dania mięsne - 13801 przepisów (strona:44/921)

Francuskie wina na twoim stole – kolejna francuska selekcja Lidla 104

pachnie przyjemnie czerwonymi owocami ( malinami, jeżynami) wanilią i ziołami. W ustach przyjemna delikatna kwasowość przyjemne taniny i całkiem sporo ciała. Poważniejsze wino do poważniejszych dań mięsnych. Dekantować przed podaniem. Saint-Émillon Grand Cru AOPChâteau Pontet Fumet 2007 (49,99 zł) dominują aromaty dojrzałej jeżyny oraz dżemu z truskawek. Dobrze ułożone i zbalansowane. Doskonałe do dań z wołowiny. Pić

królestwo garów
Spaghetti carbonara z brokułem i mozzarellą 118

Spaghetti carbonara z brokułem i mozzarellą to moja wariacja na temat klasyki. Mam nadzieję, że rodowici Włosi nie zadrżeliby nazbyt nad tą profanacją klasycznej carbonary, jednak

Pogotujmy.pl
Sałatka z jajkiem, ogórkiem i awokado 99

Sałatka z jajkiem, ogórkiem i awokado to doskonała propozycja na lekki obiad lub zdrowy dodatek do niego, który przygotujesz błyskawicznie! Duża dawka zieloności w towarzystwie jajka

Pogotujmy.pl
Pieczone młode ziemniaki 74

Pyszne pieczone młode ziemniaki w mundurkach z kremowym, delikatnym środkiem i przypieczoną, chrupiącą skórką. To nasz sprawdzony przepis na idealny i prosty w przygotowaniu dodatek nie tylko do dań mięsnych. Te młode ziemniaki zapiekane z czosnkiem i ziołami mogą być również świetny pomysłem na pyszny obiad, do którego wystarczy przygotować sałatkę warzywną. Poza tym skutecznie zastąpią frytki w wielu

Kuchnia Na Wypasie
Makaron udon z chilli i szpinakiem / Udon noodle salad with chilli and spinach 190

szpinakiem i kolendrą w dressingu sojowym pasuje tak samo dobrze do azjatyckich dań mięsnych jak i rybnych. Przepis ten znalazłam w książce “Wagamama ways with noodles” autorstwa Hugo Arnolda, z której na pewno jeszcze nie raz skorzystam, gdyż znalazłam tam mnóstwo obłędnych przepisów na dania kuchni azjatyckiej. Makaron jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu

karmelowy
Czerwona kapusta gotowana na kompocie 178

Wspaniałe danie jako dodatek do dań mięsnych, zbyt rzadko ją przyrządzamy biorąc pod uwagę wartości odżywcze jakie posiada ta kapusta, podana na ciepło, ze słodko-kwaśnym posmakiem, wyczuwalne bakalie dodają niesamowitego smaczku, może stanowić jarskie, samodzielne danie; dostępność tego warzywa przez cały rok umożliwia przyrządzenie i podanie jej na każdą okoliczność polecamy! Składniki: 1 główka czerwonej kapusty

kgwjanczewo
Pieczony gulasz wołowy 165

cebula 3 ząbki czosnku 1 marchewka 1 pietruszka 250ml bulionu mięsnego lub warzywnego 1 łyżka sproszkowanej papryki słodkiej 1 łyżeczka sproszkowanej papryki ostrej 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki kuminu 1/4 łyżeczki pieprzu kolorowego 1 łyżeczka soli himalajskiej lub morskiej siekana pietruszka do posypania gotowego dania Przygotowanie 1 Piekarnik rozgrzewam do 180st.C. 2 Mięso dokładnie myję, osuszam ręcznikiem

Book of spells
Sałatka z pieczonym burakiem, rukolą i fetą 146

Czas przygotowania: 60 minut Ilość porcji: 2-3 porcje Drukuj Sałatka z pieczonym burakiem, rukolą i fetą By Piotr 21 maja 2018 Sałatka z pieczonym burakiem

