Chiński minimalizm! Kiedyś, gdy robiłam sałatkę czy makaron, wrzucałam bez namysłu milion różnych składników, które nijak miały się do siebie. Nauczyłam się, że czasem im mniej, znaczy więcej. Dzisiaj prezentuję Wam szybką wersję chińszczyzny dla Niego, jak i dla Niej, oraz ciekawe zastosowanie kapusty pekińskiej ;)Składniki:1/2 makaronu wonton1 pierś kurczaka1 zielona papryka1 cebula1 ząbek czosnku1/3 kapusty pekińskiejkilka orzechów nerkowca(...)minuty :)Gotowy makaron odsączamy z wody, dodajemy do warzyw i kurczaka, mieszamy i zwiększamy trochę ogień. Lubię, jak makaron jest lekko "przypalony", sztywny ;) Grillujemy orzechy.Dekorujemy nimi danie. Uwielbiam sos sojowy i używam go z przeróżnymi innymi, dziwnymi smakami ;p możecie oczywiście zredukować jego ilość. Smacznego
Kitchens Alphabetinnych wypieków, * ryżowa – doskonały bezglutenowy substytut mąki pszennej, znakomita do wypieków, sosów, bardzo powszechna w kuchni japońskiej, * gryczana – wartościowa odżywczo, stosowana w Indiach jako mąka chlebowa, a w kuchni chińskiej używana do wyrobu makaronów, * kukurydziana – mąka, która nadaje potrawom słodkawy smak, powszechnie znana w kuchni meksykańskiej do wyrobu tortilli czy taco. Znajduje również doskonałe zastosowanie do wypieków ciast, ciasteczek, placków(...)budyni czy legumin, * migdałowa – doskonale nadaje się do wypieku ciast, nawet biszkoptów, a jednocześnie bardzo odżywcza, m.in dzięki dużej zawartości wapnia, * kasztanowa - Mąka kasztanowa ma niezrównany smak, który zdecydowanie da się wyczuć w wypiekach z jej użyciem. Nadaje się nie tylko do ciast ale też do bardziej wytrawnych potraw. Chleb z mąką kasztanową ma lekko słodkawy smak * Pur Pur – pszenica
Pyry na Gazoczy od takiego jedzenia!), to nie uwierzycie, ale jeszcze nie jadłam wietnamskich sajgonek! ;) W Niemczech są one nazywane Frühlingsrollen (wiosenne roladki,krokiety) i można je dostać w każdej knajpie chińskiej, tajskiej, japońskiej, koreańskiej czy wietnamskiej, a nawet w wielu europejskich (jako Finger Food), jednak są one zrobione z ciasta przypominającego ciasto filo lub makaronowe, nie zaś z papieru ryżowego(...)inicjatywę i pomysł dziękuję Basi , która przywiozła dla nas ten przepis prosto z Wietnamu. ;) Składniki: 12-14 arkuszy papieru ryżowego (wzięłam 25) Nadzienie: 5 dag makaronu ryżowego (nie dałam i źle zrobiłam, bo dać trzeba, gdyż ten makaron ma w farszu kluczowe znaczenie - wchłania nadmiar wilgoci...) kilka grzybków mun, namoczonych i posiekanych w cieniutkie paseczki (dałam ok. 10 sztuk
Kuchnia PrezydentowejZazwyczaj przepisy, które się tu pojawiają są sprawdzone. Dania przygotowuję kilkukrotnie, wprowadzam drobne modyfikacje, aby osiągnąć jak najlepszy i najsmaczniejszy efekt końcowy i dopiero wtedy dzielę się z Wami przepisem. Czasem jednak lubię poeksperymentować w kuchni, zaszaleć i zrobić coś zupelnie nowego. I zdarza się, że wychodzi coś tak pysznego, że nie bawię się już w żadne modyfikacje(...)warzywami. Obie wyszły pyszne i bardzo aromatyczne. Mogę was zapewnić, że zakochacie się w tym smaku :) Porcja dla 2-3 osob: 2 pojedyńcze piersi z kaczki 100 g makaronu chińskiego Mie od DeCare.pl 500 g mieszanki chińskiej mrożonej (możecie użyć świerzych warzyw-dymka, marchew, papryka, groszek cukrowy, do tego kiełki fasoli Mung, pędy bambusa, grzyby Mun) 1 czubata łyżka startego
