Dziś przepis zaczerpnięty z innego bloga - od Dorotki z bloga Daktyle W Czekoladzie . A na co? Na lody! W końcu upały nadal trwają więc jakoś chłodzić się trzeba :) Jak pisze Dorotka: "kremowe, śmietankowo- karmelowe, idealne w smaku. Bez dodatku jajek. Bardzo proste w wykonaniu, bez użycia maszyny, bez mieszania co godzinę. Składają się jedynie z dwóch składników! Lepiej zrobić
Na Ciasteczkowych PapierachKolejny przepis wypróbowany z bloga Dorotki - Daktyle W Czekoladzie . Sama autorka pisze: "Jeden z najlepszych serników jakie dotychczas jadłam" a ja całkowicie się z nią zgadzam :) "Na miękkim, półkruchym cieście wylana jest warstwa budyniu zrobionego na bazie soku marchwiowego typu "Kubuś". Serowy wierzch jest bardzo delikatny, puszysty i równy jak stół :) Całość jest... po prostu pyszna!" Od siebie dodam tylko
Na Ciasteczkowych PapierachDziś nie będzie na słodko choć takie może być pierwsze wrażenie :) Zapraszam na sałatkę, która z wyglądu przypomina ciasto :) Przepis znaleziony u Dorotki na blogu Daktyle W Czekoladzie . W internecie jest już bardzo popularny i nie mogło go zabraknąć i u mnie :) Nie dość że sałatka wygląda super to jeszcze jest pyszna :) Przepis cytuję za autorką. Składniki: 18 szt. krakersów
Na Ciasteczkowych Papierachmiksować. Dodać do musu śliwkowego i wymieszać. Upieczone śliwki pokroić na kawałeczki i wymieszać z resztą. Musem posmarować warstwę serową i odstawić do lodówki do stężenia. Udekorować np. rozpuszczoną czekoladą lub polewą czekoladową. Inspiracja: Kwestia Smaku
Kto ugości moich gości?blat posmarować połową dżemu, następnie dżem posmarować połową bitej śmietany, przykryć drugą częścią biszkoptu, posmarować dżemem z czarnej porzeczki, ponownie dżem posmarować bitą śmietaną. Całość posypać np startą czekoladą lub porzeczkami i schłodzić. rrarossa@gmail.com
RAROSSAłyżeczki żelatyny Polewa czekoladowa: * 13 dag margaryny * 5 łyżek cukru pudru * 3 łyżki kakao * 3 łyżki wody * 1 łyżka żelatyny * 5 łyżek gęstej śmietany * 40 dag pierników w czekoladzie Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę mieszamy z sodą i przyprawą do piernika. Margarynę ucieramy z cukrem. Cały czas miksując dodajemy stopniowo żółtka. Dodajemy miód i esencję z herbaty oraz wsypujemy sypkie składniki
Pobite gary BarbarySkładniki: ulubiona kawa ziarnista/mielona, płatki gorzkiej czekolady, śmietanka 30-36% (koniecznie schłodzona przed ubijaniem, przyprawa kawowa własnego wyrobu (cukier, imbir, goździki, kardamon, cynamon), karmelizowane orzechy laskowe (3-5 orzechów pokrojonych w kostkę zasypane dwoma łyżeczkami cukru białego i łyżeczką trzcinowego - karmelizowane chwilę przed podaniem kawy) Przygotowanie: Do ulubionego kubasa wsypujemy niecałą łyżeczkę płatków czekoladowych (można pominąć). Następnie
Karczma Honoriettyszparagów. Nie jest to skomplikowana sprawa, ale wymaga odrobiny skupienia. Zatem należy przygotować kąpiel wodną (garnek z wodą, a na niego miskę - jak to się czyni np. przy rozpuszczaniu czekolady). Do miseczki wlewamy 3-4 żółtka i ubijając stopniowo dodajemy sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko musi być wykonywane energicznie i szybko. Dodajemy też stopniowo tłuszcz. Warto sobie
Karczma HonoriettyJózefów "praski południk", wg którego mierzono czas od XVII w. Rynek Staromiejski j. w. ratusz z XV-wiecznym zegarem astronomicznym Orloj, jego ruchoma część przedstawia pochód 12 apostołów Muzeum Czekolady Ulica Celetna, kubistyczny Dom pod Czarną Madonną j.w. Dom Miejski, to tutaj w 1918 r. ogłoszono powstanie Czechosłowacji przedziwne... zamaskowane wc na monety na środku deptaku w centrum, wygląda
Qlinarnie i Qlinarniezimno Zielony sernik na zimno z musem z białej porzeczki Jogurtowy sernik jagodowy na zimno Truskawkowy sernik na zimno Sernik z rabarbarem na zimno Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik na zimno z borówką amerykańską Truskawkowe serniczki na zimno Lekki jak mgiełka truskawkowy sernik na zimno Jogurtowy sernik na zimno z borówką amerykańską Czas przygotowania: 6 godzin
Kulinarne przygody Gatitymąki pszennej farsz: około 300 g malin lub innych owoców jagodowych. * nie miałam ochoty robić kruszonki, ale w lodówce nalazłam jakieś „skitrane”resztki startej gorzkiej czekolady więc je wykorzystałam. Wyrośnięte już ciasto rozwałkowałam na szerokość blachy, przełożyłam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i robiłam fałdę z ciasta a w „dołek” wrzuciłam garść malin, które posypałam
greenscarfdorwiecie sporą ilość waszych ulubionych spróbujcie koniecznie przygotować je w poniższy sposób. Ja zainspirowałam się smakołykami z Borough Market z tego samego stoiska, na którym spróbowałam tureckich orzeszków w czekoladzie i cynamonie Takie pyszności można było znaleźć na stoisku :) Składniki: 2 szklanki orzechów (włoskich, ziemnych, migdałów - wymieszanych lub dowolnych w tej ilości) 1 łyżka miodu Orzechy podprażyć na suchej patelni
Chocolate Muffin Blogsłabości. Warto wtedy mieć w zapasie coś, co szybko zaspokoi nasz apetyt na słodycze i jednocześnie nie będzie bezwartościową zachcianką. Może to być np. taki prosty, wyglądem przypominający białą czekoladę, deser. Mieszamy, posypujemy bakaliami, mrozimy i gotowe. Idealny na upalne dni. Składniki: Jogurt grecki 400 g 1-2 łyżki ksylitolu/miodu 2-3 łyżki wiórków kokosowych ulubione dodatki - u mnie jagody
Powiedz dietom nieWartość energetyczna: 3630 kJ / 870 Kcal Białko: 21,0 g Węglowodany: 76,2 g Tłuszcz: 51,5 g Słonecznik idealnie pasuje jako dodatek do ciast , karmelizowany następnie polany czekoladą . Przekładamy go na wierzch ciasta i delektujemy się pysznym smakiem . Na pewno wielu z was tak robiło , a potem raczyło swoich znajomych czy rodzinę . Tak więc słonecznik używamy również
Różowa kuchniawybierzecie. U mnie to danie pojawia się właśnie na śniadanie, żeby chciało się wstawać i żeby mieć energię na nadchodzący dzień. Właściwie to podwójnie czekoladowy naleśnik - bo sam smakuje czekoladą a nadzienie z nutelli uzupełnia pełnię czekoladowego szczęścia. No i daje posmak orzechów
Milion Smaków