czekoladowy - 5500 przepisów (strona:125/367)

Ciasto Krówka 154

woda 1/2 szkl · cukier 1 łyżeczka · kawa rozpuszczalna 1 łyżka Masa: · śmietana kremówka 350 ml · cukier puder 2 łyżki · śmietan-fix 1 op Dekoracja · masa kajmakowa 1 op · perełki czekoladowe  Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli, ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, budyniem i kakao. Wylać na blaszkę (23*23) wyłożona(...)cukier. Wyłożyć śmietanę na ciasto i przykryć drugą częścią ciasta. masę kajmakowa rozgrzać w garnku z gorącą wodą. wyjąć, otworzyć i wyłożyć na wierzch ciasta. posypać perełkami czekoladowymi. Chłodzić około 3 godz

Camilla w kuchni
Ciasto mleczna kanapka z jagodami 381

Ciasto tak pyszne, że nie sposób mu się oprzeć. Słodki, mleczny krem idealnie łączy się z kakaowym biszkoptem, a jagody z polewą czekoladową powodują, że powstaje idealne połączenie słodkiego kremu z lekko kwaśnymi owocami. Do zrobienia tego ciasta zamiast jagód można użyć również czerwonej porzeczki lub jeżyn. Jeżeli Wasze dzieci uwielbiają ciasto mleczna kanapka, to dodanie na jego wierzch owoców(...)wszystkie składniki połączą się w jednolitą masę (jeżeli zrobią Wam się grudki z kakao, to najlepiej polewę przelać przez sitko do innego naczynia). Górę ciasta posmarować lekko polewą czekoladową, ułożyć na niej jagody, zaś pozostałą polewę zostawić do ostudzenia i zgęstnienia. Dopiero gdy polewa będzie wystarczająco gęsta, należy nią polać owoce. Ciasto schłodzić w lodówce. Dodatkowo można posypać wierzch ciasta

Passions hobbies life
Tort z czereśniami 179

czyli te, które mają brzegi bez kremu – jest z nimi tak mało pracy jak tylko się da przy robieniu ciasta, a wyglądają i smakują świetnie. Dziś połączenie puszystego czekoladowego biszkoptu z delikatnym kremem śmietankowym i świeżymi czereśniami. Temu nie da się oprzeć ;) Składniki na biszkopt czekoladowy Składniki na krem: 200 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki

Ciastkozercy
Czekoladowe ciasto z cukinią… 235

Jeżeli w cieście jest zielenina, to prawie sałatka, prawda? ;) Jeśli o mnie chodzi, tak dostarczana codzienna porcja warzyw podoba … Czytaj dalej →

brunetkawkuchni
Ciasto czekoladowe z cukinią 151

Pyszne, mocno czekoladowe ciasto, które dzięki cukinii jest cudownie wilgotne i mięciutkie nawet na trzeci dzień (specjalnie schowałam kawałek, gdy zobaczyłam że na drugi dzień jest jak świeżo upieczone - chciałam się przekonać, czy kolejnego dnia też takie będzie). Dodatek cukinii może wzbudzać mieszane uczucia, ale zapewniam, że nic a nic jej nie czuć! Gorąco polecam! SKŁADNIKI: (forma ok 22x33(...)posiekać. Dodać do ciasta i wymieszać. 3. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wyrównać. Piec do suchego patyczka ok 50-55 minut w 160*C. Można polać polewą czekoladową - ja rozpuściłam pozostałe 40 g czekolady i polałam nią ciasto, a dodatkowo posypałam cukrem pudrem. Inspiracja: Moje Wypieki

