Bananowy serniczek na zimno z pysznym orzeźwiających wiśniowym wierzchem i wspaniałym chrupiącym czekoladowym spodem. Dla kogo: dla fanów serników na zimno dla tych, którzy nie lubią piec dla tych, którzy mają zepsuty piekarnik Składniki na spód: łyżeczka kakao 100g masła 80g płatków kukurydzianych 50g płatków migdałowych 150g czekolady mlecznej Składniki na masę serową: 500g sera mascarpone 500g sera(...)Dodaj do niej troszeczkę bananów (zahartuj) a następnie wlej ją cienkim strumieniem do masy serowo-bananowej ciągle mieszając. Ubij śmietanę kremówkę i wymieszaj ją z masą. Całość przełóż na czekoladowy spód i wstaw do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc). Wykonanie owocowego wierzchu: Wiśnie wymyj i wydryluj. Rozmieszaj mąkę ziemniaczaną z 9 łyżkami soku. Resztę soku (czyli
Mania Wypiekaniakulinarnych zagadek dla tych, którym zwykłe serniczki już się znudziły. Składniki: 200g ugotowanej kaszy gryczanej 250g serka mascarpone skórka z limonki 20g świeżego imbiru lub imbiru kandyzowanego 100g kropelek czekoladowych lub tabliczka gorzkiej czekolady pokrojona na kawałki 4 jajka 100g cukru 30g mąki pszennej 5g mąki ziemniaczanej szczypta proszku do pieczenia masło + cukier do wysmarowania i obsypania foremek Wykonanie: Kaszę(...)zbyt luźna (taka, która nie da się zarabiać) można dodać odrobiną mąki. Kokilki smarujemy masłem i obsypujemy cukrem kryształem. Nakładamy masę do foremek, a na wierzchu obsypujemy kropelkami czekoladowymi. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Z przepisu otrzymamy 12 mini serniczków pieczonych w kokilkach. Przepis pochodzi z Kuchni Lidla
Mania WypiekaniaMocno czekoladowa czekośliwka do słoików na zimę. Zdecydowanie dla fanów czekolady. Dzięki dodaniu śliwek człowiek ma mniejsze wyrzuty sumienia, gdy zje pół słoiczka :). Dla kogo: dla chcących spróbować zdrowszej alternatywy dla kremu czekoladowego do kanapek dla szukających pomysłu co zrobić ze śliwek dla czekołasuchów Składniki: 1,5kg śliwek (waga po wypestkowaniu) łyżeczka (płaska) cynamonu 7 tabliczek gorzkiej czekolady 2 tabliczki
Mania Wypiekaniałyżka przyprawy do pierników 50ml oleju 0,5 szklanki maślanki 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki miodu jajko 100g gorzkiej lub mlecznej czekolady posiekanej na kawałki lub kropelek czekoladowych jabłko (średniej wielkości) szczypta soli Składniki na dekorację: gotowa polewa czekoladowa (kuwertura) lub 150g czekolady gorzkiej z łyżką masła ciasteczka piernikowe lub dowolna posypka dekoracyjna Wykonanie: W misce wymieszać suche
Mania Wypiekaniawanilii 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 szklanki masła orzechowego (może być zwykłe lub crunchy) ok. 180g 3/4 szklanki czekoladowych cukierków typu M&M's (bez orzechów) ok. 150g Wykonanie: Ucieramy masło z dwoma rodzajami cukru. Dodajemy masło orzechowe i miksujemy. Następnie wbijamy jajko, dodajemy ekstrakt oraz mąkę przesianą(...)proszkiem do pieczenia i sodą. Miksujemy. Wsypujemy połowę cukierków czekoladowych (resztę powciskamy na wierzchu ciastek). Z ciasta formujemy małe kuleczki (orzeszki) i odkładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Delikatnie spłaszczamy ciasteczka dłonią, a następnie wciskamy na górę M&M'sy. Między ciasteczkami należy zostawić duże odstępy, gdyż podczas pieczenia rozleją się na boki. Pieczemy
Mania Wypiekaniawiśni (1 opakowanie) 3/4 szklanki cukru 3,5 łyżeczki żelatyny kilka kropel aromatu migdałowego lub ekstraktu migdałowego Składniki na dekorację: płatki migdałowe (ok. 50g) 50g czekolady mlecznej lub gorzkiej czekoladowe jajeczka do dekoracji (mogą być migdały w czekoladzie) Wykonanie ciasta: Wiśnie rozmróź (nie odlewaj soku). Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem. Dodaj posiekany nożem masło, a także żółtko, wodę(...)woreczka foliowego, rękawa cukierniczego lub pisaka silikonowego do dekoracji. Z woreczka lub rękawa odetnij końcówkę i czekoladę rozprowadź na mazurku tworząc dowolne paseczki lub esy floresy. Nałóż kilka jajeczek czekoladowych lub migdałów w czekoladzie i voila. Gotowe! Odstaw mazurek do całkowitego zastygnięcia. Blacha: kwadratowa o wymiarach 24x24cm. Przepis znalazłąm na stronie: malacukierenka.pl
