danie bez mięsa, to niczego mu nie brakuje. Aromat suszonych grzybów doskonale komponuje się z kaszą, co dodatkowo podkreśla miękka, duszona w grzybowym wywarze kapusta. W okolicach Baranowa Sandomierskiego gołąbki takie przyrządzano z kapustą jaglaną. Tradycyjnie nazywano je chopciami. Natomiast nieco bardziej na północ, nadal w Kotlinie Sandomierskiej, ale już na Ziemi Świętokrzyskiej, do farszu z kaszy jęczmiennej poza(...)kaszą i suszonymi grzybami, przy czym kaszę jęczmienną mieszano z kaszą gryczaną. Jeśli dodać do tego wyliczania gołąbki z kaszą i mięsem może się okazać, że nasz region to gołąbkowo-kaszowe zagłębie :) I właściwie nie ma się czemu dziwić. Dobrze doprawione i odpowiednio przygotowane gołąbki, podane z sosem śmietanowym, duszonymi porami lub cebulą, albo sosem grzybowym są doskonałym daniem
Trzeci talerzgryczanej nie mogli żyć -na może trochę przesadziłam z tym życiem - Jednym słowem przynajmniej 3 razy w tygodniu była kasza . Jedynym plusem tego bylo to że była ona w różnych postaciach. Jednym z dan które jadłam bez problemów były zrazy z grzybami i z sosem grzybowym. Właśnie takie tu opiszę Składniki na 4 porcje 1/2 kl kaszy(...)dałam pekińską) 1 łyzka bułki tartej sól,pieprz do smaku 1 szklanka mąki 2 jajka Wykonanie Grzyby ugotuję ,pod koniec gotowania dodaję pokrojoną kapustę . Cebulę kroję i smażę na rozgrzanej patelni . Do cebuli dodaje odcedzone i pokrojone grzyby z kapustą . Farsz mieszam doprawiam solą i pieprzem ,dodaje bułkę tartą i jeszcze raz dokładnie mieszam . Kaszę gryczaną płucżę gotuje
Eli GotowanieCukinia w nieco innym wydaniu. Zamiast grzybów można też dodać kapary lub drobno pokrojone suszone pomidory. Smacznego! Składniki: ½ szklanki kaszy jaglanej ½ szklanki kaszy gryczanej
Qlinarnie i QlinarnieZarówno jeżyny, jak i żurawina, ale przede wszystkim aronia to jedne z najzdrowszych jagód, zawierające mnóstwo przeciwutleniaczy. Przyjemnie słodkie i owocowe. Skład: kiełkowana polska kasza gryczana*, daktyle*, rodzynki*, kiełkowany słonecznik*, kiełkowana kasza jaglana*, owoce leśne* 8% (polskie owoce aronii*, polskie czarne jeżyny*, żurawina*), kiełkowane siemię lniane*, kiełkowana szałwia hiszpańska*, kiełkowany amarantus*. Mój ranking? 1. Gryczanki owoce leśne(...)czasach, kiedy nasze kubki smakowe są często oszukiwane i zatracone w poszukiwaniu naturalnych i zdrowych aromatów, warto dać szansę, próbować nowych rzeczy i sięgać po alternatywne raw produkty, co z pewnością zaowocuje nowymi doznaniami smakowymi i lepszym samopoczuciem. Jak dla mnie kiełkowana kasza i inne nasiona w formie takiej przekąski zdecydowanie są warte spróbowania. Ostatnimi czasy nastała moda
Roślinna - blog wegańskikażdy by chciał po usłyszeniu samej nazwy. Ja jednak pochodzę z rodziny, w której danie to cieszyło się i cieszy gronem amatorów, do których należę również ja. Sama jeszcze nigdy nie przyrządzałam ozora jednak jeden z weekendów spędzonych u Mamy dał mi okazje wrócić do jednego ze smaków dzieciństwa. Ciekawe co Wy na to: Składniki: 1 duży ozór wołowy(...)Ozory cielęce to już rarytas. Podajemy z kaszą gryczaną bądź jęczmienną i ogórkiem kiszonym lub buraczkami. Klasyka Babcino - Mamowej kuchni mojego dzieciństwa. Na zawsze będzie mi się kojarzyć z tymi dwoma najukochańszymi Babkami. Jeśli jesteście ciekawi rozpływającej się w ustach konsystencji wołowego jęzora i nie boicie się już samej nazwy tego dania - polecam
Kuchnia po mojemukaszy gryczanej z cieciorką, brokułem i marchewką Komentarz do zdjęcia: Wybaczcie za foto siatki z marketu, ale jadłam w pociągu, siedząc w korytarzu... więc na prawdę nie miałam możliwości wybrania innego tła ;) Pewnie każdemu zdarza się być poza domem w porze obiadowej. Możemy wtedy skorzystać z oferty lokalnych restauracji czy barów, jednak w mniejszych miastach ciężko o danie(...)dodatkowy plus. Jedzenie jest zimne, ale dzięki dodatkowi chili, imbiru, kurkumy itp, rozgrzewa organizm od środka. To daje uczucie jak po normalnym obiedzie na ciepło;) Składniki: - 100g kaszy gryczanej - ½ łyżeczki słodkiej papryki - 100g ciecierzycy - ¼ łyżeczki kolendry - 100g brokuła
