dużej mierze zależą od zawartości lodówki i aktualnych zachcianek gotującego;) Bazą takiej sałatki często bywa ryż albo makaron, warto jednak poeksperymentować z wykorzystaniem różnych kasz. Ugotowana na sypko ulubiona kasza - gryczana, orkiszowa, bulgur lub pęczak - doda nie tylko smaku, ale i wartościowych składników odżywczych. Przygotowując sałatki staram się odchudzić sos poprzez zastąpienie majonezu w większej części jogurtem. Smak nadaje(...)osobnej miseczce, żeby każdy mógł sam polać swoją porcję sałatki. Składniki: 100g ryżu basmati lub parabolicznego z dzikim 300g filetu z kurczaka 300g brokułów 1 puszka fasoli (dałam mix fasoli z cieciorką) 1 czerwona cebula przyprawa do kurczaka (lub gyros) sól pieprz 3 łyżki octu jabłkowego olej do smażenia sos: 1 łyżka majonezu 3 łyżki jogurtu 1 łyżka francuskiej
Obiad gotowyryby w panierce. Złote, chrupiące kule z soczystego, rybiego mięsa zachwycą niejednego rybiego sceptyka. Danie dodatkowo wzmacnia solidna dawka witamin w postaci kaszy, orzechów i ziół - koniecznie wypróbujcie. Składniki na ok 12 szt Czas przygotowania: 35 min 500 g dorsza* 1/2 szklanki kaszy jaglanej lub płatków jaglanych 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajo 2 łodygi selera naciowego(...)suszonego estragonu kilka kropel tabasco (opcjonalnie) 2 łyżki masła sól pieprz 1 białko 4 łyżki sezamu 1 szklanka tartej bułki olej rzepakowy ok 1l Dodatkowo 1 szklanka kaszy bulgur (można użyć gryczanej) 50 g orzechów pęczek natki pietruszki pęczek szczypiorku *jeśli używamy mrożonego dorsza należy go najpierw rozmrozić Przygotowanie: 1. Cebulę siekamy w kosteczkę, szklimy ją na maśle, dodajemy przeciśnięty
Słodki Kompromisoliwek Wykonanie: Orzechy ziemne uprażyć w piekarniku, a następnie pozbawić je skórki. Obrane orzechy zmiażdżyć w moździerzu lub zmiksować w blenderze na „puder”. Następnie ugotować kaszę gryczaną w lekko osolonej wodzie. Gdy kasza będzie już gotowa wymieszać ją z makrelą, suszonymi pomidorami i pieczarkami podsmażonymi razem z rozmarynem. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Cukinię umyć i pokroić(...)złoty kolor. Marchewkę obrać i pokroić przy pomocy obieraczki na cienkie paski. W miseczce ułożyć ugrillowane plastry cukinii, na nich ułożyć kaszę z makrelą i pieczarkami. Całość posypać marchewką, pudrem z orzechów i listkami werbeny. Całe danie polać tahini
Kuchnia Bon AppetitKlopsiki w sosie koperkowym należą do ulubionych dań kuchni domowej. Wiele osób wspomina takie klopsiki z dzieciństwa, pyszne, mięciutkie, rozpływające się w ustach. I zaraz po tym dodają, że nie potrafią zrobić takich klopsików jak gotowała mama, czy babcia. Z tym przepisem uda się ugotować prawdziwie domowe klopsiki. Ważne jest aby użyć mielonej łopatki wieprzowej, a nie bardzo(...)tłustego mięsa wieprzowego sprzedawanego na tackach w marketach. Klopsików nie należy zbyt mocno przyprawiać, aby ich smak pasował do delikatnego i aromatycznego sosu. Klopsiki podaję z puree ziemniaczanym, kaszą jęczmienną, gryczaną, jaglaną lub kopytkami. Dobrymi dodatkami do nich są korniszony, sałatka z pieczonych buraków , ogórki kiszone, sałatka z marynowanych warzyw . Dla dzieci można podać surówkę z tartej marchewki, marchewkę
Codziennik KuchennyWyśmienite danie z wołowiną w roli głównej- Boeuf Stroganow- czyli gulasz wołowy z pieczarkami w delikatnym sosie pomidorowym. Oryginalnie Stroganowa robi się z polędwicy, jednak jej cena jest przerażająco droga, albo ciężko ją dostać wówczas można użyć innej części (ja wykorzystałam ligawę) i po prostu dusić mięso trochę dłużej, ważne, aby była(...)wołowina :) Mięso jest miękkie i wręcz rozpływające się w ustach, a w sosie mieszają się aromatyczne smaki: pieczarek, pomidorów oraz papryki. Bardzo pyszne połączenie, szczególnie w zestawie z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym... :) 4 porcje: * wołowina- 400 g * pieczarki- 300 g * cebula- 1 duża szt. * koncentrat pomidorowy- 2 czubate łyżki * woda- 1 i 1/2 szklanki * przyprawy: listek laurowy, ziele
Kraina Miodem PłynącaPyszne mięsko.... pod taką nazwą znalazłam to danie tutaj i po spróbowaniu przyznaje całkowita rację tytuł idealnie tu pasuje. Mięciutkie mięso, doskonale upieczone w towarzystw boczku, cebuli, papryk, pieczarek, dosłownie rozpływa się w ustach. W smaku przypomina trochę gulasz pieczony, trochę szaszłyki z piekarnika. Składników wydaje się być strasznie dużo, ale potrawa w czasie pieczenia się kurczy. Podana(...)mnie wystarczyła na dwa dni obiadów dla trzech osób. W pierwszy dzień podałam upieczone mięso z pieczywem, na drugi dzień do mięsa dorobiłam sosu i zjedliśmy w towarzystwie kaszy gryczanej. Polecam :) Składniki - 0.70 dkg łopatki wieprzowej - 0.40 dkg boczku wędzonego-parzonego - 0.40 dkg pieczarek - 2 kolorowe papryki - 2 cebule - sól, pieprz, czosnek mielony, papryka słodka mielona, kminek mielony, majeranek
Kuchnia z widokiem na ogródUwielbiam wszelkiego rodzaju quiche (czyli wytrawne wersje tart) między innymi za to że można je zrobić dosłownie z wszystkiego oraz za to że sa pyszne zarówno
greenscarfBrokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Bukiet sałat z brokułami i jajkiem Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Kalafior z
Moja smaczna kuchniapapryką. Dolewamy wody. Nie za dużo. Tylko tyle, żeby wszystko przykryła. Dodajemy kukurydzę oraz przyprawy i dusimy, aż papryka zmięknie. W między czasie gotujemy kaszę gryczaną. Z sosu wyjmujemy listki laurowe i polewamy nim kaszę, chociaż równie dobrze można zjeść go z grubym makaronem, kopytkami czy po prostu z chlebkiem. Mnie smakuje zawsze, nawet bez żadnego dodatku. Miseczka gulaszu, ciepły(...)zrobię ;) Dzisiejszy przepis to mój sprawdzony sposób na gulasz. Kurczak jest mięciuteńki, a sos niezwykle aromatyczny. Poza tym zawsze wszystkim smakuje. Jeśli jednak macie inne wypróbowane przepisy na to danie, chętnie je przetestuję, a tymczasem życzę wszystkim miłego weekendu
Ratunku obiadsmakuje. O nie, nie... to już nie jest maluch, któremu można wcisnąć papkę łyżeczką... ona teraz chce jeść sama, to co sama sobie wybierze. Nie daje sobie w kaszę dmuchać dziewczyna;) Ostatnio postanowiła zjeść.... kotleta schabowego! W ogóle - najbardziej lubi to, co można wziąć w małe łapki i jedząc np. podwieczorek - kontynuować zabawę. Lubi też konkretne, wyraźne smaki(...)pieprzu - wszystko dobrze wymieszać. Smażyć na złoto na oleju - a dla dzieci na teflonowej patelni. Można jeść na ciepło i na zimno! UWAGA! Danie odpowiednie dla diabetyków. Inne dania dla osób z cukrzycą znajdziecie na stronie www.menudiabetyka.pl
