czosnku 3 łyżki oleju ryżowego 3 łyżki mąki gryczanej 0,5 pęczka pietruszki 0,5 pęczka koperku sól, pieprz Przygotowanie: Bataty dokładnie myjemy, zawijamy w folię i zapiekamy w piekarniku przez 20 min. w 250 st., następnie pozostawiamy no ostudzenia. Bataty obieramy ze skórki i blendujemy z ugotowaną kaszą jaglaną. Przekładamy do miski i dodajemy pokrojoną(...)pieprz, sól, olej ryżowy, mąkę, prażony słonecznik, pastę tahini, pieprz i sól i dokładnie mieszamy. Ze względu na to że nie chciałam dodawać więcej mąki, kotlety średnio dały się uformować. Kotlety układamy na blaszce i zapiekamy przez 15 min. w 200 st., następnie przewracamy na drugą stronę i zapiekamy kolejne 10 min. Kotlety idealnie sprawdzają się
Łycha smakówchorobie hashimoto, czy diecie bezglutenowej. Kasza gryczana jest bogatym źródłem dobrze przyswajalnego białka, błonnika, kwasu foliowego i aminokwasów. Poprawia pracę jelit i metabolizm, a także korzystnie wpływa na układ krążenia, czyli ta kasza to samo zdrowie. Zapraszam do przygotowania gryczotta z warzywami i kurczakiem (może być indyk). To proste, szybkie i zdrowe danie. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikWłaśnie takie dania najczęściej pojawiają się na moim stole w ciągu tygodnia. W weekendy staram się bardziej zaszaleć, a na co dzień lubię przyrządzić kaszę z warzywami i dodatkiem jakiegoś sera. Czy to pokruszona feta czy grillowany ser halloumi…nieważne. Ma być szybko, zdrowo i smacznie :) pół szklanki kaszy gryczanej pół szklanki passaty pomidorowej pół papryczki chili
Mienta blogponiższych zdjęciach: zielona kasza gryczana, warzywa w ziołach, surówka z kapusty pekińskiej z zielonymi oliwkami, fasolka w sosie pomidorowo-daktylowym (zaskakująco dobre połączenie) i kotlety warzywne z ziarnami. Desery: szarlotka z żurawiną (ok, ale tarta cytrynowa o wiele lepsza) i ciastko owsiane. Restauracja zrezygnowała z dwóch opcji drugiego dania (kiedyś można było dostać mniejszą i większą), obecnie jest
Qlinarnie i Qlinarniejeszcze rzadziej. Podjęłam oczywiście próby robienia naleśników bezglutenowych z mąki gryczanej i mnie takie naleśniki bardzo odpowiadają. Niestety chłopcy nie przepadają za kaszą gryczaną i tylko jak usłyszeli , że gryczane to od razu byli na nie. Naleśniki gryczane mają zupełnie inny kolor więc od razu wyczuli, że coś jest z nimi nie tak. Trzeba było wymyślić coś innego. Mogły być(...)smak idealny i niczym się nie różnią od tradycyjnych. Idąc za ciosem spróbowałam również zrobić bezglutenowy sos beszamelowy. I tu również odnotowałam sukces. W sumie wyszło z tego pyszne danie. Jedyne co mnie w nim „uwiera” to obawa czy aby przypadkiem ta kukurydza z której wyprodukowano mąkę nie jest genetycznie modyfikowana. Łudzę się jednak nadzieją, że nie.” Czytaj więcej
Wiem co jem1 królik 3 łyżki oliwy 1 szkl wina białego lub innego półwytrawnego 1 duża cebula 2 marchewki 1 pietruszka sól pieprz pieprz ziołowy staropolski hyzop czosnek
Gotowanie jest łatweSkładniki (na 1 porcję) - cebula (ok. 70g), - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g), - marchew (ok. 105g), - por (ok. 119g), - 2 garście jarmużu (ok. 40g), - ząbek czosnku, - przyprawy
Zdrowe odżywianie w pięciu smakach1 cukinia 400 g mięsa mielonego 1 jajko sól pieprz pieprz ziołowy pół czerstwej bułeczki kawałek sera żółtego ok 50 g 1 pomidor 3 łyżki oliwy
Gotowanie jest łatwepodsmażyć na łyżce oleju. Kaszę gryczaną zmielić w robocie lub przepuścić przez maszynkę do mięsa, na średnich oczkach. Wszystkie składniki połączyć, dodając jajko - wyrobić jednolitą masę. Masę doprawić do smaku solą i pieprzem. Z masy gryczanej formować nieduże pulpeciki. Pulpeciki podsmażyć, na lekko natłuszczone patelni, z każdej strony. Podawać z sałatą. Dla urozmaicenia dania, pulpety można polać sosem
kolorowotorcikowokasza, chyba ze jest to gryczana tak wiec kiedy zobaczyłam, ze tylko ona została na polce musiałam ja wykorzystać tak żeby i mi obiad smakował. Postanowiłam ze zrobię zapiekankę z warzyw, które były w lodowce, mięsa, którego nie było za wiele na 3 osoby i tej nieszczęsnej kaszy. W sumie wyszło całkiem fajne danie, lekkie, kolorowe i syte. Czytaj
Bernika - moj kulinarny pamietnikU nas nie ma problemu co zrobić z gotowanym, porosołowym mięsem. Na pierogi czy krokiety zawsze są chętni więc zwykle mielę takie mięso na farsz. Wystarczy
Smaczna PyzaNa piątkowy obiad przygotowałam bezglutenowe knedle. Podałam je z pysznym sosem śliwkowym z nutką cynamonu. Składniki: 2/3 szklanki kaszy jaglanej 280 g twarogu ok. 1,5
Czerwień i błękit~surowa gryczanka zmiksowana z mango podana z musem truskawkowym~ Gdy dowiedziałam się, że mam szansę na pasek na świadectwie moja ambicja kazała mi poprawiać wszystkie oceny
breakfast of dreamsdaniach, to sięgnijcie po kiszoną cytrynę. Takiego aromatu i smaku nie znajdziecie nigdzie. Podobno jest to coś, co albo się kocha, albo nienawidzi. Ja kocham. Bez wątpienia. Od pewnego czasu przebojem w mojej kuchni są wszelkiego rodzaju kasze z dodatkiem właśnie cytryn. Za kaszami nie przepadałam dotąd. Zjadłam, ale bez zachwytu. Pisząc te słowa uświadomiłam sobie, że kasze(...)tego kasze z ziołami, warzywami, oliwą z oliwek lub pestek winogron. I koniecznie kiszona cytryna :) Po takim obiedzie wstaję najedzona, ale nie pełna i nie ociężała. Spać też mi się nie chce. Wniosek jest prosty: mój organizm mówi mi, że zdrowiej jem. A jak zdrowiej jem to i zdrowiej żyję, prawda? :) Składniki: 200 g białej kaszy gryczanej, 1 kiszona cytryna
Codzienna kuchnia niecodziennazjeść wartościowy posiłek przygotowałam danie z resztek, który zjadłam prosto z patelni :) Bo nigdy nie ma sytuacji bez wyjścia :) To co wykorzystacie do jego przygotowania oczywiście zależy od tego co znajdziecie w swoich zapasach, u mnie były to: seler naciowy resztka cukinii natka pietruszki łyżeczka oleju kokosowego jajko kilka kotlecików z soczewicy i kaszy gryczanej (przepis znajdziecie TUTAJ
Taste Of My Day