żelatyny dodać łyżkę kremu, połączyć a następnie całość przełożyć do reszty kremu. Zmiksować. Nasączenie: pół szklanki kawy Dodatkowo: 290g powideł śliwkowych 1 szklanka drobno posiekanych orzechów włoskich cynamon Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady 100 ml śmietanki kremówki 30% 1 łyżka masła W garnuszku podgrzać śmietankę i masło. Zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę, odczekać chwilę, aż czekolada zmięknie(...)odstawić do wystudzenia. Wykonanie: Pierwszy blat ciasta nasączyć połową kawy. Posmarować powidłami. Wyłożyć krem dyniowy. Na krem położyć drugi blat ciasta, nasączyć resztą kawy. Na wierzch ciasta wylać polewę czekoladową, wyrównać. Posypać orzeszkami i oprószyć cynamonem. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiważne jest by uzyskać charakterystyczne paski. Przygotowujemy jedną porcję masy serowej, którą dzielimy na pół. Jedną łączymy z Nutellą a drugą z pastą waniliową. Uwieńczeniem całego deseru jest ganache czekoladowy i orzechy laskowe. Składniki (na tortownicę o średnicy 26 cm): Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Spód kruchy: 200 gram ciastek Oreo 50 gram rozpuszczonego masła 1 łyżka Nutelli Masa serowa(...)zmielonego twarogu 5 jaj 1/2 szklanki cukru 100 gram mascarpone 1 łyżeczka pasty z wanilii (lub ziarenka z 1 laski wanilii) 60 gram budyniu waniliowego (proszek) 250 gram Nutelli Czekoladowy ganache: 50 gram gorzkiej czekolady 30 ml śmietanki 30% 2 łyżki Nutelli 3 łyżki masła 50 gram orzechów laskowych Ciastka miksujemy w malakserze z masłem i Nutellą do uzyskania jednolitej
Mango Papajapepsi coli 4 łyżki kakao 50 g startej gorzkiej czekolady 2 łyżki wódki malinowej lub nalewki porzeczkowej 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia szczypta mielonego kardamonu Krem czekoladowy: 400 ml śmietanki 30% 10 dag gorzkiej czekolady o zawartości 60% kakao orzechy włoskie do posypania Wykonanie: Ciasto: W jednej misce połączyć składniki suche: mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, cukrem, szczyptą(...)przygotowane ciasto wylewamy do papierowych papilotek na babeczki, na wysokość 3/4 foremek, wstawiamy do nagrzanego do 190*c piekarnika, pieczemy około 20-25 minut lub do suchego patyczka. Krem czekoladowy: Śmietanę kremówkę podgrzewamy w rondelku, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę, czekamy chwilę aż zacznie się rozpuszczać, wtedy mieszamy do połączenia. Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc, następnego
Wanilia i Kardamonpoczęstowała mnie nim moja koleżanka to pomyślałam, że to jest to co tygrysy lubią najbardziej ;-) Chociaż z dzieciństwa pamiętam, że moja mama też robiła blok czekoladowy. Wyjadałam jej łyżeczką mleko w proszku. No to przypomnijmy sobie stare, dawne czasy.... Składniki: kostka masła 1 szklanka cukru 3-4 szklanki mleka w proszku ( nie granulowanego ) 3-4 łyżki(...)papierem do pieczenia formy. Posypałam herbatnikami I przykryłam pozostałą resztą masy. Odstawiłam ciasto na 2-3 godziny do lodówki. Wyjęłam z formy i pokroiłam na kawałki. Zastrzegam ,że blokiem czekoladowym można się zasłodzić... ale o to chodzi prawda? ;) Herbatniki i bakalie chrupią a masa słodzi nasze podniebienia...pychotka! Jeśli lubicie słodkie ciasta- bez pieczenia, to polecam CIASTO MAXI KING
