odpestkowanych świeżych lub mrożonych wiśni; 2 szklanki mąki; 1/4 szklanki kakao; 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 2/3 szklanki drobnego cukru; 100 g gorzkiej posiekanej czekolady; 125 g masła, roztopionego i ochłodzonego; 1/2 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego (ja dałam 3/4 szklanki jogurtu); 2 jajka (roztrzepane); Wykonanie: W jednym naczyniu wymieszać składniki suche, w drugim zaś
In my kitchenTyle, że ja zamiast malin wykorzystałam tutaj truskawki. Deserek pyszny i szybki. Polecam! Składniki: 25-30 dkg truskawek; jogurt grecki (lub inny kremowy); kilka ciastek owsianych (użyłam Digestive z czekoladą); 2-3 łyżeczki cukru pudru; Wykonanie: Truskawki umyć, obrać z szypułek, zmiksować razem z cukrem pudrem blenderem. Ciastka pokruszyć. W pucharkach układać warstwy: troszkę zmiksowanych truskawek, trochę jogurtu, trochę pokruszonych
In my kitchenwystudzić do temperatury pokojowej. Śmietanę ubić na sztywno i dodać do przestudzonego kremu, delikatnie wymieszać. Masę wylać na maliny. Odstawić do stężenia. Ciasto udekorować według własnych upodobań. Zaznaczam, że czekolada do dekoracji jest tutaj mile widziana, gdyż z kremem smakowo komponuje się znakomicie:) Moje uwagi: 1. Maliny można przetrzeć przez sito, wówczas nie będzie malutkich pesteczek. 2. Żelatyny
In my kitchenPieczemy 30 minut w 180 stopniach, następnie otwieramy piekarnik na 15 minut (lub odstawiamy ciasto) i znów pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Zimne posypujemy cukrem pudrem lub polewamy czekoladą
In my kitchensztywno z cukrem. Dodać kawę i wymieszać. Następnie dodać schłodzone serki mascarpone i wymieszać ze śmietaną. Krem wyłożyć na zimne jabłka na biszkopcie, wyrównać powierzchnię ciasta. Wierzch udekorować startą czekoladą
In my kitchendodać galaretkę cytrynową: galaretkę rozpuścić w jednej niepełnej szklance gorącej wody, przestudzić i letnią dodać do śmietany pod koniec jej ubijania. 2. Wierzch ciasta można posypać startą na tarce czekoladą (zamiast polewy czekoladowej
In my kitchenmascarpone i ubitą śmietanę, delikatnie wymieszać. Białka ubić na sztywno i połączyć z masą serową. Podłużne biszkopty ułożyć w pucharkach. Pucharki wypełnić kremem. Wierzch posypać kakao lub startą gorzką czekoladą
In my kitchenzagotować wszystko razem. Gotować 2-3 minuty. Odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć, cały czas ucierając dodawać po łyżce chłodnego budyniu. Gotowy krem rozsmarować na biszkoptach. Wierzch ciasta posypać startą czekoladą lub polać polewą czekoladową. Moje uwagi: Gorący budyń gotuję dzień wcześniej. Po ugotowaniu budyń nakrywam bezpośrednio na jego powierzchni folią spożywczą. Wówczas mamy pewność, że na wierzchu budyniu nie utworzy
In my kitchenBiszkopt waniliowy przełożony pysznym kremem malinowym, całość oblana pyszną czekoladą
In my kitchenodpoczęło". Potem wyjmij i ostudź. Ostrym nożem oddziel brzegi ciasta od tortownicy. Wyjmij z formy. Sernik podawaj posypany wiórkami kokosowymi. Jeśli lubisz, możesz go posmarować polewą z gorzkiej czekolady. Moje uwagi: Jeżeli będziesz mieć trudności z połączeniem się składników na ciasto w całość, zawsze możesz dodać 1-2 łyżki kwaśnej śmietany. Następnym razem wiórka kokosowe lekko rozdrobnię. Te nasze
In my kitchenmusem z białej czekolady... W sam raz na Walentynki... Mogę upiec
In my kitchenimbirem. Substytutem kardamonu są także wymieszane w równych proporcjach: zmielony czosnek, cynamon i imbir lub zmieloną trawę cytrynową. Karob - proszek i melasa z drzewa świętojańskiego Doskonale zastępuje kakao i czekoladę. Melasę możemy traktować jako naturalny słodzik do ciast, sosu czekoladowego, pieczywa (zarówno słodkiego jak i wytrawnego) oraz napojów. Proszek natomiast to możemy wykorzystać do wypieku ciast i przygotowywania polewy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataminut. Zostawiamy sernik w piekarniku do ostygnięcia. Następnie przenosimy do lodówki. Powinien się chłodzić min 4 godziny. Wierzch sernika możemy posypać cukrem pudrem, ja ozdobiłam go wiórkami czekolady i skórka cytrynową. Dwa tygodnie niemalże wyjęte z życiorysu a potem jeden dzień, który ładuje akumulatory do samego końca :) Po chorobach i świętach przyszedł dzień moich urodzin. Wczoraj skończyłam 35 lat. Dziwne
Dzieje kuchennej Wiewiórywydajemy w myślach hipstersko-barokowe przyjęcia i podniecamy się projektem, papierem i zdjęciami. Prawie 300 stron słodkiego szczęścia. Przepisy są podzielone na kilka rozdziałów – jest klasyka, są owoce, czekolada, tarty, ciasta, lody, jest Wielkanoc i jest Boże Narodzenie. A do tego jest oczywiście strona Kuchni Lidla , gdzie Mistrz Paweł w krótkich klipach tłumaczy, co i jak, jeśli chodzi
GRUBY WAŁEKczekolady jestem w stanie żyć normalnie, ale bez sera nie! Zapiekany camembert to danie chwilówka, która nawet najbardziej szary i ponury dzień odmieni w wyjątkowy. Wtedy uśmiecham się i czuję jak moje ciało napełnia energia i dobry humor. Uwielbiam, uwielbiam bardzo :) Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep
Blondynka Gotuje