dania mięsne - 13801 przepisów (strona:54/921)

Zapiekanka pasterska z batatami 123

Zapiekanka pasterska (wiejska) to typowo mięsne danie. Można ją przygotować z ziemniakami , ale fantastyczna jest z dodatkiem słodkawych batatów (za to przyprawionych na lekko ostro). Wbrew pozorom w daniu przemycamy bardzo dużo warzyw – pomidory, marchewkę, pieczarki, cebulę i oczywiście bataty – otrzymujemy tym samym doskonałe danie jednogarnkowe, gdy przychodzą goście. Można podawać samo lub z lekką(...)masła lub oliwy z oliwek 1 lekko czubata łyżeczka soli 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka granulowanego czosnku ½ łyżeczki chilli w proszku ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej Zapiekanka – warstwa mięsna: 900-1000 g mielonego mięsa wołowego 1 średnia cebula 3-4 ząbki czosnku 150 g pieczarek (użyłam brązowych) 1 duża marchewka 1 puszka lub kartonik krojonych pomidorów lub passaty

Poezja smaku
ZIARNA SEZAMU 130

Wymieszane z bułką tartą są znakomita panierką do ryb, kotletów oraz sznycli.  Biały sezam dodatkiem mocno rozpowszechnionym i uniwersalnym. Można go dodawać do: sałatek, dań wegetariańskich, dań mięsnych, farszów, a także do pieczywa, ciast i deserów oraz serów wiejskich.  W Azji ziarna sezamu służą do wyrabiania pasty (masła) sezamowej zwanej jako tahini, która jest podstawą sosów(...)ziarna sezamu mieszane są z tymiankiem tworząc charakterystyczna przyprawę. W Meksyku olej sezamowy o nazwie ajonjoli jest często stosowany do gotowania. Natomiast w Japonii prażonymi ziarnami sezamu posypuje się dania z ryżu i warzyw, a także dodaje się do sosów. Sezam jest także składnikiem gomasio przyprawy nazywanej solą sezamową. Gmasio pochodzi z Japonii, gdzie jest używane zamiast tradycyjnej

Ciastka - domowe słodkości
Pomysły na domową zapiekankę 157

Zapiekanki możemy tworzyć dosłownie ze „wszystkiego”, ponieważ w kuchni czy lodówce zawsze znajdziemy coś, co można będzie zapiec. Możemy zrobić np. z ziemniakami, jest to wspaniały dodatek do dań mięsnych czy pieczonego schabu. Dodajemy warzywa jakie tylko lubimy: pora, brokuły, cukinię, cebulę; składniki możemy najpierw podgotować, a później nałożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać około 20-30 minut. Niemal(...)warzywa jakie tylko chcemy: pieczarki, pomidory, brokuły, por, cebula. Źródło: kuchnialidla.pl Niezależnie od wybranej konfiguracji, każda zapiekanka jest pyszna i sycąca, o wspaniałym smaku i aromacie.  Zdecydowanymi atutami dań tego typu jest to, że można je przygotować szybko i niedrogim kosztem. Oczywiście im więcej warzyw damy, tym potrawa będzie lżejsza i zdrowsza. Wystarczy dobrać odpowiedni sos (może być

Gotuję Testuję
Sałatka z kiszonych ogórków, kukurydzy i prażonego słonecznika 469

chęć na coś lżejszego i dla tych właśnie mam dzisiaj lekką sałatkę, która składa się głównie z ogórków kiszonych i kukurydzy. Świetnie pasuje do dań mięsnych, ale także jako przekąska, kiedy chce nam się "coś" zjeść, ale nie mamy chęci na nic ciężkiego czy "konkretnego" :)  dla tych, co nie najedzą się samą sałatką wystarczy dodatkowo(...)Kukurydzę odsączyć i przepłukać. Szczypior posiekać. Słonecznik uprażyć lekko na suchej patelni.Wszystko razem wymieszać. Dodać cukier, sól, pieprz i olej - wymieszać. Sałatka gotowa :)Podawać jako dodatek do drugiego dania lub jako przekąska.A jak Wasze brzuszki czują się po świętach