Mania Wypiekaniatych, którym nie wystarcza czekolada pod zwykła postacią Składniki suche: 2 szklanki mąki pszennej pół szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka kakao 50g czekoladowych kropelek lub czekolady gorzkiej pokrojonej na małe kawałki Składniki mokre: jajko szklanka mleka pół szklanki oleju Wykonanie: Mieszamy ze sobą suche składniki (poza czekoladą). Dodajemy składniki mokre i miksujemy.Dosypujemy czekoladowe
Mania Wypiekaniacukier wanilinowy 8 g 4 łyżeczki kawy zbożowej (np. Inka) 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka wody gazowanej szczypta soli garść świeżych truskawek cukier puder lub polewa czekoladowa Przygotowanie: Do jednej miski wbijamy same żółtka, do drugiej białka. Żółtka ucieramy dokładnie z cukrami, następnie dodajemy szklankę oleju Kujawski, mąkę z proszkiem do pieczenia, kawę inkę i szklankę wody(...)obsypanej mąką formy (u mnie duża keksówka, ale można użyć np. kwadratowej formy). Na ciasto wykładamy połówki truskawek. Następnie wylewamy na wierzch drugą część ciasta. Po wystudzeniu ciasto dekorujemy czekoladową polewą lub posypujemy obficie cukrem pudrem. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 45-50 minut do tzw. suchego patyczka. Smacznego Przepis bierze udział w zabawie
Słodkie okruszkiDodajemy żółtko, energicznie mieszamy. Dodajemy przesiane kakao, wlewamy sok z cytryny, dokładnie mieszamy. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka, cały czas ubijając dodajemy cukier puder. Następnie do masy czekoladowej dodajemy stopniowo ubite białka i delikatnie mieszamy np. plastikową szpatułką. Ramekiny (foremki do sufletów) smarujemy masłem. Całe napełniały masą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy przez
Domowy Smak Jedzenialubi czekolady? Pewnie nie;-) Ja uwielbiam czekoladę a najbardziej gorzką. I dziś zapraszam Was na pyszne ciasto z dodatkiem mojej ulubione gorzkiej czekolady. Brownies z tego przepisu jest bardzo czekoladowe, w środku wilgotne a na wierzchu ma słodką chrupiącą skórkę. Według mnie jest to najlepsze ciasto czekoladowe jakie jadłam. A przy tym robi się je bardzo szybko i nie potrzebuje
Passion of CookingJeszcze tydzień temu stanowczo protestowałam muffinkowemu szaleństwu zataczającego coraz szersze kręgi... Jeszcze tydzień temu buntowałam się muffinkowej modzie pochłaniającej już nie tylko cukier, słodkie czekoladowe groszki i owoce, ale nawet moją ulubioną paprykę, fetę i oliwki! Chciałam powiedzieć muffinkowemu trendowi stanowcze NIE! I co? Nie upłynęły nawet całe dwa dni od mojej muffinowej inicjacji i nie tylko nie powiedziałam(...)wyciśniętego z pomarańczy 2 jajka 12 długich cukierków czekoladowych z płynnym nadzieniem cytrusowym Składniki suche mieszam ze sobą, dodaję skórkę pomarańczową. Jajka ubijam w szklanej misce, łączę z masłem, wlewam sok z pomarańczy, dodaję jogurt, mieszam. Składniki suche dodaję
Kuchnia Prezydentowejwiary, co? :) Niedawno kupiłam nową księżeczkę kucharską ("Muffins" - seria Essen&Genießen wydawnictwa Happy Books, znów za 1 €!), tym razem z przepisami na muffinki i tam znalazłam właśnie te, czekoladowo-miętowe. W oryginalnym przepisie krem miętowy zrobiony był ze śmietanki, ja zastąpiłam ją serkiem mascarpone i dodałam od siebie sok z limonki. Czekoladowe ciasto muffinek stanowi świetne tło
Kuchnia PrezydentowejDziś zapraszam Was na mój słodki wypiek - czekoladowe ciasto nektarynkowo-truskawkowe z nutą kokosową. Spacerując z wózeczkiem nie mogłam wprost oprzeć się straganowym skrzynką wypełnionymi po brzegi owocami. Kupiłam kilka soczystych nektarynek i mieniących się czerwienią truskawek. A w drodze powrotnej do domu w mojej głowie zrodził się nowy pomysł na ciasto... I tak oto za sprawą spaceru i świeżego(...)powietrza ;) mam słodki, pyszny i nietypowy wypiek do popołudniowej herbaty. Ciasto jest połączeniem moich ulubionych smaków truskawek, słodkich i soczystych nektarynek oraz kokosowego smaku, a wszystko to w czekoladowej oprawie. Zapraszam Was do spróbowania. * przepis i pomysł na ciasto własny ... uwielbiam smak truskawek i nektarynek w cieście. A Wy? Składniki: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 5 jajek klasy
Słodkie okruszki