czekoladowy - 5500 przepisów (strona:151/367)

BISZKOPT CZEKOLADOWY NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ PROSZKU DO PIECZENIA 320

Biszkopt czekoladowy na mące orkiszowej bez dodatku cukru i proszku do pieczenia. Zawsze przygotowuję biszkopty jasne według zasady: na każde jajko łyżka ksylitolu (lub cukru) i łyżka mąki kiedyś pszennej-tortowej, teraz orkiszowej. Ponieważ mąka orkiszowa inaczej zagęszcza ciasto niż pszenna, staram się jej dawać trochę więcej, by uzyskać zbliżoną konsystencję ciasta. Przy biszkopcie ciemnym zasada ta troszkę się zmienia(...)pieczenia a zawsze pięknie wyrastają. Białka należy mocno ubić, dopiero wówczas dodajemy ksylitol (lub cukier) i później pojedynczo żółtka. Na końcu dodajemy mąkę (lub mąkę z kakao przy biszkopcie czekoladowym) i delikatnie mieszamy całość do połączenia składników. Przepis podaję na dwa biszkopty: jeden niższy, z którego po przekrojeniu uzyskamy dwa blaty i wyższy na trzy blaty. Podaję także ilości

Smaczne Zdrowe
Pudding czekoladowy 176

Śniadanie czy deser, nieważne.  Słodko, czekoladowo, cynamonowo...  idealnie :) ~ Pudding czekoladowy z kaszy manny z jagodami i cynamonem ~ Składniki: (1 duża lub 2 małe porcje) 60 g kaszy manny (u mnie orkiszowa) 500 ml wrzątku lub mleka 2 łyżki kakao naturalnego łyżeczka cynamonu słodzidło + dowolne dodatki Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki. Do rondelka wlewamy wrzątek (lub zagotowujemy

Kuchenny Skrawek Nieba
MEKSYK część II 142

pomidorach czy sosach własnych z limonką i wszędobylską kolendrą.  W górach wszędzie na słońcu suszy się fasolę, papryczki, kawę.. Słodkie churros zjesz na ulicy, z dodatkiem sosów czekoladowych lub bez. Są i banany w cieście i ciasteczka kukurydziane które zapychają każdą dziurę w zębach he he he, takie smaczne. Banany, mini banany polecam nie unikać, smakują inaczej, lepiej(...)robiłam kilka podejść, ale jeżeli lubicie wołową gumę do żucia to polecam, koniecznie spróbuj. Wspomnieć należy o sosie mole na bazie gorzkiej czekolady z chilli, mniej lub bardziej czekoladowy lub migdałowy(SMACZNY) do piersi z kurczaka. Warte grzechu. A co do picia? Oczywiście tequila !! Im starsza tym lepsza !!! Mezcal i Reposado. Są i smakowe. Migdałowe... eh jedź i spróbuj. Rano

Pasje Jolki
Czekoladowe trufle 163

Inspirację znalazłam na  Kwestii Smaku . Pomysł genialny w swojej prostocie. Tylko 3, góra 4 składniki. Robi się błyskawicznie (nie licząc czasu studzenia). Wprowadziłam swoje modyfikacje i zrobiłam trufle czekoladowe. Wyszły pyszne, intensywnie czekoladowe. Z zewnątrz zwarte, w środku niezwykle kremowe, rozpływające się w ustach. W konsystencji przypominają popularne praliny znanej szwajcarskiej firmy. A najlepsze jest to, że są małe

Zawsze głodna!
Krem czekoladowy 185

Puchaty, delikatny, lekko słodki, kremowy serek czekoladowy z awokado. ~  Kremowy serek czekoladowy z awokado ~ Składniki: 1/2 awokado 250g serka twarogowego 1 łyżka kakao naturalnego cukier puder białko z 1 jajka + kawałki gorzkiej czekolady dowolne inne dodatki Miksujemy ze sobą awokado, serek i kakao. Ubijamy białko ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier. Obie masy delikatnie łączymy i przekładamy do miseczki

