dania mięsne - 13801 przepisów (strona:49/921)

Tradycyjne węgierskie leczo 37

jest potrawą idealną na błyskawiczny i smaczny obiad, ponieważ jest sycące, pożywne i szybkie w przygotowaniu, gdyż zawiera nieskomplikowane składniki. Na Węgrzech podaje się go jako dodatek do dań mięsnych np. kotletów schabowych a w Polsce jada się leczo przeważnie z chlebem lub samo. Ciekawostką jest, że można przed końcem duszenia wmieszać jajka lub na początku duszenia dodać ryż

ProstePesto.pl
Surówka z czerwonej kapusty 115

surówka jest delikatna w smaku i super szybka do zrobienia. Wystarczą 3 idealnie dobrane składniki, przyprawy i surówka jest gotowa. Surówka z czerwonej kapusty to doskonały dodatek do mięsnych dań. Surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem jabłka jest krucha, winna i bardzo smaczna. U nas w domu mówi się na czerwoną kapustę- modra kapusta i przygotowuje na wiele sposobów

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Placek po węgiersku 61

jarzynowej tarce. Smażę je wtedy w takiej ilości tłuszczu aby lekko się zatopiły i po wyjęciu, przekładam na chwilę na papierowy ręcznik. Dzisiaj zapraszam na placek z gulaszem mięsnym. Danie dość popularne i myślę ,że choć raz udało się go już skosztować. To tyle wstępu a teraz zachęcam do skorzystania z mojego przepisu:) Składniki Gulasz 500 g mięsa wieprzowego

gotuj ze mną
Gołąbkowa patelnia – pyszne danie jednogarnkowe! 7197

patelnia Prosty i pyszny obiad jednogarnkowy, który szczególnie przypadnie do gustu miłośnikom gołąbków. Mięsno-ryżowe klopsiki w sosie pomidorowym z kapustą oraz ziemniaczkami to wyśmienite i szybkie w przygotowaniu danie, którym spokojnie naje się cała rodzina. Polecam!     Składniki: 50 dkg mięsa mielonego wieprzowego 1/2 główki kapusty 150g ugotowanego ryżu 1 jajko 1/2 szklanki mąki – do obtoczenia gołąbków(...)łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka masła olej do smażenia   *** Do mięsa mielonego dodajemy, jajko, ugotowany ryż oraz przyprawy – do smaku *** *** Całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę *** *** Z masy mięsnej formujemy małe klopsiki i obtaczamy je w mące *** *** Na dużej patelni, na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju, podsmażamy klopsiki z każdej strony na rumiany kolor. Po podsmażeniu mięso zdejmujemy z patelni

Blog z Apetytem
Pikantne paluszki z mięsa mielonego 119

Nikt z Was nie zastanawiał się nad tym , w jaki inny sposób przygotować mięsko mielone ? Dzisiejsza propozycja jest wspaniałą alternatywą dla zwykłych kotletów mielonych . Jest to

Słodkości i nie tylko
Boeuf strogonow przepis z 1963 roku 111

pieczarek pokrojonych w cienkie plasterki i podsmażonych na oleju 1 łyżeczka  musztardy (w naszym wypadku Colmans ) 1 niepełna łyżeczka Vegamite , która doskonale podkreśla smak wszelkich dań mięsnych (Vegamite możecie zastąpić Marmite). Paweł dodatkowo do swojej porcji dodał 1 małą (200 g) puszkę konserwowego zielonego groszku Uwaga: jeśli macie problem z kupieniem musztardy Colmans, ekstraktu drożdżowego Vegamite lub Marmite

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
WEGAŃSKI "STROGONOW" najlepszy ;) 148

znaczy robiłam danie mięsne a'la Stroganow/Strogonow ale nie z polędwicy wołowej, tylko delikatniejszą wersję z szynki. Tak, wiem, profanacja oryginalnego przepisu ale dziś bardziej nie do pomyślenia jest dla mnie jedzenie mięsa w ogóle, w imię tradycji... No więc właśnie taki już lekko zmieniony Strogonow był jednym z pierwszych zweganizowanych przeze mnie dań imprezowych(...)jeszcze na blogu. Jako że pokazałam dzisiaj zdjęcia ostatniego "Strogonowa" na fb i kilka osób poprosiło mnie o przepis, jest okazja, żeby przekazać Wam wreszcie moją vegan-wersję tego dania. Po pierwsze - zamiast mięsa używam kotletów sojowych . Ale absolutnie nie żadnych kostek czy granulatów! ponieważ oryginalny Strogonow to polędwica krojona w długie i wąskie paski, a więc kupuję

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Kociołek obfitości 32

Kociołek obfitości Szybkie i mega smaczne danie jednogarnkowe, w którym jest po prostu wszystko. Znajdziecie tu mięsko, kaszę (można wymienić na ryż jeśli nie lubicie kaszy ;)) oraz soczyste i kolorowe młode warzywa. Pyszny i zdrowy obiadek dla całej rodziny. Polecam!     Składniki: Klopsiki: 0,5kg mielonej wieprzowiny 1 jajko 1 cebula 50 g kaszy jaglanej 2 łyżki posiekanej(...)sitku *** *** Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy do zeszklenia *** *** Do mięsa dodajemy jajko, pietruszkę, podsmażoną cebulę, ugotowaną i odsączoną kaszę oraz przyprawy do smaku *** *** Całość dokładnie mieszamy *** *** Z masy mięsnej formujemy niewielkie klopsiki i obtaczamy je w mące *** *** Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy klopsiki z każdej strony na rumiano *** *** Podsmażone klopsiki odkładamy na talerz, a na patelni podsmażamy drobno

