gdzieś w Internecie, długo przed tym jak zaczęłam prowadzić bloga. Był to jeden z moich pierwszych eksperymentów kuchni chińskiej. Wracam do niego co jakiś czas, kiedy mamy ochotę na coś naprawdę ostrego J Oczywiście, jeśli nie jesteście fanami bardzo ostrych dań możecie nieco zniwelować jego ostrość poprzez zmniejszenie ilości papryczek chili. Danie jest naprawdę warte uwagi, naprawdę polecam
Mania Gotowaniabanalnie prosty przepis na znane z chińskich knajpek brokuły z czosnkiem. Składniki ograniczyłem do minimum przy zachowaniu świetnego smaku. Brokuły to świetny zestaw żelaza i witaminy C a także substancji o której warto poczytać czyli sulforafanie. W połączeniu z czosnkiem macie dobry zestaw anty przeziębieniowy na wiosenne wahania temperatur. Polecam to proste danie zarówno jako dodatek do obiadu
Kuchnia PROzdrowotnaW naszym domu dania kuchni orientu, często królują, bo są zdrowe, pyszne i co najważniejsze, można je przyrządzać z togo co aktualnie mamy pod
Nie Bo Piekłokoreański (z naleciałościami japońskimi i chińskimi) sposób na kiszoną kapustę (ale też na kiszone ogórki i rzepę). Warzywo kisi się i fermentuje z dodatkiem przypraw – mnóstwa papryki chili (zarówno surowej, sproszkowanej jak i płatków), świeżego imbiru, czosnku i dymki, soli. Używane samo, jako dodatek do potraw, lub jako jeden ze składników dania. Ma bardzo charakterystyczny smak
Karo in the Kitchenknajpki hinduskie, libańskie, włoskie, jest też mój ulubiony Steak House Restaurant , ale typowo chińskiej knajpki tutaj nie widziałem, a nabrałem ostatnio ochoty na " chińszczyznę " W Polsce przygotowywaliśmy ją w sposób, który podaję poniżej. W Arabii Saudyjskiej , nie da się tego tak przyrządzić, bo tutaj alkohol jest całkowicie zabroniony , a jego posiadanie kończy(...)szklanki). Podawać z makaronem ryżowym, ryżem lub warzywami (dobrze komponuje się z brokułami) Uwaga - znacznie łatwiej pokroić cienko mięso, kiedy jest lekko zamrożone. Nie dodaję do tego dania soli, ponieważ sos sojowy jest dość słony
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSKŁADNIKI: 600-800 g wołowiny na gulasz 1 opakowanie 450 g mrożonej mieszanki warzyw chińskich 50 g grzybów mun TaoTao 4 łyżki sosu sojowo-grzybowego TaoTao
ClauditteMissCookingpołączeniu z przyprawami oraz kurczakiem, krewetkami, przysmażonym tofu i makaronem tworzą niepowtarzalne i wyjątkowo smaczne danie. Pomysł na zupę zaczerpnęłam z programu Masterchef Australia. Polecam Składniki: 2 piersi z kurczaka (około 500 g) 250 g mrożonych krewetek 300 g chińskiego makaronu jajecznego 200 g tofu 1,75 l bulionu drobiowego 300 ml mleka kokosowego 1/2 słoiczka czerwonej pasty curry
Oryginalny smakJeeeeej, jak dawno nie jadłam czerwonego mięsa. W ogóle dość rzadko je serwuję, ale tym razem przerwa była już stanowczo zbyt długa. I to wcale nie
Ratunku obiadDosyć szybki i nie bardzo skomplikowany sposób na chińszczyznę w domowym zaciszu :) Raczej rzadko używam owoców do dań obiadowych (może zbyt rzadko?), ale ananas w
Kraina Tysiąca SmakówBardzo cieszy mnie pojawienie się na rynku różnorakich warzyw .Ostatnio kupiłam fioletowe ziemniaki zwane czasem chińska truflą. O fioletowych ziemniakach trochę informacji jest TU Ponieważ ,,zgarnęłam
Buniabaje w kuchniwoli w daniach zarówno wytrawnych jak i w deserach. Tu widać, że podałam kuskus pełnoziarnisty przełożony na przemian z warzywami z kawałkami duszonego schabu. Obiad niby prosty i taki zwyczajny, podanie w taki sposób stworzyło ład na talerzu. Tak lubię i tak mi się podoba. Składniki: ok. 200 g schabu kuskus pełnoziarnisty Skworcu 1/2 opakowania chińskiej mieszanki warzywnej mrożonej(...)najwięcej czasu. jeśli pędy są już chrupiące i al dente, wtedy mam pewność, że i pozostałe warzywa są gotowe. Pod koniec duszenia doprawiłam całość papryką słodką, pieprzem i solą. Danie zaserwowałam jak widać w taki sposób, że kuskus przełożyłam warstwami. Obok ułożyłam mięsko i sałatkę. Podczas jedzenia i tak to wszystko wymieszałam, jak widać na zdjęciu na dole
Blondynka GotujeWitajcie :) Pak choi, jedliście ją kiedyś ? To wspaniała kapusta inaczej zwana chińską. Jak sama nazwa wskazuje pochodzi z Azji, a dokładnie z Azji wschodniej. Ma niezwykle delikatny smak i warto, abyście pokusili się na zrobienie szybkiego dania z pak choi. Dzisiejszy pomysł to kombinacja z naszymi ulubionymi zielonymi szparagami. Dodaliśmy jeszcze parę fajnych składników, aby urozmaicić smak
vegetaniekolejny przepis inspirowany kuchnią tajską i chińską ( od której ostatnio nie mogę i chyba wcale nie chcę się uwolnić! ). Był już kurczak w przeróżnej postaci .. rybka na ostro … były sajgonki i dania wegetariańskie … Dziś przyszła pora na wieprzowinę w 5 smakach. Danie niesamowicie aromatycznie, niezwykle łatwe i sycące. Tanie danie jest świetnym pomysłem
Ostra na Słodkozielone,- oliwki czarne,- indyk/wędlina z indyka,- papryka marynowana,- papryka czerwona,- grzybki shitake (kup tutaj - SKWORCU),- kiełki fasoli Mung,- makaron ryżowy (nitki/wstążki),- sos sojowy (bezglutenowcy pomijają),- czosnek (NIE chiński),- przyprawy: czarny pieprz, papryka słodka, papryka ostra.- odrobina serka (może być topiony, kanapkowy itd)/ilość składników zależy od Was. My dodawałyśmy na oko, tak aby osiągnąć pożądany przez(...)./WYKONANIE:1. Grzybki Shitake namaczamy. My zalałyśmy je gorącą wodą, przykryłyśmy a następnie chwilkę pogotowałyśmy aby zmiękły.2. Kroimy wszystkie składniki z pominięciem małych cebulek. W zasadzie i oliwki można dać w całości - jak kto woli i polewamy. Polewamy sosem sojowym (bezglutenowcy to pomijają) /Jeśli stawiamy na indyka - kroimy go w niewielką kostkę. Jeśli na wędlinę - kroimy w paseczki.3
Wypisz Wymalujprzygotowania ! Dlatego zmotywowana akcją kulinarną organizowaną na www.durszlak.pl, postanowiłam przygotować szybkie i smaczne danie obiadowe z krewetkami koktajlowymi w roli głównej :) Do jego przygotowania będziemy potrzebować: Składniki: 250 g krewetek koktajlowych (Indyjskie Kidi) 200 g makaronu ryżowego w stylu chińskim (Vermicelli) 100 g masła pęczek natki pietruszki 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki słodkiego sosu chili
Taste Therapy