Gdy nie mam pomysłu na obiad najczęściej robię jakiś szybki makaron albo szybką domową chińszczyznę w oparciu o dwa dodatki sos sojowy i olej sezamowy. Nie
Bernika - moj kulinarny pamietnikSzybka chińszczyzna to jest pomysł na obiad, gdy nie ma się żadnego innego lub gdy brak czasu. Mi wystarczyło 30 minut, kawałek mięsa, pomarańcze, papryka i
Bernika - moj kulinarny pamietnikZamiast makaronu chow main danie można podać z makaronem ryżowym. Proste i sycące... w zupełności wystarczy dla 4-6 osób Składniki: 4 marchewki garść suszonych grzybów mun 2 pojedyncze piersi kurczaka 2 pory (białe części) 1 papryczka chili 2 cm świeżego imbiru (obranego ze skórki) 2 ząbki czosnku 2 opakowania gotowego sosu chińskiego bami goreng ok. 3 garści sezamu
IMPRESJA SMAKUKokosowy kurczak z trawą cytrynową Kuchni orientalnej nigdy dość , tak twierdzi mój starszy syn . Żeby, nieco urozmaicić smaki , tym razem ,sięgnęłam do kuchni karaibskiej , która w
Ogrodnik w podróżydania to: popularna zupa – uwielbiana przez Wietnamczyków i sajgonki – uwielbiane przez Polaków, choć nieco zmienione dla potrzeb konsumentów. Źródło: http://www.pho.com.pl/ Składniki: włoszczyzna 1 kg kości wołowych 400g karkówki 10 krewetek tygrysich 5 suszonych papryczek chili 8 pieczarek świeży imbir 5 listków bazylii 4 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego mieszanka chińska
ClauditteMissCookingtakże w kuchni chińskiej, koreańskiej i japońskiej.Przyznaję , że miałam niezły dylemat i to właśnie Was na moim profilu facebookowym pytałam o pomysły!Tym razem padło na rybkę - a dokładnie filety z dorsza.Dodałam cebulkę , marchew , odrobinę pora … a wszystko to zapiekłam w naczyniu żaroodpornym.To był świetny wybór , gdyż rybka zachwyciła domowników!Danie na stałe zagości
Ostra na SłodkoKochani dzisiaj zapraszam Was do wypróbowania kolejnego przepisu z kuchni azjatyckiej. Pyszna tajska zupa kokosowa, ostra, aromatyczna i bardzo smaczna, z dodatkiem chili, mleczka kokosowego i
SMYKWKUCHNIGlutaminian sodu (inaczej MSG lub E621)...brzmi strasznie, prawda? Wiele osób unika go jak ognia, przypisując mu winę za powstawanie wielu dolegliwości, "syndromu chińskiej restauracji" czy rozwój nowotworów. Czy słusznie? Poniżej kilka słów o glutaminianie sodu, opartych na aktualnej wiedzy naukowej. 1. UMAMI - tak właśnie naukowcy zdefiniowali smak potrawy, za który jest odpowiedzialny glutaminian sodu. W języku japońskim umami oznacza(...)sobie jest raczej neutralny, ale wzmacnia smakowitość potraw mięsnych, rybnych czy warzywnych. 3. MSG znajdziemy w wielu produktach takich jak Vegeta, Maggi, kostki rosołowe, zupy instant, ketchup, gotowe dania, mieszanki przyprawowe (np. przyprawa do mięsa), konserwy mięsne, chipsy, słone przekąski, sosy instant, sosy sojowe, tzw. gorące kubki, gotowe panierki do mięs. Słowem - prawie we wszystkim, co przetworzone
Powiedz dietom niebyle nie chiński) - serek naturalny, kremowy, (u nas tym razem szczypiorkowy), opakowanie - majonez (najlepiej domowy), 4 spore łyżki Przyprawy: pieprz czarny, pieprz cayenne, pieprz ziołowy, kurkuma, przyprawa domowa typu vegeta, bazylia, ( Oczywiście ilość konkretnych składników jest zależna od tego jaki smak chcemy uzyskać. My dając nasz polski czosnek dodajemy go sporo bo okolice 6 główek. Tym razem dałyśmy czosnek portugalski
