Kolejna propozycja dla wegetarian, ale nie tylko, także dla lubiących kuchnię z warzywami. Można przygotować wcześniej. Składniki 250 g suszonej czerwonej fasoli listek laurowy sól 1 czerwona cebula ząbek czosnku 1 kg dojrzałych pomidorów puszka krojonych pomidorów po 1 dużej czerwonej i zielonej papryce 2 łyżki oliwy z oliwek zielony strąk chili łyżeczka listków tymianku pieprz(...)czarnych oliwek 1 awokado Przygotowanie Fasolę przez noc moczyłem w wodzie. Następnego dnia podgotowałem 5 minut, zdjąłem z ognia i odstawiłem na godzinę , aby ziarno napęczniało. Fasolę wraz z listkiem laurowym gotowałem w tej samej wodzie, w której się moczyła, około 20 minut. Dodałem sól , gotowałem dalej, aż była miękka. Osączyłem z wody. W tym samym czasie drobno posiekałem
R'n'G KitchenFarsz….przepis….hmmm..można nadziać różnymi serami, można nadziać mięsem mielonym przesmażonym z cebulą i np. fasolą. Ja zrobiłam z kurczakiem. * połówka piersi kurczaka * pół puszki czerwonej fasoli * pół puszki kukurydzy * nieduża cebula * kawałek czerwonej papryki * przyprawy: sól, papryka słodka i ostra * koncentrat pomidorowy Pierś z kurczaka podsmażyłam na oleju z cebulą i dodałam pozostałe składniki
Pieprzyć z Fantazjąnakładałam farsz. Farsz....przepis....hmmm..można nadziać różnymi serami, można nadziać mięsem mielonym przesmażonym z cebulą i np. fasolą. Ja zrobiłam z kurczakiem. * połówka piersi kurczaka * pół puszki czerwonej fasoli * pół puszki kukurydzy * nieduża cebula * kawałek czerwonej papryki * przyprawy: sól, papryka słodka i ostra * koncentrat pomidorowy Pierś z kurczaka podsmażyłam na oleju z cebulą i dodałam pozostałe składniki
Pieprzyć z Fantazjąostra bo jej smak przełamałam dużą ilością chrzanu. Składniki: 3/4 szklanki makaronu (użyłam małych zakręconych rureczek) 150 g mortadeli w cienkich plasterkach 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki czerwonej fasoli 2 ogórki konserwowe kawałek czerwonej papryki kawałek żółtek papryki 3 łyżki majonezu 2 łyżki ostrego chrzanu sól Makaron ugotować w osolonym wrzątku al dente. Mortadelę pokroić na kwadraciki(...)Kukurydzę i fasolę odsączyć. Papryki i ogórki pokroić w kostkę. Majonez wymieszać z chrzanem. Wszystkie składniki razem połączyć. Sałatka ta najlepiej smakuje po kilku godzinach w lodówce
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadziś zrobiłam wyjątek dla Miśki. Podałam je z gryczanym makaronem i sosem warzywnym. Składniki na 3 porcje: klopsy: 2 puszki czerwonej fasoli (w sumie to około 100 g suchej fasoli po ugotowaniu) 1 duża czerwona cebula łyżeczka kuminu płaska łyżeczka soli łyżeczka czerwonej papryki 50 g zmielonych płatków ryżowych/kukurydzianych lub bułka tarta 2 łyżki oleju roślinnego(...)papryka 1 zielona papryka około 200 g kukurydzy (puszka) 1 czerwona cebula łyżka octu balsamicznego z czerwonego wina łyżeczka soli łyżeczka kuminu łyżka płatków drożdżowych 2 pomidory (lub pół puszki pomidorów/soku/pulpy) Przygotowanie: Cebulę podsmaż przez 3 minuty pod koniec smażenia dodaj przyprawy i smaż razem kilka sekund. Fasolę odcedź i przepłucz, wrzuć do dużej miski, dodaj podsmażoną cebulę
greenscarfŻYTNI OMLET FASOLOWO-TWAROGOWY Składniki: - całe jaja 2 szt. - czerwona fasola (50g) - twaróg półtłusty (40g) - czerwona cebula ½ - mąka żytnia (20g) - łyżeczka oleju kokosowego/ masła klarowanego (5g) - pieprz, sól, zioła Przygotowanie: Cebulę drobno posiekać, podsmażyć. Jajka wymieszać z mąką, serem twarogowy i dokładnie roztrzepać. Dodać odsączoną z zalewy fasolę, podsmażoną cebulkę oraz przyprawy i wymieszać. Masę wylać
