czekoladowy - 5500 przepisów (strona:161/367)

Piankowe pralinki 183

propozycja na te okazje, kiedy wiecie, że goście mają być za 20 minut, a chcielibyście zaskoczyć ich czymś ładnym i smacznym :) Wszystko czego potrzebujecie to białe pianki, polewa czekoladowa (najszybciej skorzystać z tej gotowej, można jednak użyć także roztopionej czekolady) i dowolne cukrowe koraliki.Duże pianki przecinamy na pół czystymi nożyczkami, tak, żeby zmieściły się do małych papilotek.Przygotowujemy koraliki(...)jeśli mamy więcej czasu - ozdoby z masy cukrowej.W ciepłej wodzie rozpuszczamy polewę czekoladową. Każdą piankę zamaczamy do polowy w czekoladzie i przyklejamy ozdoby.Smacznego!ciastkożercy

Ciastkozercy
Borówkowe torciki z czekoladą 349

tort zrobiłam z przepisu na murzynka (a jakże! nie każdy tort musi być biszkoptowy), z kremem budyniowym, Nutellą i borówkami.Składniki na murzynkaSkładniki na krem+Nutella (lub inny krem czekoladowy), borówkiCiasto na murzynka przygotowujemy według przepisu. Wylewamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, powinniśmy mieć warstwę o grubości około 1 cm (ciasto nie musi być wysokie, bo nie trzeba

Ciastkozercy
Pamiątki z wakacji 112

samodzielnego zrobienia cake pops - czyli lizaków z ciasta. Wiadomo, że domowe ciasto zawsze jest lepsze od tego z gotowych kupionych mieszanek, ale opakowanie zawierało dodatkowo cukiereczki, patyczki i polewę czekoladową, w dodatku było w bardzo dobrej cenie, więc nie mogłam się powstrzymać."Nasze" swojskie Lentilki (których już dawno nie widziałam na półkach marketów, są gdzieś jeszcze?) znalazłam w wersji mini

Ciastkozercy
Z cyklu dla Dzieci: Elmo 155

będzie wtedy podobny do tego tutaj (Ciasteczkowe Potwory), do tego oczy i nos z kilu kulek z masy cukrowej (lub czegoś innego, co wpadnie Wam w ręcę - mini pianek, czekoladowych dropsów, kolorowych cukierków) - całość to jedna z najprostszych babeczkowych dekoracji, która na pewno spodoba się maluchom :)Składniki na babeczki:waniliowelubczekoladoweSkładniki na krem+czerwony barwnik spożywczy, masa cukrowa (lub cukierki

Ciastkozercy
Czekolada plastyczna - zrób to sam 436

Czekolada plastyczna to taka czekoladowa plastelina. Trochę trudniej zrobić z niej ozdoby niż z masy cukrowej, ale jest dużo smaczniejsza. Przymierzałam się do jej zrobienia już od dłuższego czasu, zawsze jednak w przepisach znajdował się jakiś składnik, którego nie da się znaleźć lub jest znaleźć ciężko (syrop kukurydziany, glukoza cukiernicza w płynie) w końcu znalazłam bajecznie prosty sposób: czekolada + miód(...)kuchenna, wagaRozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej (lub w mikrofalówce),  podgrzewamy miód (powinien mieć płynną konsystencję).Łączymy czekoladę z miodem, nie mieszamy zbyt długo - tylko do uzyskania jednolitej konsystencji.Masę czekoladową (nie może być gorąca) przelewamy na folię, zamykamy brzegi i rozgniatamy ręką, tak żeby uzyskać cienki placek. Odstawiamy do stężenia w temperaturze pokojowej na co najmniej 12 godzin.Po około

Ciastkozercy
Misiowe babeczki 165

czekolady plastycznej kulamy kulki na buzie, nosy i uszy misiów. Dla części misiów oczy zrobiłam z masy cukrowej, ponieważ łatwiej to zrobić niż z czekolady. Zdjęcie misia z czekoladowymi oczami zamieszczam poniżej.... i wersja w całości czekoladowa.Smacznego!ciastkożercy

Ciastkozercy
Babeczki dynie 122

Babeczki dynie to kolejna bardzo prosta propozycja na halloweenowe wypieki. Ja jako bazy wykorzystałam przepis na babeczki czekoladowe, dyniową dekorację można zrobić jednak na dowolnych babeczkach, cieście czy torcie.Przepis na babeczki dyniowe lub czekoladowePrzepis na kremPrzepis na domową masę cukrową+barwniki spożywczePo upieczeniu babeczki odstawiamy, żeby przestygły.Do gotowego kremu dodajemy kilka kropel żółtego i czerwonego barwnika. Dokładnie mieszamy

Ciastkozercy
Babeczki z duszkami 118

zostało nam już dużo czasu. Potrzebna będzie końcówka do szprycy z dużym okrągłym otworem, trochę czarnej masy cukrowej (lub ciemnych cukrowych koralików), krem i babeczki.Składniki na babeczki czekoladowe lub dynioweSkładniki na kremSkładniki na masę cukrową Upieczone babeczki odstawiamy do przestudzenia.Końcówkę z dużym okrągłym otworem wkładamy do worka cukierniczego lub szprycy. Można użyć także zwykłego woreczka strunowego - jeśli(...)żeby nie wypadła podczas dekorowania.Na zimnych babeczkach wyciskamy krem formując duszki.Z kawałka czarnej masy cukrowej robimy małe kulki na oczy. Jeśli nie mamy masy cukrowej oczy można zrobić z czekoladowych koralików.Smacznego!ciastkożercy

Ciastkozercy
Pianki Frankenstein 164

pomysł na ekspresową słodką przekąskę w klimatach Halloween. Zwykłe pianki możecie w kilka minut zamienić w miniaturowe wersje Frankensteina. Wystarczy lukier, barwnik spożywczy, czekolada i trochę czekoladowych cukiereczków.Przepis na lukier (wystarczy zrobić go z połowy podanych składników)Do lukru dodajemy kilka kropel zielonego barwnika spożywczego i dokładnie mieszamy.Pianki nabijamy na patyczki do lizaków.Zamaczamy w lukrze i wyrównujemy(...)pomocą noża do masła.Z masy cukrowej formujemy oczka i przyczepiamy na lukier zanim zastygnie.Rozpuszczamy czekoladę i trzymając za patyczek zanurzamy czubek pianki. Zanim zastygnie przyczepiamy czekoladowe cukiereczki.Kiedy lukier jest już zupełnie suchy malujemy na buzie jadalnym mazakiem lub pędzelkiem zanurzonym w czarnym barwniku spożywczym.Smacznego!ciastkożercy

Ciastkozercy
SERNIK LATTE MACCHIATO 408

łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy w jednej łyżce wody, po napęcznieniu dodajemy do ubitej śmietany i dokładnie miksujemy. Przygotowaną ubitą śmietanę wykładamy na poprzednią warstwę z masy kawowej. Całość posypujemy posypką czekoladową i gotowe. Smacznego

Mentor Smaku
WIŚNIOWY SERNIK Z KRUCHYM CIASTEM KOKOSOWYM I KRUSZONKĄ /bezglutenowy. 186

było... Dziwne, bo wstaliśmy tego dnia około 11:00 ;)Jeśli cierpicie na sernikowy niedosyt, zajrzyjcie tutaj:1. Sernik na zimno (w-z i milky way) na mocno czekoladowym biszkopcie bezglutenowym + polewa czekoladowa (DB)2. Sernik malinowy z bezą i kruszonką - bezglutenowy (DB),3. Sernik z brzoskwiniami, bezą i kruszonką (bezglutenową) (DB),4. Pascha - bakaliowy sernik na zimno. (DB)A inne

