Kuskus z gulaszem i surówka (4 osoby) Gulasz składniki: 3/4 opakowania pieczarek 1 puszka mieszanki fasolowej (czerwona fasola Kidney, fasola Pinto, fasola Cannellini, fasola Haricot, fasola Black Eyed) 1 papryczka chili 1 duża łyżka jogurtu naturalnego 1 duża czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1/2 opakowania mrożonej zielonej fasolki pieprz, cząber, czosnek niedźwiedzi, sambal oelek, sos sojowy oliwa(...)łyżeczki sambal oelek. Wszystko razem dusimy kilka minut i na koniec dodajemy puszkę fasoli razem z sosem oraz posypujemy czosnkiem niedźwiedzim i odrobiną sosu sojowego. Mieszamy i dusimy dosłownie minutę. Gotowe :) Surówka: 2/3 opakowania rukoli 2-3 łyżki kukurydzy 1/2 rzodkwi lodowej (średniej wielkości) 1/2 czerwonej słodkiej papryki 1/2 limonki 5-6 pomidorów koktajlowych oliwa z oliwek pieprz Rukolę
vegetanieZaproponuję Wam Chili Con Carne jednak w nieco lżejszej wersji - z mięsem z indyka zamiast wołowiny. Zatem co potrzebujemy: 500g mięsa mielonego z piersi indyka, olej kokosowy, 200g czerwonej fasoli z puszki, 200g kukurydzy konserwowej, 1 duża czerwona papryka, passata pomidorowa - 500g 1 łyżka musztardy miodowej, 2 łyżki koncentratu pomidorowego + pół szklanki wody, szczypta cukru, curry, czosnek granulowany(...)zmieszany z wodą koncentrat pomidorowy. Wszystko dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oleju kokosowego. Przyprawionego indyka smażę ok. 15 minut. Następnie dodaję pokrojoną w kostkę paprykę, osączoną fasolę oraz kukurydzę. Wszystko duszę na mniejszym ogniu jeszcze ok. 15 minut. Dodaję passatę i gotuję ok. 10 minut. Całość wykładam na talerz, posypuję tartym żółtym serem oraz pokrojonym szczypiorkiem. Możecie
Przepis na Dzień Dobryoprzeć. Gwarantujemy jeśli spróbujecie raz, będziecie chcieli więcej. Meksykańska pizza na kalafiorowym spodzie SKŁADNIKI: - 1 kalafior - 200g sera mozzarella - 400g wieprzowego mięsa mielonego - 400g pomidorów z puszki - 240g czerwonej fasoli - 200g kukurydzy - 2 papryczki chilli - 2 cebule czerwone - pieprz, sól, chilli, bazylia i oregano do smaku Kalafiora obieramy z liści i dokładnie myjemy, następnie na tarce(...)bazylią. Gdy kalafior i mięso jest już gotowe przechodzimy do układania równomiernie warstw naszej pizzy. Na kalafior kładziemy 100g sera mozzarella, przyprawę oregano, pomidory z puszki, mięso mielone, kukurydze, fasole, krążki cebuli, pozostały ser mozzarella oraz krążki papryczek chilli. Całość pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Uwaga - im więcej chilli, tym ostrzejsze pizza. Czas przygotowania: około
Związek na patelniSkładniki: 1 puszka czerwonej fasoli 2 jajka L 1/2 szklanki eyrtrytolu 2 łyżki kakao 80 g płatków owsianych (3/4 szklanki) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 100 g truskawek Przygotowanie: … Czytaj dalej Ciasto fasolowe
czarrna od kuchniSKŁ ADNIKI 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 200 g czerwonej fasoli 100 g kukurydzy z puszki 1 awokado 2 ząbki czosnku suszone oregano papryka wędzona oliwa z oliwek s ó l, pieprz Dodatkowo: 4 jajka 1-2 łyżki masła szczypiorek **** INGREDIENTI 1 peperone rosso 1 peperone giallo 200 g di fagioli rossi 100 g di mais
La grande e la piccola cuocaZnajdziemy w nim także błonnik. Papryka czerwona jest bardzo wspaniałym dodatkiem do sałatek, kanapek, gulaszu. Papryka jest dobrym źródłem wartości odżywczych. Jako jedno z nielicznych warzyw zachowuje swoje wartości podczas pieczenia i duszenia. Papryka czerwona dba o nasz wzrok i skórę. Spowalnia procesy starzenia się skóry. Witaminy jakie znajdziemy w papryce czerwonej(...)chlor, cynk, fosfor, żelazo, cynk, siarka, selen, miedź, magnez, jod. Składniki jakie będą potrzebne: – 1 woreczek brązowego ryżu – 1 duża pierś z kurczaka – 1 puszka czerwonej fasoli – 1 mała puszka kukurydzy – 1 pęczek szczypiorku – 1 czerwona papryka – 4 jajka – 3 ząbki czosnku – 150 g sera mozzarella – sól, pieprz