Kulinarne Inspiracjejogi . Książka ułatwi włączyć do codziennej diety: - zielone warzywa liściaste: szpinak jarmuż, botwinę, brokuły oraz kapustę - produkty pełnoziarniste: komosę ryżową, kaszę jaglaną, brązowy ryż, płatki owsiane oraz kaszę gryczaną - zdrowe tłuszcze: oliwę z oliwek, olej kokosowy, oraz olej lniany - naturalne substancje słodzące: miód, syrop ryżowy, syrop klonowy, syrop daktylowy oraz cukier kokosowy - superżywność: jagody goji, nasiona chia, spirulinę(...)się zdrowiem. Wystarczy zwracać uwagę na potrzeby organizmu. Dodatkowo wielką pomocą są przeróżne ćwiczenia oddechowe i podstawowe techniki jogi. Jednym zdaniem: Zdrowie i energia bez liczenia kalorii! Dane o książce: Liczba tron: 256 Format: 14,5 x 20,5 cm Oprawa : miękka Wydawnictwo: Vital
Di gotujekaszy białej gryczanej Majonezowy sos chrzanowy FolWark Pęczek szczypiorku sól, pieprz do smaku Wykonanie : Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i wyciągamy z woreczka. Jajka kroimy w kostkę, pomidory w cienkie paseczki. Szczypiorek drobno siekamy. Warstwy: Połowa kaszy,odrobina sosu chrzanowego, pomidory, 4 jajka pokrojone w kostkę, lekko posolić i popieprzyć,odrobina sosu chrzanowego, fasolka,sos chrzanowy, kasza, sos chrzanowy(...)cieniutka warstwa, 1 starte jajko, szczypiorek. Odstawić na kilka godzin do przegryzienia smaków. Taką sałatkę nie musicie układać warstwowo możecie wymieszać wszystko razem. Sałatkę również można podać jako danie obiadowe, jest bardzo sycąca. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliNa te pierogi miałam ochotę już od dłuższego czasu! Chodziły za mną i chodziły , ale ciągle nie mogłam znaleźć czasu na klejenie. ( A przydałoby się poćwiczyć
Ostra na SłodkoNajpierw przygotujemy farsz. Usmaż cebulę na złoty kolor. Ugotuj kaszę. Następnie ugotuj osobno szynkę i osobno płuca z sercem. Zmiel mięso w maszynce do mięsa. Chłodne wymieszaj z kaszą gryczaną. Jeśli chcesz dodaj ziemniaków ugotowanych, farsz nie będzie taki sypki. Dodaj cebuli. I pieprzu ziołowego od Skworcu. Wymieszaj. Rozpuść bulionetkę lub kostke rosolową , dodaj do całości. Wymieszaj, skontroluj(...)Dolewamy wrzątek i robimy "ciepłą kluchę " Mąka ma być jakby sparzona. Następnie dosypujemy mąki "na oko" i ciagle mieszamy łyżką, bądz obydwoma łyżkami. Kiedy ciasto bedzie juz scalone i da się je dotykać rękami, wykałdamy na stolnice i wyrabiamy rekoma gladka i lśniącą kulę. Dzielimy ciasto na porcje , odkrawamy tyle ile nam jest potrzebne ,a reszte ciasta przykrywamy sciereczka
