niewiele w lodówce zostało. Czasami idę z nią coś zjeść "na wagę". Nie narzekamy. Obie wybieramy to, co lubimy (ona: ryba, kluseczki i czerwona kapusta, a ja szpinak, kasza gryczana i również ryba). I pogadać razem fajnie możemy. Z dwójką dzieci rzadko chodzimy do restauracji. Jeżeli całą rodziną, to najczęściej latem i tam, gdzie jest ogródek i trochę(...)trosce o zdrowie innnych - jadamy raczej w domu. Ewentualnie stołujemy się u teściów :) Marząc więc o pięknie podanym daniu w restauracji, zjedzonym w ciszy i spokoju, zapraszam Was na kotleciki zrobione w części "z wczorajszego obiadu". Mówiąc wprost: z resztek kaszy jęczmiennej, z którą nie wiedziałam co zrobić a szkoda było wyrzucić. Za chwilę wykorzystałabym ją pewnie w kutii
bistro mamapytanie o ulubione danie bez wahania odpowiadam: naleśniki! Doskonale sycą i dobrze smakują zarówno w wersji wytrawnej, jak i słodkiej. Nadmiar placków zawsze można odgrzać i nadziać ulubionym farszem. Pomysł na zielone naleśniki wyłapałam już dawno i niejednokrotnie próbowałam(...)swojej kuchni, ale ale ... z różnym efektem. Dzisiaj miałam więcej czasu i swobody w kuchni, więc postanowiłam zabrać się za to ponownie. Inspirując się przepisem na naleśniki z kaszy gryczanej, zrobiłam nową wersję - z ryżu basmati. Tym razem dodałam nieco mąki ziemniaczanej i, co oczywiste, szpinaku. Ciasto wyszło dość lejące, ale mimo to z zapałem i ciekawością zabrałam się
Kuchnia ElliePierogi to proste, polskie danie, mające wielu zwolenników. Dzisiaj zapraszam na pierogi z kapustą i grzybami leśnymi Pierogi z kapusta i grzybami Słowo „pierogi” oznacza potrawę wykonaną z ciasta gotowanego, pieczonego lub smażonego na głębokim tłuszczu, cienko rozwałkowanego i wypełnionego(...)różnorodnymi nadzieniami. W Polsce jako nadzienie najczęściej występują: mięso (mielone i wstępnie podsmażone, w kołdunach litewskich surowe), kiszona kapusta z grzybami (także razem przemielone), owoce sezonowe (jagody, truskawki itp.), kasza gryczana, twaróg – na słodko lub z ugotowanymi ziemniakami i twarogiem z dodatkiem podsmażonej cebuli (ruskie pierogi). Składniki: 500 g mąki 250 ml ciepłej wody 1 jajko farsz: 35 g suszonych
Gotowanie-ukZazwyczaj przepisy, które się tu pojawiają są sprawdzone. Dania przygotowuję kilkukrotnie, wprowadzam drobne modyfikacje, aby osiągnąć jak najlepszy i najsmaczniejszy efekt końcowy i dopiero wtedy dzielę się z Wami przepisem. Czasem jednak lubię poeksperymentować w kuchni, zaszaleć i zrobić coś zupelnie nowego. I zdarza(...)się, że wychodzi coś tak pysznego, że nie bawię się już w żadne modyfikacje i ulepszenia-przepis od razu trafia na bloga (tak było np. z brownie z kaszy gryczanej ). Dziś chciałabym Wam pokazać przepis na kaczkę po tajsku, która była właśnie takim eksperymentem. Przepis pochodzi z tego bloga, a poleciła mi go koleżanka z pracy. Pod przepisem znalazłam
