czekoladowy - 5500 przepisów (strona:140/367)

Jesienne ciasta 152

pojawi się ich sporo w najbliższym czasie :)   Ciasto marchewkowe z kremem     Chlebek dyniowy z czekoladą     Ciasto drożdżowe na miodzie z gruszkami     Ciasto czekoladowe z gruszkami i whisky       Cytrynowe ciasto ze śliwkami (bez miksera) - Wrześniowe Wyzwanie Blogerek     Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem oraz 2 urodziny bloga(...)Ciasto dyniowe ze skorupką     Najprostsza tarta z jabłkami       Szybki jabłecznik     Klasyczna szarlotka. Najlepsza     Ciasto z gruszkami i kremem czekoladowym     Torcik winogronowy z masą serowo - budyniową     Ciasto ze śliwkami i bezą na serowym spodzie     Ciasto z pigwą a'la szarlotka     Babka jabłkowo - orzechowa

My simple kitchen
Wiśniowiec z kremem 146

Warstwa wiśniowa: 2 małe słoiki wiśni 3 galaretki wiśniowe Krem waniliowy: 700 ml mleka 2 budynie waniliowe 3 łyżki cukru pudru 250 g masła 50 ml wódki  Polewa czekoladowa: 1/2 kostki masła 4 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao 2 łyżki wody Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Do białek dodajemy 6 łyżek wody i ubijamy na sztywno. Partiami wsypujemy(...)gładki puch. Dodajemy cukier puder a następnie po łyżce zimnego budyniu. Na końcu wlewamy wódkę. Mieszamy aż krem będzie miał jednolitą konsystencję. Rozsmarowujemy go na masie wiśniowej. Polewa czekoladowa: Masło rozpuszczamy w rondelku. Zdejmujemy z ognia i dodajemy cukier puder. Dokładnie mieszamy aż masło z cukrem się połączą i wsypujemy kakao. Polewa powinna lekko zgęstnieć. Na końcu dolewamy 2 łyżki

My simple kitchen
Babka z Michałkami 168

cukru 4 jajka 350 g mąki 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki mleka 1 budyń waniliowy 200 g cukierków Michałki * cukier puder lub polewa czekoladowa do dekoracji *cukierki można zastąpić dowolną czekoladą Masło ucieramy na miękki puch. Stopniowo wsypujemy cukier z cukrem waniliowym i miksujemy tak długo, aż kryształki cukru będą słabo wyczuwalne. Następnie dodajemy(...)przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Pieczemy przez około 60 minut w temperaturze 180 stopni (aż do suchego patyczka). Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub oblewamy polewą czekoladową

My simple kitchen
Brownie z kaszy gryczanej z musem truskawkowo-miętowym 140

kuchni. Pierwszym kaszowym eksperymentem było docenione w konkursie w konkursie "Lubię kaszę" sushi z kaszą jaglaną, szparagami i bryndzą . Drugim moim eksperymentem, bardzo udanym zresztą jest to oto ciasto czekoladowe z kaszy gryczanej. Nie jest to odchudzające, superzdrowe, "fit" ciasto, ale pyszna alternatywa, zawierająca na pewno więcej wartości odżywczych niż tradycyjne ciasto robione z białej mąki. Ciasto jest bardzo mocno(...)czekoladowe, wilgotne, "ciężkie" a zarazem kremowe, rozpływa się w ustach. Dodatek musu ze świeżych truskawek i mięty jest bardzo orzeźwiajacy i fajnie przełamuje słodycz ciasta :) Inspirację znalazłam  tutaj , wprowadziłam lekkie modyfikacje. Składniki na blaszkę o średnicy ok 24-26cm: 200 g kaszy gryczanej palonej 120 g cukru trzcinowego (lub 150 g cukru+nasiona z 1 laski wanilii, wtedy

Zawsze głodna!
Murzynek z masłem migdałowym i czereśniami 142

cukier, cukier waniliowy, wodę i masło migdałowe , wszystko musi się  rozpuścić. Gdy zacznie się gotować dodać kakao i wymieszać , gotować na małym ogniu około 5 minut.  Masę czekoladową odstawić do przestygnięcia. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli  . Do zimnej masy czekoladowej dodać żółtka i wymieszać , stopniowo dodawać mąkę z proszkiem ciągle mieszając. Na końcu dodać

