Krem: 6 żółtek litr mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 i 1/3 kostki margaryny *Dodatkowo: biszkopty okrągłe polewa czekoladowa około szklanki alkoholu - wódka/rum trochę orzechów - po jednym na biszkopcik woda + sok z cytryny do nasączenia biszkoptu Wykonanie: Robimy biszkopt. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną(...)makowy i 1/4 kremu. Na samej górze układamy biszkopty nasączone obficie w alkoholu na samym środku biszkoptów układamy po kawałku orzecha i polewamy na środku każdego z biszkopcików polewą czekoladową. Smacznego
Piekę, bo lubięciastach, tak powstał ten przepyszny w smaku serowy torcik z nutą kokosu, prawdziwa kwintesencja lata! Ciasto: Tortownica o śr 22 cm 3 jajka ½ szklanki mąki tortowej 1 łyżka budyniu czekoladowego 1 łyżeczka kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka oleju 3 łyżki cukru pudru Poncz: 100 ml wody 50 ml likieru kokosowego CANARI Masa serowa(...)dekoracji Wykonanie: Ciasto: Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy mikserem na puszystą masę, pod koniec ubijania dodając cukier puder , olej i żółtka, do ciasta dodajemy mąkę przesianą z budyniem czekoladowym oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie rózgą mieszamy ciasto do połączenia. Wylewamy do wyłożonej pergaminem tortownicy-samo dno i pieczemy Okło 25-30 minut w temp 160*c. Po upieczeniu
Wanilia i Kardamonczekoladowo-migdałową skorupą kryje się coś szczególnego, co zadowoli zarówno miłośników sycącego brownie, jak i tych lżejszych, owocowych wypieków. Ja uwielbiam oba rodzaje, dlaczego więc ich nie połączyć? W rezultacie owoce nadały ciężkiej z z natury czekoladzie lekkiej i soczystej faktury. To jedno z tych ciast, którego kawałek można sobie przegryźć po śniadaniu, kawałek po obiedzie, bez wrażenia ciężkości, zarówno(...)momentu całkowitego połączenia i uzyskania gładkiego ciasta. Wlej rozpuszczony olej kokosowy, który powinien łatwo połączyć się z resztą składników. Na koniec dorzuć plasterki owoców i delikatnie wmieszaj w czekoladową masę
Roślinna - blog wegańskirelacji taty wyglądał świetnie i obłędnie smakował. O smaku wiem, bo przygotowując go próbowałam wszystkiego. Krem Toffee i mus z malin świetnie się zgrały te smaki a go tego czekoladowe biszkopty, mmmmusicie tej kombinacji spróbować w Waszych kuchniach :) W składnikach podlinkowałam Mus z malin, wpadniecie na przepis, taki robiłam w zeszłym roku, musicie w tym roku go przygotować w słoiki(...)czasie zajęłam się przygotowaniem kremu patissiere Toffee. Kiedy mus stężał wyłożyłam na niego warstwę zimnego kremu, na to drugi blat biszkoptowy. Wierzch i boki wysmarowałam kremem, następnie boki obłożyłam czekoladowymi rurkami i przewiązałam czerwoną wstązką. Na wierzchu po wewnętrznej krawędzi zrobiłam wzorek kremem i kilka rozetek, w które powciskałam maliny. Środek powierzchni zasypałam mikro kroplami. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujemlecznej czekolady pergamin do pieczenia cyrkiel cienki pędzelek do malowania Nadzienie: 250 ml śmietanki 36% 1 czubata łyżka serka mascarpone 50 ml likieru Canari pina colada czekoladowe kuleczki świeża melisa Pierwszym etapem jest odrysowanie i wycięcie z pergaminu okrągłych kółek o średnicy około 10 cm około 8-9 sztuk Każde kółeczko zawijamy w rożek, a końce(...)robimy nadzienie: Schłodzoną kremówkę i serek mascarpone miksujemy do uzyskania gęstego kremu, wlewając w trakcie ananasowy likier, tak przygotowany krem przekładamy do szprycy cukierniczej i napełniamy kremem zastygnięte czekoladowe rożki . Wierzch dekorujemy kuleczkami z czekolady i listkami świeżej melisy. Całość schłodzić w lodówce, lub podawać od razu. Smacznego życzy Wanilia i Kardamon Canari
Wanilia i Kardamonnutą pomarańczową: 250g masła 500g cukru pudru 5-6 łyżek soku pomarańczowego 3 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego (ew. soku pomarańczowego) dekoracje cukrowe (dowolne: perełki, kuleczki, paseczki - co tylko chcemy) czekoladowe cukierki typu M&M's (najlepiej w wersji mini) lub żelki Wykonanie ciasta: Foremkę wysmarować tłuszczem (np. miękkim masłem) a na jej dolną położyć krążek papieru do pieczenia.Nale(...)mleko. Miksować, aż masa stanie się puszysta a masa po spróbowaniu nie będzie miała nierozpuszczonego cukru (chwilę to potrwa). W spodniej części babeczki "wykopać dołek" i napełnić go cukierkami czekoladowymi/żelkami i przykryć kawałkiem ciasta ("zatkać dziurkę"). Masą posmarować górę spodu babeczki, nałożyć górną część babeczki i udekorować resztą kremu. Można to zrobić szpachelką tyb rękawem cukierniczym. Posypać dekoracjami
