dania mięsne - 13801 przepisów (strona:54/921)

Pulpety w sosie kurkowym 131

terenach kraju. Susza w  lesie sprawiła, że grzybnia się nie zawiązała. Jednak, gdzieś tam w Polsce grzybki były, bo w sklepie kupiłam kurki z Wielkopolski. Powstało, więc moje ulubione danie. Zapraszam. SKŁADNIKI 1/2 kg. mięsa mielonego drobiowego 1/2 kg. mięsa mielonego wieprzowego 2 jajka 1 bułka sucha do namoczenia sól, pieprz do smaku, papryka słodka pół pęczka natki pietruszki(...)klarowanego 1 cebula sól, pieprz do smaku WYKONANIE Zmielone mięso wkładamy do miski, dodajemy jajka, namoczoną i wyciśniętą suchą bułkę, posiekaną natkę pietruszki, przyprawy. Wyrabiamy mięso dłonią, Z masy mięsnej  wyrabiamy małe pulpeciki ( u mnie ok. 30 ). Do większego garnka ( taki 2-3 l.)  wlewamy wodę, dodajemy stratą marchewkę , pietruszkę i pokrojonego drobno pora, liść i ziele, solimy

W kuchennym oknie Ewy
Surówka z sałaty lodowej z ogórkiem i marchewką 77

Nieodłącznym dodatkiem do dań mięsnych, zarówno obiadowych jak i z grilla są u mnie różnego rodzaju surówki. Robię je przeważnie z mixu sałat lub sałaty lodowej z dodatkami świeżych warzyw. Podobna też jest dzisiejsza moja surówka. Do jej przygotowania wykorzystałam sałatę lodową, marchew, rzodkiewki oraz ogórka. Możemy ją doprawić według własnego uznania, a bezpośrednio przed podaniem polać sosem. (adsbygoogle(...)zielony 3 rzodkiewki 3 łyżki oleju szczypta cukru 2 łyżki octu z białego wina lub soku z cytryny 1/2 łyżeczki ziół do sałaty (ja użyłam gotowej mieszanki, ale można dać swoje ulubione) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Sałatę porwać na małe kawałki do miski. Marchew umyć obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach do sałaty. Ogórka umyć, pokroić w plasterki

Danka Pichci
#Porady - co zawsze warto mieć w lodówce 322

używany do smażenia w wysokich temperaturach oraz masło, które nadaje niesamowity smak wielu daniom, nie wyobrażam sobie smażenia pieczarek bez dodatku masła jalapeno Lubimy ostre potrawy, dlatego w moim domu zawsze jest opakowanie papryczek jalapeno, które dodajemy do sosów, tostów, zapiekanek, pizzy i wielu innych dań ketchup/majonez/musztarda Ketchup tylko z wysoką zawartością pomidorów i bez sztucznych dodatków(...)nieoceniony! cebula/czosnek Podstawowe warzywa, które zawsze mam pod ręką, kocham kuchnię włoską, a ta nie może się obyć bez cebuli i czosnku, te 2 warzywa są podstawą niemal wszystkich mięsnych dań, które pojawiły się na tym blogu chilli, zioła prowansalskie (i wiele innych przypraw) Kochamy ostre jedzenie i ziołowe aromaty, poza tym lubimy, gdy nasze brzuchy lepiej pracują

Cooking Monster
Cycki po hindusku w mleczku kokosowym z sosem mango-chutney 239

niedościgniony! Sos idealnie skomponował się z mleczkiem kokosowym oraz mieszanką przypraw curry, czosnkiem i kurkumą. Mango-chutney to taka forma słodko-pikantnej konfitury przeznaczona głównie do podkreślania smaku dań mięsnych oraz owoców morza. Jego głównymi składnikami są: mango, rodzynki, chilli, imbir oraz cebula. Poniżej przepis na wyśmienitą pierś z kurczaka skąpaną w mleczku kokosowym z dodatkiem mango-chutney oraz(...)wlewamy mleczko kokosowe. Gdy mleczko będzie zagrzane dodajemy mieszankę przypraw curry, kurkumę oraz sos mango chutney. Podsmażoną pierś wrzucamy do wyrobionego w garnku sosu. Gotujemy jeszcze z 3 minuty. Danie gotowe do spożycia. Najlepiej smakuje z ryżem basmati bądź jaśminowym

upichcona
Frykadelki w sosie pieczarkowym 131

dłonią na płaski placek. Smarujemy delikatnie musztardą i nakładamy po około dwie łyżki farszu *** *** Mięso rolujemy zaczynając od jednego boku- do środka i formujemy w dłoniach zgrabne roladki *** *** Roladki mięsne obtaczamy w mące i ponownie formujemy w dłoniach, lekko dociskając, aby nie otwierały się podczas smażenia *** *** Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy roladki z każdej strony na rumiany kolor *** *** Roladki(...)momentu, aż sos zgęstnieje. Powstały sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem *** *** Roladki ponownie dokładamy na patelnie i podgrzewamy w sosie *** *** SMACZNEGO ***         POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA

Blog z Apetytem
Czerwona porzeczka przepis na konfiturę do mięsa 265

prawdziwa eksplozja smaków. Pyszny sos porzeczkowy do dań z grilla, wieprzowiny, wołowiny, drobiu, ryb i pasztetów . Warto w sezonie letnim, zamiast sięgać po ciężkie sosy na bazie majonezu, zrobić sos owocowy do grilla czy do mięs. Czerwona porzeczka zaraz po żurawinie nadaje się idealnie na sos owocowy do dań mięsnych. Mamy sezon na porzeczkę, kiedy masz już zrobione(...)najbardziej popularna żurawina do mięs i serów. Dziś konfitura z czerwonej porzeczki, pikantna, wyraźna w smaku z odrobiną słodyczy. Konfitura do mięs jak zrobić? Aby zrobić sos owocowy do dań wytrawnych potrzebujemy zdrowe, dojrzałe owoce. Zazwyczaj takie konfitury zawierają bardzo dużą ilość cukru. Cukier jest konserwantem, ale nie ma co przesadzać. Przy konfiturze do mięsa, tak samo

Dieta moja pasja
Nie Lada Restobar - nowoczesny bar mleczny 107

wieczorami oraz w weekendy.   Dania, których mogliśmy spróbować pojawią się w "wieczornej" karcie, wraz z nimi podane były odpowiednio dobrane wina, o których z pasją opowiadał Przemysław Tumiłowicz , prawdziwy ekspert w dziedzinie win.   A oto czego mogliśmy spróbować: 👉 Przystawka - ciasto kruche/3 sery/gruszka/orzechy w miodzie   I choć reszta dań była pyszna, to muszę przyznać(...)końca. Naprawdę wspaniałe rozpoczęcie posiłku! 👉 Danie rybne - Grenadier/lekkie curry/warzywa/czarny ryż/żel z pomarańczy   Bardzo dobrze skomponowana, lekka kompozycja, o iście wiosennym charakterze. Ryba soczysta i delikatna, ryż al dente, żel z pomarańczy cudownie orzeźwiający. A marynowana rzodkiewka własnej roboty to majstersztyk po prostu! Dla fanów morskich smaków pozycja obowiązkowa. 👉 Danie mięsne - Schab/boczek/warzywa/oliwa wędzona Klasyka w nowoczesnym wydaniu

Cooking Monster
Palcem po mapie: Ostróda, Trattoria La Riva 190

Dorsz - przepyszny, kapusta - bardzo dobra. Jedynie po ziemniakach nie było czuć, że były wędzone, ale smak ryby sprawiał, że ten szczegół można było pominąć ;); koszt: 36 zł   Dania mięsne  Krwisty sycylijski burger z wołowiny podany z serem Lazur, soczystym pomidorem, rukolą, kaparami, suszonymi pomidorami, parmezanem, anchois i sosem Cesar - o ile w paru przypadkach można było(...)być powinien, ale całość tak słona, że w zasadzie nie do zjedzenia; koszt: 39 zł   Kotleciki jagnięce smażone w winie i z czosnkiem, podawane z czerwoną soczewicą - kolejne danie, którego nie próbowałam... ale ponoć trzymało poziom. Mogę dodać, że osoba, która je zamówiła mogła być stronnicza, bo jest fanem kotletów jagnięcych. Ale to chyba tym bardziej dobrze świadczy

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Zapiekanka pasterska z batatami 112

Zapiekanka pasterska (wiejska) to typowo mięsne danie. Można ją przygotować z ziemniakami , ale fantastyczna jest z dodatkiem słodkawych batatów (za to przyprawionych na lekko ostro). Wbrew pozorom w daniu przemycamy bardzo dużo warzyw – pomidory, marchewkę, pieczarki, cebulę i oczywiście bataty – otrzymujemy tym samym doskonałe danie jednogarnkowe, gdy przychodzą goście. Można podawać samo lub z lekką(...)masła lub oliwy z oliwek 1 lekko czubata łyżeczka soli 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka granulowanego czosnku ½ łyżeczki chilli w proszku ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej Zapiekanka – warstwa mięsna: 900-1000 g mielonego mięsa wołowego 1 średnia cebula 3-4 ząbki czosnku 150 g pieczarek (użyłam brązowych) 1 duża marchewka 1 puszka lub kartonik krojonych pomidorów lub passaty