Blog z Apetytem
Wiejski kociołek z klopsikami 116

Wiejski kociołek z klopsikami Sycące, kolorowe i przepyszne danie jednogarnkowe. Świetny pomysł na szybki obiad dla całej rodziny!     Składniki: 0,5kg mielonego mięsa wołowego 1 jajko 3 łyżki bułki tartej przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany 5-6 młodych ziemniaków 1 cebula 1 młoda cukinia 1 marchew 1 czerwona papryka(...)rosołu pół szklanki mąki do obtoczenia mięsa olej do smażenia       *** Do mielonego mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą oraz przyprawy- do smaku. Całość dokładnie mieszamy *** *** Z masy mięsnej formujemy niewielkie klopsiki, które następnie obtaczamy w mące *** *** Klopsiki podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, ze wszystkich stron *** *** Mięso zdejmujemy z patelni. Cebulę kroimy w grubą kosteczkę i lekko podsmażamy, następnie

Blog z Apetytem
Makaron z klopsikami w sosie pieczarkowo-porowym 1614

Makaron z klopsikami w sosie pieczarkowo-porowym Danie jednogarnkowe z klopsikami wieprzowymi i makaronem w aromatycznym sosie pieczarkowo-porowym z lekko czosnkową nutką.     Składniki: 400g mielonej wieprzowiny 1 jajko przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka mielona słodka i ostra 1 średni por 10dkg pieczarek mąka do obtoczenia klopsików olej do smażenia 1 szklanka bulionu warzywnego lub wody pół(...)ząbki czosnku pół pęczka posiekanego koperku 200g ugotowanego makaronu np. rurki       *** Mięso mielone mieszamy z jajkiem i przyprawami – do smaku *** *** Z masy mięsnej formujemy małe klopsiki i obtaczamy je w mące *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy na nim klopsiki z każdej strony na rumiany kolor *** *** Następnie mięso zdejmujemy z patelni

Blog z Apetytem
Bigos cygański 554

łyżeczka cukru 1 łyżka posiekanej natki pietruszki olej do smażenia       *** Do mielonego mięsa dodajemy bułkę tartą, jajko oraz przyprawy- do smaku. Całość dokładnie mieszamy *** *** Z masy mięsnej formujemy niewielkie klopsiki, które następnie obtaczamy w mące *** *** Klopsiki podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, ze wszystkich stron na rumiano *** *** Mięso zdejmujemy z patelni, a na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojone(...)posiekaną pietruszkę, mieszamy i dalej dusimy pod przykryciem, przez kolejne 15 minut *** *** Następnie zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy danie przez około 10-15 minut, aż sos zgęstnieje *** *** Na końcu bigos doprawiamy solą i pieprzem do smaku *** *** SMACZNEGO ***       POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD

Blog z Apetytem
Francuska mieszanka suszonych warzyw mirepoix 44

Francuska mieszanka suszonych warzyw mirepoix tzw. święta trójca kuchni francuskiej. Francuska mieszanka suszonych warzyw mirepoix, którą większość z nas, świadomie lub z przyzwyczajenia, dodaje do zup, wywarów i dań jednogarnkowych, to zaledwie trzy składniki. W skład mirepoix wchodzą cebula, seler naciowy lub korzeniowy i marchew Dzisiaj podam Ci przepis na wersję suszoną, taki zestaw przyda się w każdej kuchni(...)mirepoix polega na powolnym duszeniu warzyw na  maśle lub innym tłuszczu. Dusząc warzywa należy uważać, aby nie zaczęły się smażyć i karmelizować. Jeśli zamierzasz wykorzystać mirepoix do dań mięsnych, to najpierw obsmaż mięso, a następnie w tym samym tłuszczu duś warzywa, aż staną się bardzo miękkie, ale nie zrumienione. Średnio zajmuje to około 10-15 minut. Mirepoix jest

Cztery Fajery
Przepisy na walentynki 93

PRZEPIS TUTAJ (klik) 4. Sałatka surimi z sosem czosnkowym PRZEPIS TUTAJ (klik) 5. Kolorowa sałatka brokułowa PRZEPIS TUTAJ (klik) 6. Sałatka nicejska z kurczakiem PRZEPIS TUTAJ (klik)   DANIA MIĘSNE:   1. Tatar wołowy PRZEPIS TUTAJ (klik) 2. Klasyczny Boeuf Strogonow PRZEPIS TUTAJ (klik) 3. Steki z polędwicy wołowej PRZEPIS TUTAJ (klik) 4. Kurczaczki buffalo PRZEPIS TUTAJ (klik

Blog z Apetytem
Surówka z pora i jabłka 269

zarówno do dań mięsnych, jak schabowy, czy kotlet de volaille, a także do panierowanej ryby. Dzięki dodatkowi jabłka jest nieco słodka, więc na pewno przypadnie do gustu zwłaszcza tym osobom, które jak ja uwielbiają słodkie surówki, jak np. tarta marchewka z jabłkiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mój Maż uwielbia pora, tak więc często staram się wymyślać dania

Kulinarne Przeboje