się powstrzymać przed eksperymentowaniem z goframi. Staram się, żeby były jak najzdrowsze dlatego robię je z mąki pełnoziarnistej i dosładzam miodem. Tym razem proponuję gofry pełnoziarniste w wersji mocno czekoladowej dla łasuchów :). Podane z dżemem i ulubionymi owocami zachwycą każdego i nasycą na długie godziny. Polecam! Scroll down for recipe in English Pełnoziarniste gofry czekoladowe (2-3 porcje) Składniki
karmelowyostanie. Idę podkraść już ostatnie ciasteczko... ;) Składniki: (na ok. 20 ciasteczek) 150g mąki 125g masła 1 jajko 1 łyżka mleka 125g cukru trzcinowego 125g czekoladowych łez 7g cukru waniliowego Wykonanie: Cukier trzcinowy i waniliowy utrzeć z jajkiem i łyżką mleka, za pomocą miksera. Masło rozpuścić i ostudzić, następnie wymieszać z masą. Gdy składniki(...)się połączą dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Dodać czekoladowe łezki i ponownie wszystko dokładnie połączyć. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia układać kulki ciasta wielkości łyżki stołowej, w odstępie kilku centymetrów. Piec przez ok 18 minut, w piekarniku nagrzanym do 175 stopni, grzanie góra-dół. Ciasteczka należy sprawdzić po 15 minutach, ponieważ każdy piekarnik piecze inaczej
Smakuj życie!Brownie z kaszy jaglanej i bananów. Bez dodatku cukru i mąki. Oczywiście nie smakuje jak „prawdziwe” czekoladowe brownie, ale jest ciekawą odmianą dla wielbicieli ciast czekoladowych lub propozycją dla osób dbających o linię. 3/4 szklanki kaszy jaglanej 1,5 szklanki wody szczypta soli 2 banany 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 jajko 2 łyżki miodu (ewentualnie można pominąć, banany
Bulliogładko. Czekoladę podgrzej w kąpieli wodnej, a kiedy będzie płynna dodaj miód, masło. Rozpuść. Wystudz. Ubij żółtka na puch, połącz ciągle miksując z burakami. Następnie dodaj masę miodowo -czekoladową. Żółtka ubij na sztywno z cukrem i dużą drewnianą łyżką delikatnie wymieszaj z masą czekoladowo – buraczaną. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao, sól. Wymieszaj ,aż ciasto będzie
Z Kuchni Do Kuchnipostanowiłam, że spróbuję. Musze powiedzieć, że nie żałuję, że go zrobiłam jest dobry . W tym przepisie żeby to ciasto przekroić i posmarować powidłami ja jednak zrobiłam z polewą czekoladową. Na pewno jeszcze raz spróbuje zrobić ten placek i tym razem zrobię z powidłami by zobaczyć jak smakuję. A o to przepis na to ciasto: Składniki: 1/2 kg cukru(...)mleka 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Przygotowanie: (zapis taki jak w zeszycie) Cukier z jajkami ukręcamy, mleko, mąka, kakao, margaryna. W średnim ogniu piec. Polewa czekoladowa: 2 tabliczki czekolady gorzkiej trochę masła i mleka Przygotowanie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej do rozpuszczonej czekolady dodajemy trochę masła i mleka i mieszamy do połączenia składników. Gotową polewą polewamy ciasto
Motylkowa KuchniaBardzo cenię sobie ciasta, które: - szybko się przygotowuje - nie potrzeba do ich przygotowania różnych sprzętów, mikserów itp. - a i tak dobrze smakują :) Takie właśnie jest ciasto czekoladowo - kokosowe. Przygotowanie go polega po prostu na wymieszaniu ze sobą paru składników - jest więc idealne, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowania. Składniki: Ciasto: szklanka mąki 4 czubate łyżki kakao
Taste Therapytruskawek 1 kulka mozarrelli garstka migdałow w płatkach 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka cukru 1 łyżka miodu 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka kakao sól, pieprz Sos czekoladowo-truskawkowy Do małego rondelka wlać miód, ocet balsamiczny i kakao, dokładnie wymieszać. Dodać 15 dkg pokrojonych truskawek, szczyptę pieprzu i podgrzewać do momentu zagotowania. Gdy sos się zagotuje zdjąć z ognia(...)paski mozarrelli. Na ser położyć jogurt, popruszyć delikatnie solą i pieprzem. Następnie ułożyć truskawki pokrojone w plasterki i lekko posypać cukrem i uprażonymi na patelni płatkami migdałów. Polać sosem czekoladowo - truskawkowym. Podawać. Smacznego
Codzienne Gotowaniezaczerpnęłam stąd. Biszkopt kakaowy (na blaszkę 25x35cm) 6 dużych jaj szczypta soli do białek 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 3/4 szklanki cukru 2 płaskie łyżki ciemnego kakao 1 budyń czekoladowy bez cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem straciatella: 400 ml śmietany kremówki 30 lub 36% 2 łyżki cukru pudru 50g posypki czekoladowej lub grubo startej czekolady gorzkiej