Zdrowy Styl Joannykapusty pekińskiej 100g rukoli 100g roszponki 1 duży ogórek 2 czerwone papryki 3 cebule szalotki (może być czerwona cebula) 100g sera smażonego 100g sera żółtego wędzonego 400g fasoli czerwonej z puszki 0,5 świeżego ananasa przyprawy (pieprz, papryka słodka, curry, kminek, oregano) sos kebab-gyros Folwark Przygotowanie : Pierś kurczaka kroimy w paski, przyprawiamy i podsmażamy z łyżką(...)oliwy. Fasolę płuczemy, zostawiamy na sitku. Kapustę pekińską, ogórek, paprykę, szalotkę i ananasa kroimy na kawałki. Ser smażony i wędzony kroimy w drobne paski. W wysokiej misce mieszamy wszystkie składniki i zalewamy sosem kebab-gyros. Odstawiamy na 30 minut do lodówki. Pitę nadziewamy sporą porcją sałatki. Dla koneserów ostrego smaku polecam dodatkowo polać całość sosem. Zwycięzcom gratulujemy !!! Laureatów prosimy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwybyło z domu na tak długo bez nich. Czego użyłem? -5 parówek -ciasto francuskie, kupne niestety Czatnej: -cebula czerwona -sok pomidorowy zagęszczany -po dwie łyżki groszku zielonego, kukurydzy, fasoli czerwonej (konserwowe) -oregano -pomidory suszone starte -papryka czerwona i żółta pokrojona w paski -sól, pieprz -oliwa -ząbek czosnku Na oliwie szklimy posiekaną cebulę, dodajemy papryki i posiekany czosnek.Smażymy kilka minut. Zalewamy sokiem z pomidorów dodajemy groszku, kukurydzy i fasoli. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz oregano. W ostatnim etapie dodajemy starte suszone pomidory. Smażymy na małym ogniu, aż cała woda odparuje i powstanie gęsty sos. Ciasto francuskie kroimy na małe prostokąty, wykładamy łyżkę czatneja i układamy na niego połówkę parówki. Zawijamy ciasto w ulubiony sposób i smarujemy
BaRepasbiała cebula 3 ząbki czosnku 1,5 czerwonej papryki 3 suszone pomidory 0,5 łyżeczki ostrego chilli 0,5 łyżeczki przyprawy do mięs 2 pomidory 1 puszka czerwonej fasoli (240 g) 1 puszka kukurydzy (285 g) 4 duże pieczarki 1 łyżeczka cząbru Ostra czerwona papryka 1 szklanka wody 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka cukru Oliwa(...)wszystko do momentu zmięknięcia warzyw. Następnie dodajemy mięso oraz przyprawę do mięs. Pomidory kroimy w kosteczkę, kukurydzę oraz fasolę odsączamy z zalewy, pieczarki kroimy w plasterki. Wszystko dodajemy do podsmażonego mięsa, mieszamy. Wlewamy wodę oraz koncentrat pomidorowy. Przyprawiamy cząbrem, ostra czerwoną papryką oraz cukrem. Dusimy około 30-35 minut. Możemy podać z pieczywem, makaronem lub ryżem
VioletoweKucharzeniemięsem mielonym...Smacznie, pożywnie, syto...Idealnie na takie chłodne dni jak dzisiaj Składniki: 6 placków tortilli 1/2 kg mięsa mielonego np. z łopatki puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli puszka pomidoów bez skórki 1 cebula 1 papryka czerwona sól, pieprz słodka lub ostra papryka w proszku wg upodobań rozmaryn olej do smażenia Wykonanie: Na niewielkiej ilosci oleju podsmażamy cebulę(...)kosteczkę, kiedy sie zrumieni dokładamy mieso, przyprawiamy papryką w proszku, solą, pieprzem i przecisniętym przez praskę czosnkiem lub czosnkiem granulowanym. Zumieniamy, dodajemy pomidoy z puszki, pokojona w kostkę paprykę, fasolę , kukurydzę. Podduszamy razem ok 10 minut, mieszając,żeby nie przywierało do patelni. Placki tortiilii podgrzewamy np w piekarniku, na każdy placek wykładamy dośc sporo farszu, zwijamy w rulon
