Idealny obiad na mroźne dni? Mocno rozgrzewająca, pikantna i gęsta zupa meksykańska. Po takim posiłku zimowe szaleństwo na śniegu nie będzie nikomu straszne, pobudzi krążenie
Simply Foodpięknie i smakowicie się udało. Pozostałe grupy przygotowywały: krem z pieczoną dynia, imbirem, kawą Inka i grzankami smażony kalafior z morelami, kawą Inka i orzechami laskowymi łosoś z białą kaszą gryczaną w emulsji kawowej, cukinią i pesto ziołowym creme brulee z kawą Inka i pieczoną gruszką Kalafior podbił moje kubki smakowe i serce. To było coś wspaniałego. Nie będę dużo(...)kokosa Kawa Inka z gorzkim kakao, pudrem z cynamonu, smoothie bananowym z żółtych i czerwonych bananów Podsumowując - warto było tam być. Spotkać się z fantastycznymi osobami,spróbować niesamowitych dań i wróci do domu z głowa pełną inspiracji ! Do zobaczenia
kolorowotorcikowoCztery zasady: ciasto potrzebuje dobrego, dokładnego wyrobienia. wymaga podsypywania dodatkową mąką podczas wałkowania. lepimy ciasto od bardziej wilgotnej strony (tej, która przylegała do stolnicy). jeśli jest
ClauditteMissCookingPierogi oszukańce - kuchnia podkarpacka Pierogi oszukańce na weekendowy obiad wybrałam z dwóch powodów. Po pierwsze zaintrygowała mnie ich nazwa, a po drugie przepis pochodzi od podkarpackich
Trzeci talerzboczku 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 torebki kaszy gryczanej 500g pieczarek sól, pieprz 1 jajko oliwa do smażenia Na sos : 0,5 cebuli 500g pieczarek 1 ząbek czosnku 250ml jogurtu naturalnego 1-2 łyżki śmietany (opcjonalnie) sól, pieprz Na gołąbki : 1 średnia kapusta włoska Przygotowanie : Przygotowanie farszu : Kaszę ugotować al dente, wyjąć z torebki i przesypać do miski(...)boczek się przyrumieni. Pieczarki pokroić na średniej wielkości (wg uznania) kawałki i dodać do cebuli, gdy ta będzie już miękka. Smażyć chwilę, aż pieczarki zaczną mięknąć. Dodać ugotowaną kaszę, doprawić solą i sporą ilością pieprzu. Odstawić, aby farsz ostygł. Gdy farsz będzie zimny, doprawić do smaku i wbić jajko - dokładnie wymieszać. Przygotowanie kapusty : Odkroić dolną część głąba
Codzienne GotowanieSkładniki: (na 2-4 porcje) 2 duże ogórki długie-szklarniowe, o gładkiej skórce Farsz: miąższ z 2 ogórków szczypta suszonej papryczki chilli 4 cienkie plasterki jalapeno
KreatywnePinycieszyć macierzyństwem, a nie umartwiać "- tak oto podsumowała pani doktor dietę matki karmiącej podczas domowej wizyty. Jedno trzeba przyznać, początki ćwiczą silną wolę matki. Zwłaszcza po takim rozpasaniu, jakiemu dałam upust, będąc w ciąży. Ale jak się chciało karmić cycem, to buzia w dzióbek :P A więc... pieczone, gotowane, broń Boże smażone. Kiełbasy i mięsiwa tak. Nabiał(...)kiełków rzodkiewki. Gotowane pulpeciki z mięsa mielonego z koperkiem. Wszystko w akompaniamencie koperkowego sosu na bazie jogurtu. K olacyjnie Hicior ostatnich dni: sałatka z buraków, wędzonego twarogu i kaszy gryczanej . Wyrazisty wędzony ser, gryzący smak kiełków rzodkiewki, kojący zmysły burak. Pyszności! A po tym wszystkim... D eser ... który z powodzeniem można przygotować też na śniadanie. Nie wymaga bowiem dużego
bastalenaGołąbki przygotowałam z kapusty kiszonej w główkach,kupionej jakiś czas temu w Drohiczynie, podczas „ Dni Drohiczyna – Na Kulinarnym Szlaku Wschodniej Polski” . Producentem kapusty jest firma Kiszenie
