Pyszny sosik z duszonej wieprzowiny z maślaczkami. Gulasz można podawać z kaszą lub ziemniaczkami a do tego zestawu pasuje idealnie kiszony ogóreczek. Ja gulasz podałam z
Monia miesza i gotujeDlatego też minione Święta nie były dla mnie miłe, ponieważ nie mogłam zjeść żadnej z tradycyjnych wigilijnych potraw, a w pozostałe świąteczne dni musiałam ograniczać się do wybranych, delikatnych dań. Możecie sobie wyobrazić co to za katorga dla kogoś kochającego jedzenie i na dodatek prowadzącego bloga kulinarnego?! To było na prawdę duże wyzwanie! Brak możliwości skosztowania tych wszystkich pyszności(...)imbir, gałka muszkatołowa, ocet, majonez, chrzan, musztarda. Dodatki - brązowy ryż, kasza gryczana i pęczak, makaron razowy. Słodycze - torty, serniki, ciasta z kremami, ciasta piaskowe, czekolada, batony, tłuste ciasta z dodatkiem żółtek, piernik, makowiec, chałwa, pączki, faworki. Napoje - alkohol, kawa, czekolada, kakao, napoje słodkie i gazowane. Nie są wskazane wszelkie dania smażone (w tym w szczególności smażone
Codzienne Gotowaniemięsa. Kaszę gryczaną gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na maśle z szczyptą soli i cukru. W dużej misce łączymy mięso z kaszą, cebulką, dodajemy oliwki, oregano, lubczyk, pieprz, cząber, dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jajka dokładnie roztrzepujemy z dodatkiem musztardy i dodajemy do kaszy z mięsem(...)momentu, aż sos będzie gęsty. Rada: Sos pieczarkowy przygotowujemy w czasie pieczenia babki. Soli używamy dopiero na samym końcu, ponieważ przyprawy, oliwki, sosy jakie użyte zostały do przygotowania dań są same w sobie słone. Smacznego
Moniki Smakołykizielonych szparagów 1 duża cebula biała niecała szklanka suchej kaszy gryczanej 1-1,5 szklanka wytrawnego białego wina 2-3 szklanki buliony warzywnego* 3-4 łyżki oleju roślinnego sól, pieprz świeżo mielony zielenina do podania Cebulę obieram, siekam i szklę na oleju roślinnym. Kiedy delikatnie się zarumieni, wsypuję suchą kaszę, delikatnie ją podprażam i zalewam winem, a gdy połowicznie(...)odparuje, wlewam część bulionu (najlepiej robić to porcjami wielkości chochli do zupy). Kasza wchłonie płyn - dolewam kolejną porcję. *Ilość bulionu zużytego do dania zależy od jakości kaszy i preferencji, jak gęste/rzadkie kaszotto chcemy mieć. Szparagi obieram w międzyczasie i dzielę na mniejsze części. Kiedy ponad połowa przygotowanego płynu zostanie zużyta, dodaję obrane szparagi do kaszy
W kuchni Karmel-itkijaki spędzamy w pracy lub na uczelni to moment, kiedy nasz mózg pracuje na najwyższych obrotach, tym samym potrzebujemy dużo energii do działania. W tym czasie powinniśmy spożywać pełnowartościowe dania, często jednak tak nie jest... W godzinach pracy czy szkoły często zapychamy nasz żołądek czymś co wcale nie wspomaga pracy naszego mózgu czy też mięśni- wręcz przeciwnie, czujemy(...)uczelnię. Zawiera wszystkie niezbędne do naszego funkcjonowania składniki: węglowodany (które równają się energii), białko oraz witaminy i minerały. A więc do dzieła. Składniki (na dwie porcje): 100 gram kaszy gryczanej, gotujemy według przepisu na opakowaniu, najlepiej bez soli 60 gram sera feta 1 burak, pieczony (1h, 180 stopni) garść orzechów włoskich 1/2 awokado sól pieprz cebula dymka Kaszę gotujemy według
Mango Papajaprzygotowywanie dania zmniejszając tym samym ilość naczyń do pozmywania :) Pełne słodyczy podsmażonej cebuli i dyni oraz ziołowych aromatów kaszotto wypełni Wsze brzuchy nieskończonym ciepłem i radością :D Jeśli ktoś sobie życzy, może okrasić je podsmażonym boczkiem lub dodać pokruszoną fetę, jeżeli mięsko mu nie w smak, ale i bez dodatków jest pyszne! Całość podbija jeszcze kasza gryczana bogata
Kuchnia w Słońcu Skąpanasera z niebieską pleśnią 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18% 1 duża gruszka sól, pieprz, tymianek, majeranek, imbir 2/3 szklanki kaszy gryczanej garść orzechów włoskich olej do smażenia Kaszę ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić. W czasie gotowania kaszy wątróbkę oczyścić z żółtych błon, każdą przekroić na pół. Cebulę obrać, pokroić w piórka, wrzucić na rozgrzany olej razem z wątróbką. Smażyć kilka(...)zgęstnieje, a cebula, wątróbka i gruszki zmiękną. Na końcu przyprawić solą i pieprzem. Orzechy grubo posiekać, uprażyć na suchej patelni. Na talerze wyłożyć kaszę. wątróbkę w sosie, którą na końcu posypać z orzechami. Danie świetnie smakuje z buraczkami lub surówką z kiszonej kapusty