Wypisz Wymalujpisze: To danie zostało zrobione od początku do końca przez mojego 14 letniego syna Alexa. Zdjęcie, przepis i pomysł i tekst poniżej jest autorstwem Alexa. Jeśli macie pytania piszcie na priv lub w komentarzach poniżej. Ja jako mama jestem bardzo bardzo dumna! <3 Składniki na 2 osoby: 1 woreczek ryżu 1/2 opakowania mieszanki warzyw chińskich 1 łyżeczka czerwonej
Blondynka GotujeChoy, to kapusta chińska (nie mylić z pekińską). Jest popularnym warzywem w Chinach, uprawianym także w Europie. Najsmaczniejszą częścią tej kapusty jest zgrubiały, soczysty ogonek liściowy o lekko gorzkawym smaku. Zawiera wiele cennych mikroelementów, w tym magnez, fosfor i potas, a także witaminy z grupy B. Sparzoną wrzątkiem można dodawać do zup. Pasuje też do dań typu stir
W SMAKgramów chińskiego makaronu mie, 10 sztuk grzybów shitake, około 4 cm korzenia imbiru, 3 ząbków czosnku, 1 czerwonej papryczki chili, 1 łyżeczki sosu sojowego, 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, 1 łyżki oleju sezamowego, 2 cebulek dymek wraz ze szczypiorem, 1 limonki,, 5 łyżeczek wiórek kokosowych, oliwy, soli, 100 ml mocno schłodzonej wody gazowanej. Przygotowanie dania rozpocząłem od odpowiedniego przygotowania
Wyprawy kulinarnełyżki soku z cytryny 1 płaska łyżeczka imbiru mielonego 1 łyżka oleju 1 mały ząbek czosnku sól, pieprz biały szczypta kurkumy szczypta chili w płatkach 1/2 mieszanki warzyw chińskich Przygotowanie: Miód i sok z cytryny mieszamy z imbirem, drobno tartym czosnkiem i chili. Dodajemy łyżkę oliwy i szczyptę soli. Nacieramy nią lekko stłuczone plastry polędwiczki. Odstawiamy w chłodne miejsce(...)rumiano na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Po kilka minut z każdej strony wystarczy. W tym samym czasie gotujemy ryż i smażymy na maśle warzywa z dodatkiem czosnku, imbiru i kurkumy. Danie gotowe. Pysznie smakuje z sosem słodko pikantnym chili. Powtórzę raz jeszcze - tak zamarynowana polędwica jest przepyszna. Na wierzchu chrupiąca, a w środku soczysta i miękka. Mniam
Kuchnia po mojemuuwędziłam je chińską metodą w woku na herbacie. Podałam z placuszkami ziemniaczanymi smażonymi na oleju rzepakowym oraz kapustą czerwoną wzbogaconą o smak czerwonego wina i ziarna granatu. Te samą metodą wypróbowałam już wędzenie schabu oraz piersi z kurczaka i zawsze się sprawdzała. I tym razem mięso wyszło delikatne, soczyste i różowe. Do wszystkich 3 elementów dania użyłam oleju
Bernika - moj kulinarny pamietnikkońca nadaje się do schabu, ale kawałki kurczaka, czy ryba wychodzą znakomicie. Do poszukiwań przepisu na chrupiącego kurczaka zachęciła nas podobnie jak w przypadku, smażonego makaronu po chińsku , wizyta w azjatyckim barze. W każdym tak zwanym „chińczyku” podają kurczaka, lub kaczkę w chrupiącej panierce. Przepis znaleźliśmy dość szybko, i jak to zwykle bywa tej najprostszy jest najlepszy. Przepis(...)ciasta naleśnikowego. Ma ono dość intensywny piwny aromat, jednak po usmażeniu nie czuć już tak piwa, oraz oczywiście cały alkohol wyparuje, wiec nie ma ryzyka z podaniem takiego dania nawet osobom niepełnoletnim. Ciasto odstawiamy na około pół godziny. Następnie jeszcze raz chwilę mieszamy, uwaga na grudki. Mięso bądź rybę kroimy na niewielkie kawałki około
KasiaiKrzysiu.pl