Sama słodycz i szczypta chili
Sernikobrownie z rabarbarem, i nagły przypływ sił 187

przecież ja to po prostu lubię robić, prawda...? Dzisiaj jednak nie o drożdżówce będzie mowa, a o cieście zupełnie innym, choć też z rabarbarem ( no ba! ). Połączyłam intensywnie czekoladowe brownie z delikatnym, waniliowym sernikiem i kwaskowym, dodającym całości charakteru, rabarbarem. Wyszło obłędnie! Ciacho zabrałam do koleżanki, i znikało w tempie błyskawicznym. C. wybłagał kawałek zanim wyszłam i stwierdził(...)przesianą z kakao i proszkiem mąkę. Ciasto wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Serek, mleko skondensowane, jajko, mąkę i ekstrakt zmiksować tylko do połączenia składników. Wyłożyć na masę czekoladową, lekko przemieszać. Na wierzchu ułożyć rabarbar. Piec w 180 st. C. przez 25-30 minut. Wystudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Przechowywać w lodówce. Smacznego! To było moje pierwsze serniko

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bezglutenowe ciasto czekoladowe z bananami 171

Wszyscy lubią ciasto czekoladowe. Przygotowany przeze mnie  dzisiaj wypiek jest wilgotny, ale jednocześnie lekki dzięki mące kukurydzianej. Na jego korzyść przemawia mocno czekoladowy smak, lekko bananowy aromat no i szybki czas przygotowania. Zapraszam Was do wypróbowania wypieku a potem do podzielenia się Waszymi spostrzeżeniami. Do przygotowania ciasta potrzebujemy: - 3 szklanki mąki kukurydzianej - 4 małe banany - 4 jajka - 1 tabliczka

Szybko Tanio Smacznie
Czekoladowe truskawki 152

Najlepiej przygotować je dosłownie godzinkę przed podaniem, ponieważ już po kilku godzinach - truskawki zaczną puszczać sok i czekolada zacznie się roztapiać.  Składniki: świeże truskawki tabliczka mlecznej czekolady posypka czekoladowa 20 g masła 1-2 łyżki mleka W kąpieli wodnej (metalową miskę umieścić na garnku z wrzącą wodą) rozpuścić czekoladę, z dodatkiem masła i łyżką mleka. Jeżeli czekolada nie będzie(...)czekoladę należy cały czas mieszać, a miska musi być zanurzona we wrzącej wodzie. Gdy czekolada będzie płynna to obtoczyć w niej odszypułkowane truskawki. Przygotowane owoce od razu posypać posypką czekoladową. Truskawki w czekoladzie ułożyć na talerzu, schować do lodówki i schłodzić przez kilka minut

Ugotować
Czekoladowa chmurka – ciasto bez pieczenia 179

Smaczne ciasto z herbatników przełożonych czekoladowym kremem maślano-budyniowym, udekorowane bitą śmietaną. Przygotowane odpowiednio wcześniej jest mięciutkie i rozpływające się w ustach, stąd pewnie ta chmurka :) Przygotowanie ciasta jest banalnie proste i nie wymaga zbyt wielu zabiegów. Przepis na brytfankę wielkości 30 x 41 cm . Składniki: 72 herbatniki maślane (liczone, nie podjadać :)) 2 budynie czekoladowe z cukrem 210 g masła

Trzeci talerz
Miętowo - czekoladowy sernik na zimno 171

śmietany kremówki masa miętowa * 500 g sera na serniki (mielonego) * 1 pęczek miety * 75 ml syropu miętowego * 1/4 szklanki cukru pudru * 5 łyżeczek żelatyny * 100 ml śmietany kremówki masa czekoladowa * 500 g sera na serniki (mielonego) * 1/3 szklanki cukru pudru * 4 łyżeczki żelatyny * 1 saszetka czekolady do picia ( w proszku taka do rozpuszczenia) * 100 ml śmietany kremówki * 1 zagęstnik(...)obrotach. W tortownicy umieścić obręcz o średnicy 21 cm tak, aby była na środku spodu z herbatników i wlać do niej masę miętową. Wstawić do lodówki do schłodzenia. masa czekoladowa Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody. Ser zmiksować z cukrem i czekoladą w proszku. Żelatynę rozpuścić, do letniej dodać jedną, dwie łyżki masy, wymieszać i miksując masę dodawać żelatynę