Codzienna kuchnia niecodzienna
,,Szyszki ziemniaczane’’ 209

kształcie szyszki. Smakuje bosko i jest cudownie chrupiący. Może być smażony zarówno w oleju jak i pieczony w piekarniku dla mniejszej zawartości tłuszczu. wyjątkowo smaczne jako dodatek do dań mięsnych. Szyszki przyrządziłam dzięki życzliwości marki Przyjemne gotowanie i Master Cook Handel. Składniki: 1kg ziemniaków 1 łyżka masła jajko 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki pszennej bułka tarta olej przyprawa(...)głębokim oleju na złoty kolor. Do usmażenia szyszek wykorzystałam rondel z koszykiem do smażenia dostępny w sklepie internetowym http://przyjemnegotowanie.pl. Za pomocą rondla można przygotować proste, szybkie dania, jak również skomplikowane wielodaniowe posiłki. Rondel z koszykiem do głębokiego smażenia. Wykonany z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Wielowarstwowe dno termiczne zachowujące ciepło. Umożliwia szybkie podgrzanie żywności utrzymując temperaturę przez długi

Podróż w kulinaria
Kuchnia gruzińska 326

Przystawki na gruzińskim stoleKuchnia gruzińska kojarzyła mi się tylko z tłustym mięsem zagryzanym chaczapuri oraz uroczymi pierożkami chinkali. To i tak dużo, bo jeszcze kilka lat

Poezja smaku
Papryka chili - naturalny spalacz tłuszczu 151

nawet niewielką jej ilość . Istnieje wiele odmian ostrych papryczek, ale na większość mówi się po prostu "chili". Im mniejszych rozmiarów jest papryczka, tym ostrzejsza. Bardzo chętnie używana do dań mięsnych, sosów, marynat, czatnejów i past. Jest popularnym dodatkiem do wyrobów cukierniczych, bo podkreśla smak słodyczy. Suszona jest składnikiem curry. Należy pamietać, że ostrość chili, a także na moment(...)tortilli. Te delikatne bogate w skrobię produkty pomogą usunąć pikantne oleje. Najszybciej ulgę przyniesie łyżeczka cukru. Mleko - zawierające kazeinę, białko które dosłownie wychwytuje kapsaicynę - również pomoże ugasić ogień. Raita, danie z jogurtu i ogórka, popularne w kuchni indyjskiej, spełni tę samą funkcję. źródło:  tutaj i tutaj

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bułki z prażoną cebulką / Fried Onion Buns 104

cebuli niż potrzeba do bułeczek (będzie jej mniej więcej o połowę za dużo). Taka cebulka nadaje się nie tylko do bułek, ale świetnie sprawdzi się jako posypka do dań mięsnych, zapiekanek, tostów, ziemniaków i innych pyszności.  Cebulowe bułki z prażoną cebulką smakują idealnie z wszelkimi wędlinami, serami i warzywami. Są pyszne nawet bez żadnych dodatków albo z samym(...)pełnoziarnistej, można zastąpić pełnoziarnistą pszenną lub zwykłą pszenną) łyżeczka soli 1-2 łyżki płatków owsianych górskich, opcjonalnie, 100 g prażonej cebulki 1/2 łyżki kminku (jeśli lubicie kminek, możecie dać całą łyżkę), opcjonalnie, 350 g ciepłej wody (ciepłej, ale nie gorącej, bo drożdże się nie spienią), łyżka oleju na prażoną cebulkę (jeśli nie używamy gotowej ze sklepu): 3 duże cebule

Lekcje w kuchni
Cud Miód | Warszawa – Miejsca ze Smakiem 99

lemoniadę arbuzową. Co na danie główne? Oboje postawiliśmy na owoce morza. Biorąc pod uwagę, że w restauracji byliśmy w dość ciepły dzień, nie mieliśmy akurat ochoty na dania mięsne. Wybrałam krewetki na ostro, które podobnie jak rydze, podane były z chrupiącymi bagietkami. Mój partner zdecydował się na ośmiorniczkę. Była ona podana z ragout warzywnym oraz ziemniakami. Była(...)menu restauracji znajdziecie także dużo specjałów wołowych, jak Stek z Angusa czy Stek Rib Eye, a także burgery, które przy sąsiednich stolikach prezentowały się dość okazale. Miłośnicy ryb znajdą dania z halibuta, makreli czy łososia. Zobacz też: Łyżka i Widelec | Radom – Miejsca ze Smakiem Restauracja Bulaj | Sopot – Miejsca ze Smakiem *wpis powstał we współpracy z marką Saska

Kuchnia Bazylii
Domowa pieczeń rzymska 400

można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno, jako na przykład dodatek do kanapek. Pokrojona na gorąco w grube plastry i podana z ciemnym sosem będzie idealna jako danie obiadowe, natomiast po wystygnięciu, doskonale sprawdzi się jako obkład do chleba w postaci cieniutkich plasterków. Podczas pieczenia z mięsa wytapia się tłuszcz (ponieważ w składzie jest boczek), który(...)napęczniała. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju. Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajka, podsmażoną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, napęczniałą bułkę tartą i przyprawy do smaku *** *** Masę mięsną dobrze wyrabiamy i przekładamy do żaroodpornego naczynia lub keksówki *** *** Foremkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 1 godzinę (piekłam z termoobiegiem) *** *** Pieczeń możemy serwować zarówno

