paluszkami krabowymi to pomysł na kolację dla dwojga. Radzę nie pomijać rukoli, ponieważ dodaje lekko ostrości. Podczas przygotowania poniższych spring rolls'ów byłam zaskoczona makaronem chińskim - gdy jest surowy nie da się go połamać (wygląda jak cienki sznurek), natomiast po przygotowaniu staje się miękki. Jeżeli nie przepadacie za paluszkami krabowymi to możecie przygotować spring rolls'y z kurczakiem lub łososiem
UgotowaćMoja propozycja to aromatyczna, chrupiąca chińska kapusta pak choi. Doskonała do obiadu jako dodatek a także jako samodzielne danie tak jak ja je zajadałam. Mała chińska kapusta jest niedoceniana w naszej kuchni a coraz częściej można ja nabyć. Jak tylko uda się takową zakupić od razu zróbcie ją według tego przepisu, polecam. Kapusta pak choi z miodem i płatkami
Moje Małe Czarowaniedość ciekawe połączenie...po zeszkleniu cebuli z tymi sosami okazało się , że jest on trochę kwaśny...dodałam więc domowy sos słodko -kwaśny..a na koniec doprawiłam chińską przyprawą 5 smaków..do tego dania wykorzystałam produkty z Piątnicy..polecam..2 saszetki ryżu parabolicznego Piątnica20 dkg pieczarek20 dkg kiełbasy1 cebula sos słodko-kwaśny2 łyżki pomidorów suszonych Piątnica przyprawa(...)chińska 5 smakówsos sałatkowy włoski sos koperkowo-ziołowyRyż ugotować w osolonej wodzie.Cebulę pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię, dodać sosy sałatkowe rozrobione z 6 łyżkami wody i 6 łyżkami oleju.Mieszając zeszklić cebulę, następnie dodać suszone płatki pomidorów, pokrojone pieczarki i razem dusić kilka minut, pod koniec dodać pokrojoną kiełbasę i sos słodko -kwaśny.Dodać ugotowany ryż
Moje domowe kucharzeniedanie przygotowywałam pierwszy raz w życiu wieki temu, właściwie zaraz po tym jak firma Unce Bens weszła na polski rynek. Ich słoiczek z sosem słodko-kwaśnym byl pyszny ale mało wydajny, dlatego postanowiłam metodą prób i błędów zrobić swój własny sos. Nie było jeszcze wtedy blogów, przepisów w necie na każdej stronie, nie miałam(...)dostępu do egotycznych przypraw i produktów. A pierwsze knajpki w Katowicach z "kuchnią chińską" były pełne mikrofalówek i odgrzewanych fixów Knorra. Dlatego wykorzystałam to co było dostępne, czyli paprykę, pomidory, ananasa z puszki, marchewkę i swoją intuicje. Na życzenie córki robię to danie co jakiś czas, które zresztą zdążyło się zmodyfikować, udoskonalić, ale za każdym razem smakuje
Bernika - moj kulinarny pamietnikMedia szybko podłapały temat. Rozpisywano się o tym, jak poznać skąd czosnek pochodzi, jakie metody zastosować by ten chiński zaświecił w nocy, a nawet doszukiwano się międzynarodowego spisku koncernów farmaceutycznych. Wszystko to bzdura. Niestety, właśnie tak. Na podstawie samego wyglądu nie da się rozróżnić czosnku polskiego, włoskiego czy hiszpańskiego od tego pochodzącego z Azji, gdyż istnieje mnóstwo gatunków tego warzywa(...)bogata w fosfor – dzięki, któremu czosnek jest niemal śnieżno biały. Podobnie gatunkowymi są sprawy chropowatości, kształtu, odchodzenia łupinki czy ilości ząbków. W takim razie, czy da się rozróżnić czosnek z Europy od chińskiego? Poza oznaczeniem na metce produktu, istnieje kilka sposobów. Przede wszystkim cena. Ten polski, czy włoski będzie droższy (często nawet kilkukrotnie) od sprowadzanego. Poza tym, chińskie główki
Bon Ton Italianajsmaczniejsze orzechy świata. Zazwyczaj spożywa się je na surowo. Prażone stanowią wspaniałą przekąskę do napojów alkoholowych i wzbogacają smak sałatek. Wchodzą w skład wielu dań z kuchni indyjskiej i chińskiej. 100 g tych orzechów zawiera: 44 g tłuszczu 15 g białka 660 mg potasu 292 mg magnezu 6,7 mg żelaza 5,8 g cynku 553 kcal Powinno się
Wiem co jemDzisiaj serwujemy marynowaną wołowinę z warzywami- pyszne azjatyckie danie- dokładnie pochodzące z kuchni chińskiej. Krótka obróbka mięsa I warzyw- dodaje tej potrawie niesamowity smak. Także dzisiaj- zdrowo I dietetycznie- polecamZaczynamy Składniki na marinate do wołowiny:1 łyżka sosu sojowego1 łyżka mąki ziemniaczanej1/2 łyżki cukru4 ząbki czosnku2 łyzki oleju sezamowegoWykonanie:Wyciskamy czosnek przez praskę, dodajemy do miski wszystkie składniki
Smaki Edytygłosowanie”. Postanowiłam je jednak zrobić ze względu na duże zainteresowanie nim z Waszej strony. Tutaj też pragnę przełamać myślenie, że zupa chińska to zupa z proszku, które jest bardzo mylne. W domowych warunkach można ugotować pyszne i aromatyczne danie, które nie ma nic wspólnego z proszkowaną saszetką. Wystarczy tylko trochę bulionu, kurczaka i warzyw, a wychodzi syta zupa, która
Fabryka pomysłówSmażona pierś z kaczki 5 smaków to pomysł na chiński obiad w mniej niż pół godziny. Oprócz kaczki danie tworzą dwa główne składniki – aromatyczna przyprawa „5 smaków” oraz sos ostrygowy. Obie rzeczy dostaniemy w większości supermarketów. Kaczka przygotowana w ten sposób jest korzenna w smaku, dość dobrze wysmażona – ale nadal soczysta i świetnie komponująca się(...)mniej wysmażoną, smażcie ją ok. 5 minut z drugiej strony. Plastry kaczki można wymieszać z makaronem, podać je na nim, lub obok. Pyszne danie, a jak proste! Smażona pierś z kaczki 5 smaków: 250 g chińskiego makaronu pszennego np. udon 2 piersi z kaczki (o wadze ok. 180 – 200 g każda) ok. 2 łyżeczki przyprawy „5 smaków
Poezja smakuUlubione danie moich dzieci, czyli kurczak w kokosowym cieście. Smakuje dokładnie tak jak w budkach z chińskim Fast foodem. Nie jest to z pewnością danie light, ale raz na jakiś czas można przecież zaszaleć. Łatwy w przygotowaniu i nie spędzisz w kuchni długich godzin. Do dzieła! Składniki: 200 ml mleka kokosowego 1 szklanka mąki pszennej
Wielki apetytOczywiście można podsmażyć warzywka bez ryżu np. z kurczakiem, i podać ryż na sypko osobno, ale ja lubię dania jednogarnkowe, więc wymieszałam wszystko w jednym garze :)) Szybko, prosto i smacznie :)) i wyjątkowo ... bezmięsnie ;-) Składniki: 2 op. mrożonej mieszanki chińskiej Hortex 1 puszka czerwonej fasoli 200g ryżu 200g pieczarek 2 łyżki przecieru pomidorowego ostra i słodka papryka sól
Walijskie Pichceniechwile przeniosłam się do Chin, a to za przyczyną akcji zorganizowanej przez Darię pod tytułem Wspólne gotowanie z Formułą - Chiny. Oto pyszne, proste, aromatyczne i bardzo szybkie danie obiadowe inspirowane Grand Prix Chin. Inspiracja Filozofia smaku. Wieprzowina smażona z brokułami Składniki: 1 brokuł podzielony na różyczki 1 łyżka oleju arachidowego 1 łyżeczka(...)wieprzowiny (u mnie schab) 2 łyżki mąki kukurydzianej 1/4 szklanki jasnego sosu sojowego 1/4 szklanki bulionu 1-2 łyżeczki mąki kukurydzianej do sosu 1 łyżka cukru makaron ryżowy lub chiński Wykonanie:Brokuły blanszujemy (zalewamy wrzątkiem) przez minutę, odcedzamy na sitku.Mięso kroimy w centymetrowe plastry, a następnie w podłużne paski. Przyprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy
Kulinarne przygody GatityPomysł na warzywne zapiekane doniczki zrodził się spontanicznie, był wynikiem braku czasu i ogromnej chęci na przekąszenie ciepłego skondensowanego warzywnego czegoś podczas nasiadówki ze znajomymi ;) Co
upichconachińszczyznę, taką na szybko, bez specjalnych dodatków. Przyznaję, sięgam wtedy po mrożonkę i nie kryję się z tym. Plus ryż i kurczak, przyprawy i danie gotowe. Składniki: pierś kurczaka opakowanie mieszanki chińskiej (mrożonej) szczypta chili sól, pieprz 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 400 ml wody Wykonanie: Pierś kurczaka pokroić w paski
Pasja SmakuSkładniki: 6 papryk czerwonych 5 ząbków czosnku 1 duża cebula 1 cytryna 2 opakowania zupki chińskiej VIFON Kurczak Curry 3 łyżki przyprawy do dań Curry 2 łyżeczki przyprawy - ostra papryka sól i pieprz do smaku 1.5 szklanki wody natka pietruszki 3 łyżki bardzo ostrego sosu piri piri - lub tabasco Przygotowanie: Papryki dokładnie myjemy i oczyszczamy z pestek(...)plasterki ząbki czosnku i posiekaną cebulę wraz z natką pietruszki. Wszystko razem mieszamy i dalej dusimy pod przykryciem na średnim ogniu. W osobnym naczyniu umieszczamy makaron z zupek chińskich wraz z przyprawami i zalewamy wrzątkiem tak aby makaron wchłonął całą wodę. do makaronu dodajemy 2 łyżeczki ostrej papryki i i 3 łyżki sosu piri piri
ClauditteMissCooking