Z Kuchni Do Kuchnipełnym warzyw zielonych, pieczarek, smażonych w kaszy gryczanej jajek. Pełnowartościowy posiłek, który rozgrzeje i pozytywnie nastroi na resztę dnia! Składniki (na 2 -3 porcje): 4-5 łyżek ugotowanej kaszy gryczanej 4-5 mrożonych szparag zielonych kilka różyczek brokuł 4-5 łyżek mrożonego groszku 4 pieczarki szczypta soli, pieprzu, chili i kolendry mielonej 2 jaja 1 łyżka oleju rzepakowego(...)szparagi zielone oraz umyte i obrane pieczarki. Brokuł kroją na mniejsze kawałki i podsmażam z resztą warzyw. Dodaję ugotowaną kaszę oraz groszek i doprawiam składniki solą, pieprzem, chili oraz kolendrą. Wbijam jajka, posypuję serem i przykrywam pokrywą patelnię. Smażę danie na wolnym ogniu jeszcze 2 minuty. Ściągam z ognia i podaję od razu. Smacznego, Klaudia
Mango Papajatackach do grillowania i pieczemy na ruszcie przez 25–30 minut. Na koniec dekorujemy gałązkami tymianku MARIOLA: Grillowany pstrąg pod pierzynką z kaszy gryczanej z warzywami z musem brokułowym Składniki 1 duży pstrąg 1 woreczek kaszy z warzywami 4 plastry surowego boczku 1 brokuł sól, pieprz biały pieprz zielony warzywa do dekoracji cytryna tymianek Wykonanie Oczyszczonego pstrąga opłukać zimną wodą(...)pieprzu białego i zielonego i tymianku świeżo zmielonym pieprzem, solą, cytryną czosnkiem skropić oliwa odstawiać do lodówki na dwie godziny. W tym czasie gotujemy kaszę z warzywami. która idealnie się sprawdza w tego typu daniach i podobnych.. Kasza nadaje się do wszelkiego rodzaju nadzienia jak również do spożywania jako dodatek do sosu. Ugotowaną kaszę według instrukcji która znajduje
Wielki apetytWyłóż na ścierkę, niech ociekną i wystygną. Ugotuj kaszę gryczaną. Grzyby odsącz i posiekaj na ok. 1 cm kawałki. Pokrojoną w kostke cebulkę, usmaż na maśle, po czym dodaj grzyby i smaż jeszcze kilka minut. Dopraw do smaku solą, dosmacz pieprzem , dodaj do smaku co chcesz. Przełóż do kaszy i połącz ze zmiksowanym ładnie jajem. Do każdego liścia(...)liścia jki jest duży i zawijaj gołąbki. Na dnie garnka ułóż pozostałe wierzchnie liści i układaj na nich delikatnie gołąbki. Możesz je ugotować na parze. Lub otworzyć gotowe danie Strogonow od Primavika . Wysmaruj brytfannę maslem lub oliwą poukładaj gołąbki, tyle ile potrzebujesz. Zalej Strogonowem. Posyp koperkiem, bazylią i ziarenkami. Zapiekaj w piekarniku. Podawaj posypane ziarnami
Z Kuchni Do Kuchnigdzieś w kuchennej szafce. Quinoa, to po prostu odmiana kaszy. Taka sama jak kasza jaglana, jęczmienna czy gryczana. Poniżej wrzucam przepis na podstawowe gotowanie tej kaszy. Jednak jest ona na tyle wdzięcznym produktem, że nie musicie zastępować nią w diecie jedynie kasz, makaronów czy ryżu. Doskonale sprawdzi się jako baza ciastek, deserów, zup czy sałatek a nawet kotletów. Eksperymentujcie(...)Garnek przykrywamy pokrywką i dajemy kaszy "dojść" Notatki Jak będziemy wyłączać garnek z kaszą po 4 min, na powierzchni będzie spora ilość wody. Nie przejmujemy się tym, bo woda będzie wchłonięta przez kaszę. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/dania-z-kasza/komosa-ryzowa-quinoa-gotowac-oraz-wlasciwosci/ BosowKuchni Artykuł Komosa ryżowa – quinoa jak gotować oraz własciwości pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki
Mieszam w GarnkuPyszne, łatwiutkie w wykonaniu, idealne jak przekąska do pracy, szkoły - takie są właśnie moje cebularze. Jeśli dodać, że przygotowane na bazie skiełkowanej gryki, bez drożdży, glutenu
Jeść, by żyć w zdrowiu