królestwo garówwyjątkowymi ludźmi. Miejsce bez wielkiego szyldu, jaskrawych neonów i reklam, w szarym budynku splecionym w objęciach bluszczu. Miejsce i ludzi, którzy nic od nas nie chcąc, dali nam znacznie więcej niż każdy z nas oczekiwał. Uśmiech, cierpliwość, prostotę, bezpretensjonalność, czas, pasję i całą masę pysznego jedzenia i doskonale dobranego wina. Dziękuję! Dziękuję Ani Strugalskiej(...)Jakuba z młodym szpinakiem i chorizo – autor: Bartek Płócienniak Okoniem morskim na czerwonym risotto (z papryką i pomidorami) – autor: Bartek Płócienniak Jagnięciną nowozelandzką z morelowo-pikatnym chutneyem, kaszą gryczaną i sosem z koziego sera z miętą – autor: Bartek Płócienniak Makaronikami z kremem cytrynowo-bazyliowym, truskawkami i białą czekoladą – autor: Fabrice Boulahouache * Całkiem możliwe, że jedno
KUCHARNIAbyły. Moim zdaniem zastosowano ciasto półkruche i takie postaram się odtworzyć. W restauracji podano nam po dwa takie kibiny, do których zaserwowano dość tłusty bulion (podejrzewam na baraninie). Ogólnie danie było niezwykle sycące, prawdopodobnie ze względu na ilość zawartego w nim tłuszczu. Przez to nie mogłam w pełni docenić ich smaku. Jednak kibinai tak mnie zafascynowały, że postanowiłam zrobić(...)rękach przez serwetkę i popija bulionem. A tak wyglądają te oryginalne (mnie brak wprawy w zwijaniu zlepionych brzegów): Kibinai podane w restauracji w Trokach ----- Podobne: Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem Samosy warzywne Pierogi z jarmużem Karaimowie są bardzo zamkniętą grupą religijną - nie można do nich wstąpić, Karaimem trzeba się urodzić. Podstawą religii karaimskiej jest Stary Testament. Liturgia
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki: 500 g polędwiczek wieprzowych 1 opakowanie pieprzu cytrynowego 1 opakowanie pieprzu ziarnistego 3 łyżki oliwy z oliwek Sos: 250 g pieczarek 1 garść suszonych grzybów
ClauditteMissCookingGołąbki przygotowałam z kapusty kiszonej w główkach,kupionej jakiś czas temu w Drohiczynie, podczas „ Dni Drohiczyna – Na Kulinarnym Szlaku Wschodniej Polski” . Producentem kapusty jest firma Kiszenie
królestwo garówmiała związek przede wszystkim z religią. W Europie wegetarianizm pojawił się w VI wieku p.n.e. W ten sposób odżywiali się Pitagoras, Platon i Plutarch. Mięsa nie jadł także Leonardo da Vinci, Albert Einstein i Lew Tołstoj. Coraz więcej osób decyduje się na zmianę żywienia i rezygnuje z mięsa. Co powoduje, że ludzie świadomie wykluczają je z diety? Główną motywacją(...)tytuł, aby poznać przepis): Brukselka i spółka z patelni Czerwona kapusta na ciepło Domowe batony musli Dżem dyniowo-pomarańczowy ze skórką Granola kokosowo-migdałowa Gryka Cake - ciasto z kaszy gryczanej i jabłek Hummus z burakami Kapusta Babci Halinki Kasza jęczmienna z boczniakami Orzechowa kasza bulgur z jabłkiem i truskawkami Papryka faszerowana kaszą gryczaną i warzywami Pasta z soczewicy i liści
My Chcemy JeśćWątróbka drobiowa jest doskonałym źródłem witamin (A, C, D, E, B12) i minerałów (żelazo, wapń, magnez, fosfor, potas), dlatego powinna co pewien czas gościć na naszych
Kuchcik gotujezwiązku z czym można nazwać tę kaszę kaszką ryżową. Po otworzeniu saszetki unosi się piękny, malinowy zapach. Zawartość opakowania wsypałam do miseczki i zalałam zalecaną ilością gorącego płynu, u mnie była to woda. Kaszka bardzo szybko gęstniała, dlatego należy ją dość intensywnie i sprawnie wymieszać. Zapach malin nadal pozostał. Spodziewałam się, że danie to będzie bardzo słodkie, w końcu(...)idealna dla małych dzieci i nie tylko! :D Jedyny minus to obecność syropu glukozowego :( Myślę, że bez problemów można byłoby go wyeliminować ze składników. Cukru wyeliminować całkowicie się nie da, kaszka w końcu musi być słodka :D Można by było zamienić go na jakiś zdrowszy odpowiednik, jak np. ksylitol. Mimo wszystko zawartość cukru w jednej porcji (65 g) nie jest
Zdrowie na języku :P