słonymi paluszkami i sezamem :) pochłonęłam ich z kilka za jednym posiedzeniem :) Składniki: opakowanie pianek (marshmallow)- kule śnieżne bałwanków kolorowa posypka dekoracyjna - nos, guziki czarny sezam (lub czekoladowe cukiereczki) - oczy paluszki - ręce Pianki sklejamy ze sobą przy pomocy odrobiny wody (by lepiej się skleiły) dorabiamy noski z czerwonych cukierków, oczka z czarnego sezamu (albo z czekoladowych cukierków
Bon Appetit MałgorzatyJest to idealny pomysł na prezent: pudełko z czekoladkami. Planowałam zrobić jeszcze więcej rodzajów pralinek ale czekoladowe serduszka nie udały się a na śliwki w czekoladzie brakło mi czasu :) Zrobiłam kakaowe bajaderki, kokosanki o smaku rafaello oraz pralinki z białej czekolady i żurawiny. Każdą pralinkę układałam w papierowych foremkach do pralinek i zapakowałam w ozdobne pudełko(...)wodnej (dno miseczki nie powinno dotykać powierzchni wrzącej wody). Do czekolady dodajemy 3 łyżki śmietanki. Corn flakes i żurawinę dodajemy do czekolady, i dobrze mieszamy. Łyżeczką nabieramy czekoladową mieszankę i układamy w papierowych małych foremkach na pralinki. Odstawiamy do zastygnięcia na ok. 1 godziny w lodówce.pralinki, kokosanki, bajaderki
Bon Appetit Małgorzatylikier czekoladowy Już jest! Nasze pierwsze wydanie e-magazyu COOLmag, stworzony przez Opolską Blogosferę Kulinarną A w nim: świąteczne przepisy i aranżacje domu, muzyka i filmy na zimowe wieczory, ciekawy wywiad oraz moda dla pań. A na stronach 60-62 moje przepisy na świąteczne likiery: kawowy, czekoladowy i kokosowy. Miłej lektury! likier czekoladowylikier kawowylikier
Bon Appetit MałgorzatyDomowe drożdżowe wypieki to moje ulubione. Zapraszam na drożdżówki z czekoladą!Składniki:550 g mąki pszennej250 ml mleka40 g drożdży2 łyżki masła1 jajko4 łyżki cukruDodatkowo:jajko do posmarowania bułeczekkrem czekoladowy (typu Nutella, u mnie akurat krem czekoladowo-bananowy)Sposób przygotowania:1. Do miski wlewamy ciepłe mleko, dodajemy drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy
Kuchnia domowa AniDzisiaj coś dla miłośników domowych słodyczy typu blok czekoladowy, ale o smaku kawowym. Przepis mam od cioci.Składniki:1 kostka masła1/2 szklanki wody2 szklanki cukru3 łyżki kawy rozpuszczalnej1/2 kg mleka w proszkubakalie (rodzynki, orzechy, żurawina)4-5 małych paczek pokruszonych herbatników (typu petitki)Sposób przygotowania:1. Masło, cukier, kawę gotujemy ok 3 minut, zestawiamy z ognia, dodajemy mleko w proszku(...)bakalie. Wszystko dokładnie wymieszać.2. Dodać pokruszone herbatniki i dobrze wymieszać.3. Masę wylać do żaroodpornej keksówki wyłożonej folią spożywczą, wyrównać i schłodzić przez kilka godzin.Smacznego!!!A blok czekoladowy można znaleźć tutaj (klikamy na zdjęcie poniżej
Kuchnia domowa Aniżeby z resztek czekolady zrobić źrenice i przykleić noski. Póki czekolada jest płynna przykładamy precelki, biszkopt oraz oczy. Przy pomocy wykałaczki wykonujemy źrenice. Na środku biszkoptów przyklejamy kropelki czekoladowe przy pomocy odrobiny pozostawionej roztopionej czekolady. Wstawiamy na chwilę do lodówki, by czekolada stężała. Smacznego