Wypisz Wymaluj
Miodownik z kremem budyniowym. 289

większej satysfakcji niż zjedzony kawałek pysznego miodownika podczas stołu świątecznego. Miodownik z tego przepisu wychodzi bardzo smaczny, lekko kruchy, przełożony pysznym kremem budyniowym i polany uroczą, błyszczącą polewą czekoladową. Bardzo gorąco polecam przepis do wypróbowania.Składniki:Ciasto:500-550 g mąki100 g masła100 g cukru (ja użyłem trzcinowego)2 jaja3 łyżki śmietany3 łyżki miodułyżeczka proszku do pieczeniaKrem budyniowa(...)mleka + 100 ml75 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżki mąki pszennej150 g masła2 łyżeczki cukru waniliowego4 łyżki powidła śliwkowegoPolewa czekoladowa:50 g masła2 łyżki mleka1,5 łyżki kakao2 łyżki cukru pudruPrzygotowanie: Rozpoczynamy od przygotowania ciasta miodowego. W rondelku łączymy: masło, cukier, miód i podgrzewamy na małym ogniu do połączenia się składników na jednolitą masę. Pozostawiamy

Kuchnia Łukasza
PUSZYSTY MURZYNEK Z DŻEMEM PORZECZKOWYM. 375

duże jajka5 łyżek stołowych dżemu z czarnej porzeczki1/2 szklanki cukru1 pełna szklanka mąki1/3 szklanki mleka1/3 szklanki olejupo 1 łyżeczce: cynamonu i sody1 łyżeczka kakaoszczypta soliok. 70g gorzkiej czekolady (groszków czekoladowych) 3-4 łyżki mlekagarść posiekanych orzechów włoskichMąkę wraz z sodą, cynamonem, solą i kakao przesiewam do miski,mieszam i odstawiam - są to tzw. składniki suche (sypkie).Jajka wraz z cukrem(...)piekarnika na 45-50 minut, piekę w 180 stopniach do "suchego patyczka".Następnie wyjmuję i zostawiam do wystudzenia.Do małego rondelka wrzucam drobno posiekaną czekoladę (lub specjalne groszki czekoladowe) i dodaję mleko. Ciągle mieszając podgrzewam,aż do rozpuszczenia czekolady. Nie zagotowuję, aby czekolada się niezrobiła "kaszkowata". Najlepiej rozpuszczać ją na wolnym ogniu. Rozsmarowuję na powierzchni wystudzonego murzynka, posypujęposiekanymi orzechami

W kuchni Karmel-itki
ŚWINKI W BŁOTKU 193

300g dżemu malinowego- 4 łyżki cukru pudru- 150g różowego lukru plastycznego- 5g klej spożywczy CMC- 20g niebieskiego maczku cukrowego- 9 kwiatuszków cukrowych- 10g zielonej posypki waflowej- 400g czekoladowo-orzechowego kremu "Kremuś"- 250ml malinowej wódki "Soplica"- 100ml wody- 3 łyżki cukruSposób przygotowania:Wykładamy na podstawkę pierwszy spód biszkoptowy. Przygotowujemy poncz do nasączania biszkoptów: 250ml wódki malinowej, 100ml wody(...)również odkładamy do lodówki. Na przygotowany wcześniej spód biszkoptowy nakładamy warstwę kremu śmietanowego i przykrywamy drugim blatem biszkoptowym. Na drugi blat nakładamy warstwę dżemu malinowego i przykrywamy warstwą kremu czekoladowego. Całość przykrywamy trzecim blatem biszkoptowym na który nakładamy "błotko" czyli krem "Kremuś". Do zewnętrznych ścian tortu doklejamy przystawione rurki waflowe - wiążemy od zewnątrz wstążką, aby się dobrze przykleiły. Rozpoczynamy dekorację

Mentor Smaku
PASCHA - bakaliowy sernik na zimno. 128

poczęstować. Byłabyś/Byłbyś zadowolona/y. Resztę przepisów znajdziesz: TUTAJA jeśli chodzą za Tobą inne serniki, to rzuć okiem na te:1. Sernik (w-z i milky way) na mocno czekoladowym biszkopcie bezglutenowym + polewa czekoladowa (DB)2. Sernik malinowy z bezą i kruszonką - bezglutenowy (DB),3. Sernik z brzoskwiniami, bezą i kruszonką (bezglutenową

Wypisz Wymaluj