Chili con carne to tradycyjna potrawa kuchni meksykańskiej. “Chile con carne” oznacza papryki z mięsem. Główne składniki tej potrawy to różnego rodzaju papryki, fasola, cebula, czosnek, pomidory i mielone lub drobno siekane mięso, doprawione kuminem i chilli. Chilli con carne to aromatyczne, meksykańskie pikantne danie o głębokim aromacie. Podaje się do tego dania, chleb ryż lub tortillę. Jest to idealne(...)mielone z łopatki 2 ząbki czosnku 3 szt. cebula 1 czerwona papryka 1/2 łyżeczki chilli pieprz cayenne 1 łyżeczka kuminu w proszku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 puszka fasoli czerwonej 1/2 puszki kukurydzy 250 g passaty pomidorowej 1 puszka – Pomidory krojone z puszki 1 marchew 1,5 łyżeczka soli 2 łyżki oleju 250 ml rosołu domowego Cebulę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępomidorami, czosnkiem i bazylią 1 papryczka chili 1 limonka 2 ząbki czosnku ½ pęczka kolendry 300 g sera gouda 2 papryki (żółta i czerwona) 400 g czerwonej fasoli w puszce 3 cebule szalotki sól pieprz Guacamole: 2 awokado 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili 30 ml oleju kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią ½ pęczka kolendry sok z ½ limonki(...)smażymy i przekładamy do miski. Na tę samą patelnię wlewamy olej (około 15 ml), szklimy pokrojone w paski papryki (czerwoną i żółtą), dodajemy ½ pęczka posiekanej kolendry. Skrapiamy sokiem z ½ limonki, doprawiamy solą i pieprzem. Paprykę przekładamy do czystej miski. Fasolę rozcieramy na desce, doprawiamy niewielką ilością soku z limonki i niewielką ilością olejem z pomidorami, czosnkiem i bazylią (około
Smakowity Blog Kulinarnyskorzystania:) Składniki 400 g mielonego mięsa wołowe, wieprzowe 1 cebula pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku posiekane 1 czerwona i żółta papryka pokrojona w kostkę 1/2 puszki czerwonej fasoli 1/2 puszki kukurydzy krojone pomidory z puszki 4 łyżki ostrego ketchupu 50 ml czerwonego wytrawnego wina pieprz,sól, ostra i słodka papryka, według uznania olej Naleśniki 1,5 szklanki
gotuj ze mnąjednym garnku jest ryż błyskawiczny. Zaciąga zupę w aksamitne płatki. Danie jednogarnkowe z mięsem, fasolą i ryżem błyskawicznym. 300 g mięsa wołowego kpl warzyw rosołowych 200 g ugotowanej czerwonej fasoli 4 łyżki płatków błyskawicznych "Kupiec" 1 łyżeczka cząbru sól, pieprz czarny do smaku Pokrój mięso na cieniutkie paseczki. Zalej 1,5 l wody. Zagotuj rosół. Po odszumowaniu dodaj
Gotuj Sam!końca, więc jak jest możliwość trzeba korzystać. W roli głównej nie są truskawki, ale fasola. Warzywo i owoc? Dlaczego nie! Takie połączenia są najlepsze! Składniki: 1 puszka odsączonej czerwonej fasoli 1 jajko 1 banan 1 łyżka karobu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia aromat śmietankowy truskawki Sposób przygotowania: Do blendera wrzucamy przepłukaną i odsączoną fasolę, jajko, pokrojonego banana, karob, proszek
Truskawkowa FiestaMeksyku ;) teraz pomyślałam, że idealnie (zamiast chleba) sprawdziłyby się chipsy Nachosy, ale wykorzystam to następnym razem ;) Składniki : 300g mięsa wołowego 400ml bulionu ½ puszki kukurydzy ½ puszki czerwonej fasoli 1 cebula 1 mały ząbek czosnku 1 puszka pomidorów 3 ziemniaki 1 papryka czerwone + 1 papryka żółta 1/3 paczki « mieszanki do zup » z marchewką, groszkiem przyprawy
Kitchens Alphabetsłoiczka koncentratu, podsmażając go lekko ok. 2 min (wtedy pozbędziemy się surowego smaku). Jeśli mamy pomidory wrzucamy je z zalewą do mięsa. Następnie dokładnie mieszamy całość. 6. PAPRYKA CZERWONA + KUKURYDZA + FASOLA + OREGANO (10 min): paprykę kroimy w kostkę i dorzucamy do garnka, kukurydzę odsączamy z zalewy i też dorzucamy (u nas zabrakło, więc na zdjęciach wersja bez kukurydzy), natomiast
