surowe ciasta do mnie nie przemawiały, głównie za sprawą ogromnej ilości orzechów do nich używanych, wiadomo nerkowce są pyszne, ale też bardzo, bardzo drogie, przynajmniej dla mnie. Lubię kaszę gryczaną, a ta nie palona jest już w ogóle przepyszna, podczas gdy kiełkuje „wydziela się” z niej glut, który jest wprost stworzony do sklejania. Napakowałam to ciasto samym dobrem(...)tiramisu! Składniki: 300 g suchej, niepalonej, skiełkowanej kaszy gryczanek 150 g daktyli 100 ml gorącej wody 50 g orzechów 100 g nasion słonecznika kopiasta łyżka karobu łyżka mielonego ostropestu łyżka jęczmienia w proszku 100 g masła kokosowego 2 łyżki mielonego siemienia lnianego Przygotowanie: dwa dni przed podjęciem się pracy namoczyć kaszę przez około 12 h w wodzie po czym
greenscarfchcę pokazać ludziom, że nawet jeśli nie jedzą glutenu, to nadal mogą jeść smacznie i w dodatku nie odmawiając sobie takich produktów jak chleb, ciasto czy wczorajsza granola z kaszy gryczanej . Długo zastanawiałem się z jakiej mąki zrobić chlebek bananowy, który w dodatku ma być bezglutenowy. W moim mąkowym arsenale mam większość dostępnych w Polsce mąk. Większość jest nawet nieotwarta(...)łyżeczka sody 1 łyżka nasion chia + 2 łyżki wrzątku (wymieszane i odstawione na 5 minut) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 100g wiórków kokosowych Wykonanie: 1 Do malaksera daj wszystkie mokre składniki i zmiksuj (zostaw tylko jednego banana, ponieważ posłuży później do ozdoby). Ewentualnie rozgnieć składniki w misce za pomocą widelca. 2 Dodaj suche składniki i ponownie zmiksuj
BlendmanJestem szczęściarą ponieważ mój brat hoduje gąski :) Dlatego od czasu do czasu dostaję jakąś w prezencie. Tym razem postanowiłam przygotować ją w soku jabłkowym. Była bardzo
Bon Appetit Małgorzatyjest przy nich tyle samo co przy tradycyjnych - trzeba przygotować mięso, zawinąć , obsmażyć - ale ta przyjemność niepilnowania, fakt że rano wszystko jest gotowe , to własnie w wolnwarowych daniach lubię najbardziej. Mięso było bardzo miękkie a nadzienie z suszonych pomidorów bardzo smaczne. Polecam! składniki: 8 sztuk ok 600 g wołowiny bez kości ( udziec) 8 plastrów(...)masłem i śmietaną. Doprawić, w razie potrzeby, solą i pieprzem. Do gotowego sosu włożyć mięso ( można wyjąć wykałaczki) i podgrzać. Zrazy podawać sosem i kaszą gryczaną lub pęczakiem. Smacznego
Stare GaryProste i bardzo tanie danie z kurczaka, niewymagające specjalnego wysiłku i umiejętności. Jeśli jesteś gospodynią domową (lub nawet studentem wyższego roku) to pewnie nie masz co dalej czytać - ten (jak i inne niektóre przepisy nie są raczej dla Ciebie), to coś z kim każda osoba doświadczona w kuchni nie ma najmniejszych problemów. Składniki: - udko z kurczaka (lub dwa podudzia) - ostra(...)środku białe. Jeśli jest ok to zdejmujemy go z patelni i odczekujemy kilka minut przed podaniem. Podajemy z gotowanymi ziemniakami, frytkami, ryżem lub jak u mnie (najzdrowiej) z kaszą gryczaną, dekorujemy mocno podsmażoną cebulką. Koszt: 4 zł (bardzo tanie rozwiązanie, a obiad zacny
Tanie przepisy studenckieRyba w 30 minut :) W 20? :) Najzwyklejsza, bez żadnych udziwnień. Najprostsza na świecie! Składniki: 1 filet z dorsza 2-3 łyżki soku z cytryny tymianek pieprz
Szczęśliwa kuchniafrykadelki 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 2 łyżki suszonych grzybów utłuczonych na mączkę (ja używam suszonych opieniek) sól pieprz szczypta gałki muszkatołowej szczypta chili pół
Gotowanie jest łatweRyba w 30 minut :) W 20? :) Najzwyklejsza, bez żadnych udziwnień. Najprostsza na świecie! Składniki: 1 filet z dorsza 2-3 łyżki soku z cytryny tymianek pieprz
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comSkładniki: MARYNATA: karkówka wieprzowa 1 kg olej rzepakowy 5 łyżek garam masala Royal Brand 1,5 łyżki kucharek 1 łyżeczka papryka słodka mielona 1/2 łyżeczki kminek
W Mojej Kuchni LubięOoooj, jak bardzo tęskniliśmy za makaronem! Odkąd odkryliśmy konieczność moczenia nasion zrezygnowaliśmy z jedzenia pysznych kluseczek. Ale jest (niedawno przez nas znaleziony) sposób na to, by
Jeść, by żyć w zdrowiulistopada to poza Świętem Niepodległości, dzień św. Marcina i dobra okazja żeby przygotować i spróbować dań z polskiej gęsiny. Pieczona gęś to tradycyjne danie podawane na dzień św. Marcina we Francji, Niemczech oraz Austrii. Gdy mowa o Świętomarcińskiej gęsinie, zazwyczaj przytacza się legendę, według której święty Marcin z Tours, chcąc uniknąć przyjęcia godności biskupich, ukrył się w szopie(...)każde 0,5 kg gęsi). Składniki: gęś o wadze około 4,5-5 kg łyżka soli morskiej 3 łyżki majeranku 3 ząbki czosnku pieprz Farsz: 200 g ugotowanej kaszy gryczanej ugotowane gęsie podroby- wątróbka, żołądek, serce 1 cebula 150 g boczku 3 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Przygotowanie: Sól, majeranek, czosnek i pieprz ucieramy w moździerzu na pastę, którą
Smakowity Blog KulinarnyJajka goszczą na naszym stole przez cały rok, ale szczególnie wiosną począwszy od Wielkanocy jemy ich najwięcej. Dziś zapraszam Was na zraziki z karkówki nadziane mięskiem
Monia miesza i gotujeW domu mam młodego krwiodawcę i po oddaniu krwi musi uzupełniać poziom żelaza, dlatego częściej niż zazwyczaj na naszym stole gości wątróbka. Tym razem wieprzowa
Kuchcik gotujeklasycznego sosu z mięsem mielonym można dodać właśnie dynię, fasolę, dobrze komponowałaby się również papryka, cukinia czy bakłażan. Nie trzeba podawać z makaronem. Polecam wszelkie kasze. Ja pod warstwą tej potrawki ukryłam zmiksowaną kaszę jaglaną. Przepis powstał w ramach kampanii "Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców" ( www.poranapomidora.com ), finansowanej ze środków Funduszu Promocji Owoców(...)kostkę) 200 g ugotowanej czerwonej fasoli 3 średnie pomidory bez skórki 1 łyżeczka posiekanego koperku (może być suszony) sól, pieprz do smaku do podania: zmiksowana ugotowana kasza jaglana lub jakakolwiek inna kasza (np. gryczana, jęczmienna) Przygotowanie: Fasolę moczymy przez 2 godziny, a następnie gotujemy ją w tej samej wodzie przez ok. 40 minut. N a rozgrzanym maśle podsmażamy drobno pokrojoną
bistro mama