Czerwień i błękitXVII wieku tam nieznana) trafiła prawdopodobnie z Niemiec przez Śląsk. Oto o jakiej ciekawostce kulinarnej pisał Jan Chryzostom Pasek, żołnierz hetmana Stefana Czarnieckiego podczas wyprawy w roku 1658 do Danii: “Wołu, wieprza albo barana kiedy zabiją, to najmniejszej krople krwie nie zepsują, ale ją wytoczą w naczynie; namieszawszy w to krup jęczmiennych albo tatarczanych to tym kiszki owego bydlęcia nadzieją(...)ponownie umieszczamy w zamrażarce. Pierogi z kaszanką gryczaną to bardzo oryginalne danie. Nie każdy kto jest wielbicielem pierogów lubi kaszankę, ale każdy kto lubi kaszankę polubi też pierogi z kaszanką gryczaną. „W wielu krajach istnieją odpowiedniki naszej polskiej kaszanki . Przykładowo, w Hiszpanii jej odpowiednikiem jest tak zwana morcilla – zamiast kaszy gryczanej zawiera jednak ryż; w Szkocji z podrobów
mojewypiekiinietylkokapusta poszatkowana i wymieszana z trzema rodzajami kasz, danie polane sosem grzybowym - koniecznie do wypróbowania. Kotleciki z soczewicy z sosem grzybowym - pyszneee, dołączam do listy dań do przetestowania. Najlepsze kapuśniaki, jakie jadłam w życiu (miękkie ciasto, dobrze doprawione nadzienie, zaczynam lubić smak kapusty kiszonej na ciepło:). Po lewej gryczany wypiek w cieście (bardzo podobny do tego
Qlinarnie i QlinarnieGdy gotujemy rosół, bulion, smak na zupę... zawsze zostaje nam mięso. Sposobów na zagospodarowanie jest pełno, mogą być różnego rodzaju pierogi: pierogi z mięsem , pierogi z
królestwo garówpaszteciki z kaszą gryczaną, a także wspaniałe kanapki z chałki z pastą z grochu i wędzoną rybą - mniam ! Nie zabrakło też słodkich przyjemności. Tego wieczoru raczyliśmy się wyśmienitymi pierogami z makiem i sosem karmelowym, kremem piernikowym oraz wypiekami: roladą czekoladową, piernikiem, babką z makiem. Wszystko pyszne ! Wieczór zaliczam do tych udanych. Nasza blogerska grupa, jak zwykle dała mi wiele powodów(...)cichu zostawił dary w moim samochodzie, dlatego to na mnie spoczął obowiązek obdarowania prezentami blogerów. Poprosiwszy o pomoc Edytę, dźwigałyśmy torby wypełnione: makaronami oraz mąkami Lubella , przyprawami Appetita , kaszą i ryżami Halina , oraz bakaliami Fistaszek . Śmiem twierdzić, że wiele z produktów zostało dobrze zagospodarowanych podczas przedświątecznych przygotowań. fot. Sierotka maRysia w kuchni
kolorowotorcikowogołąbkami . Jest to nieco czasochłonne danie ale czego się nie robi dla ukochanego. Zatem żeby nie przedłużać podaję przepis zwracając szczególną uwagę na sos pomidorowy na bazie resztek kapusty. Robiłam pierwszy raz i jest naprawdę pyszny. Składniki na gołąbki: 1 kg mięsa mielonego z łopatki albo szynki 200 gr ryżu 100 gr kaszy gryczanej dwie kapusty dwie cebule marchewka(...)minut w ganku z wrzątkiem aż do czasu kiedy liście kolejno będą odchodzić. 2. Zeszklić na patelni cebulę. 3. Podgotować ryż i kaszę do stanu „aldente” 4. W dużej misce wymieszać surowe mięso z kaszą, ryżem, cebulą, przyprawami. Zalać bulionem i jeszcze raz wymieszać. 5. Farsz nakładać na liście kapusty i ściśle zawijać jak krokiety. 6. Na dnie
Mama z miastaSycące, pyszne i szybkie do przygotowania danie dla całej rodziny. Przygotujecie je na jednej patelni zużywając minimalną ilośc składników. Sos gotuje się krótko i wychodzi dosyć rzadki, dlatego na koniec zagęściłam go odrobiną mąki wymieszanej z zimną wodą. Pamiętajmy jednak, że po ostudzeniu i w następnym dniu, sos jeszcze zgęstnieje. Nie wsypujmy więc za dużo mąki(...)wydłużyć czas duszenia (do ok. 1 godziny) w razie potrzeby uzupełniając ilość bulionu lub wody. Jako dodatek świetnie sprawdzi się puree z batatów i słodkiego sosu chili lub kasza gryczana. SKŁADNIKI / 4 porcje 1 polędwiczka wieprzowa (ok 300 g) 1 cebula drobno posiekana 2 ząbki czosnku starte na tarce 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
cool and mintyKasze to nie tylko dodatek do drugiego dania z mięsem. Świetnie sprawdzają się w sałatkach, przez cały rok. Są bardzo syte i zdrowe, a wybór jest naprawdę duży. Staram się jeść kasze tak często jak tylko to możliwe, a w sałatkach smakują mi najbardziej. Poza ulubioną gryczaną często przygotowuje sałatki z kaszą pęczak. Kasza jaglana już czeka
Moja smaczna kuchniamożna zrobić pyszne danie w pół godziny? A no można. Dzisiaj u mnie właśnie był taki obiad i powiem Wam, że byłam pozytywnie zaskoczona smakiem. Zrobiłam ala gulasz w sosie kaszubskim z borowikami i śmietaną firmy Nasza Chata . Jako dodatek podałam kaszę gryczaną niepaloną bio firmy Fresano. Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 mała cebula 1 łyżka masła klarowanego
Ala piecze i gotuje