połową pokrojonego banana, śliwki, słodzidłem (jeżeli używasz miodu, dodaj go na końcu!) i cynamonem. 4. Wsyp płatki i mieszaj, aż do zgęstnienia owsianki. 5. Udekoruj syropem dyniowym, gorzką czekoladą(co najmniej 70%) i suszoną żurawiną. Smacznego
Pland based fillepokrojonego banana, śliwki, słodzidłem (jeżeli używasz miodu, dodaj go na końcu!) i cynamonem. 4. Wsyp płatki i mieszaj, aż do zgęstnienia owsianki. 5. Udekoruj syropem dyniowym, żurawiną, gorzką czekoladą(co najmniej 70%) i suszoną żurawiną. Smacznego
Pland based filleLubicie popularną nutellę? Pewnie tak, ale kiedy poczytacie jaki jest je skład to chyba trochę Was to zniechęci. Najwięcej tam cukru a nie orzechów i prawdziwej czekolady. Moja nutella, mój domowy krem, jest bardzo orzechowa, mocno czekoladowa i naprawdę przepyszna. Robiąc ją samodzielnie w domu wiem co jem i co podaję chłopakom. Taki krem orzechowo czekoladowy będzie doskonałym smarowidłem
Smaczna PyzaJabłka i czekolada to dwie rzeczy, bez których nie wyobrażam sobie jesieni. Właściwie nie wyobrażam sobie żadnej pory roku bez … Czytaj dalej
brunetkawkuchnisamej książki, jest napisana specyficznie jak to książki skandynawskie mają do siebie, jest bardzo mało dialogów, brakuje w niej „wodotrysków” opisujących np. smak rozpływającej się w ustach czekolady niczym spadający pierwszy płatek śniegu na policzku (no wiecie o co mi chodzi), to czysta opowieść, niezwykle wciągająca, wzruszająca i piękna. Polecam zwłaszcza teraz w długie jesienne wieczory
greenscarfsłonych wre! Te ciasteczka robią furorę wsród moich znajomych i każdy pyta, o przepis. Jest on tak banalnie prosty i prze przepyszny, że warto upiec ciasteczka z kawałkami czekolady chociaż raz tej jesieni. Są idealnie chrupiące z wierzchu, puszyste i miękkie w środku. Choć na zdjęciach jest tylko kilka ciasteczek, to upiekłam ich dziś ok 60-70 sztuk (potroiłam
Smakuj życie!Muffinki znamy i lubimy chyba wszyscy. Wariacji na ich temat są tysiące! I chyba właściwie wszystko do nich pasuje: i czekolada, i owoce, i budyń... Wszystko zależy od naszej wyobraźni :) Zawsze piekąc muffinki kierowałam się prostą zasadą: produkty suche mieszamy w jednej misce, mokre w drugiej. Następnie łączymy ze sobą obie zawartości misek. Tym razem pokusiłam się
Walijskie Pichcenierodzaj słodyczy wykonują z ziaren słonecznika. Z użyciem syropu np. z agawy lub klonowego otrzymamy wersję wegańską. Warto poeksperymentować z dodatkami, które urozmaicą naszą przekąskę : bakalie, kakao, czekolada, ekstrakty, olejki... SŁONECZNIK i kilka jego zbawiennych właściwości - pomaga walczyć ze stresem i likwidować jego objawy dzięki zawartych w nim dużych ilościach magnezu - wspomaga pracę układu nerwowego dzięki dużej zawartości
Pora na pora i pomidoraDzień dobry! Kiedy nachodzi Was ochota na coś słodkiego po co najczęściej sięgacie? Pewnie po coś, co macie pod ręką, na przykład czekoladę? My ostatnio zapragnęliśmy słodkiej, jeszcze ciepłej drożdżówki z serem, takiej jak z cukierni, a nawet lepszej! Mocno maślana, z pomarańczowym aromatem, słodkim lukrem i pysznym nadzieniem, którego jest w sam raz i nikt go nie żałował :-). Może
Pora coś zjeśćroku trochę poeksperymentowałam z przetworami ;) Wiele razy słyszałam o czekośliwce, ale z racji tego, że unikam kakao i czekolady, nigdy nie próbowałam jej zrobić. Niedawno zobaczyłam przepis na konfiturę z karobem i uznałam, że to strzał w dziesiątkę. Najpierw wypróbowałam smak na niewielkiej ilości śliwek (wyszła mi nieduża szklanka końcowego produktu, ale za to wszyscy się nim zajadali :D). Później
FitKotdrugie śniadania;) W skład dzisiejszego zestawu wchodzą: Śniadanie - papryka faszerowana serkiem wiejskim z przyprawami Lunch - placuszki bananowe z przepisu Malwiny z bloga Filozofia Smaku , które najlepiej smakują z czekoladą ;) Smacznego! PS. Moje faszerowane papryczki chcialabym dodac do kilku paprykowych akcji, choc moze nie ma na nie dokladnego pomyslu, to jest wspanialy pomysl, a serek kazdy moze sobie doprawic
Codzienne GotowanieJaka była Twoja największa kulinarna wpadka? Słodkie wypieki, nie mam do nich serca ;) Moje nominacje: Skumbria w tomacie Kulinarne zapiski Olki Basia w kuchni Zjadanie rysowanie Slodki smak czekolady Kuchnia Joasi Voyage degustacje Jem to Basjilowe pasje Pszczolkowe gotowanie Pelny talerz Moje pytania: Co skłoniło cię do założenia bloga kulinarnego? Jaka jest Twoja ulubiona kuchnia? Czy masz jakiś ulubiony
Codzienne GotowanieUwielbiam desery i słodkości :) Ale zamiast czekolady, lepiej zjeść słodkie jabłko :) Na pewno nie pożałujecie wypróbowania tego przepisu. Jabłka na ciepło są naprawdę pyszne :) Pewnie niewielu z Was widziało moje bakaliowe jabłka , to drugi przepis, który pojawił się na moim blogu, pierwszego dnia jego istnienia :) To już prawie 11 miesięcy, zdjęcia może nie powalają ;) bo to były początki, ale najważniejszy
Parowar FacetaSkładniki na 2 porcje: 100 g śmietany kremówki 250 g serka mascarpone około 270 g musu dyniowego z galaretką pomarańczową kilka ciastek zbożowych z czekoladą mleczną i kakao 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie) 50 g suszonej żurawiny Sposób przyrządzania: Ciastka zmiksować blenderem na piasek. Śmietanę kremówkę ubić
Zakątek rozkoszy kulinarnychKolor bardzo ciemny brązowy, bardzo gęste. Dominują bardzo intensywne aromaty rodzynków, toffi, fig, daktyli. W smaku bardzo słodkie z intensywnym i długim finiszem. Jako dodatek do ciemnej bardzo wytrawnej czekolady para idealna. Sherry to wino jedyne w swoim rodzaju, inne niż wszystkie. Chociażby z tego powodu jeżeli trafimy na na nie na półce w sklepie (raczej tym specjalistycznym
królestwo garów