Kocham kuchnię azjatycką i dobrze o tym wiecie. Dzisiaj polecam ekspresowe :) danie. Maksymalnie potrzebujemy 15 min by obiad był gotowy. Teraz w czasie przedświątecznych przygotowań , taki obiad to zbawienie, nie mówię już o walorach smakowych. Jest przepyszny! Mogłabym go jeść w nieskończoność.Polecam i zapraszam po przepis : Składniki:500 gr mięsa wołowego mielonego2 łyżki oleju sezamowego3 ząbki czosnku1(...)łyżka startego imbirupół główki kapusty pekińskiejpół pęczka szczypiorku2 łyżki sosu sojowego1 łyżeczka pasty currynatka pietruszki200 gr chińskich noodli Wykonanie:Gotujemy noodle, według instrukcji na opakowaniu.Po ugotowaniu odcedzamy. Mięso smażymy na oleju sezamowym, na dużym gazie 5 min.Dodajemy pastę curry, sos sojowy, imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek- mieszamy i smażymy 1 min.Na koniec dodajemy poszatkowaną kapustę i szczypior. Trzymamy
Smaki Edytycampingowej Idealnie byłoby, gdybyś miał/-a możliwość samodzielnego gotowania na wakacjach. Wtedy istnieje naprawdę spore pole do popisu. Jeśli niestety nie masz dostępu do kuchni, pozostaje Ci ratowanie się daniami takimi jak: Sałatki - wystarczy kupić np. ser typu feta, pomidorki koktajlowe, gotową mieszankę sałat, ogórka i kukurydzę w puszce. Wszystko na szybko kroimy, mieszamy i polewamy jogurtem z przyprawami(...)blogu zupy Marwita, moim zdaniem są idealne na wyjazdy. Nie trzeba ich nawet podgrzewać, można pić prosto z kubeczka (link) . Nie muszę chyba pisać, że nie warto kupować zupek chińskich i tych w proszku :) Owoce - koniecznie zaopatrz się w banany, mandarynki i jabłka - to błyskawiczna przekąska, idealna na podróż czy szybkie drugie śniadanie przed zwiedzaniem. Serek wiejski - otwierasz wieczko
Powiedz dietom niePatelnia nie musi służyć tylko do smażenia, ja coraz częściej używam jej do szybkiego przygotowywania warzyw do obiadu. Jakoś tak warzywa z patelni smakują nam
Smaczne ZdroweUwielbiam przyprawy do tego stopnia, że nawet moje kosmetyki muszą je w sobie mieć. Czy to wanilię Bourbon, czy zielony kardamon, czy drażniący nos świeżym, kwiatowo
Karo in the Kitchenoraz ulubionymi zimnymi sosami. Wszystko możecie podszykować wcześniej a nawet tylko odgrzać w piekarniku bezpośrednio przed podaniem. Jeżeli chodzi o ciasto, to ja uwielbiam te na zimno. Nie da się takiego zepsuć a i w przygotowaniu są zazwyczaj błyskawiczne. Największą popularnością na blogu w tej kategorii niezmiennie cieszą się: biały maxi king i szarlotka bez pieczenia z mascarpone jednak zajrzyjcie(...)zróbcie każdy przepis z połowy porcji. Oto 5 najczęściej odwiedzanych sałatek na blogu: - sałatka z makaronem tortellini - sałatka ogórkowa ze spaghetti - sałatka z makaronem ryżowym - sałatka z zupek chińskich - sałatka z kurczakiem i ananasem Oprócz sałatek możecie postawić garść przystawek, czyli np. koreczki z żółtego sera i oliwek, talerz szynek, talerz różnorodnych serów. Dobrze sprawdzi się także tutaj pocięta
Poezja Smaków - blog kulinarnyPrzerwa na lunch w pracy. Szybko wyskakujesz do ‘chińczyka’ po porcję gorącego makaronu stir fry. Knajpa napakowana ludźmi po brzegi. Myślisz, że kucharze nad wokami specjalnie
Karo in the KitchenLubisz ptasie mleczko? Nie kupuj gotowego, zrób sam/sama lepszą wersję (domowe ptasie mleczko - klik) . Zdrowe odżywianie to nie tylko sałata i kiełki, to o wiele, wiele więcej. Uwierz, że da się chudnąć i nie śnić po nocach o pizzy - grunt to znaleźć kompromis :) Uczą nas myślenia o jedzeniu tylko i wyłącznie w kategoriach kalorii . Śniadanie - 200 kcal obiad(...)sprawa drugoplanowa (choć też istotna). Uruchamiają mechanizm błędnego koła: mamy kilka zbędnych kilogramów, więc zaczynamy dietę jest motywacja, narzucamy sobie rygor, całkowicie wykluczamy słodycze, fast-foody, zupki chińskie, alkohol itp. jemy niewiele, bardzo szybko mamy dość, chodzimy głodni, poddenerwowani i sfrustrowani. mamy dosyć tego całego odchudzania, marzymy o lodach i hamburgerach no i w końcu pękamy, rzucamy