Kto ugości moich gości?
Murzynek (brownie) z orzeszkami solonymi i karmelem 185

mąka, margaryna. Obecnie, gdy otworzyliśmy się na na zachód, poznaliśmy bardziej "wypasioną" wersję murzynka czyli brownie. Używamy do niego prawdziwą czekoladę i masło, a ciasto jest soczyste i mocno czekoladowe. Zapraszam :) Składniki: Ciasto: 2 tabliczki gorzkiej czekolady kostka masła (200 gram) 120 gram mąki żytniej razowej i pszennej (pół na pół) 3 jajka 150 gram cukru Polewa karmelowa(...)gram serka mascarpone 100 gram orzeszków ziemnych solonych zmielonych Wykonanie (ciasto): Obie czekolady i masło roztapiamy w rondelku. Jajka ubijamy z cukrem. Do jajek wlewamy lekko przestudzoną masę czekoladową ciągle mieszając łyżką. Do tego dodajemy mąkę i mieszamy. Wylewamy masę na blaszkę wyłożoną papierem. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach. Wykonanie (masa karmelowa): Cukier brązowy podgrzewamy w rondelku. Wlewamy

Pyza i Surówka
Deser jagodowy z serkiem mascarpone 187

letnie orzeźwienie polecam, deserek serowo jagodowy z dekoracją czekoladową od firmy -  Słodki Świat Deser jagodowy z serkiem mascarpone Składniki: na masę jagodową śmietana 36 % - 125 ml cukier - 1 łyżka serek mascarpone - 125 g jagody - 0,5 szkl na masę serową śmietana 36 % - 125 ml serek mascarpone - 125 g cukier puder - 1 łyżka dodatkowo galaretka truskawkowa - 1 opak woda gotowana(...)jagodami, część masy odłożyć na wierzch.  Następnie wyłożyć białą masę serową i resztę masy z jagodami, posypać jagodami.  Wylać łyżeczką na wierzch pucharków, galaretkę truskawkową.  Udekorować czekoladowymi serduszkami, trójkącikami i listkami mięty.  Wstawić na godzinę do lodówki. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id

Kuchnia Danusi
Pralinki mocno jagodowe 241

Składniki na 16 pralinek: 100 g okrągłych biszkoptów 4 czubate łyżki jagód 100 g białej czekolady 3 płaskie łyżki gęstej śmietanki 36% Składniki na polewę: 150 g mlecznej czekolady czekoladowe serduszka lub wiórki kokosowe CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Biszkopty umieszczamy w malakserze i miksujemy na drobny proszek. Dodajemy jagody i miksujemy na gładką jednolitą masę. Czekoladę(...)lepimy 16 równych kuleczek. Wkładamy do zamrażarki na czas przygotowania polewy. 3. W kąpieli wodnej* rozpuszczamy czekoladę. Jagodowe kuleczki obtaczamy w czekoladzie, układamy na papierze do pieczenia i dekorujemy czekoladowymi serduszkami lub wiórkami kokosowymi. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia czekolady. Gotowe

My Culinary Art
Sernik gotowany na makowo-kokosowo-kakaowym biszkopcie 191

łyżki kakao Sernik gotowany: 1 kg zmielonego sera 35 dag cukru pudru 3 żółtka 15 dag margaryny 0,5 szklanki mleka 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: jagody polewa czekoladowa wiórki kokosowe Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia, ocet i ucieramy. Do piany dodajemy masę z żółtek. Dodajemy(...)przykrywamy połową gorącej masy serowej. Na nią kładziemy drugi biszkopt i pozostałą porcję masy serowej. Jeśli mamy trzeci biszkopt to go kładziemy na wierzch lub tylko smarujemy dowolna polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi. Schładzamy w lodówce. Smacznego

Salonik smaków
Ciasteczka grzebyczki 131

robiłam je dla rodziny okazało się, że zrobione z jednej porcji to o wiele za mało. Rozeszły się w mgnieniu oka! Tradycyjnie moim bliskim najbardziej smakowały te z kremem czekoladowym, a mnie z powidłami (podobnie jest w przypadku rogalików). Następnym razem zrobiłam z podwójnej porcji, też wytrzymały raptem kilka godzin. Pyszne! Kruchutkie, mało słodkie, idealnie komponują się z herbatką(...)popołudniową sjestę ;) Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka kwaśnej śmietany 18% 1 kostka margaryny (ważne! nie masła!) 1 cukier waniliowy marmolada/ powidła/ krem czekoladowy Składniki posiekać nożem. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować bardzo cieniutko. Uformować w prostokąt. Na koniec ciasta nałożyć pasek marmolady o szerokości