Zawsze głodna!Nowe-stare połączenie w wersji naleśników zdecydowanie do powtórzenia! Placki z białej kaszy gryczanej, z podsmażoną cebulką z kurkami, śmietana Ostatnimi czasami naszło mnie na takie o to placki, bo z tej kaszy jeszcze żadnych nie próbowałam, zdecydowanie za późno to zrobiłam, bo jak za kaszą samą nie szaleje, tak te placki były strzałem w dziesiątkę. Pieczone kotlety z czerwonej(...)soczewicy z ziarnami, podane z sosem czosnkowym,kalafior Ostatnimi czasami szaleję za bezmięsnymi kotletami i kombinuję z nimi jak tylko się da. Ciecierzyca z marchewką w sosie z masła orzechowego, ryż jaśminowy Lubicie kurczaka w takiej wersji? Spróbujcie wersji bezmięsnej, nie pożałujecie, równie pyszna. No i na koniec stary dobry klasyk Makaron noodle z kurczakiem i warzywami; w sosie
More food, love and dreamswiadomo co to ca muzyka, to do jazzu ją, i tak samo z puddingiem, jak są jaja, mleko i mąka to pudding. Danie to może być zarówno słodkie słone, z mąką, kaszą manną itd. Ten deser jest banalnie prosty i szybki do wykonania, ja zrobiłam go wczoraj wieczorem i zjadłam na kolację, z dziś rano na śniadanie z dodatkiem(...)pokochają ten deser (Miśka wyżerała już przed pieczeniem). Składniki na formę o średnicy 18-20 cm: 30 g płatków owisanych 100 g mąki białe pszennej tortowej 30 g mąki gryczanej (lub innej, np. ryżowej, razowej, może też całe 130 g białej pszennej) 50 ml mleka sojowego 80 ml oleju roślinnego 50 g daktyli 1 mały banan 2 małe jabłka
greenscarfdużo osób zapewniało… Pierogi ruskie z pokrzywą. Jak się w końcu nauczę robić, to koniecznie przetestuję je w takim wydaniu. Kasza jaglana z marchewką na słodko – moja ulubiona kasza w nowej wersji. I trochę klasyki (Rafał): Gołąbki z kaszą gryczaną (wiem, zdjęcie niezbyt urokliwe). Kotleciki ziemniaczane z sosem warzywnym curry. Paszteciki z kiszoną kapustą. Krokiety z grzybami (zjedzone bardzo szybko
Qlinarnie i Qlinarniełyżka mleka Przygotowanie: 1. Zmieloną/pokrojoną pierś z kurczaka solimy i smażymy na łyżce oleju. 2. Usmażoną pierś (nie musi być całkiem gotowa) zalewamy wodą (na początku można dać trochę mniej a później w razie potrzeby dolać) 3. Dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i trzymamy pod przykryciem na bardzo małym ogniu (tak 15 min wystarczy). 4. W małej szklaneczce mieszamy(...)łyżką mleka, tak przygotowaną rzadką "pastę" dodajemy do gotującego się kurczaka i mieszamy. 5. Ciągle mieszając czekamy aż sos zgęstnieje i gotowe. 6. W międzyczasie gotujemy na sypko kaszę gryczaną (tu: niepalona). (Gotowałam w parowarze ok. pół godziny, zalaną wodą lekko ponad poziom kaszy) (Można też zjeść z makaronem) Kaloryczność: 1 porcja (zdjęcie): ok. 470 kcal
Malowane smakiemprzepisy na krokiety: Krokiety ziemniaczane (Panzerotti neapolitańskie) Krokiety o smaku ruskich pierogów Krokiety z kapustą i grzybami Kotlety ziemniaczane faszerowane mięsem Jak zrobić krokiety z chleba tostowego? Krokiety z kaszy gryczanej Przepis na Krokiety ziemniaczane z papryką i cebulą: Składniki na ok. 10 szt. krokietów ziemniaczanych z papryką 6 dużych ziemniaków 1 jajko 1 papryka czerwona 1 cebula 1 łyżka(...)ogniu aż z każdej strony panierka stanie się złota. Wyjmujemy krokiety i odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy krokiety na ciepło najlepiej z sosem. Krokiety mogą być samodzielnym daniem lub stanowić dodatek np. do mięsa. Smacznego! The post Krokiety ziemniaczane z papryką appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPierogi z kaszy i sera robiłam pierwszy raz, wyszły bardzo smaczne, muszę je częściej przyrządzać. Ostatnio coraz częściej przyrządzam pierogi z mąki żytniej, bardzo mi smakują
