smak wtedy będzie "głębszy"). Tak powstałe " łódeczki", wstawiamy na 30 minut do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni. Następnie owoce wyjmujemy, a przed podaniem możemy, na owocach rozłożyć, kilka kostek czekolady, lub polać ulubionym dodatkiem ( ja polałem melasą
Miód i pieprzsytuacji towarzyszyła świetna zabawa. Na zakończenie Paweł Małecki przygotował nam pyszną drożdżówkę, którą zjedliśmy wspólnie przy jednym stole, do tego zajadaliśmy konfiturę truskawkową z czekoladą, którą wcześniej razem przygotowaliśmy. Było mnóstwo owoców, które zamykaliśmy na zimę. Jednym słowem było słodko! Dzięki LIDL :) Wszystko znajdziecie tutaj
Niezły Młynekpolać polewa czekoladową. Zwykle robię własną, na bazie sprawdzonego metoda prób i błędów przepisu na idealną polewę czekoladową . Tym razem jednak lenistwo wzięło górę i wykorzystałam kupną z białej czekolady
Grunt to przepis!lody z dodatkiem tego kremu byłyby super. Jeśli nie macie lemon curd to trzeba zrobić albo kupić w Tesco :) Na specjalnej półce (takie produkty "fajniejsze" z czarną etykietą - gorzkie czekolady, dżemy, dobre musli) można doszukać się właśnie kremu cytrynowego prosto z Anglii. Niestety, jest dość drogi, niewielki słoiczek (ok. 300 g, a więc mniej więcej tyle ile potrzeba do lodów
bistro mamagruszki trwa. Wypieki z gruszkami - obowiązkowo. Dlaczego ? Ponieważ gruszki świetnie sprawdzają się w różnego rodzaju ciastach. Doskonale chłoną wszelkie aromaty, np skórkę pomarańczową. Idealnie komponują się z czekoladą. A i same w sobie, smakują też dobrze. Dziś proponuję tartę na spodzie kakaowym z gruszkami i skórką pomarańczową. To z pozoru proste ciasto, zaskoczy Wasze kubki smakowe - obiecuję ! Składniki: Kruchy
kolorowotorcikowolepszego. Spróbujcie. Składniki: 2 jabłka około 1/2 łyżeczki cynamonu 1 1/2 łyżeczki masła około 2 łyżeczki ulubionego musli * * o mnie chrupiące musli z truskawkami i kawałkami czekolady Przygotowanie: Jabłka kroimy na pół, przy pomocy łyżki usuwamy gniazda nasienne. Część bez skórki smarujemy delikatnie masłem. Połówki jabłek układamy na kratce grilla (na początku częścią bez skórki ku górze). Grillujemy około
Słodkie okruszkiwodą, kiedy napęcznieje podgrzewamy do rozpuszczenia. Studzimy i wlewamy do masy serowej, mieszamy.Pozostałe winogrona przecinamy na połówki, dodajemy do masy serowej, mieszamy.Wylewamy na zastygniętą galaretkę. Wierzch posypujemy wiórkami czekolady, dociskamy do masy, kiedy zastygnie będzie jako spód
Z Majeczką w kuchniBardzo lubię piec ciasto z cukinią . Cukiniowe ciasto jest wilgotne i sprężyste. Cukinia, neutrala w smaku pasuje z większością owoców. Robiłam ciasto z cukinią i śliwkami, z jagodami i czekoladą , a dzisiaj upiekłam kolejne ciasto cukiniowe z ananasem. Jak widzicie możliwości jest wiele, więc jeśli cukinia obrodziła Wam w ogrodzie i nie wiecie na co ją wykorzystać, polecam upiec ciasto
codojedzeniataniej to się zamrozi”, wyrzucaniem jedzenia bo się przeterminowało (czego szczerze nienawidzę) i rachunkami przy kasie znacznie wyższymi, niż zakładane na wejściu do sklepu. A tu jeszcze chipsy, tam czekolada, o zobacz Cola w czteropaku. W żaden sposób nie uwalniało to od codziennych wizyt w pobliskim Lidlu – a to po pieczywo, a bo śmietany zapomniałam, bo sałata kupiona tydzień temu
Karo in the Kitchenwystarczy że 10 minut odpocznie na kuchennym blacie. Jeśli chcecie go używać np. do kanapek, można dodać 2 łyżki stołowe masła orzechowego zamiast soli. Albo starte pół tabliczki wybranej czekolady. Dla mnie i bez tego jest po prostu pyszny. Wersja bardziej lejąca, taka do przechowywania w butelce, powstanie, gdy zamiast 120ml śmietanki użyjecie 200ml. Karmel będzie wtedy jak gęsty
Karo in the Kitchenanyż, kardamon, goździki, skórkę startą z pomarańczy, pastę waniliową czy choćby mieszankę przypraw do piernika. Sezam i mak też tu fajnie zagrają. Mniej dbającym o linię pożeraczom ciasteczek polecam czekoladę- zwykłą albo specjalną do wypieku ciastek (np. kropelki czekoladowe do zapiekania, nie rozpuszczają się podczas pieczenia i zachowują kształt) albo zwyczajną, tylko pokrojoną grubiej ostrym nożem. W połączeniu z bananem
Karo in the Kitchenwięcej 0,5cm. Każdy kwadrat podzielcie na trójkąty ostrokątne. Czysta matematyka! Zawijanie croissantów zaczynamy od podstawy trójkąta. Jeśli robicie je z nadzieniem (obłędne są z kostką białej, karmelowej czekolady, albo łyżeczką dżemu czy nutelli) to natnijcie je na 2cm, tak jak na zdjęciu, żeby utrzymały nadzienie. Zawijamy ciasno dolną część i trzymając trójkąt za górny wierzchołek – lekko rozciągamy ciasto
Karo in the Kitchencały czas będąc blisko garnka. Po około 10 minutach mąka zacznie ciemnieć i pachnieć jak popcorn. Dajcie jej 20 minut, poświęćcie się mieszając, aż osiągnie kolor ciemnego karmelu – mlecznej czekolady. Im ciemniejsza zasmażka tym lepszy, głębszy smak . Gdy osiągnie już odpowiedni kolor, wrzućcie wszystkie pokrojone warzywa (bez szczypioru), wymieszajcie, a garnek przykryjcie pokrywką. Duście warzywa, co jakiś czas mieszając, około
Karo in the Kitchenmiskę do lodówki na jakieś 10 minut i powtórzcie miksowanie. Zamiast ekstraktu wanilii możecie użyć każdego dowolnego innego. Do tego kremu można dodać wystudzoną, rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Ważne, żeby w momencie dodawania nie była ciepła, bo z kremu znowu zrobi się zupa. Dla smaku można użyć dowolnych gęstych powideł czy wybranego dżemu – ważne żeby nie był tylko
Karo in the Kitchen