Blog z Apetytem
Sos salsa. 233

salsa, idealny do nachos, ryby i dań mięsnych. Bardzo pikantny i smaczny, także można powiedzieć, że jest to sos dietetyczny, bo składa się głownie z warzyw i dużej ilości pikantnych przypraw. Sos tak na prawdę jest czerwono-różowy, ale na zdjęciu wygląda żółty. Ciekawie. Składniki: 5 pomidorów pół kabaczka duża cebula papryczka chilli 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku(...)warzywa będą miękkie miksujemy je na gładką konsystencję w blenderze. Utarte warzywa przekładamy do rondelka i gotujemy przez ok. 20 minut pod przykryciem na małym ogniu. Używamy do przeróżnych dań. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Makaron z Sosem Pomidorowym i Klopsikami 284

Pomidorowym i Klopsikami to interesująca propozycja na codzienny obiad. Połączenie makaronu z sosem pomidorowym oraz klopsikami to dość ciekawa kombinacja, która idealnie ze sobą komponuje tworząc smaczne i pożywne danie. Makaron z Sosem Pomidorowym i Klopsikami - Składniki: Klopsiki: 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego) duża cebula łyżka musztardy duże jajko  bułka namoczona w mleku 2 duże(...)czosnek bardzo drobno siekamy. Wszystko to łączymy z mięsem, wbijamy jajko, dodajemy po szczypcie przypraw, sól, pieprz (ilość według uznania), musztardę i bułkę tartą. Dokładnie wyrabiamy mięso.  Z mięsnej masy formujemy wilgotnymi rękami malutkie kuleczki o średnicy ok. 2-3 cm, a następnie obtaczamy je w bułce tartej. Ostrożnie przekładamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron

Słodka Strona
Makaron w sosie pomidorowym z gorgonzolą 232

Makaron w pomidorowym sosie z serem Gorgonzola to szybki przepis na pyszny obiad.   Gorgonzola to podpuszczkowy, miękki, dojrzewający niebieski ser pleśniowy pochodzący z północnych Włoch. Danie jest bardzo aromatyczne, dla miłośników tego sera taki obiad to strzał w 10! Składniki na 3-4 porcje: 400 g makaronu rurki 500 g mięsa mielonego (u mnie chude z szynki) słoiczek(...)przepuść przez praskę dodaj do mięsa - wymieszaj. Sos ze słoiczka wlej na patelnię - całość wymieszaj i duś na małym ogniu. Makaron odcedź, wyłóż na talerze i polej sosem mięsnym. Danie posyp parmezanem i udekoruj bazylią. Uwaga: Jeżeli nie znajdziecie w sklepie takiego sosu to możecie przygotować go sami, np. na bazie pomidorów krojonych (z puszki) i sera gorgonzola - pomidory

Alutka-Gotuje
Surówka z białej kapusty z ogórkiem i papryką 117

koloru koperek. O ile surówki z selera czy innych warzyw, często ktoś nie lubi, to zazwyczaj surówkę z kapusty białej lubią wszyscy. Do tego pasuje i do dań mięsnych jak i do kluch, kasz czy ryżu i oczywiście grilla. Ja bym dodała do tej surówki jeszcze kukurydzy, ale nie miałam akruat napoczętej puszki, a nie chciałam otwierać nowej, więc(...)aromatyczna a nie sucha. Zapraszam na kolejny wariant surówki z białej kapusty. Drukuj Surówka z białej kapusty z papryką i ogórkiem Pyszna, soczysta i aromatyczna surówka z białej kapusty Danie Salad Kuchnia Polish Liczba porcji -1 Składniki 1/4 główki kapusty 1/2 szt. jabłka 1 szt. marchewki 2 szt. ogórek kiszony 1/2 szt. czerwonej papryki 4 gałązki koperku

Mieszam w Garnku
Placki ziemniaczane z wędzonym łososiem i kawiorem 113

Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 2-3 porcje Drukuj Placki ziemniaczane z wędzonym łososiem i kawiorem By Piotr 15 listopada 2018 Składniki: Placki ziemniaczane: ziemniaki

Pogotujmy.pl

Proponowane wyszukiwania