Pogotujmy.pl
Surówka z młodej kapusty 1683

jakoś nigdy się nie lubiłyśmy. Wiosną młoda, duszona kapusta jest moim ulubionym daniem i mogę ją jeść codziennie. Chłopaki za taką nie szaleją więc zwykle mam ją tylko dla siebie. Ale cała rodzina chętnie zje zieloną surówkę z młodej kapusty jako dodatek do jakiegoś mięsnego dania. Taka kapuściana surówka jest prosta do przygotowania i z dodatkiem pachnącego

Smaczna Pyza
Czerwona soczewica z cukinią wg 5 przemian 127

związku z dzisiejszym postem nie jestem wstanie  myśleć  o daniu mięsnym ani o słodkich deserach.  Potrawę, którą przygotowałam traktowałam z  przymrużeniem  oka, gdyż jest ona gotowana wg zasady 5 przemian, z którą spotkałam się po raz pierwszy. Wnioski są bardzo pozytywne tzn. danie gotuje się bardzo szybko w dodatku wszystko

Kubki smaku
Gulasz wieprzowy z karczochem 176

Gulasz wieprzowy  z dodatkiem  karczocha to  danie mięsne ,  które  należy do  moich ulubionych   i nie może go zabraknąć w  sezonie .  Niestety sezon na karczochy już  za nami , a więc   do gulaszu można dodać w zamian  karczochy   z zalewy /oliwnej/ . Danie będzie równie pyszne

Zakamarki mojej kuchni
Hummus z bobu 26

Hummus z bobu jest doskonałym urozmaiceniem klasycznej wersji hummusu na bazie ciecierzycy. To sezonowe i jakże ciekawe spojrzenie na tę popularną pastę, okazało się zdecydowanym

Pogotujmy.pl
Jak naturalnie i niebanalnie wzmocnić smak potraw wegańskich? 81

czosnek, ale i szczypior lub por – wszystkie te warzywa mają ostry smak, wzmacniają dania, nadają im charakteru, zarówno cebula, jak i czosnek doskonale łączą się z większością innych warzyw, por w dużej ilości również jest w stanie znacząco podkreślić wyrazistość smaku danej potrawy; wszystkie te warzywa są łatwo dostępne, a przy tym niejednokrotnie tańsze od sztucznych wzmacniaczy(...)zioła. Szczególnie wiosną i latem, kiedy sporą część z nich można zdobyć w świeżej postaci. Pamiętać jednak trzeba, że ziół do dań roślinnych powinno się używać co najmniej dwa razy tyle, ile w przypadku dań mięsnych. Do wegetariańskich kompozycji nadają się idealnie: bazylia, majeranek, lubczyk, kolendra, estragon, tymianek, oregano. W przypadku przypraw świetnie sprawdzają się te z Bliskiego

Ugotowane pozamiatane
Jak naturalnie i niebanalnie wzmocnić smak potraw wegańskich? 115

czosnek, ale i szczypior lub por – wszystkie te warzywa mają ostry smak, wzmacniają dania, nadają im charakteru, zarówno cebula, jak i czosnek doskonale łączą się z większością innych warzyw, por w dużej ilości również jest w stanie znacząco podkreślić wyrazistość smaku danej potrawy; wszystkie te warzywa są łatwo dostępne, a przy tym niejednokrotnie tańsze od sztucznych wzmacniaczy(...)zioła. Szczególnie wiosną i latem, kiedy sporą część z nich można zdobyć w świeżej postaci. Pamiętać jednak trzeba, że ziół do dań roślinnych powinno się używać co najmniej dwa razy tyle, ile w przypadku dań mięsnych. Do wegetariańskich kompozycji nadają się idealnie: bazylia, majeranek, lubczyk, kolendra, estragon, tymianek, oregano. W przypadku przypraw świetnie sprawdzają się te z Bliskiego

Ugotowane pozamiatane
Surówka z dyni z bakaliami - kuchnia podkarpacka 143

natkę pietruszki. Po przełożeniu do salaterki posypujemy siekanymi migdałami. Surówka pasuje do dań mięsnych. Jeżeli do surówki dodamy pomarańczę, 10 pokrojonych śliwek węgierek i łyżkę cukru, będzie ona doskonałym dodatkiem do ryb lub jajek. Zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA po więcej regionalnych przepisów, w tym na dania z dynią

Trzeci talerz

Proponowane wyszukiwania