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czastortillą meksykańską lub gotowanym ryżem. Polecam! (2-3 porcje) 250g mięsa mielonego (najlepiej wołowego) 1 cebula (średnia) 1 puszka pomidorów (najlepiej krojonych, bez skórki) 1/2 puszki czerwonej fasoli 1/2 puszki kukurydzy 1 czerwona papryka (średnia) 1 papryczka chili 2-3 ząbki czosnku 100 ml wody lub bulionu Przyprawy: 3/4 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego pieprz(...)wymieszać i doprawić do smaku (solą i pieprzem cayenne). Dusić pod przykryciem około 15-20 minut. Po tym czasie wrzucić pokrojoną w kostkę paprykę, a po kolejnych 5 minutach - fasolę z kukurydzą (bez zalewy). Delikatnie mieszając - podgotować następne kilka minut. Podawać z ryżem, tortillą lub świeżym pieczywem
Di gotujeteż by się najadło :) 1 kg mielonej wołowiny 1-2 szklanki rosołu wołowego (może być z kostki) 2 puszki krojonych pomidorów 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli (odsączonej z zalewy) 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę 1-3 papryczki chili drobno posiekane 1 cebula pokrojona w drobną kosteczkę 2 ząbki czosnku drobno posiekane(...)paprykę, pomidory z puszki, liście laurowe, kumin i cukier i dusić na niewielkim ogniu około 15 minut mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie dodać odsączone z zalewy fasolę i kukurydzę, przecier pomidorowy, rosół i bazylię. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym Dusić nadal ma niezbyt silnym ogniu około 15 minut, aż nadmiar sosu odparuje. Chili
Kulinaria - potrawy z różnych stron światabędzie idealna dla miłośników ostrzejszych smaków 200 gram fileta kurczaka 100 gram drobnego makaronu 200 g papryki czerwonej 1 mała cebula czerwona Pół puszki kukurydzy Pół puszki fasoli czerwonej mały kawałek papryczki chili Przyprawa do dań meksykańskiej użyłam przyprawę do chili con carne Sól Na sos 2 łyżki keczupu 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego Makaron(...)ugotować,odcedzić i wystudzić. Fasolę i kukurydzę odcedzić,przepłukać. Kurczaka pokroìć w kostkę i podsmażyć na patelni dodając przyprawę meksykańską. Paprykę i cebulę oraz papryczkę chili pokroić w kosteczkę. Wszystkie składniki na sos połączyć ze sobą Składniki przekładamy do miski polewamy sosem i dokładnie mieszamy. Najlepiej odstawić na minimum godzinkę do lodówki
Andzia PichciWbrew pozorom to danie naprawdę robi się szybko:). Na drugi dzień, odgrzane smakuje równie dobrze. 4 tortille 300g mielonej wołowiny 1/2 puszki czerwonej fasoli 1/2 puszki kukurydzy 1 czerwona papryka 1 cebula 4 papryczki ostre marynowane 500 ml przecieru pomidorowego - passaty sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany, kolendra, kumin, oregano 200g żółtego sera olej 1. Cebulę(...)paprykę i papryczki drobno kroimy. Fasolę i kukurydzę odcedzamy. Ser ścieramy na tarce. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso, paprykę i cebulę. Doprawiamy przyprawami. Pod koniec dodajemy fasolę, kukurydzę i marynowane papryczki. Dolewamy trochę passaty. Dusimy jeszcze 5 minut. 2. Do pozostałej passaty dodajemy sól, pieprz, pieprz, słodką paprykę i starty ser. 1/2 Wylewamy na dno naczynia żaroodpornego. Na każdą tortillę