Zawsze głodna!Chiński makaron smażony z tofu, warzywami i sezamem Składniki: - 100g makaronu z fasoli mung - ½ łyżeczki curry - 100g tofu naturalnego(...)duszenia - Minutę później dodać makaron i miód, wymieszać, dusić przez kolejną minutę - Sezam podprażyć na suchej patelni do momentu, aż zacznie wydzielać intensywny zapach i ziarenka staną się ciemniejsze - Danie przełożyć na talerz, posypać sezamem. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnaNISKOKALORYCZNA Składniki: - połowa cukinii - 1/2 papryki żółtej - 1/2 papryki czerwonej - 120 g łososia - sos rybny - sól Warzywa nadziewamy na szpikulce i smażymy bez dodatku tłuszczu na grillu elektrycznym. Kaloryczność dania poniżej 300 kcal ;-) Zamieszczam też kilka jadłospisów w tym Cyklu, każdy 1000-1100kcal. Jadłospisy po 4 lub 5 posiłków, tak aby każdy mógł znaleść coś(...)przepis na blogu) - duży pomarańcz - kromka chleba z dynią, 1/4 makreli Dzień 5 - 2 kromki chleba słonecznikowego, jajko na twardo, plaster polędwicy wędzonej, herbata zielona - warzywa z kaszą po chińsku (przepis na blogu) - owsianka: szklanka mleka 0%, 1/2 banana, 3 łyżki płatków owsianych - naleśnik, z białym chudym serem Dzień 6 - jogurt 150g, 3 łyżki musli tropikalnego, 1/2 banana - kawa
SMYKWKUCHNIKaki , inaczej persymona ( niektórzy jeszcze nazywają go Sharona , Hurma czy też Hebanowiec ) to owoc pochodzący z Chin, który w Polsce jest ciągle jeszcze mało popularny. A
Ostra na SłodkoKażda rodzina, każdy dom ma swoje tradycyjne świąteczne menu, które bardzo często jedynie z drobnymi zmianami króluje na świątecznym stole rok-rocznie przez wiele lat. Z
Kuchnia po mojemugatunków drzew zwanych cynamonowcami, ale do celów przyprawowych nadają się dwie: najcenniejszy cynamonowiec cejloński o jasnobrązowej, gładkiej korze zwijającej się w cienkie rurki zwane laskami i najbardziej popularny cynamonowiec chiński tzw. kasja , którego kora jest gruba i szorstka. Korę zbiera się w czasie pory deszczowej. Najcenniejsza bo najbardziej aromatyczna jest ta pozyskiwana z najstarszej części drzewa, czyli pnia do wysokości(...)pielęgnować urodę. W kuchni Orientu cynamonu używa się do przyprawiania potraw słonych, dziczyzny, duszonego mięsa i warzyw. Marokańczycy przyprawiają nim sałatki, Meksykanie aromatyzują herbatę, a Europejczycy stosują do słodkich dań. Wzbogaca swym aromatem strudel jabłkowy, gruszki, desery i musy. Dodawany jest do piernika i grzanego wina. Doskonale się komponuje z wanilią i imbirem." Moje przepisy z cynamonem Cynamonowa szarlotka
Wiem co jemChrupiąca skórka, bieluteńki i aromatyczny miękisz z dużą ilością średnich dziurek. Ten chleb nie tylko smakuje, ale też i ładnie wygląda. Zadziwiająca jest droga, jaką
Grahamka, weka i kajzerkakażdy kogo interesują kulinaria, gotowanie, znajdzie w niej coś interesującego dla siebie. Sam osobiście czytając tylko rozdziały, nie zdawałem sobie sprawy, że z części tych podrobów można zrobić danie :) Ale naprawdę można się przekonać i spróbować choć część. Nie lubię np. wątróbki, ale w tej książce jest na nią ponad 200 przepisów i myślę, że choć kilku spróbuję, żeby(...)taki zbiór warto mieć pod ręką na przyszłość. Książkę Kuchnia dla Odważnych Podroby można kupić na stronie: walentykania.pl Autor sprzedaje również przyprawy, między innymi curry angloindyjskie i curry chińskie, które używałem w ostatnich moich przepisach :) Pozdrawiam i polecam zakup Adam