Poezja smaku
ZIARNA SEZAMU 121

Wymieszane z bułką tartą są znakomita panierką do ryb, kotletów oraz sznycli.  Biały sezam dodatkiem mocno rozpowszechnionym i uniwersalnym. Można go dodawać do: sałatek, dań wegetariańskich, dań mięsnych, farszów, a także do pieczywa, ciast i deserów oraz serów wiejskich.  W Azji ziarna sezamu służą do wyrabiania pasty (masła) sezamowej zwanej jako tahini, która jest podstawą sosów(...)ziarna sezamu mieszane są z tymiankiem tworząc charakterystyczna przyprawę. W Meksyku olej sezamowy o nazwie ajonjoli jest często stosowany do gotowania. Natomiast w Japonii prażonymi ziarnami sezamu posypuje się dania z ryżu i warzyw, a także dodaje się do sosów. Sezam jest także składnikiem gomasio przyprawy nazywanej solą sezamową. Gmasio pochodzi z Japonii, gdzie jest używane zamiast tradycyjnej

Ciastka - domowe słodkości
Pomysły na domową zapiekankę 147

Zapiekanki możemy tworzyć dosłownie ze „wszystkiego”, ponieważ w kuchni czy lodówce zawsze znajdziemy coś, co można będzie zapiec. Możemy zrobić np. z ziemniakami, jest to wspaniały dodatek do dań mięsnych czy pieczonego schabu. Dodajemy warzywa jakie tylko lubimy: pora, brokuły, cukinię, cebulę; składniki możemy najpierw podgotować, a później nałożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać około 20-30 minut. Niemal(...)warzywa jakie tylko chcemy: pieczarki, pomidory, brokuły, por, cebula. Źródło: kuchnialidla.pl Niezależnie od wybranej konfiguracji, każda zapiekanka jest pyszna i sycąca, o wspaniałym smaku i aromacie.  Zdecydowanymi atutami dań tego typu jest to, że można je przygotować szybko i niedrogim kosztem. Oczywiście im więcej warzyw damy, tym potrawa będzie lżejsza i zdrowsza. Wystarczy dobrać odpowiedni sos (może być

Gotuję Testuję
Sałatka z kiszonych ogórków, kukurydzy i prażonego słonecznika 455

chęć na coś lżejszego i dla tych właśnie mam dzisiaj lekką sałatkę, która składa się głównie z ogórków kiszonych i kukurydzy. Świetnie pasuje do dań mięsnych, ale także jako przekąska, kiedy chce nam się "coś" zjeść, ale nie mamy chęci na nic ciężkiego czy "konkretnego" :)  dla tych, co nie najedzą się samą sałatką wystarczy dodatkowo(...)Kukurydzę odsączyć i przepłukać. Szczypior posiekać. Słonecznik uprażyć lekko na suchej patelni.Wszystko razem wymieszać. Dodać cukier, sól, pieprz i olej - wymieszać. Sałatka gotowa :)Podawać jako dodatek do drugiego dania lub jako przekąska.A jak Wasze brzuszki czują się po świętach

Codzienna kuchnia niecodzienna
,,Szyszki ziemniaczane’’ 197

kształcie szyszki. Smakuje bosko i jest cudownie chrupiący. Może być smażony zarówno w oleju jak i pieczony w piekarniku dla mniejszej zawartości tłuszczu. wyjątkowo smaczne jako dodatek do dań mięsnych. Szyszki przyrządziłam dzięki życzliwości marki Przyjemne gotowanie i Master Cook Handel. Składniki: 1kg ziemniaków 1 łyżka masła jajko 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki pszennej bułka tarta olej przyprawa(...)głębokim oleju na złoty kolor. Do usmażenia szyszek wykorzystałam rondel z koszykiem do smażenia dostępny w sklepie internetowym http://przyjemnegotowanie.pl. Za pomocą rondla można przygotować proste, szybkie dania, jak również skomplikowane wielodaniowe posiłki. Rondel z koszykiem do głębokiego smażenia. Wykonany z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Wielowarstwowe dno termiczne zachowujące ciepło. Umożliwia szybkie podgrzanie żywności utrzymując temperaturę przez długi

Podróż w kulinaria

Proponowane wyszukiwania