pieczenia 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu szczypta mielonych goździków szczypta mielonej gałki muszkatołowej 10 dkg suszonych daktyli 15 dkg mieszanki bakaliowej 5 dkg kandyzowanych wiśni 20 dkg polewy czekoladowej ( do dekoracji ) tłuszcz do smarowania formy Sposób wykonania : Miękkie masło utrzeć z cukrem,cukrem waniliowym,szczyptą soli i otartą skórką z cytryny na puszystą masę. Następnie wbijamy(...)włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 C przez około 60 minut. Po upieczeniu przestudzić,wyjąć z foremki,obrócić do góry dnem i oblać całe ciasto polewą czekoladową. Można udekorować jeszcze pokrojonymi bakaliami np. pokrojone orzechy,migdały
Przepisy i porady kulinarneszklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa i dekoracja : 6 dkg żelatyny 4 łyżki cukru 1 litr jogurtu naturalnego 1 duża puszka brzoskwiń w syropie herbatniki polewa czekoladowa Sposób wykonania : Z podanych składników na biszkopt upiec ciasto biszkoptowe. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Następnie podgrzać aby się nam rozpuściła. Brzoskwinie zmiksować wraz z syropem na jednolitą(...)połowę rozpuszczonej żelatyny i dokładnie wymieszać. Wylać na zastygniętą masę brzoskwiniową,wyrównać. Herbatniki ułożyć jeden obok drugiego na tężejącą masę jogurtową. Można je naponczować alkoholem. Na herbatniki wylać polewę czekoladową i rozsmarować,zostawić do wystygnięcia. Można też troszkę naponczować biszkopt, który dajemy na spód
Przepisy i porady kulinarnecukru pudru 6 żółtek 10 dkg posiekanych drobno lub zmielonych orzechów włoskich 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki mleka ( około ) cukier puder lub polewa czekoladowa - dekoracja Sposób wykonania : Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, przesiewamy przez sitko na stolnicę. Wsypujemy posiekane orzechy, mieszamy z mąką. Dodajemy margarynę i siekamy ją nożem. Dodajemy żółtka(...)temperatury 190 C i pieczemy około 15-20 minut na jasno złoty kolor. Gotowe ciastka wyjmujemy z piekarnika i studzimy, aby całkiem ostygły. Posypujemy cukrem pudrem lub oblewamy czekoladową polewą. Zamiast orzechów możemy dodać też mielone migdały lub otartą skórkę z cytryny lub pomarańcza , będziemy mieć wtedy różne smaki naszych ciastek np. orzechowe, migdałowe,cytrynowe, pomarańczowe itp. ciastka
Przepisy i porady kulinarnecukru 3/4 kostki masła 1 i 1/2 szklanki mleka 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Przygotuj również : 1 opakowanie kandyzowanych daktyli płatki lub wiórki kokosowe polewa czekoladowa formę do muffinek papilotki papierowe Sposób wykonania: Masło rozpuścić, przestudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sitko. Przesianą mąkę z proszkiem wymieszać z cukrem i szczyptą soli(...)wysokości. Kandyzowane daktyle oprószyć mąką, włożyć do środka muffinek po 1-2 sztuce. Piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 C przez 25 minut. Przestudzone muffinki udekorować polewą czekoladową i posypać kokosem. Życzę smacznego
Przepisy i porady kulinarnełyżeczka ekstraktu z wanilii masa budyniowa: 4 łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru 2 żółtka 500ml mleka 2 krople aromatu migdałowego 2 krople aromatu waniliowego 200g masła polewa czekoladowa: 3 łyżki masła 4 łyżki cukru 4 łyżki kakao 50ml śmietanki kremówki Ciasto: Masło roztopić w rondelku, dodać cukier, miód i kakao. Podgrzewać, aż do rozpuszczenia cukru, zdjąć z ognia(...)wlać do niego zawartość szklanki. Zagotować jak budyń i odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć na puch, następnie stopniowo dodawać budyń. Gotową gładką masą smarować 2 pierwsze blaty ciasta. Polewa czekoladowa: Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier i kakao. Dokładnie wymieszać i ciągle mieszając podgrzewać przez 2-3 minuty. Następnie wlać śmietankę, doprowadzić do wrzenia, podgrzewać na wolnym ogniu przez około