potrawyregionalnekalorie! Czasem potrzeba ich trochę zjeść aby uprzyjemnić sobie dzień! Rolada czekoladowa z bitą śmietaną jest w sam raz;-) Zwłaszcza,że dziś ostatni dzień karnawału!! A żeby nie było za słodko, to smak własnoręcznie zrobionego i dodanego do ciasta dżemu z czarnej porzeczki dodał trochę cierpkości i pysznego orzeźwienia. Rolada jest za to bez mąki i tłuszczu! Składniki na około(...)żółtka z cukrem na gęstą masę przez około 3 minuty. Wlałam schłodzoną czekoladę i wymieszałam. Dosypałam pokruszone migdały. Ubiłam pianę z białek, dodałam szczyptę soli. Włożyłam ją do masy czekoladowej i ostrożnie wymieszałam aby masa pozostała puszysta. Blachę o wymiarach 30cm na 20cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Posmarowałam go cienko tłuszczem i wylałam na nią masę. Piekłam w piekarniku
potrawyregionalnePolecam dziś to ciemne kakaowe ciasto z delikatnym kremem i słodką,czekoladową polewą. Składniki: CIASTO 5 jajek 3/4 szklanki cukru 5 łyżek gorzkiego kakao 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia KREM 1 l śmietany kremówki 30 proc. 3/4 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy PONCZ 0,5 szklanki herbaty sok z połowy cytryny 0,5 szklanki(...)nasączone ponczem ciasto. Najpierw dżem z porzeczek. Jest on kwaskowy, co bardzo smakowicie kontrastuje z kremem i słodyczą polewy. Następnie warstwa kremu. Przykryłam drugą częścią ciasta i polałam polewą czekoladową. Na wierzch nałożyłam kleksy kremu. Podałam z kawą do której dodałam pozostały jeszcze krem... Pycha i smacznego
potrawyregionalneprzechowywać w szczelnym pudełeczku przez tydzień. Ale kto by je chował? My zjedliśmy je w ciągu dwóch dni;-) Smacznego! Polecam inne pyszne ciasteczka: maślane waniliowo kakaowe ciasteczka muffiny czekoladowe z kawałkami czekolady rożki maślano serowe z jabłkami orkiszowo kakaowe z bakaliami czekoladowe kruche ciasteczka paluchy drożdżowe z czosnkiem i ziołami
potrawyregionalneosób lubiących czekoladę. Ja jej słodycz przełamałam śliwkami. Można wykorzystać inne ulubione owoce np. maliny lub podawać ciasto z kleksem bitej śmietany, konfiturą morelową lub śliwkową. Ciasto czekoladowe jest moją wariacją tortu Sachera. Składniki na ciasto: 175 g gorzkiej czekolady 150 g masła 150 g cukru 6 żółtek 6 białek 150 g mąki pszennej szczypta soli(...)rozpuszczoną czekoladę i dalej mieszałam. Następnie wsypałam przesianą mąkę. Dokładnie wymieszałam składniki. Białka ubiłam z solą i resztą cukru na sztywną pianę. Wymieszałam połowę piany z masą czekoladową. Następnie dodałam resztę i również starannie i delikatnie wymieszałam. Tortownicę o średnicy 24 cm posmarowałam masłem i delikatnie posypałam bułką tartą. Można zamiast niej wyłożyć dół formy papierem
potrawyregionalnetemperaturze 210 stopni przez około 12-15 minut. Można popruszyć ciasteczka cukrem pudrem. Smacznego! Polecam również inne ciasteczka: maślane kruche ciasteczka waniliowo kakaowe owsiane ciasteczka z jagodami goji muffiny czekoladowe z kawałkami czekolady rożki maślano serowe z jabłkami orkiszowo kakaowe z bakaliami serowe z rabarbarem czekoladowe kruche ciasteczka
