czerwona fasola - 4592 przepisów (strona:69/307)

Faszerowana papryka w stylu meksykańskim 180

mielonego mięsa. Dzisiejsza wersja jest nieco bardziej urozmaicona i pikantniejsza :) Składniki: 4 papryki (kolor do wyboru) 100 g kaszy jaglanej 250 g mięsa mielonego z indyka 250 g czerwonej fasoli konserwowej jedna czerwona cebula jedna puszka pomidorów pelati parę pokrojonych papryczek jalapeño w zalewie (ilość w zależności od tego jak ostrą paprykę chcemy przygotować) jedno jajko ser mozzarella(...)cayenne  Przygotowanie: Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie łączymy ją w misce wraz z mięsem mielonym, fasolą, poszatkowaną cebulą i pokrojonymi papryczkami jalapeño. Do farszu dodajemy jedno całe jajko i przyprawiamy solą, pieprzem, czerwoną papryką i chili cayenne. Całość wyrabiamy do połączenia składników. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Za pomocą drewnianej łyżki rozgniatamy na niej

Taste Therapy
pożywna zupa z kolorowej fasoli z kiełbasą... 93

Składniki: fasola biała perłowa 35 dag, fasola czerwona 25 dag, woda 1,5 litra, ziele angielskie 4 sztuki, liść laurowy 2 sztuki, kostka rosołowa 2 sztuki włoszczyzna 1/2 pęczka, woda 2 litry, ziemniaki 6 sztuk, sól 2 łyżeczki, papryka ostra 1 łyżeczka, czosnek granulowany 2 łyżeczki, kiełbasa śląska 4 sztuki, majeranek 2 łyżki Fasolę białą i czerwoną zalać(...)zimną wodą i moczyć całą noc, przed gotowaniem wodę z moczenia wylać, wsypać fasole do szybkowara, wlać wodę, dodać ziele angielskie, liść laurowy, kostkę rosołową, wlać 1,5 litra wody, po zasyczeniu pary w szybkowarze gotować 40 minut. Rozdrobnioną w rozdrabniaczu włoszczyznę zalać wodą 2 litry, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, sól i gotować z 20 minut. Do wywaru wlać

W Mojej Kuchni Lubię
Surówka z czerwonej kapusty i fasoli 93

mnie przerasta. Z kapust została mi jeszcze jedna, biała. Ją wykończę jutro, przepis niebawem. A tymczasem podrzucam pomysł na surówkę z czerwoną kapustą, moją (no dobra, naszą) ulubioną. Składniki: pół czerwonej kapusty puszka czerwonej fasoli pół białej części pora 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu szczypta cukru sól pieprz   Kapustę szatkujemy, wrzucamy do miski, chwilę(...)pora, odsączoną fasolę, jogurt, majonez, cukier, sól i świeżo mielony pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki. Surówka najlepsza jest na drugi dzień. Artykuł Surówka z czerwonej kapusty i fasoli pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Meksykańskie chilli po polsku 267

carne Będziemy potrzebować: 500 g mięsa mielonego, najlepiej wołowiny 1 puszkę czerwonej fasoli 1 puszkę białej fasoli 1 puszkę kukurydzy 2 puszki krojonych pomidorów bez skórki 2 nie za duże papryki 1 papryczkę chilli (niekoniecznie całą) lub sproszkowane chilli 2 cebule: 1 biała, 1 czerwona 4 ząbki czosnku 100 g koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, pieprz, 3 liście laurowe(...)mielone. Smażymy, aż całe zmieni kolor i nie będzie już widać surowego. Wtedy dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, koncentrat oraz przyprawy. Po ok. 5 min. dodajemy kukurydzę, czerwoną i białą fasolę, a także pomidory z puszki. Całość jeszcze raz doprawiamy i dusimy aż papryka zmięknie. Chilli można podawać na wiele różnych sposobów. Posypane świeżą kolendrą lub natką pietruszki albo

Ratunku obiad
Chilli con carne 190

Klasyczna, meksykańska propozycja obiadowa z pikantną nutą, fasolą, papryką i mięsem. Składniki 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego Duża cebula Ząbek czosnku Strąk żółtej papryki Strąk zielonej papryki 400g czerwonej fasoli z puszki 400g białej fasoli z puszki Czubata łyżka przecieru pomidorowego Olej do smażenia Przyprawa do chilli con carne Sposób przygotowania Rozgrzewamy tłuszcz i szklimy na nim drobno pokrojoną(...)kostkę papryki. Dodajemy czubata Łużne przecieru pomidorowego i podlewamy woda tak aby przykryła mięso z warzywami. Dusimy na małym ogniu około 30-40 minut. Dodajemy odcedzone z zalewy fasole: białą i czerwoną. Gotujemy jeszcze przez 10 minut. W osolonej wodzie gotujemy ryż. Odcedzamy. Chilli con carne serwujemy z ryżem lub białym pieczywem

Pyry na Gaz
Kolorowa sałatka meksykańska 174

Meksykańska sałatka z kurczakiem Klasyczna sałatka jarzynowa Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronami Kolorowa sałatka meksykańska  Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 mała czerwona cebula 50 g żółtego sera 1 szklanka pociętej sałaty lodowej 1 mała czerwona papryka 1 mała zielona papryka Sos: sok z cytryny 3 łyżki(...)jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu sól pieprz  chili Wykonanie: Fasolę i kukurydzę odcedzamy na sitku. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka. Z papryki usuwamy gniazdka nasienne i kroimy w kostkę. Ser również kroimy w kostkę. Wszystkie składniki sałatki układamy na dużym półmisku lub wrzucamy do dużej miski. W dużym kubku mieszamy składniki sosu.  Gotowy

