Musaka to danie mięsne na kształt zapiekanki pochodzące z kuchni greckiej. Musaka Podstawowym składnikiem musaki jest bakłażan, sos pomidorowy i mięso mielone. Wybór dodatkowych warzyw, które możemy ale nie musimy do niej dodać należy do nas. Po górze musaka polana jest sosem beszamelowym i posypana żółtym serem. Całość trafia do piekarnika. Kiedy robię musakę zawsze sięgam po sprawdzoną selekcję(...)daniu sprawdzi się fajnie. Nie zapomnijcie też o konkursie, który nadal trwa. Szczegóły tutaj: KONKURS Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania musaki z mięsem mielonym. 1 duży bakłażan 1/2 łyżeczka soli Baza mięsna
mecooksOstatnimi czasy dość rzadko sięgamy po mięsne dania. Wiąże się to z minionymi wakacjami, upałami i obfitością warzyw i owoców, w szczególności tych jesiennych. Dynie, cukinie, buraczki, ziemniaki, kabaczki, jabłka, śliwki, późne maliny, figi - te wszystkie pyszności zdecydowanie przeważają i częściej królują na stołach. Nie odcinamy się jednak od mięsnych potraw. Wołowina to jedno z czerwonych mięs. Zawiera
W kuchni Karmel-itkiPyszna, zdrowa i bardzo soczysta surówka z czarnej rzepy jest wspaniałym dodatkiem szczególnie do dań mięsnych. Polecam ją również jako samodzielną witaminową przekąskę z dodatkiem razowego pieczywa. Czarna rzepa ma niezbyt przyjemny zapach, gdy ją zetrzemy na tarce, ale z dodatkiem marchewki i jabłka jest on prawie niewyczuwalny. Sama rzepa ma dość ostry smak i nie każdy da radę
Kuchcik gotujestarożytni Egipcjanie zachwycali się bogactwem właściwości odżywczych i unikalnym smakiem rodzynków. Suszone winogrona, szczególnie te, pochodzące ze słonecznej Turcji, to pełnowartościowy produkt, który świetnie sprawdza się jako dodatek do dań wytrawnych i słodkich oraz z powodzeniem funkcjonuje jako samodzielna przekąska. Warto wiedzieć, że ile rodzajów winogron, tyle różnorodnych i wyjątkowych smaków soczystych i pełnych miąższu rodzynek – sułtańskie, bursztynowe(...)jogurtem naturalnym. Z powodzeniem mogą również stanowić samodzielną, pełnowartościową przekąskę, która idealnie nadaje się do przegryzienia na spacerze czy w pracy. Rodzynki to także niezastąpiony dodatek do dań mięsnych i wypieków, z którymi tworzą unikalne kompozycje smakowe. To przysmak, którego nie powinno zabraknąć na świątecznym stole – będzie stanowił znakomitą przekąskę i dodatek do rodzinnych rozmów. Wybierając rodzynki, najlepiej sięgać
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!razem ze szpinakiem :) Jeśli chcemy aby danie było bezmięsne nie dodajemy piersi z kurczaka, zapewniam, że też będzie smaczne :) Składniki na 2 osoby: 3/4 szkl ryżu do risotto Arborio 1 pojedynczy filet z kurczaka około 80 g mrożonego szpinaku (około 2-3 bryłki) około 800 ml bulionu warzywnego lub mięsnego (może być kupny lub domowy) 1/2 cebuli
Gotowanie...to proste !mięso przez około 5 godzin. Po tym czasie wyjąć mięso z piekarnika, zlać wytopiony płyn (ok 1/2 litra - zamroziłam w kosteczkach. Będzie jak znalazł jako dodatek smakowy do dań mięsnych, bigosu itp.) wlać sos Łowicz, wymieszać z cebulką i wstawić do piekarnika. Podkręcić temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 10 minut
Smakołyki Asitego co poczujemy w ustach. A tu delikatna kwasowość, orzeźwienie i rześkość. Bardzo dobry, choć podstawowy, solidny wytrawny Furmint. Doskonała cena. Okazja. Brać i pić do wszelkich lekkich dań. Przechodząc do win czerwonych na wyróżnienie zasługuje Juhász Egri Merlot 2011 , wino pochodzi od dużego producenta (około miliona butelek). Pachnie dojrzałymi wiśniami. W ustach niska kwasowość i dużo wiśni. Jest(...)ułożone. W ustach ma sporo ciała, jest gładkie i jedwabiste. Taniny są ładnie wtopione i nieagresywne. Finisz jest długi i przyjemny. Dekantować przed podaniem. Kawał wina do poważnych dań mięsnych. Ale najmocniejszą stroną kolekcji węgierskiej są białe wina półsłodkie i słodkie. I pewnie one znajdą najwięcej zwolenników. Dorombor Tokaji Cuvée Nem Szaraz 2013 (19,99 zł) Ładna budząca
