potem zabrałam się za mieszanie, próbowanie, doszłam do wniosku, że trzeba dodać np. cebulę, olej i ziołowy pieprz, których nie ma na zdjęciu. Składniki: 400 g kaszy gryczanej prażonej 1 l mleka 300 g sera białego półtłustego 1 duża cebula (brak na zdjęciu) sól ½ łyżeczki pieprzu ziołowego (brak na zdjęciu) ¼ łyżeczki cukru olej (brak na zdjęciu) ciasto(...)pierogi zrobiłam wg tego przepisu. Kaszę przepłukałam zimna wodą. Do rondla wlałam mleko. Po zagotowaniu, dodałam kaszę, sól i cukier. Wymieszałam i ponownie zagotowałam. Zostawiłam na małym gazie. W tym czasie kasza wchłonęła mleko. Cebulę posiekałam w kosteczkę, wrzuciłam na rozgrzany na patelni olej (2 łyżki). Zeszkliłam i dodałam do kaszy razem z rozkruszonym serem. Przyprawiłam
Kuchnia u Krysiobiad, a nie chcecie spędzić połowy dnia w kuchni to jest to danie którego szukacie. Wskazówki : najlepiej wykonać to w dwóch naczyniach żaroodpornych piekąc obydwa w jednym czasie (ułatwi nam to późniejsze nakładanie), aczkolwiek jeśli nie dysponujemy taką ilością naczyń, spokojnie możemy ułożyć zawinięte fasolki na kaszy i zapiekać je razem. Przepis na 4 porcje. Składniki na fasolkę(...)fasolek i układamy w naczyniu żaroodpornym. Gdy zawiniemy fasolkę we wszystkie plastry, spryskujemy ruloniki oliwą z oliwek, oprószamy pieprzem i pieczemy wraz z kaszą (lub bez) 15minut w 200 stopniach. Składniki na kaszę: - 100g kaszy gryczanej (1 woreczek) - łyżka domowego bulionu warzywnego lub 1 kostka bulionowa warzywna - 1 cukinia - 2 cebule - 2 garście kurek - 2 łyżki sezamu - 2 łyżki nasion
Be Fit Be StrongKolejna zupa krem za mną, szczerze to nawet je polubiłam. Wszystkie warzywa i składniki odżywcze w jednym. Skuteczna alternatywa w upalne dni, bo może służyć jako
Truskawkowa FiestaSoczyste i smacznego kotleciki mielone, chyba tymi słowami mogę opisać ten przepis. Naprawdę idealne kotlety, bo nie są, ani suche, ani twarde. No po prostu kotlety
Kuchnia ŁukaszaSos własny był i to sporo, ale robiąc dla Was zdjęcia pieczonego w trakcie mięsa, po 30 minutach wyjęłam je dla pokazania jak wygląda i cały
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comTak jak obiecałam, kolejna kulinarna recenzja i konkurs dla Was :) A do zdobycia "Zdrowe słodkości na każdą porę dnia" autorstwa Katarzyny Maciejko-Zielińskiej od Wydawnictwa Samo
Moje Kuchenne RewelacjeSos własny był i to sporo, ale robiąc dla Was zdjęcia pieczonego w trakcie mięsa, po 30 minutach wyjęłam je dla pokazania jak wygląda i cały
Szczęśliwa kuchniaprzepisy pani Beaty na lekkie, pożywne, zdrowe dania z prostych, naturalnych składników i przypraw. Autorka w swojej kuchni do gotowania używa tylko polskich, łatwo dostępnych składników, ale dania przygotowane są zgodnie ze starożytną chińską filozofią pięciu przemian. Dzisiaj przedstawiam Wam wszystkie książki, a jutro zapraszam na szybki konkurs w którym to będzie można je wygrać(...)smaczne. Łatwe do zrobienia i gotowe w pół godziny. Znajdziemy tu przepisy na świąteczną kapustę z fasolą, śliwkami i migdałami, gulasz dyniowy z czerwoną fasolą, świąteczne wieże elfów, chleb gryczany z orzechami włoskimi, ciastka świętego Mikołaja z żurawiną itd. 3. Wiosna - 34 ulubione przepisy autorki na wiosnę. Zupa z zielonym groszkiem, zupa kalafiorowa z młodych warzyw, pasta z bobu
kruche babeczki„İmam bayıldı” dosłownie znaczy „Imam zemdlał”. Z wrażenia, oczywiście! Porcja dla 2 osób. Smacznego! Składniki (farsz) 200 g mielonego mięsa wołowego 1 cebula ½ czerwonej papryki