Mix smaku
DIETETYCZNY MALINOWY POCAŁUNEK 1564

zimnej wodzie, jak napęcznieje podgrzewamy i przestudzamy. Łączymy z musem z malin.Ewentualnie dosładzamy. Wylewamy ostatnia warstwę ciasta.  * Górę dekorujemy wg uznania- u mnie bita śmietana, listki mięty, ozdoby czekoladowe : posypka biało czarna i czerwone usta czekoladowe

Z Majeczką w kuchni
Ciasto z mikrofalówki - opłaca się? 173

2zł. Ale czy takie ciasta w mikrofali faktycznie się upieką? Coś tam wychodzi i jeśli naprawdę nie mamy nic innego słodkiego to będzie całkiem ok. W moim przepisie czekoladowym zawsze po wyjęciu z mikrofali zmniejszało swoją objętość. Z Delektą jest podobnie, najlepszy efekt był z piernikiem. Miałam 4 smaki "Łatwych ciach" Delecty: - karmelowy - czekoladowy - piernik - jasne z kawałkami czekolady

W kuchni bez szafek
Czekoladowa Szarlotka 130

Ciasto zasłużenie przeze mnie nazwane czekoladową szarlotką. W cieście czekolada, w nadzieniu jabłkowym czekolada… Pięknie wygląda, idealnie smakuje, bardzo podzielne. Puszysty, wilgotny spód z wyczuwalnym smakiem czekolady, kawy, migdałów. Soczyste nadzienie jabłkowe w którym nie brakuje również czekolady i rodzynek. Wspaniała kruszonka. Tyle dobroci w jednym cieście. Ja się w nim zakochałam i z czystym sumieniem polecam(...)starte na tarce masło i palcami łączymy całość. Dodajmy śmietanę lub jogurt i całość doprowadzamy palcami do konsystencji kruszonki. Kruszonką posypujemy nadzienie jabłkowe, lekko je dociskając. The post Czekoladowa Szarlotka appeared first on Made

Made By Mom And Son
Chipsy z carpaccio w czekoladowej glazurze 133

Dosyć oryginalna i niebanalna propozycja dla osób szukających nowych doznań smakowych- chrupiące chipsy ze smażonych plastrów wołowego carpaccio, otoczone aromatyczną, winno-czekoladową glazurą z dodatkami: rozmarynem, chili i solą morską oraz sezamem i pistacjami. Do chipsów można zaserwować różnego rodzaju dipy, np. konfiturę z czerwonych borówek, która wybornie komponuje się z daniami mięsnymi lub owocowa, nadająca lekkości i orzeźwiania. Wyjątkowe(...)czekoladę, masło oraz cynamon, wymieszać i redukować do pożądanej konsystencji- czyli sos powinien być delikatnie gęsty. Papryczkę chili oraz pistacje drobno posiekać. Podsmażone carpaccio smarować z jednej strony glazurą czekoladową, posypać rozmarynem oraz chili wraz z solą morską lub sezamem i pistacjami. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Tiramisu w pucharkach- ocknij się :) 98

szczególnie w upalne dni. Składniki: 100 gram petit beurre 250 gram serka mascarpone 100 gram śmietany 30% 50 gram cukru pudru ½ szklanki mocnej kawy rozpuszczalnej 25 ml wódki Wiórki czekoladowe (najlepiej zmrożone) Wykonanie: Zaparzyć kawę i dodać do niej alkohol. Następnie połączyć z pokruszonymi ciasteczkami petit beurre. W między czasie ubić śmietankę z cukrem pudrem, dodać do serka mascarpone(...)dokładnie wymieszać. Przekładać na przemian warstwami skruszone, namoczone ciastka oraz połączone serki. Wierzch posypać wiórkami czekoladowymi. Gotowy deser odstawić do lodówki na około 3 godziny

Tradycyjna Kuchnia