Kolizje Smakówformie do całkowitego wystudzenia.Przekroić na 2 części**.Składamy w kolejności: spód piernikowy, powidła śliwkowe (odłożyć 2 łyżki do polewy), masa marcepanowa, powidła śliwkowe, piernik i polewa czekoladowa.Polewa czekoladowa:* czekolada mleczna- 80 g* powidła- 2 łyżki* olej- 1 łyżkaDo małego rondelka wrzucić połamaną czekoladę, dodać powidła i wlać olej.Podgrzewać na bardzo małym ogniu do roztopienia się czekolady i połączenia
Kraina Miodem Płynącawyjęciu ciasto należy nakłuć widelcem, by podczas pieczenia za bardzo nie urosło i piec około 15-20 minut w dobrze rozgrzanym piekarniku (180 stopni).W międzyczasie przygotowujemy masę czekoladową. Trzy całe jaja ucieramy z cukrem do uzyskania jednolitej konsystencji. Rozpuszczamy czekolady w kąpieli wodnej (w przepisie z brownie wytłumaczyłyśmy na czym ona polega) i dodajemy do nich masło (100g(...)wyłączonym już ogniu - rozpuszczamy.Tak uzyskaną masę (ciągle gorącą) ciurkiem wlewamy do jajek z cukrem. Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika, układamy na nim maliny (my miałyśmy mrożone), zalewamy masą czekoladową i ponownie wkładamy do ciągle włączonego piekarnika na około 30 minut w tej samej temperaturze. Tartę można dekorować w dowolny sposób. My postanowiłyśmy użyć tym razem cukru pudru, by podkreślić Świąteczny
WeAreCrazymasą. Wyłożyć ostatni blat biszkoptu. 8. Z białej masy odłożyć 2-3 łyżki dodając odrobinę soku malinowego (powstanie różowa masa na kokardkę). Masy przekładać do szprycy robiąc kolejno: czekoladową masą oczy, nos, wąsy i brzeg kokardki, następnie białą masą buzię kota i różową wypełnić kokardkę. Pozostałą masę (białą lub czekoladową) rozsmarować na brzegach tortu
Kto ugości moich gości?pszennej, użyłam pszennej typ 500 Młyn Kopytowa100 g mąki ziemniaczanej100 g cukru pudru2 łyżki cukru waniliowego1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia1 jajko100 g skórki pomarańczowaej kandyzowanej80 g płatków czekoladowych (lub startej czekolady)Na stolnicę wysypać mąki. Dodać proszek do pieczenia oraz cukry, wymieszać. Dodać masło i posiekać nożem. Dodać jajko i zagnieść ciasto. Następnie dodać skórkę pomarańczową i płatki(...)czekoladowe, ja dodałam też trochę posypki dekoracyjnej bo miałam zbędną. Zagnieść aż składniki się połączą. Z ciasta uformować wałek i lekko spłaszczyć, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do zamrażarki na ok 1-1,5 godziny. Potem ciasto pokroić na ciastka o grubości ok 4-5mm. Ciastka ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego
Monia miesza i gotujepiec nie będę. No może jakieś proste ciasta z gatunku „zamieszać i wstawić”.Najcierpliwszy pogodził się z faktem, że mój cukierniczy repertuar obejmuje 6 ciast i jeden suflet czekoladowy a po resztę niech się na miasto uda. Nie będę się popisywać, że cukiernictwo nie ma przede mną tajemnic, bo wiem, że skończy się to ogólną katastrofą i będę pół dnia(...)dodajemy resztę składników. Ciasto ma być gęste. Wlewamy na wysmarowaną i oprószoną mąką dużą blachę. Pieczemy w 180 stopniach przez mniej więcej godzinę. Sprawdzamy patyczkiem.Można zrobić polewę czekoladową – ja rozpuszczam dwie tabliczki czekolady z łyżką masła i trzema łyżkami mleka. Można też dodać 2 łyżeczki przyprawy do piernika i wtedy mamy ciasto pachnące świętami.Smacznego