Mania Wypiekaniaodłożyć. Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody, gdy napęcznieje lekko ją podgrzać, do rozpuszczenia, jeszcze ciepłą połączyć z płynną czekoladą. 250 ml śmietany ubić na sztywno, wymieszać z masą czekoladową. Całość wyłożyć na przygotowany wcześniej biszkopt, schłodzić w lodówce. Galaretka: 1 galaretka poziomkowa 200 g poziomek Galaretkę rozpuścić w 300 ml gorącej wody, wystudzić, odstawić do stężenia. Owoce wyłożyć(...)czekoladowy, zalać tężejąca galaretką. Schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia obu mas. Smacznego :) Przepis bierze udział w zabawie Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej ” Słodkie wypieki z Kujawskim ” pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl , którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
Domowa cukiernia Ewymogą spożywać mleka zwierzęcego w żadnej postaci podałam dzisiaj przepis na Domowe mleko ryżowe . Na jego bazie można przygotować wiele wegańskich dań. Można również przygotować Mleko ryżowe kakaowe (czekoladowe). Składniki na mleko ryżowe kakaowe: (3-4 porcje) 700 ml domowego mleka ryżowego 2 czubate łyżki kakao (lub karobu, dla tych co nie mogą używać kakao) 2, 5 czubatych łyżeczek miodu(...)ryżowe z kakaem i miodem. Przelać do szklanek. Od razu podawać. Ja preferuje mleko ryżowe kakaowe na ciepło, dlatego przed podaniem delikatnie je podgrzewam. The post Mleko ryżowe kakaowe (czekoladowe) appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja DelicjaUwaga! Nie otwierać puszki zbyt wcześnie, gdyż ciśnienie, które się w niej tworzy może spowodować wybuch wrzącej masy i Was poparzyć, a przy okazji obkleić Wam całą kuchnię. Polewa czekoladowa: 150-200g czekolady mlecznej lub gorzkiej 2-3 łyżki masła Masło wraz z połamaną na kawałki czekoladą wrzucamy do rondelka i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Można także użyć(...)opakowaniu. Polewamy ciasto. Póki czekolada nie zastygnie można ją posypać kawałkami orzechów włoskich. Przełożenie (od dołu): połowa biszkoptu ciemnego masa kawowa biszkopt orzechowy masa kajmakowa połowa biszkoptu ciemnego polewa czekoladowa Przepis pochodzi od mojej cioci. Może się zdarzyć, że gdzieś go znajdziecie pod inną nazwą, gdyż nazwa "Poezja" funkcjonuje w naszej rodzinie
Mania Wypiekaniakogo: dla fanów kruchych ciasteczek dla nie lubiących pierniczków, a chcących upiec świąteczne ciasteczka dla czekoladowych łasuchów Składniki: 200g czekolady deserowej lub groszków czekoladowych 190g mąki pszennej 1¼ łyżeczki mielonego imbiru ¼ łyżeczki mielonych goździków ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżka kakao 120g masła pół szklanki ciemnego brązowego cukru pół szklanki melasy 1 łyżeczka sody oczyszczonej ¼ szklanki cukru (do obtoczenia
Mania Wypiekaniasody łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 łyżka dowolnego dżemu 1 łyżka cynamonu pół kostki masła pół szklanki orzechów włoskich Składniki na dekorację: 150-200g polewy czekoladowej orzechy włoskie (opcjonalnie) Wykonanie: Masło rozpuścić, odstawić do ostudzenia. Orzechy pokroić na małe cząstki lub zmielić. Mąkę przesiać z sodą, kakaem i proszkiem do pieczenia. Dodać resztę składników (jajko, cukier(...)bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią ciasto. Piec ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wyjąć z formy, ostudzić i oblać polewą czekoladową. Na polewę można także nasypać troszkę orzechów włoskich dla dekoracji. Przepis pochodzi od mojej teściowej
Mania Wypiekaniakogo: dla czekołasuchów dla fanów brownie dla chcących poczuć zniewalający czekoladowy zapach ciasta Składniki: 150g masła 170-180g gorzkiej czekolady 3 jajka 200g cukru pudru pół szklanki mąki łyżka kakao 75g białej czekolady 75g mlecznej czekolady Wykonanie: Masło i gorzką czekoladę wrzucić do rondelka i roztopić na parze. Mąkę i kakao przesiać do małej miseczki. Jajka i cukier ubić(...)jasny, puszysty krem. Nadal miksując wlewać powoli przestudzoną masę czekoladowo-maślaną. Na końcu małymi porcjami wsypać mąkę z kakaem. Czekoladę (białą i mleczną) pokroić na większe kawałki (ja kroiłam każdą kostkę na 6 części). Wrzucić pokrojoną czekoladę do masy i wymieszać. Kwadratową blaszkę o boku 23-24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto na blachę. Piec
Mania Wypiekaniałyżeczka cukru waniliowego (przepis na domowy cukier waniliowy tutaj ) Składniki na dekorację: marcepan (ok. 150g) pianki marshmallows (najlepiej mini marshmallows) - ok. 140g białe perełki kostka gorzkiej czekolady lub czekoladowy pisak Do przygotowania owieczek potrzebujemy najpierw upiec babeczki, które następnie będziemy dekorować. Przepisy do wyboru tutaj , choć ja w szczególności polecam: waniliowe i z colą . Wykonanie masy: Serek mascarpone ubić(...)nożycami kuchennymi. Z marcepanu ukształtować głowy i uszka. Na główce zamocować uszka oraz oczy. Na oczach narysować źrenice za pomocą roztopionej gorzkiej czekolady i wykałaczki lub przy użyciu czekoladowego pisaka. Nosek zrobić za pomocą wykałaczki. Babeczki posmarować masą i przykleić do niej główkę wraz z piankami. Pomysł na dekorację ze strony www.cioccolatogatto.blox.pl . Fot. Magdalena Ziemiańska www.magdalenaziemianska.pl
Mania Wypiekania