Powiedz dietom nieśródziemnomorskie, hiszpańskie... Choć niektóre składniki na biwaku w Polsce mogą okazać się trudne do zdobycia (nie ma rzeczy niemożliwych!) lub drogie - np. 2 kg małżów w Bieszczadach;) Hiszpańska paella, chiński omlet, satay z kurczaka z sałatką azjatycką, grillowane ćwiartki ananasa, egipska szakszuka czy jajecznica po indyjsku to tylko niektóre "światowe" przykłady :)Potrawy prezentowane w książce są przystosowane do warunków "biwakowych(...)naczyń do zmywania! Poszczególne przepisy będą ciekawą propozycją nie tylko na kempingi, ale i na wyjazdy na narty, a nawet imprezy w ogrodzie czy po prostu szybkie, domowe obiady. Danie obiadowe - sycąca sałatka z wołowiną. Uwagi? Niektórzy z Was zdążyli się pewnie już zorientować, że mam zboczenie na punkcie jakości tłumaczenia, a ta niestety pozostawia tutaj wiele do życzenia
Kraina Tysiąca SmakówPotrawy z piersi kurczaka są smaczne, zdrowe oraz na tyle tanie że przeciętny student może sobie na nie pozwolić. Rozmaite przepisy są jednak często pracochłonne jak
Tanie przepisy studenckierównych. Składniki do niej, wbrew pozorom, są bardzo łatwo dostępne i u nas, tak więc polecam serdecznie wybrać się do sklepu (na przykład do Almy) i przygotować to dzieło chińskiej sztuki kulinarnej. :) 1 duża pierś kurczaka 2 porcje rosołowe ze skrzydłami 1 garść suszonych grzybów mun ok. 50g pędów bambusa 0,5 małej kapusty pekińskiej 3 szalotki 2 jajka(...)pieczonym kurczaku, ale nie zaszkodzi także użyć, jak u mnie, zwykłych porcji rosołowych, które wcześniej można posypać przyprawą do kurczaka i upiec w piekarniku przy okazji tworzenia innego dania. Następnie zalewamy je około 3 litrami wody, wrzucamy do niej także piersi i gotujemy całość z łyżką soli, jak rosół przez przynajmniej 2 godziny na bardzo wolnym ogniu. Wywar
Kuchenna KontrrewolucyaPasja Smaku ma już trzy lata! źródło Powiem szczerze, że nie spodziewałam się, że ten blog przetrwa aż tyle i że da mi tyle radości. Decyzja o założeniu bloga kulinarnego była spontaniczna. Od długiego czasu obserwowałam rozwój takich blogów, miałam wśród nich swoje ulubione i korzystałam z przepisów blogerów, a nawet zaufałam im bardziej niż cenionym i znanym portalom(...)łatwe jak się wydaje. Blog kulinarny to coś więcej niż gotowanie i pstrykanie fotek. PS. A niedługo na blogu urodzinowy konkurs. Śledźcie stronę i fb. Sałatka z zupek chińskich Sałatka z zupek chińskich Sałatka z zupek chińskich Sałatka z zupek chińskic
Pasja SmakuSkładniki na Satay: Wykałaczki szaszłykowe 300 g piersi z kurczaka 1 łyżka curry 1 łyżka garam masala - świeżo zmielone 1 łyżka oliwy bądź oleju kujawskiego z
ClauditteMissCookingsery! Ich wybór był oszałamiający, a ceny przystępne. Wiecie co to jest? Trippa to po włosku flaki, produkt ceniony w Toskanii i przyrządzany w wielu restauracjach. Wiele toskańskich dań opartych jest na mięsie i podrobach (np. wątróbce). Ja podrobów nie tykam, ale mój Mąż chętnie próbował tych potraw i był bardzo zadowolony. Gdy jestem na targu(...)możemy tylko pomarzyć. W Mercado Centrale kupicie niemal wszystko, jak się okazuje, nie tylko produkty włoskie. O to stoisko pytałam się Was na Facebooku, gdyż rozpoznałam jedynie fasolnik chiński (to te zielone i fioletowe "włosy"), nazywane po Włosku bardzo zabawnie "fasolini serpentini":) Dzięki pomocy Thiessy wiem, że jest to stoisko z warzywami azjatyckimi, których nazw nigdy wcześniej
Chilli Czosnek i OliwaTosty można przygotować w wielu odsłonach, mimo, że zazwyczaj przygotowywane są tradycyjne, np.: z masłem czosnkowym, z owocami , francuskie czy przekładane serem i warzywami, to
Kraina Miodem PłynącaNiedawno postanowiliśmy odwiedzić jedna z chińskich restauracji w naszym regionie, która podobno uchodzi za bardzo dobra. Zamówiliśmy po zupie tajskiej, ale cóż jeśli ktoś lubi jeść zupę w postaci kostki rosołowej rozpuszczonej w wodzie to może uważa ja za dobra. Ja do tych osób nie nalezę, dlatego następnego dnia postanowiłam zrobić swoja wersje zupy tajskiej z klopsikami, ostra, pachnącą olejem(...)powiem wam ze była pyszna, a do tamtej restauracji już nigdy nie pójdziemy jeść glutaminianu sodu. Przepis dodaje do akcji danie jednogarnkowe, bo chce pokazać ze wok może nam świetnie służyć jako jeden garnek do przygotowania całego dania. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik