dania chiński - 500 przepisów (strona:2/34)

Wieprzowina w chińskim smaku 157

zapisało się na stałe w nasze menu i wraca do nas bardzo często. Wieprzowina w chińskim smaku   SKŁADNIKI: 200 g szynkówki 200 g mieszanki warzyw chińskiej 150 g makaronu ryżowego 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 2-3 łyżki przyprawy do dań chińskich 1 łyżka oleju rzepakowego PRZYGOTOWANIE: W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy makaron, przykrywamy i trzymamy około

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Piersi kurczaka chop suey 179

gustu poniższy przepis. Oczywiście danie lekko zmodyfikowałam, np. w oryginalnym przepisie nie ma w ogóle kukurydzy, a zamiast szczypiorku dodajemy por. Chop suey to pomysł na chińskie danie - połączenie piersi kurczaka, kiełków fasoli mung, kukurydzy i lekko zagęszczonego sojowego sosu. Poniższe danie najlepiej smakuje z ryżem basmati. Składniki na 4 porcje: 1 podwójna pierś z kurczaka

Ugotować
Sos do potraw chińskich 259

inny ulubiony sos o ostrym i kwaśno-słonym smaku)1 łyżka keczupu2 łyżeczki cukruszczypta chińskiej przyprawy 5 smakówok. 200 ml wody2 lekko czubate łyżeczki mąki ziemniaczanejPodstawą dobrego dania chińskiego jest niewątpliwie sos, który doskonale łączy wszystkie składniki i dodaje mu walorów smakowych. Ten przepis jest dla wszystkich tych, którzy stawiają na naturalne składniki, a nie na gotowe

Świat Domowej Kuchni
Chińszczyzna 462

Jedno z popularniejszych dań. Prawie każdy je próbował, a kto nie, to na pewno o nim słyszał. Dania chińskie słynne są na całym świecie ze swoich smaków, oryginalnych przypraw i sposobów przygotowywania. Chińszczyzna – prosta, pyszna i bardzo szybka w przygotowaniu.   Składniki:  - 2 filety drobiowe (ok.600g)Marynata:- olej sezamowy- sos sojowy- sok z cytryny- sól, pieprz, czosnek

mojewypiekiinietylko
Kurczak sezamowo-cytrusowy 265

Sambal Oelek (lub inny ulubiony sos o ostrym i kwaśno-słonym smaku) 1 łyżka keczupu 2 łyżeczki cukru szczypta chińskiej przyprawy 5 smaków 2 lekko czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej Już od dawna nosiłam się z zamiarem wykonania tego dania. I akurat dobrze się złożyło, ponieważ dostałam do wypróbowania olej sezamowy tłoczony na zimno firmy OlVita .  Olej(...)obniżające ciśnienie i zmniejszające ilość cukru we krwi. Kurczak sezamowo-cytrusowy to potrawka z piersi kurczaka o bardzo intensywnym smaku pomarańczy z cytryną. Baza dania jest praktycznie identyczna jak w klasycznych daniach chińskich z tym, że tutaj jest mocno wzbogacana o smak soku i skórki cytrusowej. Idealne danie do serwowania z ryżem. Mięso pokroić w paseczki

Świat Domowej Kuchni
Kurczak Kung Pao 328

smaczna potrawa kuchni syczuańskiej. Niezwykła, bo nie znajdziemy w niej tak charakterystycznego dla kuchni chińskiej sosu, to potrawa raczej sucha; natomiast doskonale oddaje klimat i mistrzostwo łączenia smaków w chińskiej tradycji kulinarnej, a w szczególności prowincji Szechuan. Znajdziemy w niej ciepłe przyprawy, ostrą papryczkę, czosnek i orzeszki. Chociaż zawiera dość sporą ilość pikantnych przypraw, tak naprawdę nie jest przeraźliwie ostra(...)mąki kukurydzianej, która nie tylko ładnie się zarumieniła, ale przez cały czas smażenia ani odrobinę nie odkleiła się od mięsa. A smak wspaniały, harmonijny, całkiem inny niż wszystkie dania chińskie, jaki do tej pory jadłam. I jest to danie doskonałe na zimne, wietrzne dni... :) Podczas gotowania pomogłam sobie wiadomościami z Wikipedii oraz niezwykle cennymi radami ze strony

Kuchnia Prezydentowej
Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym 157

Klasyczne chińskie danie, można je również zrobić używając kurczaka lub wołowiny. Ja osobiście polecam wieprzowinę ponieważ nie jest mdła, jak to bywa w przypadku drobiu. Sos jej przepyszny, dość słodki, dlatego nie polecam osobą nielubiącym tego typu smaków. Mój M. stwierdził, że moje danie jest o wiele smaczniejsze od tych, z restauracji serwujących kuchnie chińską. Nie wymaga wiele

Mania Gotowania
Kurczak słodko-kwaśny 377

Kurczak słodko-kwaśny to jedno z pierwszych chińskich dań jakie zrobiłam samodzielnie wiele lat temu. Pochodzi ono z książki kucharskiej "Kuchnia chińska" Katarzyny Pospieszyńskiej (w oryginale użyta była wieprzowina), chyba jedynej dostępniej skarbnicy wiedzy kulinarnej o kuchniach Świata w czasach PRL-u. W tamtych latach kupienie produktów używanych do gotowania potraw na przykład z kuchni chińskiej, graniczyła

Kulinarne przygody Gatity
Azjatyckie klimaty - Chow mein 120

kupić na ulicach całego świata. Chcielibyśmy pokazać Wam jak łatwe jest przygotowanie chow mein. Chow Mein z warzywami : (3-4 osoby) 1 opakowanie makaronu chow mein 1 opakowanie mieszanki chińskiej 1 papryczka chili przyprawa 5 smaków sos sojowy (grzybowy) pieprz tymianek Warzywa dusimy do miękkości na oliwie z oliwek, dodajemy pieprz, przyprawę 5 smaków, tymianek drobno posiekana papryczkę chili(...)wszystko sosem sojowo-grzybowym. Podajemy w miseczkach i jemy pałeczkami. Proste ? Oczywiście ! Danie możemy rozbudowywać o inne elementy. My często dodajemy np. poszatkowaną kapustę pekińską. Pomysłów jest wiele i tylko od Waszej inwencji zależy jak rozbudujecie to danie. Może pochwalcie się Waszymi wersjami tego dania... Smacznego i miłego dnia

vegetanie
Chińczyk 358

Szybki i bardzo prosty pomysł na chińskie danie. Wystarczy kurczak, mieszanka warzyw, trochę przypraw, ryż i gotowe. Obiad idealny dla zabieganych:-) 450 g filetu z kurczaka Przyprawa do kurczaka 500 g mieszanki chińskiej Ostra czerwona papryka Słodka czerwona papryka Sól Pieprz 1 łyżka sosu sojowego 100 ml wody 250 g ryżu Kurczaka myjemy i kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy przyprawą

VioletoweKucharzenie
Ryż smażony z jajkiem, kurczakiem i warzywami 667

Lubicie chińskie dania? Ja bardzo, dlatego czasem przygotowuje coś takiego ;) Mi smakuje bardzo :) Mam nadzieję, że Wam również przypadnie do gustu. Smacznego! Składniki: 2 torebki ryżu 3 jajka Sos sojowy 1 łyżeczka kurkumy Chińska mieszanka warzyw 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku Podwójna pierś z kurczaka Przyprawa do kurczaka Sól i pieprz Przygotowanie: Ryż ugotować

The Sweet Damsel
Stir fry z tofu i krewetkami 176

jecie danie z makaronem – również jego. Przez długi czas używałam prostego, taniego blaszanego woka. Niestety, to nie jest najlepszy sposób na dobre stir fry. Łatwo zawartość przypiec i to dosłownie, bo płomienie liżące blachę z wierzchu nie wiedzieć kiedy potrafią przypalić to, co wewnątrz. A domycie patelni później to naprawdę droga przez mękę (a przynajmniej przez Mur Chiński…). Teraz(...)smaków garść pokrojonej kapusty pekińskiej garść pokrojonego bakłażana szczypior 3 łyżki sosu stir fry z TEGO przepisu + 5 łyżek wody olej rzepakowy/ słonecznikowy/ z orzeszków ziemnych makaron do dań chińskich

Karo in the Kitchen
Kurczak po chińsku z ryżem 346

paski piersi kurczaka a na końcu mrożone warzywka. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, curry i przyprawą do kurczaka. Jeżeli ktoś lubi można też użyć gotowy fix do dań po chińsku. W między czasie gotujemy ryż. Ja używam ryż Basmati bo jest smaczny i szybko się gotuje. Na talerzu układamy ryż i dajemy go na boli a na środku

Kuchenne Wariacje
Kurczaczki w cieście sezamowo-kokosowym 225

piersi kurczaka1 jajko3 łyżki mąki100 ml mleka50 ml wodypół łyżeczki soli3 łyżki sezamu2 łyżki wiórek kokosowycholej do smażeniasos słodko-kwaśnyBardzo lubię dania chińskie. Mam nawet taką swoją ulubioną knajpkę, gdzie serwują sajgonki i kurczaczki w cieście, którego składu, do tej pory nie mogłam rozgryźć. Aż tu nagle trafiłam na przepis, który jest identyczny z moim wyidealizowanym oryginałem! :) Mojej

Świat Domowej Kuchni