Kuchenny Skrawek Nieba
Walentynkowy suflet czekoladowy 170

miłością. Przynajmniej mi... Zwłaszcza po obejrzeniu filmu pod tym tytułem. Jeśli nie oglądaliście "Czekolady", zróbcie to dziś, w końcu to Walentynki! Ale przed oglądaniem zróbcie dla ukochanej osoby czekoladowy suflet. To ciasto jest tak proste, że po prostu nie może się nie udać. Składniki (na 4 foremki do zapiekania): 1 tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady o zawartości masy kakaowej(...)się rozpuści, dodać 2 łyżki śmietanki i dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Odstawić do przestudzenia. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec dodać cukier trzcinowy. Do przestudzonej masy czekoladowej dodać żółtka i wymieszać łyżką. Dodać pianę i delikatnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Nie mieszać zbyt intensywnie, żeby nie popękały obecne w pianie pęcherzyki powietrza. Dzięki ubitym białkom suflet

W SMAK
Doughnats light 146

świeżych drożdży - 2 żółtka - 3 łyżki cukru pudru - 80 g masła lub margaryny - 1 szklanka mleka - szczypta soli - cukier puder + woda (na lukier do dekoracji)+ barwnik - polewa czekoladowa (u mnie z rozpuszczonej mlecznej czekolady) - kolorowe, czekoladowe posypki Masło roztapiamy i studzimy. Przygotowujemy zaczyn – w ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże wraz z łyżeczką mąki oraz łyżeczką cukru pudru. Odstawiamy w ciepłe miejsce

dom-agi.pl
Sernik na spodzie brownie 156

mąki pszennej Do niewielkiego garnuszka włożyć masło, dodać czekoladę i rozpuszczać na małej mocy palnika, mieszając od czasu do czasu, aż składniki się połączą i powstanie gładki sos czekoladowy. Ściągnąć z palnika, odłożyć do lekkiego przestudzenia. Jajko (w całości) ubić z cukrem przy pomocy miksera na puszystą pianę. Powoli wlewać lekko przestudzoną czekoladę (może być ciepła), miksując do połączenia. Dodać(...)powstałej masy odlać 1/2 szklanki. Zmiksować ją z roztopioną i lekko przestudzoną czekoladą na gładką masę. Na upieczony spód brownie przelać białą masę serową. Łyżką wykładać na górę masę czekoladową, w odstępach (kleksach), masa jest gęsta, ale nie tonie w masie serowej. Łyżka lub szpatułką zrobić mozaikę na wierzchu sernika. Piec w temperaturze 150ºC (bez termoobiegu) przez około 60 minut

dom-agi.pl
115. Słodko i romantycznie, czyli mini clafoutis czekoladowe z gruszkami 232

już na pewno wszystkim kubkami smakowymi. Clafoutis to deser tradycyjnie przygotowywany z wiśniami. My postanowiłyśmy nie używać mrożonych i zastąpiłyśmy je gruszkami. A jako, że ostatnio u nas królują czekoladowe słodkości to nie chcąc nikogo zaskakiwać dodałyśmy... duuuużo czekolady. Gruszki i czekolada to doskonałe połączenie, a konsystencja upieczonego deseru jest jakby połączeniem sufletu z fondantem- delikatnie płynne w środku(...)pokojowej. Do masy wlewamy stopioną czekoladę ciągle miksując. Masę przelać do kokilek do około 3/4 wysokości. Gruszki przekroić na pół w poprzek, lub wzdłuż, część z ogonkiem włożyć w czekoladową masę w kokilkach. Resztę można pokroić w kawałki i wrzucić do pozostałych- smakuje tak samo dobrze, ale naszym zdaniem ładniej wyglądają te z ogonkami ;) Pieczemy 20-25 minut (aż powierzchnia

Symfonia Smaków
Awokado - jak kupować, jak jeść? 177

masła - 100g masła extra to 735 kcal, podczas gdy 100 g awokado to jedynie 160 kcal! Sama często jem takie kanapki - patrz instagram @powiedzdietomnie :) Możemy również zrobić pyszny mus czekoladowy - dojrzałe awokado + kakao niesłodzone/karob +stewia, ksylitol, miód. Jeśli mamy ochotę na coś bardziej zaawansowanego, możemy upiec czekoladowe ciasto klik lub zrobić lody klik . Jeśli zdarzy nam się, że przegapimy

