ceną sobie tradycyjne smaki naszej kuchni. Oni z pewnością docenią delikatny smak ozorków podanych w aromatycznym i wyrazistym musztardowym sosie i będą wiedzieli iż jest to danie które zmieni zwykły posiłek w prawdziwą ucztę. składniki dla czterech osób 4 ozorki wieprzowe 1 cebula 1 marchew kawałek korzenia selera 2 liście laurowe 4 ziarna ziela(...)patelni rozgrzewamy masło i przesmażamy na nim kawałki ozorów, a następnie wykładamy je na talerze, polewamy sosem i podajemy z ulubionymi dodatkami ( na przykład kaszą perłową, lub gryczaną
Miód i pieprzgarnka wsyp potrzebną ilość kaszy (jęczmiennej, jaglanej, gryczanej), postaw na średnim ogniu i mieszając upraż. Delikatnie, nie za mocno, żeby nie przypalić. Mieszaj, potrząsaj garnkiem. Kiedy ziarenka kaszy będą delikatnie podskakiwać, a kasza zacznie pachnieć, zestaw ją z ognia. Wlej do garnka wodę i dokładnie wymieszaj z kaszą. Wypłucz dokładnie kaszę i wylej wodę. Czynność możesz powtórzyć(...)woda będzie klarowna. Garnek postaw na ogniu i zalej kaszę wodą tak, aby poziom wody był minimalnie wyższy od poziomu kaszy. Na niewielkim ogniu ugotuj kaszę do miękkości. Gdyby wody było zbyt mało, dolej odrobinę. Właśnie w taki sposób gotuję kasze i nie mam kłopotu z ich zbrylaniem oraz ze zbędną kleistością. Są naprawdę sypkie i łatwe
Codzienna kuchnia niecodziennamarakują, wiórkami i śmietanką kokosową *** KALAFIOROWE PLACUSZKI Z KOMOSĄ /przepis własny/ 130 g ugotowanego kalafiora jajko 4 łyżki mąki z komosy ryżowej (Paul's Quinoa) łyżka otrąb lub łuski gryczanej łyżka syropu klonowego pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli kilka kropli aromatu migdałowego masło klarowane do smażenia Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę (o konsystencji gęstej śmietany). Smażyć(...)coś więcej? Jedno z dań na pewno zachowam sobie na wakacyjną podróż, żeby sprawdzić jak sprawdza się "w potrzebie" :) Co najlepsze, każde z nich ma dołączoną łyżeczkę. * quinoa z kaszą bulgur, * batoniki w trzech wersjach smakowych: - z nasionami, orzechami i miodem - z orzechami i ciemną czekoladą - z ananasem i kokosem * trzy dania gotowe do spożycia
Poranek na słodkoPrzygotowałam dla Was karnawałowe dania, inspirowane smakami całego świata, łącznie 56 pomysłów. Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Brokułowo-jajeczna sałatka z majonezem Bruschetta z cukinią i hokkaido Bukiet sałat z brokułami i jajkiem Chrupiąca ciabatta z pesto rosso Chrupiące grzanki czosnkowe Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiąca(...)focaccie z kuskusem i kurczakiem Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Sałatka jarzynowa Sałatka z kaszy gryczanej z bobem Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą, oliwkami i czerwoną cebulą Sałatka z kaszy gryczanej z kukurydzą i kalafiorem Sałatka z kaszy jęczmiennej z chrupiącymi warzywami Sałatka
Moja smaczna kuchniaSkładniki: 1,20 kg mięsa wieprzowego (biodrówka) 4 marchewki 1 seler 2 pietruszki cebula 20 dag śmietany 18% 4 łyżki mąki pszennej około 6 łyżek chrzanu
Qchnia po prostu700 g policzków wieprzowych, mąka do oprószenia mięsa, oliwa do smażenia, 2 cebule, 100 ml białego wytrawnego wina, 1-2 gałązki rozmarynu, 10 filecików anchois, 6
królestwo garówgulaszu angielskiego w konserwie) -100 g ryżu -100 g kaszy gryczanej -85 g kaszy kuskus -1 cebula -masło (do podsmażenia) -kminek, pieprz, sól Wykonanie: Ryż i kaszę gryczaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem i odstawiamy (wg przepisu na opakowaniu). Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na maśle. Gdy się zrumieni, dodajemy mięso i smażymy. Kapustę myjemy pod bieżącą(...)odrobinę oleju. Gotujemy od 10-20 minut w zależności od kapusty (jeśli jest młoda, nie wymaga długiego gotowania). Po tym czasie kapustę odstawiamy do ostudzenia. Gdy ryż i kasze są już gotowe, mieszamy je ze sobą. Dodajemy też cebulę z mięsem i wszystko mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Ostrożnie oddzielamy liście kapusty, z każdego wycinamy zgrubienie. Nakładamy farsz i zawijamy
KasiekGotujeBardzo lubie przyrządzać karkówkę na obiad. Mięsko to jest bardzo smaczne i soczyste. Nadaje się do duszenia, grillowania, smażenia i pieczenia. Tym razem polecam karkóweczkę w