potrawyregionalneProste i szybkie ciasto czekoladowe. Nie ma w nim mąki, są za to zmielone migdały. Szybkie w wykonaniu i jeśli lubicie czekoladę to koniecznie musicie go upiec. Składniki: 300g gorzkiej najlepiej 70% czekolady ( trzy tabliczki ) 250g masła (jedno opakowanie) 160g cukru (ja użyłam trzcinowego) 7 szt. jajek 100g migdałów 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru mielonego 1 laska(...)białka dodałam do ciasta. Ubite białka wymieszałam z czekoladą na gładką masę. Formę do ciasta 30cm wysmarowałam masłem i posypałam mąką. Przelałam do niej masę czekoladową. Wstawiłam ciasto do nagrzanego do 150 stopni piekarnika. Piekłam około 40 minut (najlepiej z termoobiegiem) Gdy przestygło posypałam je cukrem pudrem. Smacznego
potrawyregionalneSzybka zapiekanka na słodko. Makaron czekoladowy połączyłam z miodem i jajkiem, dodałam trochę śliwek i pyszną kruszonkę. 30 minut w piekarniku i deser na ciepło gotowy. Składniki 1 szkl makaronu … Czytaj dalej Zapiekany makaron czekoladowy
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyjakże :) Chociaż kawowy smak mocno konkuruje z gruszkami. Następym razem przetestuję z delikatniejszym kremem waniliowym ... a może z dodatkiem ajerkoniaku ? hmmmm Można poeksperymentować :) Składniki : Biszkopt czekoladowy : 6 jajek (oddzielnie białka i żółtka ) 1 szklanka cukru 3 łyki oleju 1 szklanka mąki 2 łyżki kakao 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (drobnego proszku ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropli(...)wodę i gotować na małym ogniu aż owoce się rozpadną. Zdjąć garnek z ognia , wsypać galaretki i dokładnie wymieszać. Wystudzić . W blaszce ułożyć jeden z naszych blatów czekoladowych . Można go delikatnie nasączyć zaparzoną i wystudzoną kawą. Gdy masa gruszkowa zacznie tężeć wyłożyć ją na blat . Przykryć drugim blatem. Wstawić do lodówki. Masa capuccino. 2 szklanki mleka 3 żółtka
Malinowa Kawiarenkacukru pudru 100 g masła 7 jajek 100 g orzechów włoskich 30 g świeżych drożdży 25 ml mleka Kilka kropel olejku waniliowego 4 łyżki masy kajmakowej Orzechy do dekoracji Czekoladowe kulki do dekoracji Przed przygotowaniem sernika pamiętamy o wcześniejszym wyjęciu z lodówki masła, twarogu, jajek i drożdży. Orzechy mielimy na drobny pył. Żółtka oddzielamy od białek. Cukier puder przesiewamy przez(...)wymiarach 24x29 cm. Sernik pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180*C, następnie w 160*C przez 45 minut. Ciasto studzimy i dekorujemy masą kajmakową, pokrojonymi orzechami i czekoladowymi kuleczkami
VioletoweKucharzenieśrednicy 18 cm) 450-500g chleba razowego (podsuszonego) 1 litr mleka 2 jajka 150g cukru 100g czekolady (używam gorzkiej) 1-2 łyżki kakao Dodatkowo: 2-3 łyżki kremu czekoladowego Posypka: 1 łyżka orzeszków ziemnych 1 łyżka wiórek kokosowych 1 łyżka pestek z dyni Chleb pokruszyć, zalać mlekiem i odstawić do rozmoknięcia (najlepiej na całą noc). Po tym czasie zmiksować(...)papierem do pieczenia. (Konsystencja ciasta powinna być dość rzadka.) Piec 60 minut w 180 stopniach (do tzw. "suchego patyczka"). Po wyjęciu z piekarnika wierzch ciasta (jeszcze ciepły) posmarować kremem czekoladowym i posypać zmiksowanymi (nie na drobno) w malakserze składnikami posypki
Di gotujenaleśniki: 3/4 szklanki mleka 1 jajko 75 g mąki szczypta soli 1 łyżka oleju rzepakowego dodatkowo: 3 banany kilka winogron kawałek pomarańczy tłuszcz do smażenia 3 łyżki kremu czekoladowego typu Nutella Składniki ciasta zmiksować lub dokładnie wymieszać aż powstanie jednolite ciasto. Na rozgrzanym tłuszczu usmażyć trzy niezbyt grube naleśniki. Posmarować je kremem czekoladowym. Na każdym naleśniku z boku ułożyć banana
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia