danie jednogarnkowe - 4696 przepisów (strona:140/314)

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i szpinakiem 103

mojej kuchni często goszczą zapiekanki. Czasem z braku czasu, czasem z wygody, bo to jednogarnkowe danie, czasem na życzenie któregoś z domowników. Za każdym razem jest to wymysł chwili i zawartości lodówki. To mój najnowszy „wynalazek”. Okazał się wyśmienity! Szkoda tylko

To co kocham
Leczo 114

Leczo to sztandarowe danie jednogarnkowe. To potrawa węgierska, rodzaj gulaszu warzywnego z pomidorów i świeżej papryki duszonych na smalcu z dodatkiem wędzonej słoniny i z podsmażoną na złocisty kolor cebulą,, doprawionych papryką w proszku. Na Węgrzech jest tym, czym w Polsce bigos. Warzywne jest

To co kocham
Gryczotto wieprzowe ze szpinakiem 101

na bazie kaszy gryczanej i mięsa wieprzowego z dodatkiem szpinaku i suszonych pomidorów. Pachnie i smakuje wybornie, i jest daniem jednogarnkowym, więc nie musimy martwić się o dodatki. Kasza gryczana należy do najbardziej odżywczych kasz. Zawiera duże ilości białka roślinnego. Kasza gryczana niepalona (czyli biała) jest zdrowsza

To co kocham
Pęczotto z marchewką i groszkiem 97

Ostatnio jemy dużo różnych kasz, no bo przecież są zdrowe. Niedawno było gryczotto, dzisiaj mamy pęczotto. Jest to danie jednogarnkowe, szybkie i lekkie. Pęczak jest najmniej przetworzony, bo otrzymywany z całych, niepokruszonych ziaren jęczmienia. Jest to całe obłuskane i wypolerowane ziarno jęczmienia i spośród kasz jęczmiennych ma najwięcej wartości odżywczych

To co kocham
Zupa krem z białej fasoli 107

Aksamitna zupa z białej fasoli zmiksowana na gładki krem doskonale syci i może być jednogarnkowym daniem obiadowym. Można dodać do niej kawałek kiełbaski, wtedy nawet głodomory się najedzą. Jeśli nie macie czasu gotować fasoli, to można użyć fasoli z puszki razem z wodą, w której jest zamknięta. Taka zupa smakuje również

To co kocham
ziemniaczany gulasz z curry 117

mnie do tego stopnia, że pstryknęłam stronie fotkę, nie zapamiętałam co to za pismo. Sama nie odważyłabym się nazwać tego gulaszem, to po prostu smaczne i sycące danie jednogarnkowe, przypomina nieco nasze pieczone ziemniaki, ale jest szybsze do przygotowania, ponadto dodatek curry dodaje mu orientalnego smaku. Szybko, pożywnie i pysznie - na takie chłodne wieczory

6niebo
Kardamonowe rolowane bułeczki nadziewane domowej roboty masłem orzechowym 135

średnicy 28 cm. Jest rewelacyjna, ma nieprzywierającą powłokę, dzięki czemu możecie używać o połowę mniej tłuszczu niż zwykle. Sprawdza się do pieczenia naleśników, placuszków, mięs, kotletów, przygotowywania dań jednogarnkowych czy też do pieczenia. Jestem z niej bardzo zadowolona. Życzę Wam przepysznych bułeczek robionych z prawdziwą dbałością o bliskich! Taaaakiego smacznego! Przepis zgłaszam do konkursu: Trzymajcie z całych sił

SMYKWKUCHNI
Gulasz pasterski 179

Gulasz pasterski –to przepis z kuchni węgierskiej z dużą ilością papryki, niekoniecznie tej ostrej.  Wspaniałe jednogarnkowe danie do którego przeznaczamy kilka gatunków mięs, im więcej, tym lepszy, które kroimy w grubsze kawałki.  Zagęszczony zacierką. Rozgrzewający, w sam raz na jesienno-zimowe dni.  Poza pokrojeniem mięsa i warzyw gotuje się sam. Pyszny! Składniki

