Pierogi z kaszy i sera robiłam pierwszy raz, wyszły bardzo smaczne, muszę je częściej przyrządzać. Ostatnio coraz częściej przyrządzam pierogi z mąki żytniej, bardzo mi smakują
Bajeczna KuchniaJedne z najsmaczniejszych kotletów, które robiłam to z buraka :). Postanowiłam sukces ponowić tym razem z moja ukochana botwinką. Wyszły idealne :) Składniki: 2
Łycha smakówśmietanie i żółtkom. W kuchni podkarpackiej można spotkać wiele odmian kwasówki. Kwasówka grzybowa jest postna. Przygotowuje się ją na wywarze z warzyw i grzybów. W wielu domach jest obowiązkowym daniem wigilijnym, ale gotuje się ją nie tylko od święta. Równie popularne są kwasówki na bazie wywarów z mięsa drobiowego lub wołowego. Bieszczadzka, a konkretniej łemkowska, odmiana kwasówki nazywa się(...)kiszonej kapusty i z suszonymi grzybami, ale zabielana jest śmietaną z mąką. Kwasówkę podajemy solo, lub z gotowanymi ziemniakami. W różnych regionach podawana bywa też z innymi dodatkami, np. kaszą gryczaną, łazankami, albo soczewicą. Moja kwasówka grzybowa pochodzi z podkarpackiego rejonu zwanego „Dorzeczem Wisłoka”, który tworzą gminy Zarszyn, Rymanów, Bukowsko i Besko. Przepis można znaleźć w publikacji „Smaki Dorzecza Wisłoka
Trzeci talerzgryczanej (około 300 g) 100 g orzechów włoskich 500 ml wody 1 łyżeczka miodu gryczanego 2 łyżeczki soli Przygotowanie: DZIEŃ PRZED PIECZENIEM Gotujemy 100 g kaszy gryczanej (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Ugotowaną kaszę studzimy i wstawiamy na noc do lodówki. Starter zakwasu wyjmujemy z lodówki i odstawiamy na 1-2 godziny w temperaturze pokojowej do ogrzania. Następnie starter przekładamy(...)niej resztę ciasta. Dodajemy składniki na zakwas i mieszamy. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 8-12 godzin w temperaturze pokojowej. W DNIU PIECZENIA Zakwas jest gotowy, jeśli da się wyczuć lekko kwaśny zapach i po rozsunięciu ciasta widać, że jest napowietrzone i ma gąbczastą strukturę. Z przygotowanego zakwasu odważamy 350 g, resztę przekładamy do słoiczka i wstawiamy
Smakowity Blog Kulinarnyzdrowie i sylwetkę...ale gdyby tak stworzyć coś słodkiego i jednocześnie zdrowego, pożywnego? Np. kaszę. kasza jest zdrowa. Kaszę można jeść na słodko, np. jaglankę z wanilią i truskawkami. A gdyby tak pójść o krok dalej i zrobić z niej ciasto? Brownie z kaszy gryczanej okazało się bardzo dobrym pomysłem, czemu by więc nie spróbować z kaszą jaglaną? Tak więc
Zawsze głodna!dołożyć trochę cebuli, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st na ok 2 godziny, w razie potrzeby podlewając bulionem Jeżeli pieczemy w garnku rzymskim, bulionu można dać mniej. Garnek , wcześniej wymoczony wstawiamy do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 200 st , pieczemy 2 godziny, od czasu do czasu sprawdzając czy płyn nie wyparował. Gdy mięso będzie miękkie, zrazy(...)wymieszanym z łyżką mąki (ilość mąki zależy od ilości sosu i od gęstości jaką chcemy otrzymać ) Doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem. Zrazy podawać sosem i kaszą gryczaną lub pęczakiem
Stare GarySkładniki: 0,5 szklanki mąki gryczanej 2 szklanka mąki żytniej 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy 0,5 szklanki wrzącej wody 3 liście