Z Majeczką w kuchnicarne, czyli papryka chili z mięsem. To popularna jednogarnkowa potrawa kuchni tex-mex, czyli kuchni z pogranicza teksańsko-meksykańskiego, a jej składnikami są papryka chili, cebula, pomidory, wołowina, fasola. Ta oryginalna przypomina mi sos bolognese, ponieważ dodaje się do niej drobno siekane lub nawet mielone mięso. Może stanowić samodzielne danie, ale tez często jest podawana z ryżem albo tacos(...)podać z ryżem, ale nam wystarczyła bagietka:) Składniki (na 6 porcji): 400g filetu z indyka (dałam polędwiczki) 1 duża cebula 1 marchew 2 puszki krojonych pomidorów 1 puszka czerwonej fasoli 1 mała puszka kukurydzy 2 ząbki czosnku 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki 1 papryczka chili kumin rzymski mielona kolendra kilka gałązek tymianku pieprz
Obiad gotowymogła bym zjeść. Niestety nie przygotowuję ich zbyt często a szkoda, bo to świetne zastępstwo – możemy tu przemycić tyle zdrowych rzeczy. Do przygotowania potrzebujemy: 400 g ugotowanej czerwonej fasoli ok 160 g quinoa (waga przed ugotowaniem) ok 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego odrobinę oliwy z oliwek 1-2 szt czerwonej papryki ok 1/2 cebuli sól, pieprz(...)malaserze lub w pojemniku umieszczamy ugotowaną fasolę, koncentrat, oliwę, paprykę, cebulę oraz przyprawy. Wszystko blendujemy do uzyskania dość gęstej konsystencji po czym przenosimy do miski. Przyprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie ziołami. Dodajemy ugotowaną quinoa i mieszamy. Zostawiamy na kilka godzin do przegryzienia i ewentualnie później trochę solimy ; ). Smacznego
Szybko Tanio SmacznieFASOLA Fasola to “wegańskie mięso” – zawiera w sobie duże ilości białka roślinnego, niezbędnego w diecie nie tylko u wegetarian. Oprócz białka w fasoli znajdują się: błonnik, potas, fosfor i wapń. Niestety posiada też właściwości wzdymające, ale odpowiednie jej przygotowanie pozwala zminimalizować ten efekt. Oto kilka przepisów z fasolą w roli głównej: Lekka zupa fasolowa Pieczona fasola(...)kapustą kiszoną i jabłkiem Burgery z czerwonej fasoli Pulpety z fasoli w sosie pomidorowym PIETRUSZKA KORZEŃ W Polsce mamy dwa główne rodzaje pietruszki: naciową, z której pozyskuje się natkę oraz korzeniową. Pietruszka korzeniowa ląduje najczęściej w zupie i nie cieszy się zainteresowaniem, a tymczasem to taka warzywna “cicha woda”! Można w niej znaleźć wiele ciekawych składników, m.in
Wiszniówkagoście docenili jej urodę. Można przygotować jedną dużą miskę albo indywidualne porcje dla każdego, wtedy nie ma kłopotu z nakładaniem. Składniki dla 4 osób: 4 ogórki kiszone puszka czerwonej fasoli duża wędzona makrela – obrana i oczyszczona z ości czerwona cebula odrobina soli puszka groszku 5 rzodkiewek pokrojonych w plasterki małe opakowanie gęstego jogurtu naturalnego świeżo zmielony czarny(...)przygotować sałatkę warstwową z makrelą? Rybę obieram ze skóry, usuwam ości i palcami dzielę na mniejsze porcje, żeby wyłapać mniejsze ości, jeśli jeszcze zostały jakieś. Otwieram groszek i fasolę w puszce. Odcedzam je i przelawam fasolę wodą, żeby nie zabarwła reszty składników. Ogórki i cebulę kroję w drobną kostkę. Cebulę solę. Jogurt mieszam z pieprzem i odrobina szczypiorku. Kiedy
Ugotowane pozamiatanenajbardziej. Także zaprasza pizzę z salami podano Składniki: 3,5 szklanki mąki 1 szkl ciepłej wody 1/2 kostki drożdży łyżka soli łyżka cukru 1/3 szklanki oleju puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy 2 kulki średniej mozzarelli 1 cebula czerwona kilka kostek fety 10 plastrów salami Wykonanie: Przygotować zaczyn: do miski wsypać cukier, sól, wkruszyć drożdże,dodać połowę wody(...)dodajemy wyrośnięty zaczyn,wodę, olej i zagniatam. Ciasto dziele na 2 części. Jedną część rozwałkowuję, układam na okrągłej blasze. Ciasto smaruję koncentratem. Na pizze wykładam połowę mozzarelli, połowę fasoli, połowę kukurydzy. Układam plastry salami, z niektórych pokrojonych na połówki zwijam ruloniki i tak układam na cieście.Obsypuję pokrojoną w piórka cebulą i pokruszoną fetą. Zapiekam 10 minut
Z Majeczką w kuchni