sera z niebieską pleśnią 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18% 1 duża gruszka sól, pieprz, tymianek, majeranek, imbir 2/3 szklanki kaszy gryczanej garść orzechów włoskich olej do smażenia Kaszę ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić. W czasie gotowania kaszy wątróbkę oczyścić z żółtych błon, każdą przekroić na pół. Cebulę obrać, pokroić w piórka, wrzucić na rozgrzany olej razem z wątróbką. Smażyć kilka(...)zgęstnieje, a cebula, wątróbka i gruszki zmiękną. Na końcu przyprawić solą i pieprzem. Orzechy grubo posiekać, uprażyć na suchej patelni. Na talerze wyłożyć kaszę. wątróbkę w sosie, którą na końcu posypać z orzechami. Danie świetnie smakuje z buraczkami lub surówką z kiszonej kapusty
Czerwień i błękitXVII wieku tam nieznana) trafiła prawdopodobnie z Niemiec przez Śląsk. Oto o jakiej ciekawostce kulinarnej pisał Jan Chryzostom Pasek, żołnierz hetmana Stefana Czarnieckiego podczas wyprawy w roku 1658 do Danii: “Wołu, wieprza albo barana kiedy zabiją, to najmniejszej krople krwie nie zepsują, ale ją wytoczą w naczynie; namieszawszy w to krup jęczmiennych albo tatarczanych to tym kiszki owego bydlęcia nadzieją(...)ponownie umieszczamy w zamrażarce. Pierogi z kaszanką gryczaną to bardzo oryginalne danie. Nie każdy kto jest wielbicielem pierogów lubi kaszankę, ale każdy kto lubi kaszankę polubi też pierogi z kaszanką gryczaną. „W wielu krajach istnieją odpowiedniki naszej polskiej kaszanki . Przykładowo, w Hiszpanii jej odpowiednikiem jest tak zwana morcilla – zamiast kaszy gryczanej zawiera jednak ryż; w Szkocji z podrobów
mojewypiekiinietylkokapusta poszatkowana i wymieszana z trzema rodzajami kasz, danie polane sosem grzybowym - koniecznie do wypróbowania. Kotleciki z soczewicy z sosem grzybowym - pyszneee, dołączam do listy dań do przetestowania. Najlepsze kapuśniaki, jakie jadłam w życiu (miękkie ciasto, dobrze doprawione nadzienie, zaczynam lubić smak kapusty kiszonej na ciepło:). Po lewej gryczany wypiek w cieście (bardzo podobny do tego
Qlinarnie i QlinarnieGdy gotujemy rosół, bulion, smak na zupę... zawsze zostaje nam mięso. Sposobów na zagospodarowanie jest pełno, mogą być różnego rodzaju pierogi: pierogi z mięsem , pierogi z
królestwo garówpaszteciki z kaszą gryczaną, a także wspaniałe kanapki z chałki z pastą z grochu i wędzoną rybą - mniam ! Nie zabrakło też słodkich przyjemności. Tego wieczoru raczyliśmy się wyśmienitymi pierogami z makiem i sosem karmelowym, kremem piernikowym oraz wypiekami: roladą czekoladową, piernikiem, babką z makiem. Wszystko pyszne ! Wieczór zaliczam do tych udanych. Nasza blogerska grupa, jak zwykle dała mi wiele powodów(...)cichu zostawił dary w moim samochodzie, dlatego to na mnie spoczął obowiązek obdarowania prezentami blogerów. Poprosiwszy o pomoc Edytę, dźwigałyśmy torby wypełnione: makaronami oraz mąkami Lubella , przyprawami Appetita , kaszą i ryżami Halina , oraz bakaliami Fistaszek . Śmiem twierdzić, że wiele z produktów zostało dobrze zagospodarowanych podczas przedświątecznych przygotowań. fot. Sierotka maRysia w kuchni
kolorowotorcikowogołąbkami . Jest to nieco czasochłonne danie ale czego się nie robi dla ukochanego. Zatem żeby nie przedłużać podaję przepis zwracając szczególną uwagę na sos pomidorowy na bazie resztek kapusty. Robiłam pierwszy raz i jest naprawdę pyszny. Składniki na gołąbki: 1 kg mięsa mielonego z łopatki albo szynki 200 gr ryżu 100 gr kaszy gryczanej dwie kapusty dwie cebule marchewka(...)minut w ganku z wrzątkiem aż do czasu kiedy liście kolejno będą odchodzić. 2. Zeszklić na patelni cebulę. 3. Podgotować ryż i kaszę do stanu „aldente” 4. W dużej misce wymieszać surowe mięso z kaszą, ryżem, cebulą, przyprawami. Zalać bulionem i jeszcze raz wymieszać. 5. Farsz nakładać na liście kapusty i ściśle zawijać jak krokiety. 6. Na dnie