Cakes By Kejt
Muffinki podwójnie czekoladowe 135

Moja kolejna propozycja na słodki, pyszny i aromatyczny deser. Tym razem muffinki, czyli coś dla amatorów czekolady. Absolutnie czekoladowe, pyszne i rozpływające się w ustach, z fragmentami czekolady do chrupania. Pyszne, mniam! Składniki:  120g rozpuszczonego masła 150ml mleka 1 duże jajko 380g mąki pszennej 55g gorzkiego kakao 3 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 200g cukru 75g posiekanych orzechów laskowych 100g(...)posiekaną czekoladę. Wymieszać dużą łyżką, nie za dokładnie. Foremki muffinkowe wypełniać ciastem w ¾ wysokości, piec w 180 stopniach 20 minut. Wystudzić. Gotowe można polać rozpuszczoną czekoladą (wtedy otrzymamy potrójnie czekoladowe muffinki) lub posypać cukrem pudrem

Cakes By Kejt
Ciasteczka budyniowe 214

Bardzo zaskakujące ciasteczka. Podczas ich robienia cały czas miałam w głowie “Eeee, chyba nic z tego nie wyjdzie”. A tu szok! Upiekły się wspaniale, a w połączeniu z polewą czekoladową tworzą coś naprawdę wyjątkowego. Godne polecenia maleństwa! Składniki: 125g miękkiego masła 50g cukru pudru 110g mąki tortowej 40g proszku budyniowego o smaku waniliowym polewa czekoladowa Przygotowanie: Mąkę przesiać z budyniem

Cakes By Kejt
Czekoladowe banofee pie 163

Kruchy spód, banany, czekoladowy kajmak i bita śmietanka. Czego chcieć więcej? Smaczne i uniwersalne połączenie pozornie prostych i banalnych składników daje efekt piorunujący i wspaniały! Co prawda ciacho jest słodkie, ale raz na jakiś czas przecież można pozwolić sobie na mały grzeszek, czyż nie? Składniki: 100g herbatników maślanych 50g rozpuszczonego masła 2 banany 1/2 puszki masy kajmakowej 1 gorzka czekolada(...)boki formy na tartę. Schłodzić w lodówce. Kajmak wymieszać z rozpuszczoną czekoladą, wyłożyć na ciasteczkowy spód. Banany obrać ze skórki, pokroić na średniej grubości plasterki, ułożyć na czekoladowym kajmaku. Śmietankę ubić na sztywno dodając cukier puder, wyłożyć na banany, posypać startą czekoladą. Schłodzić porządnie w lodówce

Cakes By Kejt
Czekoladowy budyń z galaretką miętową 124

Takiego budyniu jeszcze nie jadłam. Aksamitny, zimny przypominający lody czekoladowe. Galaretkę zrobiłam z syropu miętowego. Czekolada i mięta bardzo siebie lubią.  Na dwie porcje:  Miętowa galaretka: 100 ml wody 3-4 łyżki syropu miętowego 5 gram żelatyny Zagotuj wodę. Odstaw, wsyp żelatynę i mieszaj aż się rozpuści. Dolej syrop miętowy(...)spróbuj czy jest wystarczająco miętowy dla ciebie. Dolej jeśli trzeba wzmocnić smak. Przelej do salaterki i po ostygnięciu włóż do lodówki aż się zetnie. Teraz przygotuj budyń czekoladowy: 100 ml śmietanki 100 ml mleka 3 łyżki kakao 5 gram żelatyny 3 łyżki cukru Zagotuj mleko, wsyp do niego żelatynę i mieszaj aż się całkowicie rozpuści

AZgotuj!