gulasz, dlatego przygotowałam to danie w wersji jesiennej z dodatkiem świeżych kurek (moich ulubionych:)) Wzbogaciłam je o kilka składników i aromatycznych ziół i powstało pyszne danie. Danie bardzo smaczne, sycące i rozgrzewające. Polecam! Składniki: 1/2 kg szynki wieprzowej bez kości, 1/2 kg polędwicy wołowej, 600g kurek, duża cebula, 2 duże marchewki, puszka czerwonej fasoli, łyżeczka ostrej(...)małym ogniu ok. godziny, mieszając od czasu do czasu i w razie potrzeby podlewając wodą. Na koniec doprawić do smaku. Podawać np. z ugotowaną na sypko kaszą gryczaną. Smacznego:) Przepis dodaję do akcji: A teraz kilka słów
Z miłości do słodkościNazwa tego dania, skądinąd dość dziwna, pochodzi zapewne od sposobu jego przygotowania. Po prostu zamiast ryżu do risotto używamy kaszy. W lodówce zostało mi udko kurczaka, które wcześniej stanowiło bazę do bulionu drobiowego. Postanowiłam je wykorzystać w tej potrawie. Oczywiście można je zastąpić ugotowaną, czy też podsmażoną piersią z kurczaka. Muszę przyznać, że trochę wczoraj walczyłam z aparatem(...)wygląda, ale smakuje naprawdę dobrze. Przy okazji zachęcam Was do spożywania kasz, bo są zdrowe. A jeśli będziecie w Zakopanem to odwiedźcie restaurację o nazwie "Dobra Kasza Nasza", świetnie tam karmią :) P. S. Inspiracją był dla mnie przepis z tej strony. Składniki: 100 g kaszy gryczanej niepalonej - 1 zł 2 marchewki - 0,70 zł 1 cebula
zadanie-gotowaniedyni karob ziarno amarantusa mak biała fasola czerwona soczewica pistacje orzechy nerkowca natka pietruszki sezam kasza jaglana groch płatki owsiane płatki jęczmienne suszone morele figi komosa ryżowa szpinak kasza gryczana buraki jarmuż drożdże żółtko jaja Bogate w żelazo są też przyprawy takie jak: tymianek, majeranek, curry oraz lubczyk. Natomiast potocznie uważane za dobre źródła żelaza kakao oraz szpinak, okazują się(...)także fruktoza z owoców i soków owocowych oraz białka mięsa i ryb. Podsumowując zatem bogatym źródłem żelaza jest czerwone mięso, zielone warzywa, nasiona, kasze oraz suszone owoce. Żeby żelazo lepiej się wchłaniało dania skrapiamy sokiem z cytryny, albo zagryzamy pomarańczką, a popijamy najlepiej zwykłą wodą :) Dla mam natomiast polecam gorąco lekturę artykułu z bibliografii, z Forum Pediatrycznego – bardzo
Przepysznik - BLW i nie tylkokaszy gryczanej 2 cebule 2 łyżki masła 1 jajko 2 łyżki natki pietruszki sól pieprz Wykonanie. Ziemniaki obrać i ugotować razem z obranymi, całymi marchewkami. Ziemniaki utłuc na puree, dodając stopniowo mąkę, następnie jajko, sól i pieprz. Marchewkę odłożyć. Masę wyłożyć na natłuszczony papier i rozsmarować w prostokąt o grubości 1,5-2 cm. Farsz. Ugotowaną kaszę wymieszać z posiekaną(...)jajkiem i posypać bułką tartą. Włożyć do podłużnej foremki i zapiekać w temp.200 stop.30 minut, aż się ładnie zarumieni. Podawać po 5-ciu minutach z sosem pieczarkowym. Robiąc to danie nawet nie myślałem, że będzie tak wyśmienite i nie pragnąłem mięska