królestwo garówdipów i sosów. Garam Masala to autentyczny smak Indii. Aromatyczna przyprawa w której króluje imbir, cynamon, pieprz i kardamon. Na pewno nada ona ciekawego smaku wielu daniom mięsnym i warzywnym. Udoskonali smak sosów czy marynat :-) Koreański Grill to smak Koreii. Tutaj królują wyraziste i pikantne potrawy i taka jest też ta przyprawa, która na pewno nieźle Was rozgrzeje. Znajdziemy
kruche babeczkiupiec piernik wylewany, zrobić chatkę Puchatka, keks mocno bakaliowy, muffinki , ciasto Izaura i ciasto marchewkowe. Jest sporo ciast dlatego, że obdarowuję nimi rodzinę czy znajomych. Przygotowuję też dania mięsne typu bigos, rolady, pasztet itp. na Boże Narodzenie. W tym roku będę korzystać z blogu zcukrempudrem . Szczerze polecam wszystkie przepisy są świetne i bardzo pomocne. Nie ma śledzi
Na moim talerzuWbrew pozorom na grillu można przyrządzić nie tylko ciężkie, tłuste dania mięsne, jak żeberka czy karkówka, ale również wiele lekkich potraw. Najlepszym przykładem są grillowane szaszłyki z chudego mięsa kurczaka i mnóstwa kolorowych warzyw. Podane z wcześniej przygotowanym ryżem, który smakuje tak samo dobrze na ciepło jak i na zimno to świetny pomysł na pełnowartościowe danie, którym
Fitsweet.meWbrew pozorom na grillu można przyrządzić nie tylko ciężkie, tłuste dania mięsne, jak żeberka czy karkówka, ale również wiele lekkich potraw. Najlepszym przykładem są grillowane szaszłyki z chudego mięsa kurczaka i mnóstwa kolorowych warzyw. Podane z wcześniej przygotowanym ryżem, który smakuje tak samo dobrze na ciepło jak i na zimno to świetny pomysł na pełnowartościowe danie, którym
Fitsweet.meobiad? Na mięso po świętach jakoś nie mogę patrzeć. Kotlety warzywne są więc świetną alternatywą dla dań mięsnych. Warzyw w sklepach jest pod dostatkiem, brokuły, kalafiory, cukinia , seler, marchew , kartofle, czy bataty dają pole do popisu, aby coś pysznego z nich wyczarować. Dzisiaj proponuję Wam przygotować pyszne kotlety ryżowo- brokułowe z dodatkiem tartego sera. Świetnie będą jako przekąska
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięUlubionym daniem mięsnym moich dzieci są kotlety mielone, albo kurczaczek. Kurczak najczęściej w formie udek pieczonych z różnymi dodatkami. Dzisiaj moja wersja kurczaka z różnorodnymi warzywami, którego nazwałam kurczakiem po cygańsku. Wykorzystałam marchewkę, pietruszkę i selera z rosołu, resztki kalafiora z lodówki i pół czerwonej cebuli. Danie wyszło pyszne, pachnące warzywami, a kurczaczek aż rozpływał się w ustach
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieKurczaka przyrządzonego w ten sposób robię jako dodatek do kanapek. Jest to jedno z dwóch dań mięsnych z owocami, które lubię. Drugie to kurczak w sosie słodko-kwaśnym . Kiedyś bardzo często jadałam kurczaka z ananasem, ale znudził mi się i tak naprawdę to zraziłam się do mięsa z owocami. Myślę, że taki kurczak curry może być również
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comupiec piernik wylewany, zrobić chatkę Puchatka, keks mocno bakaliowy, muffinki, ciasto Izaura i ciasto marchewkowe. Jest sporo ciast dlatego, że obdarowuję nimi rodzinę czy znajomych.Przygotowuję też dania mięsne typu bigos, rolady, pasztet itp. na Boże Narodzenie. W tym roku będę korzystać z blogu zcukrempudrem. Szczerze polecam wszystkie przepisy są świetne i bardzo pomocne.Nie ma śledzi
NA MOIM TALERZU