Kulinarne przygody Gatity
Chili Con Carne 192

wersji rzadszej . Składniki : Około 1 kg mielonego mięsa najlepiej wołowego ale jeśli takiego nie macie może być wieprzowe . 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1/2 puszki białej fasoli 1 puszka pomidorów 2 cebule 1 papryka czerwona Około 3 szklanek bulionu wołowego plus w zapasie 2 szklanki 1 łyżeczka ziół prowansalskich  Piątnica 1 łyżka czerwonej papryki(...)olej , zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulkę , czosnek oraz mieszankę przypraw ( pomidory, bazylia, czosnek ) Włożyć mięso i chwilę podsmażyć , wlać 3szklanki  bulionu , pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę , pokrojone pomidory , fasolę , kukurydzę. Przyprawić  do smaku : chili i resztą przypraw . Dusić na małym ogniu około 30 minut. Jeśli chcecie aby wasze chilli było rzadsze dodajcie więcej bulionu

Sama słodycz i szczypta chili
Gulasz wieprzowy z czerwoną fasolą i czerwoną soczewicą 152

mięsa wieprzowego 2 marchewki 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 pietruszka 500 ml bulionu wołowego 50 g kostki wołowej-  domowy wyrób 1 puszka 400 g czerwonej fasoli 2 łyżki czerwonej soczewicy sól pieprz szczypta chili pieprz ziołowy staropolski szczypta gałki muszkatołowej tłuszcz do smażenia Mięso pokroić na drobne kawałki. Cebulę i czosnek posiekać, podsmażyć na tłuszczu, dodać(...)mięso, przysmażyć aż odparuje i zacznie się rumienić, dodać bulion ,  przyprawy do smaku, i domową kostkę wołową. Gotować pod przykryciem przez ok 1 godzinę. Dodać fasolę i soję i jeszcze gotować aż soja zupełnie się rozpadnie. Gulasz podawać do pieczywa

Gotowanie jest łatwe
Fasolowa sałatka z tuńczykiem 155

Dorzuciłam jeszcze kiszonego ogórka i marynowane pieczareczki , które otrzymałam od Dagomy. Gotową sałatkę skropiłam tylko olejem ale równie dobrze można zrobić ją z dodatkiem majonezu. składniki: 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka białej fasoli 2 puszki tuńczyka kawałki w oleju 1 mały słoik marynowanych pieczarek 2 duże kiszone ogórki 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki olej słonecznikowy do skropienia(...)Czerwoną i białą fasolę przełożyć na sito. Przepłukać i dobrze osączyć. Marynowane pieczarki osączyć z zalewy i przekroić na pół. Kieszone ogórki pokroić w drobną kostkę. Wszystkie skłądniki przełózytc do miski. Dodać kawałki osączonego tuńczyka oraz posiekaną natkę pietruszki. Dkładnie wszystko wymieszać. Skropić delikatnie olejem

Monia miesza i gotuje
Quinoa Bordo Raz! 163

font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Składniki: szklanka ugotowanej czerwonej kaszy quinoa pół puszki czerwonej fasoli 1 mała czerwona cebulka 2 małe czarne pomidorki 1 łyżka oliwy z oliwek świeża ciemna bazylia ostra papryka (dowolna) kolorowy pieprz sól Wykonanie: Quinoę gotujemy na sypko według instrukcji :). Fasolę

Quinoa Raz!
Pikantna zupa meksykańska – przepis 226

jako danie jednogarnkowe, a dodatkowo jest bardzo szybka w przygotowaniu. Zupa meksykańska Składniki na 4-6 porcji: 1L esencjonalnego wywaru drobiowego 500g mięsa mielonego 1 cebula 1 puszka czerwonej fasoli konserwowej 1 puszka białej fasoli konserwowej 1 puszka kukurydzy konserwowej 500g przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Ostra papryka w proszku Sól pieprz(...)patelni na oliwie, do zeszklonej cebuli dodajemy mięso mielone i smażymy razem przez 10 -15min Przesmażone mięso przekładamy do bulionu, dodajemy odcedzoną kukurydzę, przecier pomidorowy, czerwoną i białą fasolę, które nie odcedzamy tylko dodajemy razem z zalewą, ponadto dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy razem przez 30 min, doprawiamy solą pieprzem

Księga-Smaku
Sałatka meksykańska z ananasem 111

puszka czerwonej fasoli 1 mała czerwona cebula 50 g żółtego sera 1 szklanka pociętej sałaty lodowej 1 mała czerwona papryka 2 plastry  świeżego ananasa świeża kolendra Sos: sok z cytryny 3 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu sos Worcester  sól pieprz  chili Wykonanie: Fasolę i kukurydzę odcedzamy na sitku. Cebulę obieramy

Kulinarne przygody Gatity
Słodko-gorzkie chilii, czyli fasola z ananasem i czekoladą 128

jest tak zimno jak teraz to najlepszym rozgrzewaczem jest sycące danie. Poprawiłam sobie nastrój takim oto chili. Składniki na 4-6 porcji: Puszka czerwonej fasoli puszka czarnej fasoli puszka białej fasoli 1 duża czerwona papryka 1 cebula pół ananasa 2 puszki pomidorów lub około 1 kg świeżych 3-4 gałązki selera naciowego łyżeczka soli łyżeczka papryki łyżeczka kuminiu(...)minut mieszając od czasu do czasu.   Dodaj pomidory, ananasa (pokrojonego w kostkę oczywiście) i sól. Dorzuć pokruszoną czekoladę, mieszaj aż się rozpuści i zagotuje. Na samym końcu dodaj fasolę, wymieszaj dokładnie i gotuj prze 3 minuty.   Smacznego

greenscarf