Kulinarny karnet Christopherabyło i tym razem. Chlebek wyszedł jeszcze lepszy niż w wersji I. Dało się go rozsmarować cieniutko i dzięki temu był bardziej chrupiący, dodałam też inne przyprawy, takie które odpowiadają bardziej naszym gustom i wyszło cuuudo... Chlebuś baaardzo godny polecenia ! Nie tylko zdrowy- na bazie kaszy jaglanej i mąk bezglutenowych to jeszcze smaczny. U nas znika w błyskawicznym tempie. Piekłam(...)jedną. Była pilna potrzeba dodatku do hummusu. Chlebuś sprawdził się idealnie. :-) Warto mieć kaszę ugotowana w lodówce ale przygotowanie jej na świeżo też nie jest zbyt pracochłonne. Gotowanie wg tego przepisu to czysta przyjemność. Składniki: - 1 szklanka ugotowanej na sypko kaszy jaglanej - 6 kopiastych łyżek mąki gryczanej - 2 płaskie łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej - 1 szklanka mleka roślinnego (u mnie
Smaczne ZdroweDostałam kilka patisonów, na których wykorzystanie brakowało mi pomysłów. Długo spoczywały w kuchni zanim zdecydowałam, co z nich zrobić. Myślałam, by je nafaszerować kaszą i warzywami
Jeść, by żyć w zdrowiuwreszcie chwilowa przerwa od sesyjnego maratonu - czeka mnie jeszcze tylko jeden piątkowy egzamin i miejmy nadzieję że kolejny semestr będzie za mną. Wykorzystując tą krótką przerwę przedstawiam danie regionalne z mojego powiatu biłgorajskiego - krupiak, czyli pieróg biłgorajski. Krupiak pochodzi prosto z Lubelszczyzny, jest na Liście Produktów Tradycyjnych. U mnie w domu zawsze przygotowujemy go na dużą(...)chcemy to ponoć można go przysmażyć, czego sama nigdy nie praktykowałam, bo jak dla mnie i bez dodatkowego obsmażania jest pyszny. Smacznego! Składniki: 2,5 kg ziemniaków 3 szkl. kaszy gryczanej suchej 130 g słoniny 400 g sera białego 1 szkl. śmietany 1 jajko sól i pieprz ziołowy do smaku Wykonanie: Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy
psgotujemyZapraszam na bardzo pyszną karkówkę na niedzielny obiad bardzo fajne danie . Bardzo lubię karkówkę jak zarówno moja rodzinka , zapraszam do wypróbowania takiego wydania mięsa . 1 kg karkówki 200 dag pieczarek 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 2 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 5 ziarenek pieprzu kolorowego sól pieprz Wykonanie(...)dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy na bardzo małym ogniu około 2 godzin. Jak mięso mamy już miękkie to możemy zaprawić troszkę mąką , aby zagęścić , bardzo fajnie smakuje z kaszą gryczaną
Mój SmakDziś pierogi będące moim pomysłem od początku do końca. Słono – słodko – kwaśne. Sądzę, że warto wypróbować. Moje już się studzą i czekają na wigilijny
CoolinarniePLjazzowesmaki z bloga Jazzowe Smaki Zupa grzybowa z makaronem autorka: Bogusia82 z bloga Bajeczna Kuchnia Zupa kalafiorowo-serowa autorka: Bogusia82 z bloga Bajeczna Kuchnia KAPUŚNIAK ZE SŁODKIEJ KAPUSTY Z KASZĄ JAGLANĄ autorka: smaczne-zdrowe.blogspot.com z bloga Smaczne-zdrowe.blogspot.com ZUPA FASOLOWA- TRZY FASOLE, FASOLÓWKA autorka: smaczne-zdrowe.blogspot.com z bloga Smaczne-zdrowe.blogspot.com ZUPA GOŁĄBKOWA autorka: smaczne-zdrowe.blogspot.com z bloga Smaczne-zdrowe.blogspot.com JESIENNA ZUPA GRZYBOWA autorka: smaczne-zdrowe.blogspot.com z bloga(...)widelcu Zupa Barszcz Czerwony w Kremie autorka: Make Easy Meal z bloga Make Easy Meal Dania obiadowe „Pizza” nordycka na orkiszowym spodzie z jarmużem i ziemniakami autorka: mopswkuchni z bloga Mops w kuchni Brukselka smażona z czerwoną cebulą i pestkami dyni autorka: mopswkuchni z bloga Mops