Monia miesza i gotujełyżki ciemnego sosu sojowego - 4 łyżki miodu lipowego - 4 łyżki powideł z węgierek - sok z połowy cytryny - 3 łyżki oleju sezamowego - sól, świeżo zmielony pieprz - chilli w płatkach (dałam sporo) - papryka wędzona Wszystkie składniki marynaty dodajemy do rondelka i mieszając zagotowujemy, a następnie studzimy. Marynatę przygotowujemy sobie wieczorem. Rano wyjmujemy mięso z lodówki, płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, wkładamy(...)tyle się równoważą, by wydobyć ich wspaniałą kwintesencję. Kurczak przygotowany w ten sposób na stałe zagości w moim jadłospisie. Mięso jest soczyste, ostre, idealne i… przepyszne. Podałam z kaszą gryczaną i surówką z papryki . Warto dodać, że tak upieczony filet może być dodatkiem do kanapek I zwijanych pszennych tortilli (jak podaje autorka przepisu). Smacznego. Wydrukuj przepis The post Filety
mojewypiekiinietylkoposiekanych. Polewa czekoladowa: 50 ml śmietanki UHT 30%, 100 g czekolady deserowej, 20 g masła. Przygotowanie: Ciasto: Kaszę gryczaną gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, mniej więcej przez 20-25 minut, do miękkości, odstawiamy do wystudzenia. Po ugotowaniu i wystudzeniu kaszę mielemy, używając maszynki do mielenia lub blendera z ostrymi nożami. W garnku rozpuszczamy masło. Odrobiną masła smarujemy blaszkę(...)cały czas mieszając, aż do momentu roztopienia czekolady. Jajka ubijamy z cukrem trzcinowym i cukrem wanilinowym na puszystą pianę. Dalej ubijając jajka, stopniowo dodajemy czekoladę z masłem oraz zmiksowaną kaszę. Do ciasta wsypujemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy. na końcu dodajemy posiekane żurawiny i orzechy ziemne. ciasto przekładamy do blaszki. Pieczemy w temperaturze 180°C (termoobieg
Państwo Wojtczuk gotująchia Kasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną i granatem Makaron z soczewicą i mozzarellą w brokułowym pesto Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Farfalle z brukselką, natką pietruszki i czosnkiem Sałatka z burakiem, rukolą i orzechami Surówka z dyni z rukolą i orzechami Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Ciecierzyca(...)jajkiem sadzonym, kalafiorem i pomidorem z ziołami Sałatka z kukurydzą i kalafiorem Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach Sadzone z marchewką na gęsto i z kuskusem Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Owoce z waniliową chałwą i orzechami w miodzie Racuszki kokosowo-orzechowe z dodatkiem rumu Sałatka
Moja smaczna kuchniakaszę gryczaną z grzybami zgodnie z przepisem na opakowaniu. Jest to kasza najwyższej jakości, gwarantuje, że ma sporo grzybów w środku , a o to nam chodzi. Robi się szybko, sama bezstresowo. Jest aromatyczna, sypka. Do kaszy dodaj pieprzu ziołowego. Wymieszaj. Dodaj sera korycińskiego Czesławy Zarzeckiej Z suszonym borowikiem, podczas mieszania, ser zacznie się ładnie topić, aromatyzując kaszę i ładnie(...)pełne aromatu leśnych grzybów. Kasza j ako nadzienie, grzyby oraz ser koryciński, to doskonała alternatywa dla tych, którzy nie mogą jeść kapusty, z różnych względów. Wersja z kaszą jest zdrowsza, powiedziałabym bardziej syta i wykwintna. Posmakuje nawet tym, którzy kaszy nie jedzą. Tak było z jednym z moich gości, który kaszy nie jada, bo nie lubi...ale w krokiecie
Z Kuchni Do KuchniWspaniałe połączenie smakowe. Dzięki ogórkom konserwowym mięso jest delikatne i soczyste. Składniki 500 g wołowiny (rostbef) 1 marchew 1 mały seler 250g boczniaków por (biała część
R'n'G Kitchenrodem z Wielkopolski zgodna z duchem tego regionu czyli „oszczędna”. Zamiast wołowiny – szynka wieprzowa a zamiast boczku – słonina. I co? I nadal jest to doskonałe danie! W Wielkopolsce to potrafią …. Składniki: 1 kg szynki bez kości 20 dag słoniny ogórki konserwowe cebula musztarda sól pieprz Przygotowanie: Najważniejszą rzeczą podczas robienia rolad jest zakup właściwego(...)wodą, przykrywamy i dusimy na małym ogniu do miękkości, dbając aby sos się nie wygotował. Jeśli jest go mało można dolać wody. Roladki możemy podawać z ziemniakami, kluskami lub kasza gryczaną. czas przygotowania ok 1,5 h. Smacznego The post Roladki wieprzowe appeared first on Kulinarna Patilogia
Kulinarna PatilogiaWołowina po burgundzku. Klasyk kuchni francuskiej. Trochę jak nasz gulasz wołowy ale ... dużo bardziej wytrawny. Jeśli nie lubicie smaków wytrwanych, to nie będzie danie dla Was. W daniu mocno czuć smak wina więc jego wybór będzie dosyć istotny. Ale po kolei... Co potrzebujemy : pół kilograma wołowiny (ja użyłem polędwicy, ale nada się każda część. i będzie taniej(...)zagotowujemy z wymieszaną mąką z masłem aby zgęstniał. Dodajemy do niego cebule, mięso, pieczarki i gotujemy 10 minut aby smaki się połączyły. Doprawiamy. Gotowe. Z czym podajemy? Ziemniaki, kasza gryczana. Smacznego
Snejkusiowe Przepisy