ladykitchenrozpuscic w kapieli wodnej.Wymieszac z cukrem i extraktem z wanilii. Odstawic do wystygniecia.Foremke wylozyc papierem do pieczenia.Wlaczyc piekarnik i nastawic na 180 ° C.Na nalozenie serowe zmiksowac wszystkie skladniki.Przestudzona mase czekoladowa zmiksowac z jajami. Maka wymieszac z sola i soda oczyszczona.Przy pomocy szpatulki polaczyc mase czekoladowa z maka.Nie mieszac za dlugo!Rozsmarowac rownomiernie na blaszce wylozonej papierem.Na to wylozyc przygotowana mase
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!stole. Dekoracja jest szalenie prosta do wykonania i myślę, że całkiem efektowna. Podaję dwa przepisy na babeczki do wyboru: jedne z makiem i marcepanem, aromatyzowane skórką pomarańczową, a drugie czekoladowe z przyprawami korzennymi. Jeśli jednak już macie swoje ulubione muffinki, to nie zastanawiajcie się i skorzystajcie z własnego przepisu. Warto jednak wybrać te, które zbyt mocno nie rosną, by wierzch(...)pokrój na małe kawałki i wrzuć do masy. Ciasto wlewaj do 3/4 wysokości papilotek. Piecz 20 minut w 180ºC do suchego patyczka. Wyjmij i wystudź przed nałożeniem lukru.Babeczki korzenno-czekoladowe (12 sztuk):150 g masła w temperaturze pokojowej1/2 szklanki cukru100 g gorzkiej czekolady2 jajka4 łyżki kwaśnej śmietany1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżeczki przyprawy korzennej 1,5 szklanki mąkiMasło
Food SquareCiasteczka dzięki dodatkowi masła orzechowego smakują wspaniale, są bardzo kruche i idealnie komponują się ze szklanką zimnego mleka. Korpusy pająków zrobiłam z orzechów laskowych w czekoladzie, ale możecie użyć czekoladowych kulek Lila Stars albo Maltesersów, natomiast główki są z najzwyklejszych draży kakaowych (możecie je zastąpić np. rodzynkami w czekoladzie). Nogi pająków to lukier z dodatkiem czarnego barwnika. Przygotowanie tych ciastek(...)minut (ja piekłam 12-13 minut) na złoty kolor.Gorące ciastka wyjmij z piekarnika i na środku każdego z nich wciśnij lekko orzechy w czekoladzie lub kulki czekoladowe i draże, tak, aby utworzyć "ciało" pająka.LUKIER:Wymieszaj białko lub wodę z cukrem pudrem, tak, aby powstał bardzo gesty lukier. Dodaj kropelkę barwika spożywczego, zamieszaj i przełóż
Słodko-Słony Świat Ilonybabeczki jakie kiedykolwiek zrobiłam! Są tak obleśne, że najnormalniej w świecie zebrało mi się na wymioty, kiedy je fotografowałam :DDD Póki nie położyłam tych paskudnych glist były śliczne, pięknie czekoladowe, z uroczą czapą soczystej zieleni i okruchami ciasta. Ale te glisty... bleee... to już przesada.. Nie sądziłam, że babeczki wyjdą takie obrzydliwe:D Idealne na Halloween! Oczywiście moje Dzieci(...)były... ZACHWYCONE! No i chyba o to chodzi w halloweenowych wypiekach, prawda? Babeczki w smaku są genialne: bardzo mocno czekoladowe, puszyste i delikatne, a w połączeniu z kremem rozpływają się w ustach. Naprawdę, przepyszne! Nie wahajcie się przed ich zrobieniem:) Kto lubi, może zjeść ze smakiem obślizłą glistę, ja swoje wywaliłam z hukiem do kosza! Bleeee
Słodko-Słony Świat Ilony