sięgać po inspiracje do kuchni zagranicznych np kuchni chińskiej i przygotowywać szybkie, dietetyczne, pyszne obiady. Tym razem w sklepie trafiłam na mięso indycze gulaszowe, które nie dość ze jest zdrowe, to szybko się przygotowuje a z dodatkiem kilu orientalnych dodatków powstał gulasz o orientalnym smaku. A do przygotowania dania wykorzystałam mój nowy nabytek wok Neoflam z pokrywką, który
Bernika - moj kulinarny pamietnikKolejna propozycja na prostą sałatkę.Tym razem z wędzonym łososiem ( może być też wędzona makrela ). Składniki:-3 wędzone brzuszki z łososia-10
Maminek kulinarnyArial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Danie jest bardziej sycące, gdy dodamy do niego białego ryżu. Jemy sajgonki, maczając je w sosie. Pasuje do nich również surówka z kapusty pekińskiej i szczypiorku doprawiona olejem, octem ryżowym i solą. Składniki na około 25 sztuk: ½ kapusty pekińskiej 1 opakowanie mieszanki chińskiej (warzyw i grzybów) olej ½ opakowania makaronu ryżowego
Qlinarnie i QlinarnieOrient w domu Podróże, szczególnie te dalekie są z reguły drogie. Wprawdzie, aby pokosztować egzotycznych potraw nie musimy polecieć do Chin, ani Japonii, gdyż restauracje
ClauditteMissCookingLubię kaczkę w małym chińskim barze na Pradze Południe. Kaczka ta jest smażona w głębokim oleju w woku, dzięki czemu jest chrupiąca. Podawana jest z gęstym sosem z grzybów mun. Gdy przychodzi mi na nią chęć, a na Pragę mam akurat daleko, to przygotowuję sobie podobne danie w domu – z ryżem lub z makaronem. Zawsze z dużą ilością(...)grzybów mun, bo tak lubię. Danie barowe zawiera polepszacze smaku, dlatego jak najwięcej eksperymentujmy z azjatycką kuchnią w domu. SKŁADNIKI (porcja na 4 osoby) 2 piersi kaczki 2 średnie cebule kilka grzybów mun (ja dodatkowo dodałam shitake) 1 papryczka chilli z pestkami (ilość papryczki chilli zależy od tego czy lubimy ostre dania) szczypior 150-200 gram ryżu
OstryKęszatrzymanie tzw. motyli w brzuchu. Nasuwa się więc pytanie: czy da się? Ja twierdzę, że tak! Bycie z kimś przez dłuższy czas może spowodować popadnięcie w rutynę, jednak da się z nią walczyć i wcale nie chodzi o ciągłe obdarowywanie się prezentami czy wychodzenie na miliardy randek. Dajmy komuś nasze serce, to o wiele więcej znaczy. Przy odpowiadaniu(...)miało być motywem przewodnim dania. Po drugie Orient i Francja niewiele mają ze sobą wspólnego, a to z kolei ma pokazać nasze różnice. Oboje mamy swoje upodobania, cechy i smaki, które są dla nas indywidualne i je cenimy, a także potrafimy dojść do kompromisu w danym przypadku - jak w tym daniu. Po trzecie, kochamy eksperymenty
Fabryka pomysłówBlondynce wiele rzeczy uchodzi płazem, więc myślę, że i to zestawienie przejdzie, tym bardziej, że smakuje fantastycznie. Wymyśliłam to danie jakieś 13 lat temu. Podawałam na różne sposoby, z ryżem, makaronem ryżowym, makaronem jajecznym, z pieczywem. Zawsze smakuje świetnie. Tym razem z Młodym wybraliśmy makaron Tricolore a `la Italia Fettucionne Czanieckie Makarony - taki nasz kaprys. Jak mam czas(...)się bawić samodzielnie komponuję składniki warzyw: paprykę, marchew, grzybki mun, kiełki bambusa i inne. Jednak kiedy czasu brak, używam mrożonych warzyw, taka chińska mieszanka warzyw. Preferuję tą, którą można nabyć w sklepach Biedronka. Składniki na 4-5 osób: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 opakowanie mrożonych warzyw z grzybami mun i pędami bambusa 250 ml przecieru pomidorowego z siekanymi pomidorami