Zapiski Młodej Żonysłodkie menu. Dziś ze swojej strony proponuję coś innego niż tradycyjne chrusty czy pączki – hiszpańskie churros, wyciskane ze szprycy wprost na gorący olej i podane z pysznym sosem czekoladowo-kawowym do maczania. Niewątpliwie kaloryczne, ale za to puszyste i przepyszne! Jest to jedna z ulubionych przekąsek w Hiszpanii, są sprzedawane na dworcach, lotniskach, stacjach metra i innych ruchliwych miejscach(...)masła szczypta soli 2 łyżki brązowego cukru 125 g mąki 3 duże jajka 1/2 szklanki bardzo drobnego cukru 3 łyżeczki mielonego cynamonu olej do smażenia Składniki na sos czekoladowo-kawowy: 150 g dobrej jakości gorzkiej czekolady z zawartością min. 50% kakao (użyłam Horeca Select) 125 ml śmietanki 36% 50 ml mocnej kawy Przygotowanie: W małym rondelku doprowadź do wrzenia wodę
karmelowywytrawne” H.Lipińskiej, A.Woźniakowskiego. Wybrałam szybki przepis na babkę pisakową w polewie kakaowej. Wyszła naprawdę wyśmienita. Lekko wilgotna i nie za słodka, z dużą ilością polewy czekoladowej na wierzchu, dokładnie to co tygrysy lubią najbardziej. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 4 jajka 250 g masła lub margaryny Płaska łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki(...)olejku waniliowego 2 łyżki suszonych żurawin Składniki na polewę czekoladową: 100 g masła lub margaryny 6 łyżek cukru pudru 3 łyżki wody 4 łyżki kakao Dodatkowo do smarowania foremki Tłuszcz (masło lub margaryna) 2 łyżki bułki tartej. Sposób wykonania: Żurawinę namoczyć 1 godzinę w wodzie. Masło lub margarynę odpowiednio wcześniej wyjąć z lodówki, tak aby była w temperaturze
Na słodko lub wytrawniesię wygospodarować trochę więcej czasu wolnego i mam nadzieje, że już tak zostanie, bo czaka na publikację wiele zaległych przepisów. Dzisiaj przepis na wspaniały piernik z powidłami w polewie czekoladowej. Z podanego przepisu wyszła mi średniej wielkości blacha. Przepis pochodzi z książki „Ciasta domowe smaczne i zdrowe” W oryginale piernik jest bez powideł i polewy. Składniki: 1 szklanka płynnego(...)margaryny 4 jajka 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 szklanka wrzącej wody ¾ szklanki cukru 1 opakowanie przyprawy korzennej do pierników ( 40g) Dodatkowo do przełożenia: 1 słoiczek powideł śliwkowych Polewa czekoladowa: 3 łyżki masła lub margaryny 3 łyżki mleka 3 łyżki kakao 1 szklanka cukru pudru Sposób wykonania Kawę zaparzyć w szklance wody. Miód podgrzać w rondelku i dodać do niego jeszcze
Na słodko lub wytrawnienich na początku mojej kulinarnej drogi...! Uratowałabym z pewnością kilka wieczorów... 3-SKŁADNIKOWE S'MORES Składniki: duże opakowanie maślanych herbatników opakowanie pianek Marshmallows, podłóżnych mleczna czekolada lub czekoladowe cukierki, np. TWIX papier do pieczenia lub folia aluminiowa Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Sporą blachę wyłóż papierem do pieczenia bądź folią aluminiową. Czekoladę podziel na kawałki(...)każdy herbatnik połóż na środku (w poprzek) kawałek czekolady lub czekoladowy cukierek. Po obu stronach czekolady połóż pianki. Przykryj wszystko drugim herbatnikiem, by powstał batonik. Przygotuj takich batoników ile sobie życzysz. Włóż blachę do piekarnika na 5-10 minut, aż pianki i czekolada delikatnie się rozpuszczą. Wyjmij z piekarnika i DELIKATNIE naciśnij każdy batonik, by pianki przykleiły się do górnego
Gotowanie to kochanie