Łycha smakówSkładniki: łopatka bez kości 1 kg, cebula 2 sztuki, olej rzepakowy 1/4 szklanki, prawdziwki 2 gramy/opakowanie, liść laurowy 2 sztuki, ziele angielskie 4 sztuki, pieprz ziołowy
W Mojej Kuchni Lubięzaproponowała dodatkowe komplety sztućców. Zastanawia mnie jednak bardzo, dlaczego American Bull nie zdecydował się na coś bardziej związanego z ich codziennym menu. Okiem Kesji: Dobre jedzenie, z miękkim mięsem, kaszą gryczaną (która o dziwo nawet mi smakowała) i rewelacyjnym sosem. Sos miał być teoretycznie myśliwski, ale smakował bardziej jak barbecue. Jeden minus: moje zęby znalazły się w poważnym zagrożeniu przez(...)innych lokalach. Niestety oceny nie będzie, bo nie tknęłam głównej części potrawy. 3. Breadnia 0/10 pkt Tutaj ekipa niestety się nie spisała. Kiedy dotarliśmy na miejsce okazało się, że dań festiwalowych już nie ma. Bywało, że nie mogliśmy gdzieś zjeść z powodu braku miejsca, ale brak jedzenia - tylko w Breadni. 4. Galicja 7/10 pkt Konfitowane gęsie pipki na sposób
Życie zamknięte w smakubolońskiego, by wykorzystać go teraz do zapiekanej cukinii. Nadziane łódeczki cukinii zalałam dodatkowo ziołowym sosem beszamelowym. Nie duś cukinii za długo, powinna pozostać jędrna i chrupiąca. Polecam to pyszne danie! Składniki: 2 średnie cukinie nadzienie mięsne bolognese z tego przepisu sos beszamelowy tego przepisu parmezan oregano, mięta Wykonanie: cukinie przekroić wzdłuż na pół. Wybrać lyżką gąbczasty miąższ(...)naczyniu żaroodpornym i zalać przygotowanym sosem beszamelowym, posypać startym parmezanem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 200`C 20-25 minut podawać z ulubionymi dodatkami. Podałam z kaszą gryczaną ŻYCZĘ SMACZNEGO
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Typowo klasyczny polski obiadek. Robi się sam, więc idealnie nadaje się dla osób zajętych. Można podawać z ziemniakami lub kaszą, co kto woli. Idealnie komponuje się
Klasyka GotowaniaBardzo lubię kotlety z kaszy, są smaczne, zdrowe i można ich zrobić całą „furę”, nie wymagają jakiś wyszukanych dodatków, gdyż same w sobie są
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: szynka wieprzowa 1 kg, mąka pszenna 4 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, cebula 2 sztuki, warzywa mrożone 1 opakowanie/węgierski zestaw
W Mojej Kuchni Lubięczuł w żaden sposób urażony, że nie znalazł się w tej trójce, bo prawdę mówiąc długo się zastanawiałem pomiędzy wieloma propozycjami. Jako główne elementy oceny wziąłem pod uwagę: estetykę dania i jego kompozycję, interpretację przepisu oraz własną inwencję w jego przygotowaniu. Do każdego wyboru postanowiłem się ustosunkować i wpisać go jedną z trzech kategorii. NAJLEPSZE ZDJĘCIE Pierwszym zgłoszeniem(...)kuchmistrzowskiego "kwadratu" , którą pozwoliłem się z Wami poniżej podzielić. Wiersz dotyczy "oszukanych" Pulpetów z kaszy jaglanej w sosie pieczarkowym z sałatką z buraczków , których zdjęcie możecie zobaczyć poniżej. Historia to taka, mam z urodzenia zapał górniczy i wszystko palę podając zwęglone dania a każda patelnia jest co "wyciepania"! Więc wybrałam wrocławską opcję bezpiecznego dania
Food SquareSkładniki na 3-4 porcje: 2 łyżki oleju 500 g łopatki wieprzowej 8 sporych pieczarek 1 duża cebula 2 duże ząbki czosnku 500 ml bulionu 2
My Culinary Art