Powiedz dietom nie
Sernik czekoladowy 213

Składniki: 1kg sera 5 jajek 5 łyżek kaszy manny 5 łyżek kwaśnej śmietany 5 łyżek masła 1 szkl cukru 1 budyń waniliowy 1 budyń czekoladowy 2 tabliczki czekolady 70% kakao Przygotowanie: 1 czekoladę topimy nad kąpielą wodną, drugą siekamy na wiórki masło ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy ser, kaszkę i śmietanę, kolejno wbijamy jajka. masę dzielimy na dwie części(...)jednej wsypujemy budyń waniliowy, do drugiej czekoladowy oraz roztopioną czekoladę, a także posiekane pól tabliczki czekolady masy wylewamy do tortownicy- jako spodu można użyć pokruszonych herbatników- najpierw ciemną potem jasną, pieczemy około 40 minut w temp 180-200"C po upieczeniu, posypujemy pozostałą czekoladą i zostawiamy w ciepłym piekarniku. podajemy oprószony kakao. Smacznego:) P.S jeśli wolicie słodkie ciasto do jasnej

Luźna Kuchnia
Misiowy Miodownik 176

ciasto: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki miodu 3 jajka 1 szkl mleka krem: kubek kaszki manny 2 kubki mleka 1 budyń śmietankowy 1 budyń czekoladowy 2 jajka szczypta soli 0,5 szklanki brązowego cukru 0,5 kostki masła Przygotowanie: składniki ciasta miksujemy, wylewamy na trzy takie same wyłożone papierem blaszki i pieczemy  około(...)cukrem i masłem, łączymy obie masy. białka ubijamy ze szczyptą soli na pianę delikatnie łączymy pianę z kremem dzielimy na dwie części- do jednej dodajemy budyń śmietankowy do drugiej czekoladowy i opcjonalnie kawałki czekolady ostudzone ciasto przekładamy kremem:) SMACZNEGO

Luźna Kuchnia
Tarteletki toffi 188

łyżeczka cynamonu masa krówkowa: 500 ml mleka kondensowanego 0,5 szkl wina musującego 0,5 szkl brązowego cukru 2 łyżki śmietany 1 laska wanilii do dekoracji: 2 banany wiórki czekoladowe 200 ml śmietany kremówki Przygotowanie: ze składników na ciasto ucieramy gładką masę. Wyrabiamy ciasto, wstawiamy na godzinę do lodówki. wyklejamy foremki na tarteletki, nakłuwamy widelcem, wkładamy do nagrzanego(...)śmietaną kremówkę ubijamy z ziarenkami pozostałej wanilii. Banany tniemy na plasterki na ostudzonym babeczkach układamy plasterki banana, zalewamy ostudzoną masą krówkową. Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi- Smacznego

Luźna Kuchnia
Szarlotka japońska 182

jogurtu naturalnego kilka kropel aromatu migdałowego łyżeczka proszku do pieczenia 100 g cukru 100 g rodzynek 150 g posiekanych orzechów włoskich Skórka z pomarańczy 50 g suszonej żurawiny polewa czekoladowa garść wiórek kokosowych Wykonanie: Margarynę ucieramy z cukrem. Dodajemy po jednym żółtku w dalszym ciągu ucierając a następnie po łyżce masy makowej. Do masy dodajemy wszystkie bakalie, aromat i resztę(...)mieszamy i wykładamy do przygotowanej wcześniej formy i wkładamy do piekarnika na 40 minut w temp. 180 stopni.  Gotowe ciasto odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy polewę czekoladową i dekorujemy nią ciasto. Można jeszcze posypać całość pokrojonymi orzechami lub wiórkami kokosowymi. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Strucla orzechowa 158

400g mielonych orzechów (ja dałam kilka migdałów, żurawiny,  którą zmieliłam )        1/3 szklanki bułki tartej        1 łyżka masła czekoladowego        1/4 szklanki gorącego mleka        3 łyżki rumu        1/3 szklanki cukru(...)białka Przygotowanie:         Zmielone orzechy, masło czekoladowe, bułkę tartą wymieszać z rumem. Dodać gorące mleko - wymieszać. Ubić białka, pod koniec ubijania dodać cukier. Białka dodać do masy orzechowej i delikatnie wymieszać.         Ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt ( około 5mm grubości). Masę orzechową rozsmarować na cieście drożdżowym. Zwinąć

Amatorka kuchenna