Wegańska kuchnia orientalnaoraz usunąć resztki ze swojego organizmu, pisząc ładnie. Będzie to euforyczna dietetyczna kasza gryczana. Ja kaszę gryczną uwielbiam, a już sama wiedza, o jej dobroczynnościach nakręca mnie bardziej. Składniki -kasza gryczana prażona najlepiej w torebkach- mniej zachodu i zawsze wychodzi idealnie sypka. -1 ząbek czosnku -prażone ziarna EUFORIA od Ziarenkowo około 5 łyżek -oliwa z oliwek zawsze extra vergine(...)tutaj TUTAJ KLIK! A prosto z lodówki ,taka sałatka,jest super ..i do tego właśnie dania! Oraz kawałek wołowego mięska gotowanego na parze. Ogórek kiszony. Mnie do kaszy zawsze ciągnie na octowo, kiszono. Ugotuj kaszę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wsyp do naczynia, dodaj ziarna prażone Ziarenkowo EUFORIA-jak sie cieszyć to z przytupem!- są to mieszanki
Z Kuchni Do Kuchnisokiem z cytryny. Zamist kaszy bulgur można też użyć kaszy jaglanej, gryczanej lub kuskusu. SKŁADNIKI / 4-6 porcji 1 szklanka kaszy bulgur 2 szklanki gorącego bulionu lub wody 20 g masła 2 łyżki oliwy lub oleju roślinnego 1 cebula ¹⁄₂ małej cukinii ¹⁄₂ papryczki chili (można dać mniej) 1 mała czerwona papryka 2 duże pomidory malinowe lub 1 puszka
cool and mintyDwa dni pod rząd to istne szaleństwo :) Dzisiejsza niedziela trochę z doskoku, niemniej jednak bardzo udana. Śniadanie “róż…” – różane i różowe. Biała
Kucharzyca1 udziec indyczy sól pieprz szczypta rozmarynu pieprz ziołowy 1 łyżeczka szczypta oregano szczypta lubczyku szczypta suszonej chili w płatkach 1 szkl kaszy gryczanej 2 szkl
Gotowanie jest łatweposiłek. Papryczka po upieczeniu jest miękka, nadaje lekkiej słodyczy, a dzięki kaszy danie jest sycące i pełnowartościowe. Składniki: 1 podłużna papryka 1 mała cebulka 1/3 pomidora 3 ząbki czosnku w zalewie (użyłam TEGO ) 1 łyżeczka oleju 50 g piersi z kurczaka 3 łyżki ugotowanej kaszy gryczanej przyprawy: sól himalajska , zioła prowansalskie , curry , pieprz cayenne, pieprz trójkolorowy 1 łyżka startego
Zdrowie na języku :Pgarści słonecznika łuskanego, sól, oregano, chilli, 3 liście laurowe, Przygotowanie: Brokuł umyć i podzielić na różyczki, gotować ok. 6-8 minut z dodatkiem liści laurowych i soli. Ugotować kaszę gryczaną. Awokado obrać, umyć i przekroić na połowę, pokroić w małe plasterki (można je przekroić jeszcze na pół). Oliwki dodać w całości lub pokroić na ćwiartki. Pomidory odsączyć i pokroić(...)dodać podprażony słonecznik na suchej patelni. Przydatne: Czas przygotowania ok. 20 minut. Idealne na ciepło i na zimno. Jeśli mamy zamiar danie podgrzać np. na drugi dzień w pracy – wtedy należy skrócić czas gotowania zarówno kaszy jak i brokuła, kaszy ok. 2 minut niż w przepisie na opakowaniu a brokuła nie gotować dłużej niż 6 minut. Można podawać
rozgotowanaPodawać z kaszami (u mnie gryczana), ziemniakami, kluseczkami lub białym pieczywem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 3 - 4 osób. Należy bardzo uważać, aby nie przypalić słodkiej papryki w proszku, gdyż wówczas danie nabierze gorzkiego smaku. Kolory papryk można dowolnie zmieniać. Zamiast smalcu czy oleju można użyć słoniny i wytopić ją. Do dania
Gospodyni MiejskaSobczak, serowara: Gieno Mientkiewicza, tradycjonalisty wyrabiającego swojską kiełbasę: Grzegorza Russaka oraz kochającej Polskę: Grażyny Wyrwas. Książkę wzbogaciły ilustracje Andrzeja Pągowskiego. Spis treści książki, nie jest typowym podziałem na przekąski, dania główne czy zupy, ale przepisy są posegregowane ze względu na kategorie produktowe, co mi się bardzo podoba! W książce Lidla pojawiają się między innymi takie rozdziały jak KAPUSTA(...)pitnym Pierogi z serem, kaszą gryczaną i miętą Barszcz czerwony podstawowy Smażone okonie z chlebową sałatką Kuchnia Polska według Karola Okrasy została wydana po to, aby docenić i zapamiętać smak KUCHNI POLSKIEJ NASZYCH CZASÓW W sobotę 5 listopada, wraz z innymi blogerami oraz dziennikarzami miałam przyjemność gościć na premierze książki w studiu kulinarnym. Przygotowywaliśmy dania, których przepisy można
Kuchnia BazyliiDziś na obiad były u mnie zrazy z karkówki z dodatkiem mięsa mielonego i warzyw. Wyszły bardzo smaczne i aromatyczne, podałam je z kaszą gryczaną paloną
Bajeczna Kuchnia