Weekendy w domu i ogrodziewęglowodany złożone, które dostarczają wolno uwalnianej energii, dzięki czemu sycą na długo i nie powodują nagłego spadku cukru we krwi. Produkty, które są ich świetnym źródłem to m.in: kasza gryczana, kasza jaglana, ryż brązowy, płatki owsiane, pieczywo pełnoziarniste, makaron pełnoziarnisty... wszystko, co zawiera pełne ziarno! Z kolei węglowodany proste, jak np. pszenne bułeczki, drożdżówki, słodkie płatki śniadaniowe, biały ryż(...)pieczywo powinniśmy kupować je w zaufanych piekarniach. Niestety, producenci często oszukują dodając do jasnej mąki karmel, który barwi chleb, przez co ten sprawia pozory tego ,,ciemnego" i ,, zdrowego". Nie dajmy się oszukać! Prawdziwie razowy chleb jest ciężki, lekko ,,gliniasty" i ma szarobrązowy kolor. To w nim znajdziemy wszystkie wartościowe składniki m.in.: witamina E, witaminy z grupy B, składniki mineralne: żelazo
Kuchnia EllieSmaczna propozycja wykorzystania kurek. Składniki 500 g filetów z udźca indyczego 250 g kurek 1 łyżka masła 1 cebula 400 ml śmietany słodkiej 18% 1 łyżeczka
R'n'G KitchenUwielbiam burak i w każdej postaci , właściwie mogłabym jej jeść codziennie. Zakochałam się w nich już ja ko dziecko i z czasem nauczy łam się je
Łycha smakówFRIKEH I BROKUŁEM /1 porcja/ /PRZEPIS WŁASNY/ ok. 100 g ugotowanego brokuła 70 g ugotowanej zielonej pszenicy (frikeh) Uwaga: można zastąpić dowolną kaszą lub całym ziarnem zbóż. 40 g mąki gryczanej 2 jaja kilka kropli ekstraktu z wanilii (lub cukru waniliowego) szczypta soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka oleju z orzechów włoskich do natłuszczenia patelni (lub innego(...)preferably silicone. Serve with favourite toppings. Enjoy! *** Do przygotowania omletu użyłam zielonej pszenicy od Artisan Grains. Oprócz niej, w ofercie firmy znajdują się również: * mieszanki do wypieku wegetariańskiego pasztetu; * dania instant z warzywami i ziarnami; * prażona zielona soja z dodatkami; * batoniki owocowo - orzechowe. Jeśli chodzi o freekeh, to smakuje on podobnie jak pszenica kamut czy nawet zwykła pszenica
Poranek na słodkodużą ilością mięsa, teściowa dodaje więcej ryżu lub robi je w wersji wegetariańskiej z kaszą gryczaną i grzybami. Lubię wszystkie, ale sama najczęściej eksperymentuję z farszem do gołąbków i za każdym razem smakują nieco inaczej. Przygotowuję je zarówno z mięsem, ale ryż zastępuję różnymi kaszami, lubię też te bez mięsa, które można zastąpić warzywami. A jakie są wasze ulubione(...)Może podzielicie się przepisem? Składniki: 1 główka kapusty włoskiej 500 g mięsa mielonego z indyka 100 g kaszy orkiszowej 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 1 marchewka 2 łodygi selera naciowego 1 łyżka oleju sól pieprz 700 ml bulionu warzywnego Sos z pieczonych warzyw: 4 pomidory 1 czerwona papryka 1 cebula 6 ząbków czosnku w łupinach 1 łyżka
Smakowity Blog Kulinarny