Parowar Facetazrobić samodzielnie, potrzebny nam będzie do tego sos sojowy, mirin, imbir i miód. Ja użyłam gotowego :) Składniki: - duża podwójna pierś z kurczaka (ok. 0,5 kg) - opakowanie mieszanki chińskich warzyw - 400 g makaronu azjatyckiego - ok. 4 łyżek sosu teriyaki - sos sojowy - imbir, słodka i ostra papryka - olej do smażenia Już widać, że będzie łatwo, nie? :) W pierwszej kolejności kroimy(...)kilka minut aż był gotowy, a następnie odcedziłam - tak jest bezpieczniej :D Makaron dodajemy dopiero wtedy, gdy warzywa i mięso są już miękkie. Przed dodaniem warto skosztować dania i doprawić je po swojemu, pamiętając, że makaron sam w sobie nie ma smaku - ja dodałam jeszcze łyżkę teriyaki, tyle samo sosu sojowego, łyżeczkę ostrej papryki i szczyptę imbiru
Kulinarne zapędy Kokosaogórka - podłużne, cienkie, o stosunkowo niewielkiej masie. Warto je spróbować. Szukajcie ich na bazarach i w marketach. Gulasz z chińskich bakłażanów z brokułami (4 osoby) Składniki: 3 chińskie bakłażany 1 średni brokuł 1 duża cebula lodowa 1 passata 250 ml 3 ząbki czosnku świeża kolendra świeży imbir czarne oliwki kiełki soczewicy oliwa z oliwek zioła prowansalskie, pieprz, sos sojowy(...)może być zbyt miękki. Sprawdzamy czy bakłażan jest juz miękki. Jeśli tak to dodajemy do niego brokuł i posiekaną świeżą kolendrę. Wszytko razem jeszcze dusimy 2-3 min. i danie jest gotowe. Podajemy z ryżem, z grzankami lub po prostu z chlebem. Życzymy smacznego i pozdrawiamy
vegetanieDzisiejszy post dedykuje specjalnie dla kolegi z pracy który mnie pogonił z pisaniem :) Jest to moja wariacja kurczaka po Syczuańsku która nieopatrznie się pochwaliłam. Danie jest na prawdę przepyszne i bardzo trudno je zepsuć więc polecam każdemu. Skład: marynata do mięsa: 2 łyżki masła orzechowego 2 łyżki sosu sojowego składniki do smażenia: papryka 1 cebula por połówka 2 suszone(...)dusimy (około 5 minut). W kubku rozrabiamy łyżeczka mąki ziemniaczanej z woda. Dodajemy pietruszkę, orzeszki ziemne i podlewamy mąka. Całość mieszamy i dusimy jeszcze minutkę. Podajemy z makaronem chińskim lub ryżem. Smacznego
Lubczyk i Waniliamakaronu ryżowego typu nitki 1 marchewka 1-2 cebulki dymki pęczek świeżej kolendry ziarna granata do posypania + odrobina soku do dressingu Dressing: 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka chińskiego wina ryżowego (można zastąpić sake) 1 łyżeczka oleju sezamowego 2-3 cm kawałek imbiru 1 mała, czerwona papryczka chili (lub pół większej) 1 łyżeczka ziaren sezamu listonic_type='fooddrink';listonic(...)sojowy, wino ryżowe i olej sezamowy. Wyciskamy 1,5 łyżki soku z granata. Dodajemy sezam, drobno starty imbir i posiekaną drobno chili bez pestek (jeśli lubicie ostre dania to z pestkami). Do dressingu warto dodać także łyżeczkę tłuszczu wytopionego z udek kaczki – dressing zyska na smaku – jeśli jesteśmy na diecie rezygnujemy. Mieszamy. Wykładamy sałatkę na talerze
Poezja smaku