Bajeczna KuchniaJedne z najsmaczniejszych kotletów, które robiłam to z buraka :). Postanowiłam sukces ponowić tym razem z moja ukochana botwinką. Wyszły idealne :) Składniki: 2
Łycha smakówśmietanie i żółtkom. W kuchni podkarpackiej można spotkać wiele odmian kwasówki. Kwasówka grzybowa jest postna. Przygotowuje się ją na wywarze z warzyw i grzybów. W wielu domach jest obowiązkowym daniem wigilijnym, ale gotuje się ją nie tylko od święta. Równie popularne są kwasówki na bazie wywarów z mięsa drobiowego lub wołowego. Bieszczadzka, a konkretniej łemkowska, odmiana kwasówki nazywa się(...)kiszonej kapusty i z suszonymi grzybami, ale zabielana jest śmietaną z mąką. Kwasówkę podajemy solo, lub z gotowanymi ziemniakami. W różnych regionach podawana bywa też z innymi dodatkami, np. kaszą gryczaną, łazankami, albo soczewicą. Moja kwasówka grzybowa pochodzi z podkarpackiego rejonu zwanego „Dorzeczem Wisłoka”, który tworzą gminy Zarszyn, Rymanów, Bukowsko i Besko. Przepis można znaleźć w publikacji „Smaki Dorzecza Wisłoka
Trzeci talerzgryczanej (około 300 g) 100 g orzechów włoskich 500 ml wody 1 łyżeczka miodu gryczanego 2 łyżeczki soli Przygotowanie: DZIEŃ PRZED PIECZENIEM Gotujemy 100 g kaszy gryczanej (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Ugotowaną kaszę studzimy i wstawiamy na noc do lodówki. Starter zakwasu wyjmujemy z lodówki i odstawiamy na 1-2 godziny w temperaturze pokojowej do ogrzania. Następnie starter przekładamy(...)niej resztę ciasta. Dodajemy składniki na zakwas i mieszamy. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 8-12 godzin w temperaturze pokojowej. W DNIU PIECZENIA Zakwas jest gotowy, jeśli da się wyczuć lekko kwaśny zapach i po rozsunięciu ciasta widać, że jest napowietrzone i ma gąbczastą strukturę. Z przygotowanego zakwasu odważamy 350 g, resztę przekładamy do słoiczka i wstawiamy
Smakowity Blog Kulinarnyzdrowie i sylwetkę...ale gdyby tak stworzyć coś słodkiego i jednocześnie zdrowego, pożywnego? Np. kaszę. kasza jest zdrowa. Kaszę można jeść na słodko, np. jaglankę z wanilią i truskawkami. A gdyby tak pójść o krok dalej i zrobić z niej ciasto? Brownie z kaszy gryczanej okazało się bardzo dobrym pomysłem, czemu by więc nie spróbować z kaszą jaglaną? Tak więc
Zawsze głodna!dołożyć trochę cebuli, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st na ok 2 godziny, w razie potrzeby podlewając bulionem Jeżeli pieczemy w garnku rzymskim, bulionu można dać mniej. Garnek , wcześniej wymoczony wstawiamy do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 200 st , pieczemy 2 godziny, od czasu do czasu sprawdzając czy płyn nie wyparował. Gdy mięso będzie miękkie, zrazy(...)wymieszanym z łyżką mąki (ilość mąki zależy od ilości sosu i od gęstości jaką chcemy otrzymać ) Doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem. Zrazy podawać sosem i kaszą gryczaną lub pęczakiem
Stare Gary