Szefowa kuchniSkładniki : ok. 1/2 l passaty puszka czerwonej fasoli 2 marchewki duża cebula mała cukinia średnia czerwona papryka sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Makaron ugotować Fasolę osączyć na sicie Cebulę obrać pokroić w pół krążki Umytą paprykę pokroić w piórka, obraną ze skórki cukinię w dość grubą kostkę, podobnie marchew Na rozgrzanej patelni z tłuszczem przesmażyłam krótko cebulę
Proste Potrawyimprezach, ale nie tylko, z mniejszej porcji, sprawdzi się też w mniejszym gronie... 👌😋 Przepis znaleziony na insta: gotuje_bo_ lubie_fit Składniki: - 1 puszka kukurydzy - 1 puszka czerwonej fasoli - 1 puszka ananasa - 1 czerwona papryka - 1 por- biała część - 200g żółtego sera, startego na dużych oczkach tarki - szczypior sos jogurtowo-majonezowy: * 3 łyżki majonezu * 3 łyżki jogurtu naturalnego(...)łyżeczka musztardy (opcjonalnie) * 2-3 ząbki czosnku * sól i świeżo mielony pieprz do smaku Fasolę przepłukujemy na sicie pod bieżącą wodą, wrzucamy do miski. Dodajemy odsączoną kukurydzę, pokrojonego na małe kawałki ananasa, paprykę, starty na tarce ser, pokrojony drobno por. Dorzucamy szczypior oraz sos czosnkowo-jogurtowo-majonezowy. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki. Smacznego
Smaczne Zdrowepikantnego jedzenia ta zupa była prawdziwym odkryciem! Już nie mogę się doczekać jak ugotuję ją ponownie 😊 Zupa meksykańska z mięsem mielonym - przepis: 400 g mięsa mielonego wołowego Puszka czerwonej fasoli Puszka kukurydzy Puszka pomidorów (pokrojonych, bez skórek) 1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki 1/2 żółtej papryki 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 3 łyżki przecieru pomidorowego(...)zupę rozgrzewamy olej. Na rozgrzany olej dodajemy mięso mielone, cebulkę i smażymy, aż mięso się zarumieni. Po tym dodajemy czosnek, chilli, paprykę, fasolę, kukurydzę i smażymy jeszcze 2-3 min. Dodajemy pomidory z puszki, przecier pomidorowy, czerwoną paprykę w proszku w proszku i zalewamy 1,5 litrem wody . Gotujemy przez 1 godz, aż zupa trochę zgęstnieje. Pod koniec solimy
Kuchnia Łukaszasprawami naprawdę istotnymi. A oto lista zatwierdzonych przepisów z odnośnikami do nich: Miodowa fasola z rozmarynem autorka: tofka | blog: para w kuchni Succotash z czerwonej fasoli autor: kryzysowy kucharz | blog: Kryzysowa Książka Kucharska Puttu z curry z soczewicy autor: kryzysowy kucharz | blog: Kryzysowa Książka Kucharska RZETELNA ZUPA Z SOCZEWICY autorka(...)PIECZAREK I SOCZEWICY autorka: kameleon.kulinarny | blog: KAMELEON KULINARNY PASTA Z BIAŁEJ FASOLI czyli wegański smalec autorka: kameleon.kulinarny | blog: KAMELEON KULINARNY PASZTET Z BIAŁEJ FASOLI i pieczonej dyni autorka: kameleon.kulinarny | blog: KAMELEON KULINARNY Pomidorowa zupa z czerwonej soczewicy z batatami autorka: Dorota Frida | blog: Smaczny zeszyt
Weekendy w domu i ogrodzieKakao lub czekolada bardzo do niego pasują. Jeżeli o tym nie wiecie, zaufajcie mi. Składniki: 500 g mięsa mielonego (ja użyłam wołowo-wieprzowego) 1 puszka pomidorów 1 puszka czerwonej fasoli 1 duża cebula 1 czerwona papryka 3 ząbki czosnku 1 łyżka kakao naturalnego 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki (lub więcej) 1 łyżka oregano(...)czosnek kroimy w drobną kostkę, chwilę smażymy. Dorzucamy do nich mięso mielone, pokrojoną w kostkę paprykę i kmin, mieszamy, znowu smażymy. Po około 5 minutach dodajemy do całości fasolę i pomidory w puszce. Całość doprawiamy wszystkimi przyprawami i gotujemy około 30 minut (pod przykryciem) na wolnym ogniu. W razie potrzeby, można dodać odrobinę wody. Pod koniec dosypujemy kakao. Chili
Kardamonovy