wzbogaciłam o smaki i aromaty lubiane przez wszystkich domowników - mak, pomarańczowe skórki, a całość dopełniają wspaniałe czekoladowe kamyczki na wierzchu ciasta (,bo deser idealny nie może obyć się bez czekolady). Sernik w makowo-pomarańczowe łaty na czekoladowym spodzie, to idealna propozycja zarówno do codziennej kawy, jak i na świąteczny stół. Spróbujcie. Składniki: Na spód: około
Słodkie okruszkimleka 100 g cukru 4 łyżki kaszy manny 10 g masła olejek rumowy powidła śliwkowe (u mnie 1 słoiczek) polewa: 100 g cukru pudru 50 g gorzkiej czekolady 1 łyżka kakao 3 łyżki mleka Wykonanie: Przygotować ciasto: Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną. Dodać miód i jajka a następnie zagnieść ciasto. Ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i wstawić
Mama GotujeMięciutki, lekko wilgotny i aromatyczny piernik z suszonymi śliwkami. Posypałam go tylko cukrem pudrem, ale jeśli chcecie polejcie go roztopioną czekoladą lub udekorujcie według uznania. Nie należy do tradycyjnych pierników „długo dojrzewających”, dlatego można go przygotować przed samymi Świętami i cieszyć się jego smakiem zaraz po upieczeniu Polecam Składniki: 2 czubate szklanki mąki 1 szklanka mleka
Oryginalny smakbyło najgorsze. W pracy, gdy się czymś ubrudzę, a natychmiast potrzebuję czystej dłoni, po prostu wycieram ją w fartuch. I tak po tych ośmiu godzinach idzie do prania; czekolada, mąka, cukier puder czy lukier lądują więc na nim nieustannie. Wczoraj dokładnie omączoną dłoń wytarłam w czarne spodnie... Nowy, wyuczony odruch. Chyba powinnam w domu też nosić fartuch... Tylko
Pożeraczka, czyli raz adobrzestężeniu polać pozostałą galaretkę. Ciasto schłodzić w lodówce. (U mnie było gotowe już po kilku godzinach.) Udekorować wg uznania. (Ja użyłam miniaturowych wisienek, kandyzowanych truskawek w belgijskiej czekoladzie i biszkoptowych okruszków
Di gotujeproste, ale jakże pyszne ciasto. Do tej pory mam do niego ogromny sentyment. Inny przysmak PRL-u, do którego lubię wracać wspomnieniami to blok czekoladowy - taka namiastka Pewex-owej czekolady . Zapraszam do podejrzenia przepisu TU . Składniki na blaszkę o wymiarach LxWxH 30x12x10 cm: 1 i 1/2 kostki margaryny lub masła roślinnego 2 szkl. mąki 1 i 1/2 szkl. cukru mały
Grunt to przepis!być szczęśliwym, rezygnując z cukru ;) Wiadomo - UMIAR przede wszystkim, bo zdrowie najważniejsze. Niemniej jednak, dobry deser, nie jest zły. Zwłaszcza jeśli okazja sprzyja, bo akurat urodziny, rocznica, imieniny, święto czekolady, dzień uśmiechu czy co tam jeszcze.... To jak, masz dziś/jutro specjalną okazję ? A może zrobisz deser bez okazji, bo przyznam szczerze - nie warto czekać ! Składniki: 450 g śliwek mrożonych
kolorowotorcikowowiem czy Wam się podoba ,ale ja się w nich zakochałam i powróciły piękne wspomnienia. Całość została pokryta lukrem,na który kładłam mniejsze kawałki orzechów,następnie rozpuściłam na parze czekoladę i polewałam pierniczki,tworząc esy-floresy.Całość wyszła bardzo smaczna,nie przesłodzona...są naprawdę pyszne....cieszę się,że powróciłam do tego przepisu i takiego zdobienia. Lukier: 400g cukru pudru
Niespełnione zdolności kulinarnemasła 1 jajko 1 łyża kakao 30 g przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki pieprzu, czarnego mielonego dodatkowo: powidła śliwkowe, dobrze wysmażone lub twarda marmolada lukier czekolada, roztopiona w kąpieli wodnej wykonanie: W rondelku na małym podgrzewamy masło, cukier, mleko oraz miód. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru i masła. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy
Domowy Smak Jedzenianajmniej 0,5cm grubości. Pierniczki podczas pieczenia mocno rosną, więc nie warto do ich wykrojenia używać foremek ze szczegółami. Po ostygnięciu pierniki można od razu polukrować lub oblać czekoladą albo pozostawić bez niczego, bo takie też są pyszne :) Z poniższego przepisu przygotujecie około 32 sztuk sporej wielkości grubych pierniczków. Pierniczki drożdżowe Składniki: CIASTO 2 i 1/4 szklanki (360g) mąki pszennej
Smakołyki Berenikiciekawa nazwa ,,Wuzetka". Dowiedziałem się dopiero niedawno przed robieniem ciasta, kiedy przeczytałem w internecie, że są dwie teorie pochodzenia nazwy: pierwsza mówi, że jest od skrótu WZC (wypiek z czekoladą), a druga że pochodzi od nazwy trasy W-Z. Myślę, że ta druga jest bardziej realna. Ciasto Wuzetka W-Z - przepis: Składniki: Biszkopt: 5 jajek szklanka cukru 1 łyżeczka cukru
Kuchnia Łukaszaminut z każdej strony. Dekoracje: broda - twarożek zmiksowany z jogurtem i sokiem z cytryny czapka - połówki mrożonych truskawek, mogą być świeże oczy i uśmiech - roztopiona gorzka czekolada
Chocolate Muffin Blogkawałek był pokryty karmelem. Wyłączamy gaz, na patelnię wlewamy rum i podpalamy. Po wypaleniu alkoholu przekładamy gruszki do miseczki, na nie wykładamy ryż, polewamy resztą karmelu i posypujemy startą czekoladą. SMACZNEGO! :) Rady: Dodatek mleka skondensowanego, moim zdaniem, sprawia, że ryż jest jeszcze bardziej mleczny i ma świetną konsystencję. Cynamonu dodajemy naprawdę odrobinę, ma tylko podkreślić smak
Kuchnia w szuwarachnastępnie układamy placek kakaowy, nasączamy, kryjemy masą, układamy placek makowy, nasączamy i kryjemy masą na koniec układamy placek żurawinowy, nasączamy i kryjemy masą. Na wierzch możecie zetrzeć na tarce czekoladę mleczną :) Smacznego
Niezły Młynek