Nerds Kitchencała reszta rodziny dłubie w sałatce odrzucając możliwie wszystką kukurydzę. Składniki: 1,5 l. wywaru z 2 kostek rosołowych 1 kg mięsa mielonego 2 puszki czerwonej fasoli 1 puszka groszku bądź kukurydzy 2 puszki pomidorów bez skórki (ja użyłam własnych ze słoika) 2 papryki jedna czerwona jedna żółta (użyłam papryki konserwowej w miodzie) 3 ząbki czosnku(...)patelni z czosnkiem i pokrojoną w kostkę cebulą, doprawiając solą. W garnku przygotowujemy wywar z kostek rosołowych, do wywaru wkładamy przysmażone mięso z cebulą i czosnkiem, wlewamy zawartość puszek (fasole oraz groszek dałam wraz z zalewami), paprykę kroimy w kosteczkę dorzucamy do wywaru, dodajemy przecier pomidorowy, przyprawiamy
Kuchenne aromatymoja dzisiejsza propozycja - totalny klasyk u nas w domu - musiał się wreszcie pojawić na Blogu: mięso mielone po meksykańsku smażone z ryżem, lekko pikantne, z dodatkiem kolorowej papryki, kukurydzy, fasoli i pomidorów, oczywiście z cebulą i dużą ilością czosnku, podawane z awokado, skropione sokiem z limonki i posypane świeża kolendrą lub - jeśli nie mam jej akurat pod ręką(...)oleju 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 2 papryki (np. czerwona i żółta) 500 g mięsa mielonego (np. z szynki albo łopatki) 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka pomidorów krojonych 2,5 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego oregano 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego (opcjonalnie) płatki chili lub ostra mielona papryka (ilość według uznania
Słodko-Słony Świat IlonySkładniki: 120 g czerwonej fasoli (pół puszki) 120 g łososia lub pstrąga łososiowego 1/2 marchewki 1/2 kulki mozzarelli ligt 20 g otrębów sól, pieprz słodka papryka 1 łyżeczka ostrego sosu … Czytaj dalej Kotlety rybne
czarrna od kuchnisałatka z tuńczyka SKŁADNIKI DO SAŁATKI: - 140 g tuńczyka w oleju (puszka) - 300 g kukurydzy (puszka) - 400 g fasoli czerwonej (puszka) - 1 papryka czerwona -2 cebule - przyprawy (czosnek granulowany, pieprz, sól) - 2 łyżki jogurtu greckiego Tuńczyka, kukurydzę i fasolę otwieramy i dokładnie odcedzamy. Paprykę i cebulę kroimy drobno i łączymy z tuńczykiem, kukurydzą, fasolą, przyprawami i jogurtem greckim
Związek na patelnijest banalnie proste, szybkie i niesamowicie smaczne. Tym razem w wersji klasycznej z fasolą, kukuryczą i papryczkami poblano. Składniki: 6 tortilli 30 dag mięsa mielonego puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 2 kolorowe papryki papryczka pablano bez nasion szczypta sproszkowanego czosnku przyprawa do burrito 200ml śmietany 18% 2 cebule 30 dag startego żółtego sera sól, pierz Przygotowanie: 1. Mięso przyprawiamy
FITBUuKSkładniki: 200 g ulubionego makaronu 1 puszka czerwonej fasoli 4 korniszony 4 jajka 150 g dobrego salami (u mnie deluxe z Lidla) 3-4 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie: Makaron ugotować … Czytaj dalej Sałatka z salami
czarrna od kuchniimprezę. Jest szybka i łatwa do przygotowania. Polecam!! SKŁADNIKI: 1 słoik selera sałatka ORZECH , 1 słoik marynowanej cukinii, 1 duże winne jabłko, 1 puszka kukurydzy konserwowej, 1/2 puszki fasoli czerwonej, 4 jajka, 3,5 łyżki majonezu, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Seler, cukinię, kukurydzę i fasolę odsączam z zalewy. Cukinie kroję w kostkę. Jabłko obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję
Tradycyjna kuchnia Kasipół kg mięsa mielonego z szynki po pół papryki czerwonej, żółtej i zielonej dwie suszone papryczki chili 2 ziemniaki (chociaż z trzy też nie byłoby za dużo) puszka fasoli czerwonej puszka kukurydzy 2 cebule bulion wieprzowy około 2 l pół łyżeczki kuminu pół łyżeczki papryki słodkiej pieprz, sól olej Mięso podsmażamy na oleju z dodatkiem papryki słodkiej(...)pokrojone w dużą kostkę i posypane kuminem. Do garnka z bulionem dodajemy: mięso, ziemniaki i pokrojoną w kostkę paprykę oraz papryczki chili. Gotujemy 15 minut, dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolę. Doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie jeszcze papryką. Gotujemy do miękkości
Humanistka w kuchni