Blondynka Gotujesmaku sosu, który serwowała moja ulubiona restauracja chińska w Gorzowie, ale ten mój jest też OK i ma idealną, "miodową" konsystencję. Ciasta, którego użyłam do kurczaka, można użyć do, np. kalafiora w cieście. Sos słodko-kwaśny będzie wyśmienity też do sajgonek. Przepis krok po kroku . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie
Przepisy Aleksandrykolesi na skuterach hehehehe. A teraz nasze danie. Czy wpisuje się w ten klimat ? Myślimy, że tak. Zobaczcie i oceńcie. Najlepiej jednak będzie, jak sami zrobicie je w swoich domach. Sajgonki z ryżem i sałatką : (4 osoby) Sajgonki składniki : 2 opakowania papieru ryżowego 1 woreczek ryżu parboiled 1/2 opakowania mieszanki chińskiej sos sojowy pieprz, tymianek, imbir przyprawa 5 smaków
vegetanie„Chińczyk” to potrawa stworzona przez moją mamę i można by rzec, że wchodzi ona do kanonu naszej kuchni domowej. Jest ona swoistą wariacją na temat
Food SquarePasta chilli hot beans jest idealna do szybkich potraw azjatyckich. Dodajemy ją do smażonej piersi kurczaka lub bakłażana i to już wystarczy aby uzyskać smaczne danie
OstryKęschwilę przenieść się w cudowne azjatyckie klimaty. Danie wysokobiałkowe zaspokoi głód nawet mięsożerców. Składniki: 3 papryczki chilli 1 puszka ananasa 2 ząbki czosnku 10 g imbiru 2 łyżki miodu 250 ml wody 2 łyżki octu ryżowego 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Newella naturalna papryka czerwona papryka żółta papryka zielona 3 mandarynki makaron chiński Chow Mein szczypta soli Sposób przygotowania: Papryczki
Wielki apetytkolejny przepis zainspirowany poniekąd kuchnią chińską i tajską . Ostre ( baaa! bardzo ostre! ) smaki połączone z delikatną słodyczą, to coś za czym totalnie przepadam! Kotlecik i zrobiłam z ugotowanego al dente ryżu jaśminowego z dodatkiem aromatycznych przypraw. Dodatek słodko-ostrego sosu to taka kropka nad I, która sprawia, że danie zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy! Danie idealne na szybki
Ostra na SłodkoPropozycja na dzisiejszy obiad bazuje na połączeniu typowo orientalnych smaków - imbiru, czosnku, chili i sosu sojowego, a to w towarzystwie warzyw, ryżu i mięsa kurczaka. Danie
Wyprawy kulinarnetylko różnic sprawia, że w smaku, a w dużej mierze też w wyglądzie, to dość różne zupy. W szczególności tajska zupa krewetkowa zawiera takie składniki jak grzyby shitake, pszenny chiński makaron, kafir, sok z limonki czy olej sezamowy, a na koniec warto udekorować ją i uzupełnić jej smak świeżymi liśćmi kolendry. Siłą rzeczy musimy więc otrzymać coś odmiennego. Osoby niechętne(...)zupy pałeczki nie będą potrzebne Tak samo jednak jak w przypadku jej wietnamskiej wersji, jest prostym i mało czasochłonnym w przygotowaniu, ale dość oryginalnym dla nas Europejczyków daniem. Dodajmy również, że dość pikantnym w smaku. Aczkolwiek ostrość wywaru rozchodzi się swobodnie po stałych składnikach – krewetkach, makaronie i grzybach shitake. Ostatecznie zupa okazuje się więc dużo bardziej zrównoważona w smaku
Kulinarna Pokusa