach). U mnie raz w tygodniu jest zupa dyniowa, a tym razem na moim stole zagościł łosoś z pieczoną dynią. Nie licząc ubrudzenia malaksera to danie jednogarnkowe (a raczej jednoblachowe) i bardzo szybkie. Smak słodko-ostrej dyni świetnie łączy się z tłustą rybą, którą neutralizuje orzeźwiające pesto. Syty i jednocześnie zdrowy obiad

Poezja smaku
Pasta tahini 176

sezamu to stosowany od wieków przysmak na Bliskim i Środkowym Wschodzie, a także w kuchni arabskiej i żydowskiej. Zastosowań tahini jest wiele, możemy ją dodać do sosów, sałatek, dań jednogarnkowych, jak również do zup, ciast (np. z bakaliami), jako pastę do pieczywa (koniecznie wcześniej zrumienionego w opiekaczu), a nawet jako zamiennik jajek jak robili arabowie :) (możemy założyć

Taste Of My Day
Penne rigate z krewetkami w oliwie 168

Danie dla wygodnych i zabieganych, dla tych co kochają dobre jedzenie, a nie lubią stać przy garach. Obiad, a może kolacja?, ważne

Apetyczna babeczka
Ciasto jaglane z kruszonką cynamonową 682

Moja propozycja na aromatyczne ciasto jaglane z jabłkami z sądeckich sadów, z wiejskim twarogiem i pod pierzynką z kruszonki cynamonowej. Jakie zapachy!, gdy uchyli się drzwiczki

Apetyczna babeczka
gulasz z piersi kurczaka z pieczarkami... 1285

Składniki: pierś z kurczaka 2 podwójne, oliwa 6 łyżek, cebula 1 sztuka, pieczarki 30 dag, kostka rosołowa 1 sztuka, woda 4 szklanki, pieprz czarny mielony 1

W Mojej Kuchni Lubię
kurczak rosołowy z ryżem... 189

Składniki: 1/2 sztuki kurczak z rosołu, 6 szklanek Wywar z rosołu, 1/2 pęczka warzywa z rosołu, 2 łyżeczki pieprz ziołowy, 1 łyżeczka curry, 1/2 łyżeczki chilli

W Mojej Kuchni Lubię
pyszny cukiniowy gulasz czyli Pudliszki – pomidorowe inspiracje – kurczak 171

Składniki: olej rzepakowy 1/2 szklanki, marchewka 1 pęczek, cebula 1 duża,pierś kurczaka podwójna 1 sztuka, kiełbasa podwawelska 1 długa sztuka, koncentrat pomidorowy Pudliszki 4 czubate

W Mojej Kuchni Lubię
pierś kurczaka w gulaszu warzywnym... 157

Składniki: pierś z kurczaka 1 podwójna, olej rzepakowy 1/4 szklanki, fasolka szparagowa 30 dag, kalafior 1/2 sztuki, marchew 4 sztuki, cukinia 2 małe, pomidory 4 sztuki

W Mojej Kuchni Lubię
szybkowar-udziec indyka z kością z marchewką,papryką,czosnkiem,cebulą... 207

Składniki: udziec z indyka 1,5 kg, przyprawa do gulaszu 1 opakowanie, oliwa 8 łyżek, marchew 10 sztuk, ząbki czosnku 6 sztuk, cebula 2 sztuki, papryka

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa jarzynowa z brukselką, fasolką szparagową i kalafiorem 219

ziarna jałowca, na samym końcu różyczki kalafiora. Gotujemy, aż będą miękkie, na koniec doprawiamy do smaku, podajemy zaraz po przygotowaniu z kawałkami mięsa. Zapraszam do przygotowania także innych dań jednogarnkowych

Moja smaczna kuchnia
Quiche z kapustą kiszoną i schabem 165

Uwielbiam szybkie  i proste obiady, dania jednogarnkowe, tarty obiadowe i wszystko co jest tradycyjne. Dzisiaj serwuję Wam świetny pomysł na pyszny obiad z kapusty kiszonej. To idealny czas, bo większość z nas własnie przygotowuje kapustę na zimę, a nie każdy wie, że możemy ją zaserwować w taki sposób.  Składniki: ciasto 200 g mąki 100 g miękkiego

Niezły Młynek
Ryż smażony z grzybami shiitake 164

Orientalne smaki bardzo odpowiadają moim domownikom, byle nie za ostro doprawione. Grzyby shiitake mają wyrazisty smak i aromat. Ta potrawa jest bardzo łatwa do przygotowania, może

Apetyczna babeczka
Sojowa potrawka w pomidorach i chili 184

Gorące, sycące i energetyczne danie z soi  zostało przeze mnie skomponowane i choć nie jestem wegetarianką ani weganką to w tej

Apetyczna babeczka
Potrawka z czarną fasolą 174

Czarna fasola  ma fantastyczny smak, kolor nie każdego przekonuje, ale tylko do czasu aż jej sam nie posmakuje. Ja serwuje ją jako sypką fasole z

Apetyczna babeczka