śmietany). Na koniec wlewamy rozpuszczoną żelatynę i dokładnie mieszamy. 1/2 masy wykładamy na placek posmarowany wcześniej budyniem, przykrywamy drugim plackiem i smarujemy resztą masy. Całość można dodatkowo udekorować rozpuszczoną czekoladą. Smacznego
Cynamonowe szczęściePoniedziałek powitał mnie jakąś przytłaczającą szarością, a w takie szare dni zawsze mam ochotę na czekoladę, dlatego dziś przepis na ciasto czekoladowo kokosowe. Poza tym, że jest ono bardzo smaczne, lekkie i wilgotne, ma dodatkową zaletę - bardzo łatwo i szybko się je robi. Ciasto czekoladowe: 3 jajka 1 szkl. cukru 3/4 szkl. oleju 1 szkl. mąki 1 łyżka kakao
Cynamonowe szczęścieMleko z cukrem podgrzewamy (ale nie gotujemy) i mieszamy z rozpuszczoną żelatyną. Studzimy i mieszamy ze śmietaną, gdy masa zacznie tężeć wykładamy ją na galaretkę. Całość można udekorować startą czekoladą. Smacznego
Cynamonowe szczęścieposmaruj 2 częścią kremu. Przykryj trzecim biszkoptem i nasącz. Pozostałą masą pokryj cały biszkopt. Włóż do lodówki na ok. godzinę. Tort można dowolnie udekorować. Ja swój polałam białą czekoladą rozpuszczoną z mlekiem, a brzeg obsypałam wiórkami kokosowymi
Cynamonowe szczęścieprzerywając ucierania dodajemy do niego łyżka po łyżce ostudzony krem. Ważne, by masło i krem miały zbliżoną temperaturę. Ciasto makowe przekrawamy na pół, smarujemy kremem, składamy i polewamy czekoladą. Smacznego Wystudzić, przekroić wzdłuż dwa razy, do otrzymania 3 blatów
Cynamonowe szczęścienastępnie partiami wsypuję mleko w proszku oraz żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Wykładam na chałwowo-otrębowy spód. Można udekorować wedle uznania. Ja użyłam wiśni z nalewki i startej czekolady, ale świetnie pasować będą też np. truskawki
Cynamonowe szczęścieśrodek włożyłam jeszcze kawałek truskawki] .Pozostawić do wyrośnięcia.Posmarować roztrzepanym żółtkiem.Piec w temperaturze 220 stopni przez 10 minut.Po upieczeniu i wystudzeniu można posypać cukrem pudrem , polać rozpuszczoną czekoladą
Moje domowe kucharzeniegotowanie warzyw strączkowych i owocowych oraz ich krojenie. Ostatni siódmy rozdział to słodkości , który zawiera porady, m.in. jak przygotować dekoracje z czekolady czy karmel. Znajdziemy przepisy na bezy, krem cukierniczy, semifreddo, budyń, mus owocowy, sorbet, krem ganache, polewę czekoladową oraz marcepan. Przed każdym rozdziałem zostały pokazane potrzebne niezbędne przyrządy kuchenne wraz
Marta Gotujeowocami ;) Niech będą pierogi... ;) 6. Wypieki wielkanocne czy bożonarodzeniowe? Bożonarodzeniowe. Piernik...♥ 7. Piekarnik czy patelnia? Piekarnik. 8. Kawa czy herbata? Herbata. Z kawy lubię tylko jej zapach :D 9. Czekolada mleczna czy biała? Łeeee, ani ta ani ta... :D Gorzka - for ever :) 11. Nigella Lawson czy Jamie Oliver? Jamie. 12. Obiad w domu czy na mieście? W domu
chili & sugarWyłożyć do naczyń i włożyć do zamrażarki na ok 40 min. Z wierzchu powinna utworzyć się cienka skorupka w środku zimny puszysty mus. Udekorować płatkami kokosa i czekolady, amarantusem oraz truskawką. Smacznego
DefinicjaSmakusekund. 4. Kawę przelać do szklanek/ słoiczków zostawiając ok 4 cm. 5. Spienić mleko i delikatnie łyżeczką wyłożyć piankę na przygotowaną wcześniej kawę. 6. Można posypać starta czekoladą lub kakao. Smacznego
DefinicjaSmakulaska wanilii (opcjonalnie) 150g czekoladowych herbatników 50 g masła casis curd 200g czarnych porzeczek 2 jajka 2 żółtka 50g cukru 50g masła 2 łyżki białego rumu dodatkowo ulubione owoce czekolada mięta/melisa płatki czekolady/kokosa SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Herbatniki pokruszyć bardzo drobno i połączyć z masłem. Najlepiej zrobić to przy pomocy blendera z zamykanym pojemnikiem. Powinna powstać masa przypominająca strukturą mokry piasek
DefinicjaSmakubyło grudek. Miksując dodawać powoli do masy serowej żelatynę z herbatą. Gotową masę wylać na ciasteczkowy spód. Wyrównać. W tym momencie można udekorowac sernik np. płatkami kokosa, wiórkami białej czekolady, lub innymi ulubionymi ozdobami. Wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Podawać sam lub z owocami, świetnie pasują maliny, truskawki, czy jeżyny. Smacznego
DefinicjaSmakuDżem o smaku śliwek w czekoladzie to dla mnie po prostu rewelacja. Idealny do naleśników, tostów, czy przełożenia ciasta. Jest po prostu fantastyczny. Żałuję, że miałam tak mało śliwek i wyszła mi jedynie malutka miseczka. Następnym razem zrobię zdecydowanie więcej! SKŁADNIKI 30 dojrzałych śliwek węgierek 2 łyżki cukru (można więcej jeśli śliwki są kwaśne) 2 łyżki kakao SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
DefinicjaSmakuupiec na około tydzien przed świętami i dać mu kilka dni na zmięknięcie, a na 2-3 dni przed wigilią ciasto należy przełożyć ulubioną masą i oblać pyszną czekoladą, ale o tym później... :) Myślę, że jeśli choć raz go przygotujecie, to wpisze się w Wasze świąteczne menu na wiele, wiele lat :) Przepis pochodzi z tej strony . Lekko go zmodyfikowałam poprzez
DefinicjaSmaku