Wanilia i Kardamon
Gulasz z kaszą i ziemniakami 129

Dzięki kiszonkom, mięso staje się bardziej miękkie, rozpływa się w ustach. Zrobiliśmy typowe, pyszne, szybkie, danie jednogarnkowe. Jeśli przygotowujemy trochę wcześniej, to polecamy kaszę wrzucić tuż przed podaniem. Składniki 500-600 g karkówki wieprzowej 1 duża cebula 1 łyżka smalcu 1 marchew 3-4 ogórki kiszone 2 ziemniaki średniej wielkości 1 l bulionu wołowego 1 liść

R'n'G Kitchen
Ciecierzyca z suszonymi śliwkami 111

Lubicie dania jednogarnkowe? Ja przyznaję się bez bicia, że bardzo! Wszystko wrzycam do jednego garnka i gotowe. Do tego jak coś zostanie wystarczy postawić garnek na ogniu, podgrzać i jeść ze smakiem. Ciecierzyca doskonale się nadaje na taki posiłek. Daje wiele możliwości, można ją przygotować na wiele sposobów. Dodatkowo jest sycąca i dostarcza organizmowi niezłą

Polska Zupa
KREMOWA ZUPA BROKUŁOWA Z PULPECIKAMI 143

oraz czerwoną fasolką i drobnym makaronem. Zupa ta może pełnić rolę zarówno pierwszego jak i drugiego dania. Mamy w niej wszystko- zupę krem, mięso i makaron. Danie jednogarnkowe godne polecenia! Składniki: 1 marchewka 1 pietruszka 1/3 selera 1 duży brokuł ok. 1,5 l bulionu 100 g serka topionego puszka fasoli czerwonej garść drobnego makaronu

Kuchnia MagdaLeny
flaki po lwowsku 108

Jutrzejszy dzień sprzyja przemarzaniu i w takich chwilach nie ma chyba nic lepszego od talerza gorącej zupy lub dania jednogarnkowego. Na tę okazję proponuję flaczki różniące się od najpopularniejszej wersji warszawskiej. Dodatek kapusty, imbiru i parmezanu daje zupełnie inny efekt i smakowy i wizualny. Na blogu tradycyjnie znajdziecie przepis i taki bardziej tradycyjny i takie, o których nawet

Eksperyment sobotni
CHŁOPSKI GARNEK 130

Jesienne sloty nie napawają zbytnio optymistycznie, ale sprawiają że mamy ochotę na coś cieplejszego, pożywniejszego...Osobiście, o tej porze roku często przygotowuję dania jednogarnkowe, które oprócz tego że fajnie rozgrzewają to również szybko się robią.  Składniki: pół kg łopatki 1 papryka czerwona 4 duże ziemniaki 1 papryka żółta 1 czerwona cebula 3 marchewki 10 pieczarek 1,5 szklanki

Z Majeczką w kuchni
Kapuśniak 114

Kapuśniak na wędzonych żeberkach, jako zupa lub jako danie jednogarnkowe.  2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, 1/2 pora, cebula, listek laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, 600 g żeberek wędzonych, 500 g kapusty kiszonej, szczypta cukru, 4 ziemniaki (najlepiej typu A sałatkowe) Włoszczyznę umyć, obrać, odłożyć 1/2 marchewki. Resztę włoszczyzny włożyć do garnka, dodać żeberka

królestwo garów
Papryka marynowana 117

może jej zabraknąć w Waszych spiżarniach. Niezastąpiona do wszelkich sałatek, dań jednogarnkowych i przystawek.   Składniki: 2 kg papryki 1 główka czosnku ziele angielskie gorczyca olej Zalewa: 5 szklanek wody 1 szklanka octu 10% 8 dkg cukru (ok 10 łyżeczek) 7 łyżeczek soli Sposób przygotowania: Paprykę myjemy i wydrążamy środki. Pokrojoną na mniejsze kawałki układamy w wyparzonych

Kuchnia w czekoladzie