Tureckie PrzepisyPrzygotowaliśmy dwa niesamowicie proste dania z sezonowych warzyw - zupę z zielonego groszku oraz makaron z pesto z czerwonej kapusty. Ten pyszny minimalizm okazał się kluczem do sukcesu. Dania były nieprzegadane, karmiły zarówno oczy (niesamowite kolory!), jak i ciało oraz wprowadziły nas w prawdziwy błogostan. Na przygotowanie deseru niestety czasu zabrakło, ale nasi kulinarni mentorzy byli(...)zachwyceni i rozochoceni, a zaprezentowane danie z pewnością będzie jednym z pierwszych, które ugotuję po powrocie do domu. FIZYKA I CHEMIA W KUCHNI Sieć handlowa Netto przygotowała dla nas również prawdziwą gratkę w postaci pokazów kuchni molekularnej. Głównie raczono nas lodami przygotowanymi przy pomocy suchego lodu m.in. z borowików z tymiankiem i miodem gryczanym czy whisky. Pokazano nam również
Food Squaresmacznym i łatwym do przygotowania daniem obiadowym. Duszone mięso jest bardzo delikatne i nie obciąża tak naszego organizmu, jak mięso smażone. Jeśli odpowiadają Wam typowe domowe obiady, to danie z tak przyrządzonej szynki na pewno nim jest. Prosto i smacznie, tak lubię najbardziej i w przypadku bitek z szynki w sosie cebulowym tak jest. Minimum składników, bo tylko(...)sprawdzić mięso, jeśli jest już miękkie, to odkryć garnek i redukować płyn do postaci nam odpowiadającego sosu, przyprawić do smaku pieprzem naturalnym i ewentualnie solą. Podawać z ziemniakami, kaszą jęczmienną lub gryczaną i powstałym sosem cebulowym
Kuchcik gotujeszarym sosie Jest to danie dla prawdziwych koneserów, ale i ci którzy zdecydują się po raz pierwszy spróbować ozora, w aromatycznym szarym sosie, z pewnością zrozumieją dlaczego dawniej, danie to gościło na najwytworniejszych dworskich stołach. Składniki dla czterech osób 1,2 kg ozora wołowego 1 cebula 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera 3 liście laurowe(...)około dwóch centymetrów. Kiedy sos zgęstnieje, wykładamy go na talerze, a na sos układamy kawałki ozora. Wierzch ozora, polewamy jeszcze odrobiną sosu i podajemy z oddzielnie ugotowaną gryczaną kaszą, lub z innymi dodatkami
Miód i pieprz500 g mięsa z dzika gulaszowego 2 marchewki kawałek selera kawałek pora 1 cebula 2 ząbki czosnku garść grzybów leśnych sól pieprz chili listek laurowy kilka
Gotowanie jest łatweWprost stworzona na kruszonkę. Mąka gryczana – powstaje ze zmielonych ziaren gryki. Charakterystyczny, brudno-szary kolor. Bardzo charakterystyczny smak i zapach. Używana do blinów, naleśników, w niewielkich ilościach jako dodatek do pieczywa. Stosowana także do produkcji makaronów. Z powodu mocnego smaku – polecana do mieszania z innymi mąkami. Można zrobić ją samemu, mieląc nieugotowaną kaszę gryczaną w mocnym blenderze kielichowym(...)Wszystko przez obecność saponin, czyli związków mydlących obecnych na ziarnach kaszy. Możecie kaszę jaglaną zrobić w domu i nie będzie miała najmniejszego posmaku goryczki- do słodkich wypieków tak naszykowana kasza będzie idealna. Kaszę jaglaną trzeba wsypać na gęste sito, wypłukać porządnie pod baaaardzo gorącą wodą z kranu, mieszając kaszę łyżką podczas płukania, które powinno potrwać około 4-5 minut. Następnie
Karo in the KitchenNiesamowity, delikatny smak cielęciny otulony pomidorami i aromatyczną przyprawą, czubryca szarą od Rafex .Jest to mieszanka przypraw i zagęstnika w postaci mąki kukurydzianej. W składnikach znajduje
R'n'G Kitchen