Maślane ciasteczkomleka 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki pomarańczowej oliwy z oliwek + do wysmarowania blachy 2/3 szklanki cukru 2 jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia mleczna polewa czekoladowa skórka z pomarańczy w syropie bułka tarta do wysypania formy Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia w jednej misce. Do drugiej, większej miski wlewamy mleko(...)bułką tartą, pieczemy przez 40 minut. Łatwo sprawdzić czy ciasto jest gotowe, wtykając wykałaczkę w ciasto, jeśli patyczek jest suchy, ciasto jest gotowe. Wierzch schłodzonego ciasta polewamy roztopioną polewą czekoladową, na samym wierzchu układamy grubą warstwę skórki pomarańczowej w syropie
Moja smaczna kuchniaskładniki: 250 g mąki 150 g cukru 4 jajka 150 ml oleju 150 ml śmietany 22 % 1 budyń śmietankowy 2 łyżki kakao dodatkowo: polewa czekoladowa tłuszcz do foremki np. kasza manna do foremki wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysta masę, następnie stopniowo wlewamy olej oraz śmietanę. Dodajemy wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę. Białka ubijamy(...)kaszą manną. Do keksówki wlewamy naprzemiennie 2 łyżki ciemnego i jasnego ciasta. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 45 min. to tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu polewamy polewą czekoladową
Domowy Smak JedzeniaSerniczki trochę wyrosły, ale podczas studzenia opadły. Tak ma być. Upieczone wyciągnęłam z piekarnika i wystudzone wstawiłam na dwie godziny do lodówki. Po tym czasie zajęłam się czekoladą. POLEWA CZEKOLADOWA: 90 g czekolady ( ja użyłam 35 g mlecznej i 55 gorzkiej) ok. 55 ml śmietany kremówki 30% 10 g masła Do rondelka wlałam kremówkę i postawiłam na średni ogień(...)momentu wrzenia. Rondelek zdjęłam z ognia wsypałam czekoladę i energicznie mieszałam do czasu jej rozpuszczenia. Od razu masę nałożyłam na schłodzone serniczki. Po wierzchu posypałam pokruszonymi krakersami i pastylkami czekoladowymi, bo oczywiście robiąc masło orzechowe zapomniałam odłożyć sobie garstkę orzeszków do dekoracji ;) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujewcześniej zapasów czekolady, niestety... Okazało się, że większość ciemnej zniknęła w niewyjaśnionych okolicznościach. Użyłam więc mlecznej, zmniejszając jednocześnie ilość cukru i zwiększając gorzkiego kakao. Wyszło idealnie: brownie jest intensywnie czekoladowe, o bardzo kremowej, rozpływającej się na języku strukturze. Do tego figi, które w sezonie mogłabym dodawać do wszystkiego. Jeśli ich nie lubicie albo nie możecie dostać, można zrobić ciasto(...)formy. Na wierzchu ułożyć przkerojone na pół figi. Piec w 175 st. C. przez 25 minut. Ostudzić. Smacznego! A Wy? Znacie coś lepszego na jesienne smutki niż brownie bardziej czekoladowe od samej czekolady
Pożeraczka, czyli raz adobrzeintensywnie. To znaczy, że postaci koktajlu pije się ją przyjemnie i nie czuje się takiego mocnego przesłodzenia . Diet Shake jest aktualnie dostępny w dwóch wersjach smakowych - waniliowy i czekoladowy . Jako że wanilię miałam już możliwość próbować skusiłam się tym razem na czekoladę. Za pierwszym razem miałam wrażenie, że ten smak czekolady jest za mało intensywny, bardzo delikatny. Smakuje niczym słodziutkie(...)składników podczas picia - nie ma żadnych grudek, koktajl jest płynny. Powyższy przygotowany jest z jednej porcji Diet Shake, czyli 25 g z 200 ml mleka 0,5%. Mimo smaku czekoladowego koktajl jest barwy białej, kremowo-żółtej, a spowodowane jest to tym, że nie ma w składzie prawdziwego kakaa a jedynie jego aromat :( Podsumowując - Diet Skake to świetna propozycja
Zdrowie na języku :Pmargaryny Cukrowe róże: 125 g PALMY 65 ml wody 0,5 szklanki mąki pszennej 30 dag cukru pudru Aromat pomarańczowy Kolorowe barwniki Dodatkowo: 100 g wiśni w spirytusie Czekoladowe kuleczki do dekoracji Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dosypujemy cukier. Gdy piana jest lśniąca i błyszcząca dodajemy kolejno po jednym żółtku, miksujemy na wolnych obrotach(...)biszkopt, delikatnie dociskamy. Rozkładamy na nim wiśnie, smarujemy kremem toffi (zostawiamy 3 łyżki na wierzch). Układamy ostatni biszkopt, smarujemy go resztą kremu. Na wierchu układamy wykonane cukrowe róże i czekoladowe kuleczki
VioletoweKucharzenie