podsmażyć na łyżce oleju. Kaszę gryczaną zmielić w robocie lub przepuścić przez maszynkę do mięsa, na średnich oczkach. Wszystkie składniki połączyć, dodając jajko - wyrobić jednolitą masę. Masę doprawić do smaku solą i pieprzem. Z masy gryczanej formować nieduże pulpeciki. Pulpeciki podsmażyć, na lekko natłuszczone patelni, z każdej strony. Podawać z sałatą. Dla urozmaicenia dania, pulpety można polać sosem
kolorowotorcikowokasza, chyba ze jest to gryczana tak wiec kiedy zobaczyłam, ze tylko ona została na polce musiałam ja wykorzystać tak żeby i mi obiad smakował. Postanowiłam ze zrobię zapiekankę z warzyw, które były w lodowce, mięsa, którego nie było za wiele na 3 osoby i tej nieszczęsnej kaszy. W sumie wyszło całkiem fajne danie, lekkie, kolorowe i syte. Czytaj
Bernika - moj kulinarny pamietnikU nas nie ma problemu co zrobić z gotowanym, porosołowym mięsem. Na pierogi czy krokiety zawsze są chętni więc zwykle mielę takie mięso na farsz. Wystarczy
Smaczna PyzaNa piątkowy obiad przygotowałam bezglutenowe knedle. Podałam je z pysznym sosem śliwkowym z nutką cynamonu. Składniki: 2/3 szklanki kaszy jaglanej 280 g twarogu ok. 1,5
Czerwień i błękit~surowa gryczanka zmiksowana z mango podana z musem truskawkowym~ Gdy dowiedziałam się, że mam szansę na pasek na świadectwie moja ambicja kazała mi poprawiać wszystkie oceny
breakfast of dreamsdaniach, to sięgnijcie po kiszoną cytrynę. Takiego aromatu i smaku nie znajdziecie nigdzie. Podobno jest to coś, co albo się kocha, albo nienawidzi. Ja kocham. Bez wątpienia. Od pewnego czasu przebojem w mojej kuchni są wszelkiego rodzaju kasze z dodatkiem właśnie cytryn. Za kaszami nie przepadałam dotąd. Zjadłam, ale bez zachwytu. Pisząc te słowa uświadomiłam sobie, że kasze(...)tego kasze z ziołami, warzywami, oliwą z oliwek lub pestek winogron. I koniecznie kiszona cytryna :) Po takim obiedzie wstaję najedzona, ale nie pełna i nie ociężała. Spać też mi się nie chce. Wniosek jest prosty: mój organizm mówi mi, że zdrowiej jem. A jak zdrowiej jem to i zdrowiej żyję, prawda? :) Składniki: 200 g białej kaszy gryczanej, 1 kiszona cytryna
Codzienna kuchnia niecodziennazjeść wartościowy posiłek przygotowałam danie z resztek, który zjadłam prosto z patelni :) Bo nigdy nie ma sytuacji bez wyjścia :) To co wykorzystacie do jego przygotowania oczywiście zależy od tego co znajdziecie w swoich zapasach, u mnie były to: seler naciowy resztka cukinii natka pietruszki łyżeczka oleju kokosowego jajko kilka kotlecików z soczewicy i kaszy gryczanej (przepis znajdziecie TUTAJ
Taste Of My Day:) , ale danie które ma dla mnie znaczenie sentymentalne. Uwielbiam grzyby leśne. Kiedyś mieszkałam niedaleko lasu , przez to często w domu pojawiały się gulasze, czy też zupy grzybowe- nie wspominając już o grzybkach marynowanych, a teraz jak tylko mam możliwość- czytaj grzyby :) staram się coś z nich wyczarowć. Rewelacyjnie smakują z kaszą gryczaną I sałatką
Smaki Edytyulubionych produktów w kuchni. Mleka roślinne używam ostatnio bardzo często, wręcz codziennie, do przygotowania porannej owsianki, jaglanki czy sporządzenia koktajlu. Mleczko kokosowe również świetnie nadaje się do tego typu dań, a jego intensywny, kokosowy smak jest przecudowny i nadaje genialnego smaku potrawom. Kakao surowe Już dawno chciałam spróbować ten rodzaj kakao. Surowe już próbowałam, ale to dodatkowo(...)Nadaje potrawom kremowości i cudownego czekoladowego smaku. Na zdjęciu widać jedynie grudki produktu, ale to tylko niewielka część masy, pozostała występuje w formie sypkiej. Kasza gryczana palona Kto nie lubi kaszy gryczanej?! Ja uwielbiam! Przez ostatni czas jadłam tylko niepaloną, więc czas najwyższy przypomnieć sobie ten wyrazisty palony smak tego zboża. Płatki owsiane / Płatki jaglane / Musli Kolumba
Zdrowie na języku :PWyjątkowy smak roladek wieprzowych w takiej wersji odkryłam niedawno, dzięki koleżankom z pracy :) Składniki: 70 dag łopatki (można użyć karkówki), 30 dag kapusty kiszonej, suszone podgrzybki
Delicious Titbitsprzygotowałam zestawienie 32 dań, które rozgrzeją Was! Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Duże fusilli z pieczarkami, rukolą, tymiankiem i octem balsamicznym Gęsta jarzynowa z brukselką Kalafior z cukinią w pomidorach z oregano i chilli Kasza bulgur z brokułami i czosnkiem Kasza gryczana z pieczarkami
Moja smaczna kuchniaTen tydzień jakiś krótki się wydawał, jeśli chodzi o czas do południa. Trzeba było wymyślić coś, co szybko się robi i na dodatek samo ;) No i
R'n'G Kitchen500 g mięsa (łopatka) garść grzybów suszonych 1 papryka czerwona 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 szkl rosołu 1 łyżka smalcu sól pieprz pieprz ziołowy staropolski
Gotowanie jest łatweZnalazłam spory kawałek karczku i zastanawiałam się co dobrego przygotować na obiad.Przewertowałam mój zeszyt z przepisami i te zraziki od razu wpadły mi w
Niespełnione zdolności kulinarneDziś zatęskniłam za domowymi obiadami, które pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Postanowiłam odtworzyć jeden z nich. Mięso wyszło mięciutkie i rozpływające się w ustach, a sos smakuje
My Culinary Arttego konkursu przygotowałam danie, które dzięki papirusowi będzie soczyste, pachnące i pozwoli w smakowity sposób zagospodarować produkt uboczny kucharzenia, z którym większość ma zawsze problem, czyli mięso z rosołu. Pierogi są owszem bardzo smaczne, ale ile je można jeść. Dobrze jest czasem zaskoczyć rodzinę czymś nowym. Proponuję zatem zrobić z niego kotleciki z dodatkiem kaszy gryczanej i pieczarek. Będziemy
Wiem co jemszkl ugotowanej kaszy gryczanej (ok 2/3 szkl suchej) 50 dag mięsa mielonego 30 dag pieczarek 1/2 czerwonej papryki 2 cebule 3 jajka 1/2 szkl Keczupu Kieleckiego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki pieprzu 1/3 łyżeczki ostrej papryki 1. Kaszę ugotować (osolić jak zwykle). 2. Kapustę umyć, oddzielić liście i obgotować tak, aby dało się je zwijać
Kto ugości moich gości?