Mama z miastaSycące, pyszne i szybkie do przygotowania danie dla całej rodziny. Przygotujecie je na jednej patelni zużywając minimalną ilośc składników. Sos gotuje się krótko i wychodzi dosyć rzadki, dlatego na koniec zagęściłam go odrobiną mąki wymieszanej z zimną wodą. Pamiętajmy jednak, że po ostudzeniu i w następnym dniu, sos jeszcze zgęstnieje. Nie wsypujmy więc za dużo mąki(...)wydłużyć czas duszenia (do ok. 1 godziny) w razie potrzeby uzupełniając ilość bulionu lub wody. Jako dodatek świetnie sprawdzi się puree z batatów i słodkiego sosu chili lub kasza gryczana. SKŁADNIKI / 4 porcje 1 polędwiczka wieprzowa (ok 300 g) 1 cebula drobno posiekana 2 ząbki czosnku starte na tarce 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
cool and mintyKasze to nie tylko dodatek do drugiego dania z mięsem. Świetnie sprawdzają się w sałatkach, przez cały rok. Są bardzo syte i zdrowe, a wybór jest naprawdę duży. Staram się jeść kasze tak często jak tylko to możliwe, a w sałatkach smakują mi najbardziej. Poza ulubioną gryczaną często przygotowuje sałatki z kaszą pęczak. Kasza jaglana już czeka
Moja smaczna kuchniamożna zrobić pyszne danie w pół godziny? A no można. Dzisiaj u mnie właśnie był taki obiad i powiem Wam, że byłam pozytywnie zaskoczona smakiem. Zrobiłam ala gulasz w sosie kaszubskim z borowikami i śmietaną firmy Nasza Chata . Jako dodatek podałam kaszę gryczaną niepaloną bio firmy Fresano. Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 mała cebula 1 łyżka masła klarowanego
Ala piecze i gotujeSkładniki: 5 buraków 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 3 łyżki prażonego słonecznika 3 łyżki prażonego sezamu 2 szalotki 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju ryżowego 3
Łycha smakówmąki ryżowej pół szklanki mąki kokosowej pół szklanki mąki gryczanej 1 łyżeczka proszki do pieczenia 1 łyżeczka sody pół szklanki oleju cukier palmowy 1,5 szklanki mleka ryżowego Składniki na krem: 1 szklanka kaszy jaglanej mleko kokosowe (tylko gęsta część) 10 łyżek wiórek kokosowych 3 łyżki agawy wiśnie (ja dałam z kompotu wiśniowego) Składniki na czekoladę: 10 daktyli
nietadietabezglutenowe Piramidki PopCrop .W ich skład wchodzi : kasza gryczana, ryż biały,żyto, ryż brązowy, kasza jaglana, sól ,morska, kukurydza. Piramidki PopCrop nie zawierają konserwantów, są pieczone bez tłuszczu, posiadają wysoką zawartość błonnika,dają dużą dawkę pozytywnej energii. Firma ta posiada wiele pozytywnych certyfikatów. Zamiast niezdrowych i kalorycznych chipsów dajcie swoim dzieciom takie właśnie chrupki, jestem pewna że będą smakowały
Sama słodycz i szczypta chiliRodzina też bardzo zachwalała to zwykłe, proste danie z kaszy, soczewicy i warzyw! Potrawkę miałam mieć na kilka dni a zniknęła w jeden! Na prawdę bardzo bardzo smaczna! Nie spodziewałam się aż takiego efektu smakowego. Niby nic, a jednak takie pyszne! :) Polecam! Składniki (3 porcje): 100 g kaszy gryczanej niepalonej 100 g soczewicy zielonej 1/2 średniej cukinii 1 duża
Zdrowie na języku :PNależy tylko pamiętać by kupując papryki, wybierać takie które dadzą radę same stać w naczyniu ;) A tutaj, po upieczeniu. Na moją porcję mięsa kupiłam 4 dosyć duże papryki- wg mnie taka jedna papryka dla jednej osoby to całkiem solidna porcja obiadowa ;) Co do farszu to zrobiłam jeden z kaszą gryczaną, jeden z ryżem, nie umiem zdecydować, który lepszy
Czerwona PorzeczkaCałość gotuj jeszcze przez około 10 minut. Gdy danie będzie gotowe dodaj do niego posiekaną natkę pietruszki. Podawaj z ryżem. Spróbuj także: Pierś z kurczaka w pomidorach pierś z kurczaka marchew pomidory Pierś z kurczaka z warzywami pierś z kurczaka marchew pomidory Dietetyczny gulasz z indyka indyk papryka kasza gryczana
Fit&Fast KitchenSkładniki: 100g fasoli mung 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 3 łyżki prażonego słonecznika 3 łyżki prażonego sezamu 2 szalotki 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju ryżowego
Łycha smakówrodzinny i potrawy z dzieciństwa. Dziś tradycyjne danie z mojego rodzinnego, ukochanego Roztocza. Piróg biłgorajski, zwany krupniakiem to jedna ze staropolskich regionalnych potraw, wpisanych na listę Produktów Tradycyjnych, dawniej robiony na wszystkie święta i uroczystości. Składniki: 4 ziemniaki ugotowane 25 dag sera białego tłustego 10-15 dag kaszy gryczanej prażonej 2 jajka 2 łyżki śmietany 18% sól
Anioły w kuchni